Normaal word je dagelijks bij het koffiezetapparaat geüpdatet over lopende projecten en sappige roddels. Hoe moet je dat doen als je veel vanuit huis werkt? Gelukkig kun je ook als je thuis aan het werk bent betrokken blijven bij je werk, het team en het bedrijf. Met deze 6 tips lukt het je om jouw medewerkersbetrokkenheid te vergroten. En daarmee je werkplezier..

Je zou denken: het leven gaat ook wel door zonder die tien minuten praten over ditjes en datjes bij het koffieapparaat. Toch zijn juist die snelle bijkletsmomenten voor veel werknemers essentieel. 

Niet alleen omdat je dankzij de laatste roddels nooit om een gespreksonderwerp verlegen zit aan de eettafel ‘s avonds. Nee, vooral omdat op de hoogte blijven van wat er speelt belangrijk is om je als medewerker betrokken te voelen. Het helpt je om te zien wat jouw toegevoegde waarde is en geeft een gevoel van verbondenheid. 

Maar hoe bereik je dat bij thuiswerken, als je de gezellige kantoortuin een deel van de week verruilt voor je thuiswerkeiland? Voor die uitdaging biedt dit artikel je een oplossing. Zes zelfs.

Maar first things first… laten we eerst in de betekenis van betrokkenheid duiken. 

Wat is medewerkersbetrokkenheid?

Medewerkersbetrokkenheid betekent dat werknemers zich persoonlijk verbonden voelen met hun werk, met de organisatie als geheel en met de doelen van de organisatie. Ze zetten zich daarom met plezier en motivatie in om doelen te bereiken. En nee, die motivatie is niet alleen hun maandsalaris. 

Betrokken medewerkers vinden het oprecht leuk om te doen wat ze doen. Ze halen voldoening uit het idee dat ze van toegevoegde waarde zijn voor de organisatiedoelen.

Dát is natuurlijk waar jij het als medewerker voor doet. Je wilt niet alleen naar kantoor gaan om je boodschappen te kunnen betalen. Je wilt plezier beleven aan je werk en ‘s avonds met een goed gevoel en enthousiaste verhalen naar huis terugkeren. 

Waarom is medewerkersbetrokkenheid belangrijk?

Het is niet zonder reden dat steeds meer hr-afdelingen betrokkenheid op de werkvloer (of met een jargonterm ‘employee engagement’) hoog op de agenda hebben staan. Zo blijkt uit onderzoek naar betrokkenheid dat de kans bij betrokken medewerkers 87% kleiner is dat zij ontslag nemen. 

Ook heb je als bedrijf meer succes wanneer je medewerkers betrokken zijn. Zo zijn organisaties met betrokken medewerkers volgens onderzoek van Gallup winstgevender en krijgen ze hogere klantbeoordelingen. Zo laat de betrokkenheid-theorie en onderzoek daarnaar zien dat betrokken medewerkers productiever zijn, betere kwaliteit werk leveren en minder snel uitvallen.

Helaas is betrokkenheid niet vanzelfsprekend op de gemiddelde Nederlandse werkvloer. Uit onderzoek blijkt dat slechts 9% van de werkzame Nederlanders zich echt betrokken voelt bij hun werk; 80% van hen voelt zich niet betrokken en 11% voelt zich actief niet-betrokken. 

Vrij schrikbarende cijfers! En nee, niet alleen voor werkgevers. Ook voor jou als professional is het fijn om je betrokken te voelen. Waarom betrokkenheid belangrijk is voor jou persoonlijk? Als je je betrokken voelt bij je werk…

  • ben je gelukkiger in je werk en zal je daardoor ook minder snel ziek thuis zitten. (Een meer betrokken werkplek levert volgens onderzoek 41% minder verzuim op.)
  • ben je sneller trots op je werk. Je weet waar je het voor doet en houdt daar een goed gevoel aan over.
  • ben je proactiever en zal je het sneller laten weten als jij een innovatief idee hebt.
  • werk je nauwer samen met anderen en heb je daardoor een sterker teamgevoel. Ongeacht of je op kantoor of thuis werkt.
  • heb je een hogere productiviteit en concentratie (en dus minder snel last van werkstress). De kans dat jij bovengemiddeld productief bent, is volgens onderzoek van Workplace Research Foundation 38% groter als je je betrokken voelt.
  • werk je niet alleen voor het salaris of de dure lease-auto, maar heb je een intrinsieke motivatie om te doen wat je doet. Daardoor ervaar je meer werkplezier. 
  • lever je betere prestaties, doordat je het grotere geheel overziet.
  • trek je eerder aan de bel als er iets speelt (zoals een project dat niet lekker loopt).
  • is de kans op een burn-out of juist bore-out kleiner (door alle factoren hierboven).
  • krijg je vaker complimenten vanuit de organisatie, en ligt een salarisonderhandeling, promotie of iets anders positiefs dan ook eerder voor de hand.

