Je medewerker hoogsensitief? De 9 do’s en don’ts (volgens experts)

hoogsensitief

Een medewerker uit je team is hoogsensitief. In grote lijnen weet je wel wat het inhoudt. Diegene neemt prikkels sterker waar en spanningen of conflicten kunnen hem meer raken. Hoe ga je om met een hoogsensitieve medewerker? Dit zijn de do’s en dont’s volgens hoogsensitiviteitsexperts.

Ga altijd na: wat vind jouw medewerker fijn?

Vermoed je dat je teamlid hoogsensitief is? Of heeft hij dat misschien zelf al eens laten vallen? Hoogsensitieve mensen zijn niet over één kam te scheren. Zo bestaan er zowel introverte als extraverte hoogsensitieve mensen. En zo zal de één vooral overprikkeld raken door fel licht of allerlei rumoer om zich heen, terwijl de ander meer gevoelig is voor een nare sfeer of conflicten binnen het team.

Het belangrijkste is altijd om met je medewerker in gesprek te gaan. Wat helpt hem? Wat vindt hij lastig? En wat zijn zijn behoeften? Belangrijk om in je oren te knopen voordat we in een paar wetenschappelijk aangetoonde do’s en dont’s duiken.

Wat is hoogsensitief?

Elk hoogsensitief persoon is anders. Maar volgens psychologe Elaine Aron, die in de jaren ‘90 voor het eerst met de term HSP (Highly Sensitive Person) kwam, is vooral typerend dat hoogsensitieve mensen zintuiglijke prikkels sterker waarnemen en die ook dieper verwerken. Ze hebben dus een hoge sensitiviteit voor geluid, licht en andere soorten prikkels.

De volgende hoogsensitief-kenmerken geven een goed algemeen beeld van wat hoogsensitief is:

 • oog voor details in de omgeving (zoals non-verbale signalen);
 • diep nadenken over dingen;
 • bedachtzaam zijn bij bijvoorbeeld beslissingen;
 • sterk aanvoelen wat anderen sociaal gezien nodig hebben;
 • sterk rechtvaardigheidsgevoel (soms ook opkomen voor de underdog);
 • behoefte aan rust en alleen zijn na samenzijn in grote groepen;
 • goed aanvoelen of er spanningen zijn;
 • een neiging tot over- of onderprikkeling.

Overigens is hoogsensitief zijn geen diagnose die je op basis van een afvinklijst op iemands voorhoofd kunt plakken. Het is geen stoornis, maar een persoonskenmerk. Mensen worden er wel of niet mee geboren. Naar schatting is zo’n 15-20% van de bevolking hoogsensitief.

Verder is hoogsensitief niet hetzelfde als hooggevoelig, ook al verwarren mensen die twee termen regelmatig. Volgens professor Elke van Hoof (klinisch psycholoog met HSP als specialisme) is hooggevoelig een mogelijke reactie van iemand die hoogsensitief is. Als iemand door zijn hoge sensitiviteit overbelast raakt, spreek je van hooggevoelig.

hoogsensitief

Hoogsensitief op de werkvloer

Nogmaals: hoogsensitief zijn is geen gebrek. Het is een eigenschap, net als bijvoorbeeld introvert of extravert zijn. Op het werk kan deze karaktertrek zowel in iemands voordeel als in zijn nadeel werken.

Voordelig is bijvoorbeeld dat een hoogsensitief persoon vaak oog heeft voor detail, nuances ziet en snel aanvoelt wat collega’s nodig heeft.

Aan de andere kant hebben mensen met HSP soms last van hun grote verantwoordelijkheidsgevoel, neigen ze vaker naar conflictvermijding en vinden ze grenzen aangeven niet altijd gemakkelijk. 

Als ze bij een werkgever niet op hun plek zitten en lange tijd over hun grenzen gaan, kan dit leiden tot een depressie of burn-out.

Volgens professor Elke van Hoofd, die zich als klinisch psycholoog specifiek richt op HSP, hebben mensen met HSP ook eerder kans op stressgerelateerde klachten. Zij vertelt op de website Psychologies:

Hoogsensitieve mensen zijn bedachtzamer, gevoeliger voor zaken als sfeer, geluid en daglicht, zien snel nuances en details, zijn dikwijls heel creatief en passioneel maar raken door dat alles ook vaak overprikkeld, geven snel emotionele reacties waardoor ze ook sneller vermoeid zijn.

Ook op de werkvloer kunnen ze daar nogal last van hebben. Vooral in werksituaties waarbij voortdurende veranderingen aan de orde zijn.

