Werken vanuit huis biedt ontzettend veel flexibiliteit en vrijheid. Het is dan ook niet vreemd dat veel thuiswerkers niet alleen productiever, maar ook gelukkiger zijn. Toch levert het ook stress op, blijkt. En wel om deze 5 redenen (inclusief 1 oplossing):

5 manieren waarop thuiswerken stress oplevert

Begrijp ons niet verkeerd. We houden van thuiswerken. We waren zelfs een van de eersten die er een boek over schreven. Toch moeten we er echter ook kritisch over zijn: thuiswerken verloopt niet altijd van een leien dakje. Zo kun je met allerlei zaken te maken krijgen — stressfactoren waar je doorgaans niet bij stil staat zodra je op kantoor werkt.

Werk je echter langdurig vanuit huis dan herken je onderstaande factoren vast. Laten we er doorheen lopen én je aan het eind 1 oplossing geven zodat thuiswerken weer plezierig wordt.

Stressfactor 1: Je work/life-balance is verstoord

Voor je familie en vrienden is het lastig te begrijpen dat ondanks dat je thuis bent, je niet inzetbaar bent. Je bent immers fysiek aanwezig, dus even een wasmachine draaien zou geen al te groot probleem moeten zijn. Zeker de kleinsten in huis kunnen het moeilijk bevatten dat je niet even een balletje kunt overstappen.

In een enkel geval levert dit een hilarische situatie op:

In de meeste gevallen zorgt dit toch echter voor onbegrip, en op den duur zelfs voor spanningen. Zeker zodra je geregeld ‘s avonds een uur moet doorwerken of een zaterdagmiddag opoffert om je werk af te ronden. 

Je zal een manier moeten vinden om deze vorm van ‘blurring’ te voorkomen om zo deze stressfactor in te dammen.

Stressfactor 2: Je hebt veel onderbrekingen

Van iemand die thuiswerkt wordt verwacht dat hij op stel en sprong klaar staat of kan reageren. Op een belletje bijvoorbeeld of een chatbericht via jullie online message tool. Je bent immers toch thuis aan het werk, jij kan dus ook prima bijspringen.

Dit kan echter dusdanige stress opleveren waardoor jij je genoodzaakt voelt om meerdere malen in een uur je berichten, mail of chatbox te checken. Je wil immers niet de illusie wekken dat je wéér een pauze neemt of het rustig aan doet.

Hierdoor ben je contant reactief en met ad-hoc zaken bezig, waardoor je niet toekomt aan je werkelijk werkzaamheden. Daarnaast berooft het je van je focus — telkens reageren of mail of appjes voorkomt immers dat jij je concentratie hervindt.

Hierdoor ben je wel de hele dag druk in de weer, maar niet met de zaken die er werkelijk toe doen — een vorm van stress waar je zo snel mogelijk van af wil.

Omgaan met de stress van thuiswerken

Stressfactor 3: Je raakt overbelast

Op de werkvloer wordt er zowel gekeken naar je resultaten als je werkhouding, manier van aanpak of de manier waarop je een probleem hebt aangepakt — het totaalplaatje. Werk je vanuit huis dan zul je het met minder moet doen:

Ineens is wat je produceert belangrijker dan hoe. Niemand ziet immers dat je werkt, dus jij zal door middel van resultaten moeten aantonen dat je daadwerkelijk bezig bent geweest. Jouw resultaten, jouw input — daar draait het om.

Begrijpelijk, maar ook tamelijk vervelend. Jij voelt je haast verplicht om aan het eind van je werkdag iets concreets neer te zetten — ongeacht of je de hele dag druk in de weer bent geweest met klanten-calls.

Hierdoor kan het voorkomen dat je je geroepen voelt om aan een taak te werken die eigenlijk niet gepland stond. Of om langer door te werken, in de avonduren bijvoorbeeld, of in het weekend.

Een werkhouding die zeker aantoont dat je hart voor de zaak hebt, maar ook gelijk het risico op een burn-out vergroot. Een nieuwe vorm van stress die je wil verbannen…

Stressfactor 4: Je vereenzaamt

Bij thuiswerken communiceer je voornamelijk digitaal. Via bijvoorbeeld chat, mail of online meeting tools. Een goede manier om up to date te blijven over taken, klanten of andere werkgerelateerde zaken.

Helaas biedt het geen mogelijkheid tot menselijke connectie. Je weet wel, het even doorspreken van je weekend of de small talk die doorgaans bij de waterkoeler plaatsvindt. Hierdoor verlies je een stuk menselijk contact en loop je tevens het risico dat de band met het bedrijf en je collega’s verslechtert.

Op den duur kan dit er voor zorgen dat je vereenzaamt. Je communiceert immers alleen nog via geschreven of digitale informatie, en mist een daardoor het opbouwen van menselijke connecties. 

Een stressfactor die werken vanuit huis onnodig verslechtert en waar je zeker aandacht aan moet schenken.

Stressfactor 5: Je bent minder zichtbaar binnen het bedrijf

Tot slot een andere reden waarom thuiswerken parten kan spelen in het ervaren van stress: je ervaart dat je minder snel in aanmerking komt voor promoties of andere groeimogelijkheden.

Een nare bijkomstigheid van thuiswerken en zeker onterecht: het is namelijk niet vanzelfsprekend dat je minder hard werkt dan je collega die dagelijks op kantoor verschijnt.

Toch is het een factor die meespeelt in de keuzes van leidinggevenden of managers. Je bent immers minder ‘zichtbaar’ waardoor je ook minder snel ‘opvalt’ mocht er zich een groeikans voordoen.

Een extra vorm van stress die thuiswerken minder plezierig maakt.

Valkuilen thuiswerken

Gelukkig is er 1 manier…

… waarop je thuiswerken weer leuk maakt. Waardoor je weer de voordelen van thuiswerken gaat inzien. Want die zijn er, in overvloed. Laten we dat zeker niet vergeten.

  • 1 manier die er voor zorgt dat je jouw werk/privé-balans hervindt. Waardoor je niet alleen minder stress ervaart, maar waardoor je ook tijd en energie overhoudt voor je omgeving;
  • 1 manier waardoor jij en je team beter communiceren. Zodat je niet alleen meer zicht en grip op je taken krijgt, maar je ook minder eenzaam voelt;
  • 1 manier waarop je zichtbaar blijft binnen het bedrijf, ook al vindt alle communicatie digitaal plaats;
  • 1 manier waarop je die nare onderbrekingen de baas wordt, zodat je eindelijk toekomt aan die werkelijk belangrijke taken;

… onze training ‘Effectief Thuiswerken voor Teams’.

Daar leren we je al het bovenstaande. Van beter communiceren met je collega’s tot het efficiënter werken op output. Alle manieren waarop je de valkuilen van thuiswerken kunt voorkomen, leer je bij ons — en dat in minder dan 1 dag.

Wil je dus leren hoe je moet omgaan met die stress die thuiswerken soms oplevert, schrijf je dan in voor de training ‘Effectief Thuiswerken voor Teams’. Handig, zeker nu.