Allemaal fijne pluspunten voor het bedrijf, je leidinggevende en je team. Maar ook voor jouzelf! Je dagelijkse doel gaat verder dan vinkjes zetten op je takenlijst. In plaats daarvan ben je je bewust van hoe jouw werk een verschil maakt en krijg je dat ook terug vanuit het bedrijf.

6 tips voor medewerkersbetrokkenheid vanuit huis

Maar hoe creëer je betrokkenheid bij jezelf als je thuiswerkplek een deel van de tijd je kantoor is? Je betrokken voelen en een teamgevoel behouden kan lastiger zijn als je niet meer elke dag samen op kantoor zit. Maar geloof ons: steeds meer organisaties omarmen het hybride werken en hebben tóch betrokken medewerkers. 

Met deze 6 tips kun jij je er persoonlijk voor inzetten om je medewerkersbetrokkenheid goed te houden en, ook bij samenwerken op afstand, betrokken te zijn.

1. Zet niet alles op de e-mail

Als je niet oplet, kan het zomaar zijn dat je bij thuiswerken vooral heel druk bent met e-mails bijhouden. Voor je het weet verloopt het meeste contact met collega’s via e-mail. Zo heb je steeds vlot reactie op je vragen, hoef je niet meer in lange vergaderingen te zitten en kun je op het moment dat het jou uitkomt aan je gebruikelijke communicatie met je collega’s zitten. 

Maar… e-mail is niet altijd ideaal.

Het kan efficiënter

Ten eerste is e-mail niet altijd de meest efficiënte manier van communiceren. Een e-mail is handig als je een kort en concreet verzoek hebt. Maar als je een complete briefing wilt doorsturen, zijn er handigere communicatiemiddelen. Het opstellen van een ellenlange e-mail kost jou zeeën van tijd en maakt het voor je collega ook een uitdaging om te ontdekken wat je precies wilt.

Dus: bewaar briefings en lastige bespreekpunten liever tot een video- of telefoongesprek. Dan kun je meteen onduidelijkheden tackelen. Al helemaal handig: spaar dat soort vragen op een 1-op-1-lijst op en leg ze in één keer aan je collega voor. 

Meer van dat soort slimme timemanagement-tips? Lees dan Björns boek ‘Elke Dag Om 15.00 Uur Klaar’.

Het kan gezelliger

Nog een reden om minder te mailen is dat je via e-mail vaak de koetjes en kalfjes overslaat. Als je een snelle vraag hebt aan je collega, ga je niet eerst in geuren en kleuren over je bruisende weekend vertellen. Andersom houdt je collega het ook kort.

Maar als je een goede relatie wilt behouden met je collega’s is het fijn om elkaar eens in de zoveel tijd te updaten. Hoe zou het gaan met de collega die aan zijn pasgeboren baby nogal wat slapeloze nachten heeft overgehouden? En hoe vergaat het de collega die op dit moment van een bouwval een bewoonbaar huis probeert te maken?

Plan ook voor dat bijkletsen eens een afspraak in. Waar je normaal samen luncht op kantoor, kun je nu een digitale lunchdate plannen. Of drink overdag een kwartiertje online samen koffie. 

Maar… waar háál je die tijd vandaan?

Leuk hoor, die koffie-afspraken. Maar wat nu als jij het zo druk hebt dat er in je agenda geen gaatje meer over is? Dan is dáár winst te behalen. Volg Tijdwinst en Björn op Instagram en ontvang dagelijks tips om meer te bereiken in minder tijd en dus meer koffietijd over te houden.

 

Dit bericht op Instagram bekijken

 

Een bericht gedeeld door Tijdwinst.com (@tijdwinst)

2. Toon interesse

Meer in het algemeen is interesse tonen hét ingrediënt om jouw werknemersbetrokkenheid te verhogen. We doen het allemaal bij het koffiezetapparaat: vragen stellen en interesse tonen. Al is het maar naar hoe het weekend was. Maar als je thuiswerkt, lijkt dat een stuk lastiger. Is het niet gelukkig! Interesse tonen kun je ook prima doen vanaf afstand. 

