Het grootste genie aller tijden was er zeker van: “Muziek heeft een positief effect op ons brein!” Gelijk heeft ‘ie — onderzoek na onderzoek wijst uit dat muziek de belangrijkste bron is van creativiteit; het zorgt namelijk voor die zogenaamde ‘dwaal-modus.’ Benutten, dus. Hoe? Door muziek op het werk te luisteren!

Einstein: “Als ik geen natuurkundige was geweest, was ik waarschijnlijk muzikant geweest.”

“Ik denk vaak in muziek. Ik beleef mijn dagdromen in muziek. Ik zie mijn leven in muziek… Ik haal de mooiste dingen in het leven uit de muziek.”

Een uitspraak van Bach? Mozart? Queen dan? Nee hoor. Deze quote hoort bij misschien wel het grootst creatief genie van de afgelopen eeuw: Albert Einstein.

Dit klinkt in eerste instantie misschien een beetje gek; houdt een natuurkundige zich niet alleen met cijfertjes en ingewikkelde formules bezig? — maar muziek bleek zó ontzettend belangrijk voor Einstein, dat hij beweerde dat hij nooit tot zijn ideeën en wetenschappelijk uitvindingen was gekomen, als hij zich niet tot muziek had gewend.

Zat hij bijvoorbeeld vast met een probleem, dan zorgde het spelen van een aantal noten op de piano ervoor dat Einstein weer helder kon nadenken. Volgens hem zette muziek zijn gedachte weer op een rijtje en zorgde de verbeeldingskracht die daarbij vrij kwam, voor nieuwe inzichten.

Muziek op het werk

Het grootste genie ter wereld zag het dus al in: muziek — het werkt probleemoplossend! Maar neem het niet alleen van hem aan, verscheidene onderzoeken hebben ook keer op keer aangetoond dat muziek iets met je brein doet;

“Muziek op het werk is essentieel” zegt de wetenschap

Neem bijvoorbeeld onderzoeker Parag Chordia – directeur van het Music Intelligence Lab aan de Universiteit van Georgia. Volgens zijn onderzoek is het niet gek dat muziek de sleutel bleek voor het verbeteren van Einsteins creatieve proces;

Luisteren naar muziek of het beoefenen ervan, zorgt ervoor dat bepaalde denkprocessen in het rechter gedeelte van je brein op gang komen. Dat gedeelte is verantwoordelijk voor oplossingsgericht denken en helpt je het ‘geheel’ te overzien — handig dus, als je vastloopt in lastige en detail georiënteerde vraagstukken, zoals A. Einstein.

Chordia:

“Muziek is een significante, zo niet essentiële bijdrager aan het ontwikkelen en cultiveren van creativiteit.”

Hij legt ook uit waarom:

“Om echt innovatieve producten te maken en om wetenschappelijke grenzen te verleggen, moet je brein creatief zijn. Muziek is daarbij geen hulpmiddeltje of afleidingsmanoeuvre — het is essentieel voor je werk en je leven.”

En hoé muziek dat precies teweeg brengt? Iets met breingolven;

Dé staat waarin jij je wil begeven: ‘dwaal-modus’

Het blijkt dat jij niet de enige bent die ontspant zodra je muziek luistert, jouw brein komt namelijk ook tot rust. En dat gegeven blijkt de sleutel tot de creatieve en oplossingsgerichte werking van muziek — ontspanning.

Wanneer jij namelijk naar muziek luistert, ‘raast’ er een constant ritme van zogenaamde ‘alpha-golven’ door je brein. Zodra dat gebeurt, ben je sneller geneigd jouw focus naar binnen te verplaatsen — je brein komt daardoor in een zogenaamde ‘dwaal-modus’ terecht.

Muziek op het werk

Deze ‘dwaal-modus’ zorgt er vervolgens voor dat je minder snel afgeleid wordt door zaken om je heen. Hierdoor geef jij jouw brein de kans te ontspannen — het heeft nu de kans om op een ongeforceerde manier tot nieuwe ideeën of inzichten te komen!

Zit jij dus vast met een probleem en kun jij wel wat nieuwe ideeën gebruiken, dan blijkt muziek bij uitstek dé oplossing om dat brein van je in een ‘dwaal-modus’ te brengen. Het helpt je jouw rechter hersenhelft op volle toeren te laten draaien — á la Einstein.

