Struin je internet af op zoek naar advies over wat je kunt doen bij een burn out? Stop maar. Wij hebben namelijk alle adviezen voor je op een rij gezet. Van goede raad tot een paar handige artikelen met praktische adviezen. Hier leer je in 5 minuten wat je kunt doen zodra jij bent opgebrand.

Of jouw werk nu te veel van je vraagt of dat je misschien zelf de lat te hoog legt; wanneer het uitvoeren van je taken iedere dag veel stress oplevert, kun je zo maar te maken krijgen met een burn out. En dat is wel het laatste dat je wil…

Een burn out zorgt namelijk voor allerlei fysieke- en psychische klachten. Zo blijkt uit onderzoek dat je onder andere eerder kans loopt op het ontwikkelen van een depressie en een angststoornis, je ontwikkelt sneller slaapproblemen én verhoogt het risico op cardiovasculaire klachten.

Al die stress waarmee je dagelijks rondloopt heeft dus zo zijn prijs. Maar hoe ga je dit tegen? “Wat te doen bij een burn out” vraag jij jezelf dan ook af.

6 adviezen vertellen wat te doen bij burn out

Helaas is daar niet één concreet antwoord op te geven. Er bestaat geen wonderbaarlijke methode waarmee je de kans op een burn out verkleint of ‘m magisch laat verdwijnen. Wat we je daarentegen wel kunnen meegeven zijn een aantal adviezen.

We hebben hiervoor alle informatie die wij ooit over burn out hebben geschreven voor je verzameld en geven je hier dan ook een algemeen advies. Zoek je naar meer praktische oplossingen, neem dan eens een kijkje bij de artikelen die we op het eind aanhalen. 

Deze 6 tips helpen je in ieder geval op weg:

Wat te doen bij burn out, vraag collega's om hulp

1. Hou van wat je doet

Laten we allereerst het grootste cliché uit de weg helpen. Het is gewoon zo dat als jij je werk en de bijbehorende taken leuk vindt, het uitvoeren ervan een stuk makkelijker en soepeler verloopt.

Is dat nou niet het geval (je haat je baan, je bent je baas beu en gaat iedere dag met tegenzin naar je werk) dan heb je twee opties:

  1. Je blijft klagen over je baan en je baas.
  2. Je probeert het beste ervan te maken.

We weten dat dit best kort door de bocht is, maar eigenlijk heb je enkel deze keuze. Als jij jezelf namelijk iedere dag met tegenzin naar kantoor moet slepen, zul je je moeten afvragen waarvoor je het doet.

Als er ruimte is voor verbetering, ga dan het gesprek met je werkgever aan. Merk je dat jij je structureel gevangen voelt in deze situatie en dat er niets zal veranderen, zie je baan dan als iets tijdelijks en zoek iets anders. 

Het is het niet waard jezelf over de kop te werken voor een baan waar je niet gelukkig van wordt.

2. Neem niet teveel hooi op je vork

Misschien zul je gas terug moeten nemen. Niet alles dat jouw kant opgeschoven wordt, hoef je namelijk aan te pakken.

  • “Wil je meedoen aan dit project?”
  • “Als ik jou was zou ik die promotie proberen binnen te slepen!”
  • “Wil je op ons evenement gastspreker zijn?”

Ja, ja, JA! — natúúrlijk wil jij al deze dingen doen. Toch zul je op een gegeven moment moeten besluiten dat je niet alles aan kunt aannemen. Zeg daarom dan ook een vaker nee, nee, NEE.

Wanneer de druk te hoog wordt, houd je dan een tijdje enkel bezig met de taken die binnen jouw functieomschrijving vallen. Niets anders.

Je kunt je tijd namelijk maar één keer uitgeven. Je energie raakt ook op. Durf daarom kritisch te zijn in waar je beiden – jouw tijd en energie – aan uitgeeft. En ja, daarvoor zul je soms hard moeten zijn. Bewaak je grenzen, zeg die eerstvolgende afspraak af en durf het gesprek met je collega’s aan te gaan.

In onze 1-daagse cursus Time Management vertellen we je hier meer over. Je leert bewuster met je tijd omgaan en wat wel en niet prioriteit heeft. Zulke inzichten kunnen je net wat meer ademruimte geven. Nodig, indien je op het randje van een burn out zit.

Wat te doen bij burn out 1

3. Wees niet bang om hulp te vragen

Als de trotse persoon die je bent, zul je natuurlijk nooit iets uit handen willen geven. Je stort je dan ook vol overgave in dat nieuwe en intensieve project. Hulp vragen? Ben je gek, dit klusje klaar jij in je eentje.

Stop met jezelf te martelen.

Natuurlijk is het bewonderenswaardig dat jij in je eentje een moeilijk project tackled, maar is het werkelijk alle stress waard? Is het echt een schande zodra je collega’s om hulp vraagt?