Informeer regelmatig naar projectupdates bij je leidinggevende of team. Weet je dat je collega vrijdag een lastig project voor zijn kiezen had. Vraag hoe het is afgelopen. Ben je er een week tussenuit geweest, informeer dan proactief wat er in die tijd is gebeurd. En heb je zelf belangrijke stappen gezet in het project, vertel daar dan ook over. 

Interesse tonen kan natuurlijk ook gaan over (niet té privé) privézaken. Bijvoorbeeld hoe de reis van je collega naar de Malediven was, hoe het je collega tot nu toe vergaat als kersverse vader, en of je andere collega zijn tenniswedstrijd inderdaad heeft gewonnen dit weekend. Het zijn die kleine dingen waarmee je de band met collega’s goed houdt. En laat dat nu essentieel zijn voor jouw medewerkersbetrokkenheid en die van anderen!

3. Slik je complimenten en feedback niet in

Betrokkenheid van medewerkers vraagt ook om wederzijds feedback geven. Spreek je complimenten uit, maar vergeet ook zeker niet collega’s negatieve feedback terug te geven als iets voor verbetering vatbaar is. 

Feedback is een krachtige manier om jezelf meer betrokken te voelen (je gaat het gesprek met elkaar aan en blijft ergens niet alleen mee zitten!). En ook voor je teamleden om hun gevoel van betrokkenheid te verhogen (ze voelen zich gewaardeerd en merken dat jij hen wilt helpen groeien). 

Enerzijds is positieve feedback cruciaal. Zo blijkt uit onderzoek dat positieve feedback de intrinsieke motivatie aanwakkert en dat collega’s door complimenten op andere momenten beter met negatieve feedback kunnen dealen. 

Anderzijds kun je negatieve feedback ook beter niet voor je houden. Zo voorkom je dat jouw frustraties de samenwerking in de weg zitten en je helpt de ander om te werken aan dingen waar hij zich misschien niet van bewust was.

Vind je feedback geven spannend? Maak gebruik van een feedbackmodel! Als jij het dicht bij jezelf houdt in plaats van te wijzen naar de ander, maakt dat veel verschil. De feedbackmethode van de 4 G’s en de ik-ik-jij-methode helpen je daarbij.

4. Vraag om projectupdates

Op de hoogte zijn van lopende projecten en de resultaten daarvan, is een belangrijke manier om je medewerkersbetrokkenheid te vergroten. Je wordt dan bevestigd in het idee dat jij hier niet alleen werkt om jouw dagelijkse workload af te leveren, maar dat wat je doet ook echt bijdraagt aan de resultaten. 

In het ideale geval blijf je via e-mail of teammeetings op de hoogte van het vervolg. Is dat niet zo? Vraag dan gerust zelf om de stand van zaken. 

Informeer bij een collega hoe een project verloopt of vraag er bij je leidinggevende naar. Heb jij bijvoorbeeld onlangs een mailing geschreven voor een nieuwe campagne? Vraag of je inzicht kunt krijgen in de statistieken. Stel je proactief op en draag ook suggesties aan als je iets ziet wat beter kan.

5. Houd een gebruikelijk dagritme aan

Hoe verleidelijk het ook is om extra laat uit bed te komen en ‘s avonds laat nog even je laptop open te klappen, probeer je toch zoveel mogelijk te houden aan de gebruikelijke kantoortijden. We weten het: heel saai. Maar dat helpt wel om zoveel mogelijk in contact te zijn met collega’s. Dat is dan weer goed om je betrokkenheid te vergroten.

Vind je het lastig om ‘s ochtends op te starten? Weet dat ook jij een vroege vogel kunt worden. En dat – als dat iets te hoog gegrepen is – andere tips helpen om jezelf op de vroege ochtend bij elkaar te rapen. Zet bijvoorbeeld je koptelefoon op om minder last te hebben van neuriënde partners en wen jezelf aan om een goede dagplanning te maken.

6. Draag zelf proactief ideeën aan bij je leidinggevende

Heb je zelf ideeën over hoe je je betrokkenheid kunt verhogen? Ga daar dan over in gesprek met je leidinggevende. Het kan bijvoorbeeld zijn dat je agenda uitpuilt en je daardoor nauwelijks nog toekomt aan teammeetings. Misschien zou je juist meer uitdaging willen en kun je jouw talenten nu niet optimaal benutten. Voel je je niet gewaardeerd? Of zou je het fijn vinden om meer sessies met het team te plannen? Allemaal onderwerpen die je kunt aankaarten!