Goede ideeën gegarandeerd! Iets dat ook zeker van pas kan komen op de werkvloer;

Breng het in de praktijk — welke muziek op het werk?

Hoe vaak gebeurt het niet dat je tijdens een brainstormsessie (die overigens niet werken) geen enkel nieuw en innovatief idee uit je mouw krijgt geschud — op de proppen komen met een nieuwe insteek voor dat organisatorisch probleem? Poeh.

In plaats van krampachtig te proberen om tot nieuwe ideeën te komen, zou je dus ook het tegenovergestelde kunnen doen: even ontspannen en die alpha-golven hun werk laten doen — door middel van muziek natuurlijk!

En welke muziek dan het meest geschikt is om in die ‘dwaal modus’ te komen?

  • In principe elk soort muziek waarbij jij je fijn voelt, of dat nu klassiek gepingel op een piano is (zoals Einstein) of metal.
  • Ben je echter bezig met werkzaamheden waarbij woorden aan te pas komen, vermijd dan muziek met tekst. Je brein is namelijk geen multitask-wonder en hierdoor werkt het minder nauwkeurig.

Wil je nu écht je creativiteit een boost geven, luister dan naar deze – wetenschappelijk bewezen – muziek:

Klassieke barokke

Uit onderzoek blijkt dat wanneer je naar dit soort klassieke muziek luistert, je brein eerder in zijn ‘dwaal-modus’ raakt. Pluspuntje? Het verbetert ook nog eens je humeur én het verscherpt je focus. Ideaal dus.

Een paar composities om eens te proberen:

Muziek met 60 bpm

Als dat klassieke toch niet echt jouw cup of tea is, probeer dan eens muziek te luisteren die rond de 60 tot 70 bpm (beats per minute) zitten — blijkt volgens datzelfde onderzoek ook érg goed te werken. Jouw gemiddelde hartslag zit namelijk ook rond dat tempo. Door jouw muziek daar aan te koppelen, houd je deze synchroon — fijn voor je concentratie.

Ook hierbij weer een aantal (wetenschappelijk weerlegde) ideeën — de állerbeste nummers om muziek op het werk te beluisteren en in die ‘dwaal-modus’ te raken:

Een top 10:

Probeer ze eens.

Klassieke barokke mét 60 bpm?

Wil je nou het beste van twee werelden, luister dan naar deze afspeellijst. Het bevat zowel barok- als loungemuziek — natuurlijk met 60 bpm! Creativiteit en focus gegarandeerd!

En om er nou voor te zorgen dat jouw collega’s je niet met een scheve blik aankijken wanneer je de hele dag Vivaldi door de kantoorruimte laat galmen, zul je natuurlijk een beetje schappelijk met jouw muziekgebruik moeten omgaan: gebruik alsjeblieft een koptelefoon. (Het heeft zelfs ontzettend veel voordelen!)

Muziek op het werk

En dan?

In ‘dwaal-modus’? — 2 manieren om méér uit je creativiteit te halen

Heeft het luisteren naar muziek er nou voor gezorgd dat jij je in die ‘dwaal modus’ bevindt? Fijn! Hopelijk vind je hier een aantal nuttige en creatieve ideeën.

Wil je daar nou meer uithalen, uit die ‘creatieve-ideeën-modus’, dan zijn er een tweetal manieren hoe je die nog beter kunt benutten:

Snellezen

Benut jouw scherpe focus en gevonden creativiteit en verzamel nieuwe informatie — door te snellezen!

Om tot nieuwe en frisse ideeën te komen, zul je op zoek gaan naar nieuwe informatie — wellicht door het lezen van interessante blogs of boeken over dat specifieke onderwerp. En aangezien overal inspiratie te vinden is, wil je natuurlijk zo veel mogelijk tot je nemen — maar ieder stuk lezen zou je uren van je tijd kosten!

Maak daarom gretig gebruik van jouw verhoogde concentratie, door gebruik te maken van de techniek ‘snellezen’ — zo ga jij razendsnel door nieuwe stof heen en kun je jouw creativiteit optimaal benutten.

Hoe je die snelleestechniek precies toepast, lees je uitgebreid hier.

Mindmap

Nieuwe ideeën gevonden? Leg ze vast door middel van een mindmap.

Je zult merken dat zodra je eenmaal in die flow zit, de ideeën nog wel eens willen overvloeien. Om naderhand onderscheid te kunnen maken tussen de goede en de, nou ja, ronduit slechte, is het slim om alles dat in je opkomt vast te leggen.