5 tips voor jou als leidinggevende

Een hoogsensitief persoon kan op de werkvloer wat ondergesneeuwd raken. Ook voelen ze zich vaak “anders” en niet altijd op hun gemak. Juist omdat meer mensen hoogsensitief zijn dan vaak wordt gedacht, wordt steeds meer aandacht besteedt aan hoogsensitiviteit op de werkvloer. Met deze 5 tips kun jij er als leidinggevende goed mee omgaan.

1. Waardeer hun oog voor detail

HSP’ers hebben vaak een sterk oog voor detail en verwerken informatie dieper. Dat blijkt ook uit hersenonderzoek, waarin de hersenactiviteit werd bekeken bij mensen met en zonder HSP tijdens een zoek-de-verschillen-taak. Het bleek dat HSP’ers kleine verschillen tussen de afbeeldingen vaker opmerken. Ook was bij de mensen met HSP meer hersenactiviteit te zien in het hersengebied voor complexe visuele verwerking.

Dat zegt dat hoogsensitieve mensen informatie meer complex waarnemen en daarbij meer oog hebben voor detail. Ook Duits onderzoek laat zien dat hoogsensitieve mensen taken vaak sneller en met minder fouten volbrengen.

Hoogsensitieve medewerkers komen dan ook goed tot hun recht als je hen taken laat uitvoeren waarin die kracht tot uiting komt. En maken zij in een meeting een opmerking over een klein detail? Laat dan blijken dat je dat waardeert in plaats van een kritische vraag meteen van tafel te schuiven.

2. Respecteer hun focustijd

Doordat hoogsensitieve mensen zoveel waarnemen, hebben ze vaak na een periode in een groep of drukke vergadering tijd nodig om alles te verwerken. Gun hen die tijd door bijvoorbeeld niet vier meetings achter elkaar te plannen.

En werkt je medewerker gefocust aan een concentratietaak? Stoor hem dan ook liever niet voor allerlei kleine vragen. Een 1-op-1-gesprek is een handigere oplossing. Dat komt neer op het volgende: stoor iemand liever één keer voor tien dingen dan tien keer voor één klein ding.

3. Zorg voor een niet te drukke werkomgeving

Open kantoortuinen zijn voor HSP’ers meestal niet de ideale werkomgeving. Er is dan voortdurend geluid te horen en mensen lopen steeds door de ruimte.

Nu kun je natuurlijk moeilijk je bestaande kantoor volledig verbouwen. Maar merk je dat je medewerker steeds afgeleid raakt? Stel dan voor dat hij bijvoorbeeld met oortjes in of een koptelefoon op mag werken. Of overleg of hij het fijn zou vinden om structureel een X aantal keer per week thuis te werken.

Trouwens, kleine praktische aanpassingen kunnen ook al helpen. Niet de hele dag de radio op het Foute Uur zetten bijvoorbeeld of afspreken dat overleggen voortaan in overlegruimtes gebeurt, niet op de werkvloer. Dat zullen meer mensen dan alleen die collega je in dank afnemen.

hoogsensitief

Meer time-managementtips?

In deze tijd waarin stress beroepsziekte #1 is, is het überhaupt slim om je medewerkers een handje te helpen om gefocust aan hun taken te werken. Volg Björn Deusings en Tijdwinst.com op Instagram voor praktische tips op het gebied van leidinggeven en timemanagement.

Oh ja, ook het boek ‘Elke Dag Om 15.00 Uur Klaar’ barst van de slimme productiviteitstips. Handig voor je medewerker om stress te voorkomen, maar stiekem heb je er als leidinggevende ook veel aan.

4. Toon begrip in lastige situaties

Hoogsensitieve mensen hebben vaak een sterk ontwikkeld empathisch vermogen. Ook daar is wetenschappelijk bewijs voor gevonden. Hoogsensitieve mensen tonen meer activiteit in de hersengebieden die gepaard gaan met empathie dan niet-hoogsensitieve mensen als je hen naar blije of juist sombere gezichtsuitdrukkingen laat kijken.

Ze voelen het feilloos aan als iemand niet goed in zijn vel zit en kunnen daar vaak goed op inspelen. Andersom zullen ze het waarderen wanneer jij als leidinggevende begrip toont voor hen als zij bijvoorbeeld hun grenzen aangeven of met een vervelend voorval in hun maag zitten. Lees hoe je dat doet, inlevingsvermogen laten zien met een paar woorden.

5. Verwoord feedback doordacht

Een hoogsensitief persoon kan de neiging hebben om dingen te overanalyseren. Als je bijvoorbeeld je medewerker ergens op aanspreekt, kan dat eerder een gevoelige snaar raken of voelt de ander zich misschien persoonlijk aangevallen. Dan komt je feedback al helemaal niet aan.