Als je zoiets merkt, is het belangrijk om daar het gesprek over aan te gaan met je leidinggevende. Onderzoek waar jij bij geholpen zou zijn en doe concrete suggesties om het te verbeteren. Je voorkomt er frustraties, strubbelingen in de samenwerking of een gebrek aan motivatie mee. En je vergroot er jouw medewerkersbetrokkenheid mee en misschien ook wel die van je collega’s.

Leren slimmer samenwerken (ook op afstand)? 

Ben jij benieuwd hoe je slimmer kunt (samen)werken, ook vanuit huis? Bij Tijdwinst verdiepen we ons dagelijks in dat onderwerp. Vanuit allerlei mogelijke perspectieven. Wat we met die kennis doen? Trainingen organiseren waarmee jij nog meer uit je tijd, werk en gesprekken kunt halen. 

Meld je aan voor een van onze cursussen. Dat kan online of op locatie (ook wij zijn hybride!) of je kunt je leidinggevende vragen om een in-company training te boeken. Op dit moment bieden we deze cursussen aan:

Mensen vroegen ook | Veelgestelde vragen over medewerkersbetrokkenheid

Over de betrokkenheid van medewerkers verhogen is van alles te vinden. Veel teksten zijn geschreven voor leidinggevenden; dit artikel bevat juist tips voor jou als werknemer. Wil je meer weten over de theorie rondom betrokken medewerkers? We zetten de antwoorden op veelgestelde vragen op een rij.

  • Wat is betrokkenheid van medewerkers?

    De algemene betekenis van betrokkenheid is dat je je verbonden voelt met het grotere geheel. Dat kan zijn met je team, met de organisatie of met de doelen die de organisatie nastreeft. Je weet waar je het voor doet en wat het grotere doel ervan is. En je voelt ook de behoefte om daarover mee te denken en eraan bij te dragen.

  • Hoe verhoog je de betrokkenheid van medewerkers?

    In dit artikel vind je 6 tips die antwoord geven op de vraag ‘Hoe verhoog je je betrokkenheid?’. De belangrijkste tips? Vraag om updates bij je leidinggevende of collega’s en spreek dingen uit (zowel positieve feedback als negatieve feedback of suggesties). Investeer verder tijd in contact met je collega’s, ook via (video)meetings of telefoongesprekken.

  • Hoe zorg je voor betrokkenheid?

    Betrokkenheid zit ‘m vooral in weten hoe jij als werknemer bijdraagt aan het grotere geheel. Je kunt jouw betrokkenheid vergroten door bijvoorbeeld te informeren naar projecten. Heb je een goede suggestie of wil je iets opmerken? Doe dat dan. Ook dat geeft je een meer betrokken gevoel. Verder is het slim om te investeren in contact met je collega’s en leidinggevende, ook bij thuiswerken.

  • Hoe krijg ik mijn medewerkers betrokken?

    Als leidinggevende kun je je medewerkers meer betrokken maken op een aantal manieren. Het is vooral belangrijk dat medewerkers het gevoel hebben dat zij iets wezenlijks bijdragen aan een project. Dus zijn er positieve resultaten? Maak dat kenbaar, laat ze zien en geef je medewerker waar mogelijk een compliment.

    Verder is het voor medewerkersbetrokkenheid belangrijk dat iemand intrinsiek gemotiveerd is om ergens aan te werken. Dus vraag je medewerkers regelmatig wat voor projecten zij het liefst doen. Laat hen zelf met ideeën komen. Kauw niet alles voor, maar geef ruimte. Dan zullen ze zich meer betrokken voelen bij het werk en het resultaat.

Wie zijn wij? | Tijdwinst.com

Bij Tijdwinst zijn we gespecialiseerd in slimmer (samen)werken. Op kantoor én vanaf afstand. We bieden in heel Nederland (digitale en fysieke) trainingen aan over onderwerpen als timemanagement, feedback geven, gesprekstechnieken en thuiswerken. Zo haal jij meer uit je werk en uit samenwerkingen. 

Nieuwsgierig? Neem een kijkje op onze websites of blogs, en schrijf je direct in voor één van onze trainingen.