Dat doe je in een mindmap.

Niet alleen helpt het je jouw geniale ingevingen te noteren, je maakt ze in één klap overzichtelijk. In één oogopslag zie jij hoe belangrijke punten bij elkaar aansluiten en overzie jij het grote geheel — de rode draad die door jouw ideeën loopt.

Hoe je dat precies doet, lees je uitgebreid hier.

Mindmappen en snellezen, dus — twee uitermate handige skills die jij kunt gebruiken nadat muziek jouw brein in die dwaal modus heeft gebracht.

Kortom

Einstein had het dus bij het juiste eind — muziek doet wonderen voor je brein. Wat ook alweer? Een samenvatting:

Einstein gebruikte muziek om zijn gedachten weer op een rijtje te zetten — dit gaf hem nieuwe inzichten. Ook onderzoek wijst uit dat muziek bijdraagt aan het ontwikkelen en cultiveren van nieuwe ideeën — het blijkt essentieel voor je creativiteit.

Hoe muziek dat doet?

Wanneer jij muziek luistert, zorgen de alpha-golven die vrijkomen ervoor dat jouw brein zich ontspant. Het raakt hierdoor in een ‘dwaal-modus’. De dwaal modus zorgt ervoor dat je minder snel wordt afgeleid en jij kan hierdoor sneller tot nieuwe inzichten of ideeën komen.

Dit principe kun je ook toepassen in de praktijk door muziek op het werk te luisteren. Welke?

  • Muziek waarbij jij je fijn voelt
  • Muziek waar geen tekst in voorkomt (zodra je werkzaamheden verricht waarbij woorden aan te pas komen)
  • Klassieke barokke.
  • Muziek met 60 bpm.

Ben je in die dwaal-modus geraakt en wil je daar nog meer uithalen? Maak gebruik van de techniek snellezen om zo sneller tot nieuwe ideeën te komen. Leg de nieuw gevonden ideeën vast in een mindmap om overzicht te scheppen.

Doen dus, dat muziek luisteren! Einstein zou trots op je zijn.

Meer weten over hoe je meer uit je brein kunt halen?

In onze eendaagse training Snellezen, Geheugentechnieken en Mindmappen voorzien we je niet alleen van allerlei handige inzichten over hoe je brein werkt, we leren je ook technieken die je helpen om je creativiteit en de snelheid waarmee je informatie verwerkt, te verhogen.

Jij ontdek stap voor stap hoe je binnen no time brokken nieuwe informatie tot je kunt nemen én hoe je nou zo’n mindmap maakt om de meest complexe, creatieve ideeën op te slaan. Kom dus eens een kijkje nemen, want je leert natuurlijk het meeste in de praktijk!

Dagelijks handige inzichten? Volg ons op social media!

Volg ons onder andere op Instagram of Pinterest. Daar krijg je niet alleen handvatten op het gebied van slimmer communiceren, je ontvangt ook de slimme tips waarmee je jouw productiviteit een boost geeft. De laatste artikelen netjes en overzichtelijk in je mailbox ontvangen? Schrijf je dan in voor de wekelijkse nieuwsbrief.

Leer je liever lezend, lees dan ons boek Elke Dag om 15.00 Uur Klaar. Maak kennis met de beste inzichten uit onze trainingen en leer slimmer werken in plaats van harder. En snellezen? Tekstbegrip? En leessnelheid? Zulke zaken komen ook aan bod.

 

Dit bericht op Instagram bekijken

 

Een bericht gedeeld door Tijdwinst.com (@tijdwinst)

Wie zijn wij? | Training Snellezen, Geheugentechnieken & Mindmapping

Tijdwinst.com is een trainingsbureau dat zich specialiseert in slimmer (samen)werken. We bieden door het hele land diverse (online) trainingen aan, variërend van timemanagement, assertiviteit, gesprekstechnieken tot aan snellezen. Nieuwsgierig? Neem dan zeker eens een kijkje op onze website of blogs, en schrijf je in voor één van onze (digitale) trainingen.

  1. 1-daagse training Time Management | Blog
  2. 1-daagse training Assertiviteit | Blog
  3. 1-daagse training Gesprekstechnieken | Blog
  4. 1-daagse training Feedback Geven | Blog
  5. 1-daagse training Snellezen, Mindmapping en Geheugentechnieken | Blog
  6. 1-daagse training Effectief Thuiswerken voor Teams | Blog