Zorg er daarom bij een hoogsensitieve medewerker in het bijzonder voor dat je niet te aanvallend bent als je feedback geeft. De ik-ik-jij-methode kan je helpen om je feedback op een invoelende manier te brengen.

Een paar tips:

 • Blijf dicht bij jezelf. Verwoord het gevoel dat bepaald gedrag in je opwekt in plaats van beschuldigingen te doen.
 • Beschrijf je feitelijke observaties. Door je meningen voor je te houden, zal je collega zich minder snel persoonlijk aangevallen voelen.
 • Houd rekening met je non-verbale communicatie. Mensen met HSP hebben daar  meer oog voor dan mensen die niet hoogsensitief zijn.
 • Geef tijd voor bezinning als je een lastige boodschap hebt gebracht.
 • Toon interesse in de emoties van je collega. Vraag wat hem precies raakt in je boodschap en geef aan dat je dit begrijpt.

En wat kun je beter niet doen?

Is een van je teamleden hoogsensitief? Dan kun je het volgende maar beter laten:

 • Je medewerker voor elke pietluttige vraag storen (is ook in het algemeen beter om niet te doen trouwens).
 • Extraverte collega’s steeds aan het woord laten. Mensen die hoogsensitief zijn, zijn vaker introvert dan extravert. Maar vergeet ook stillere medewerkers zeker niet naar hun mening te vragen.
 • Meteen om een reactie vragen. Hoogsensitieve mensen zijn bedachtzamer en hebben daardoor behoefte aan reactietijd.
 • Het gevoel geven dat diegene “anders” is. Iemand die hoogsensitief is, heeft geen gebrek. Toch voelen hoogsensitieve mensen zich vaak anders. In plaats van een oordeel te vellen als je medewerker bijvoorbeeld vraagt of werken met oortjes in goed is, kun je beter vragen naar het waarom. Probeer de ander te begrijpen.

hoogsensitief

Mensen vroegen ook

Nu ben je een stuk wijzer over wat de hoogsensitief-kenmerken zijn en wat hoogsensitief is. Ten slotte nog antwoord op een paar veelgestelde vragen die je ook helpen om je medewerker nog beter te snappen.

Hoe weet je of je hoogsensitief bent?

Ongeveer een vijfde van de bevolking is hoogsensitief, dus het is niet gek als je jezelf na het lezen van dit artikel afvraagt ‘Ben ik hoogsensitief?’. De HSP-kenmerken eerder in dit artikel geven je hier al een goed beeld bij. Daarnaast heeft professor Elke van Hoof een HSP-test ontwikkeld waarmee je in 24 vragen kunt ontdekken of jij hoogsensitief bent.

Wat betekent hoogsensitief?

De hoogsensitief-betekenis? Hoogsensitief houdt vooral in dat je meer waarneemt en die waarnemingen ook dieper verwerkt.

Wat zijn de symptomen van hoogsensitief?

Bekijk vooral de lijst met hoogsensitief-kenmerken eerder in dit artikel voor een antwoord op die vraag. Het korte antwoord? Mensen die hoogsensitief zijn, nemen van nature meer zintuiglijke prikkels waar, hebben een sterker gevoel voor emoties en sfeer, en zijn vaak ook meer bezig met tussen de regels door kijken (non-verbale signalen, spanningen, etc.).

Waarom ben ik hoogsensitief?

Als je een hoge sensitiviteit hebt, dan ben je daarmee geboren. Je was dus ook al een hoogsensitief kind. Het is een karaktertrek die je van nature wel of niet hebt.

Wat te doen tegen hoogsensitief zijn?

Omdat hoogsensitiviteit een karaktertrek is, kun je er niet van afkomen. Wel kunnen mensen er beter mee leren omgaan. Als iemand herkent waardoor hij overprikkeld raakt en zijn grenzen aangeeft, zal hij minder last ervaren van de hoge sensitiviteit. Een cursus assertiviteit kan hierbij uitkomst bieden.

Leer altijd constructieve gesprekken voeren

Als leidinggevende is het belangrijk om goede gesprekken te voeren met elk teamlid. Introvert of extravert. Hoogsensitief of niet.

Ontdek hoe je communicatie naar een hoger niveau tilt met elke collega, wordt je bewust van je eigen mening en leer hoe je zonder te oordelen een luisterend oor kunt bieden.

Dat alles ontdek je bij de cursus gesprekstechnieken, die je overigens ook online kunt volgen. Na afloop kun jij met welke collega dan ook nog betere gesprekken voeren.

Wie zijn wij?