Leer dus eens om dingen uit handen te geven en vraag om hulp wanneer iets je teveel wordt. Delegeer zaken die niet per se door jou uitgevoerd hoeven worden, vraag of je schoonmoeder thuis een dagje kan bijspringen én zeg gewoon eens eerlijk: ‘hé, ik vind dit lastig. Kun je me helpen?’.

4. Voel je niet langer schuldig

Stop ook met je hier schuldig over te voelen. Want jij voelt je misschien rot dat je alwéér niet op tijd dat rapport op het bureau van je baas hebt liggen en alwéér die lunch met je vriendin moet verzetten omdat jij je werk niet op tijd af hebt. Vraag je toch het volgende af:

Word je er werkelijk een leuker persoon, een betere werknemer of een gezellige vriend door wanneer jij jezelf blijft uitputten?

Wij denken van niet.

Voel je dus niet schuldig zodra je het allemaal even niet meer aankan en neem tijd voor jezelf. Ook al betekent dat dat dat rapport niet af is. Het riskeren van een burn out is dat niet waard.

Vraag dus om uitstel, verzet de afspraak en wees niet zo streng naar jezelf toe.

5. Vraag jezelf af of dit er werkelijk toe doet

Kijk ook kritisch naar de zaken waar jij je dagelijks mee bezig houdt: is dit het werkelijk waard om jezelf hiervoor over de kop te werken?

Want je kán je natuurlijk bezighouden met dat prestigieuze project, actief willen zijn als MR-lid van de basisschool én daarnaast nog optreden als bestuurslid binnen een vrijwilligersorganisatie. Maar waarvoor doe je het?

Een harde vraag, maar zeker waar om te stellen.

Zijn het wérkelijk zaken waar jij gelukkig van wordt of is het er gewoonweg in geslopen? Hoe zeer er ook altijd verteld wordt dat je alles kan zijn, alles kunt hebben en alles kan doen, laten we eerlijk zijn: nee, dat kan – en hoeft – niet. 

Je zal daarom keuzes moeten maken, dingen moeten schrappen. Je hebt namelijk net als anderen maar 24 uur in je dag. Besteed ze enkel aan zaken waar jij echt gelukkig van wordt, niet omdat bepaalde dingen van je worden verwacht.

Wat te doen bij burn out 1

6. Zorg goed voor jezelf

De laatste tip die we je kunnen meegeven is dat het ontzettend belangrijk is om te ontspannen — na een hectische werkdag, na een drukke week en ook zeker in het algemeen.

Zet niet je hele leven opzij voor je baan, je baas of je carrière. Natuurlijk is het lekker om soms een snelle levensstijl achterna te willen jagen, maar uiteindelijk heb je ook een leven daarbuiten.

Blijf daarom goed voor jezelf zorgen. Je fysieke en mentale gezondheid gaan namelijk langer mee dan je carrière. Sport daarom wat vaker, doe eens een dag niets en ga eens een weekend er tussenuit met het gezin.

Je werkt tenslotte om te leven, niet andersom. Het haast hebben van een burn out kan dan ook een teken zijn dat je dat bent vergeten. 

Dus, wat te doen bij burn out?

Onze adviezen, op een rij:

  1. Hou van je werk. Doe je dat momenteel niet, ga dan het gesprek aan met je werkgever of verander van baan. Het is het niet waard jezelf over de kop te werken voor een baan waar je niet gelukkig van wordt.
  2. Neem gas terug en zeg eens vaker ‘nee’. Houd je enkel bezig met de taken die binnen jouw functieomschrijving horen.
  3. Wees niet bang om hulp te vragen wanneer iets niets lukt…
  4. … en voel je hier ook niet schuldig over. Jezelf uitputten is niet bewonderenswaardig. Lief zijn voor jezelf daarentegen, wel.
  5. Sta eens stil bij alles wat je doet en vraag je af of je het wel waard vindt om hierover te stressen.
  6. Ontspan en zorg goed voor jezelf. Je fysieke en mentale gezondheid hoeven niet ten koste te gaan van je carrière — daar is je leven te kort voor.

Hiermee kun je misschien al een goede start maken…

Verder lezen?

We hebben nog een aantal interessante artikelen waarin we véél dieper op dit onderwerp ingaan. Interessant wanneer je meer praktische adviezen zoekt.

Kijk hier eens naar:

Wil je nou testen in hoeverre je een burn out hebt, doe dan deze burn out test en kom erachter!

Wat te doen bij burn out

Blijkt nou dat je hoog scoort, dan heb je wellicht iets aan onze cursus Time Management:

Meer weten? Volg een cursus Time Management

Wil je nou een steuntje in de rug, dan kan het volgen van een cursus Time Management je misschien helpen. Natuurlijk lost het niet het probleem en zijn symptomen op, maar leren hoe je een structuur in je (werk)dag aanbrengt, kan wel degelijk helpen in het verminderen van stress. Volg ‘m dus eens, die 1-daagse cursus Time Management, en maak het jezelf wat makkelijker.