Tijdwinst.com is een trainingsbureau dat zich specialiseert in slimmer (samen)werken. We bieden door het hele land diverse (online) trainingen aan, variërend van timemanagement, assertiviteit, gesprekstechnieken tot aan snellezen. Nieuwsgierig? Neem dan zeker eens een kijkje op onze website of blogs, en schrijf je in voor één van onze (digitale) trainingen.

 1. 1-daagse training Time Management | Blog
 2. 1-daagse training Assertiviteit | Blog
 3. 1-daagse training Gesprekstechnieken | Blog
 4. 1-daagse training Feedback Geven | Blog
 5. 1-daagse training Snellezen, Mindmapping en Geheugentechnieken | Blog
 6. 1-daagse training Effectief Thuiswerken voor Teams | Blog

Gratis slimme tips?

Laat je max. 2x per maand inspireren met slimme tips voor time-management. Geen spam, beloofd!

Hoogsensitief en thuiswerken: hoe ga je met de werkdruk om? (6 tips)

Word jij onrustig van veel prikkels en geluiden? Raak je overprikkeld van de vele belletjes van je collega, de talloze e-mailnotificaties en je mede-thuiswerker (slash partner) die van alles van je wil? Dan kan het zijn dat jij hoogsensitief bent en dus details sterker waarneemt dan anderen. Hoe ga je dan om met de combinatie van werkdruk en de extra prikkels die je thuis op je af krijgt? Dit zijn 6 tips.

Voor de één heeft thuiswerken vooral veel voordelen. Je kunt eindelijk zonder langslopende collega’s en vrolijk kleppende kantoorgenoten je werk gedaan krijgen. Maar voor anderen brengt het juist extra spanning met zich mee. Wil je ongestoord werken, start je collega voor de zoveelste keer een online chat of groepsappgesprek.

Ondertussen voelt je huis misschien ook niet als de perfecte zenplek. Je partner en jij werken “gezellig” samen, wat betekent dat hij regelmatig even komt buurten terwijl jij net middenin een lastige e-mail zit. Ondertussen piept de wasmachine je ook nog op en vindt je buurman maandagmiddag 14.00 uur een perfect tijdstip om zijn drumskills te oefenen. Hallo, overprikkeling!

“Waarom kan ik het niet gewoon loslaten?”, vraag je je misschien af. Nee hoor, er is niets mis met je. Het kan zomaar zijn dat je hoogsensitief bent. En daarin ben je niet de enige: zo’n 15-20% van de bevolking heeft een hoge sensitiviteit voor prikkels van buitenaf.

Interessant, maar wat is hoogsensitief?

Iemand die hoogsensitief is, wordt HSP (Highly Sensitive Person, dus hoogsensitief persoon), genoemd. Hoogsensitief zijn is gelukkig geen psychische stoornis waarvoor je nodig langs de huisarts moet. Het is een karaktertrek waarmee je al dan niet geboren wordt. 

Psychologe Elaine Aron kwam in 1996 met deze term. Wat hoogsensitief is volgens haar definitie? Een hoogsensitief persoon neemt meer zintuiglijke prikkels waar en verwerkt die op een andere, diepere manier.

Vaak wordt ‘hooggevoelig’ gebruikt als synoniem voor ‘hoogsensitief’, maar dat is het niet. ‘Hooggevoelig’ betekent dat je door een te grote hoeveelheid informatie de prikkels niet meer kunt verwerken. Als je hoogsensitief bent, heb je een hogere gevoeligheid voor prikkels. Dat kan maar hoeft niet te leiden tot hooggevoeligheid. 

Onderzoeksbewijs voor hoogsensitief-kenmerken

Er is de afgelopen jaren veel onderzoek gedaan naar hoogsensitief zijn, waaruit blijkt dat mensen met HSP dingen werkelijk anders verwerken dan niet-HSP’ers. 

Zo meette Jadzia Jagielowicz de hersenactiviteit van HSP’ers en niet-HSP’ers terwijl zij een zoek-de-verschillen-oefening deden. Scans lieten zien dat hoogsensitieve personen meer hersenactiviteit hadden gerelateerd aan complexe visuele verwerking dan niet HSP’ers. Ook konden mensen met HSP meer verschillen tussen de afbeeldingen herkennen.

Nog een belangrijk hoogsensitief-kenmerk is dat HSP’ers vaak goed kunnen aanvoelen hoe iemand zich voelt. Ook dát wordt door onderzoek ondersteund. De Amerikaanse onderzoeker Bianca Acevedo liet HSP’ers en niet-HSP’ers kijken naar foto’s van mensen met een vrolijke of sombere gezichtsuitdrukking. Hersenscans wijzen uit dat HSP’ers meer hersenactiviteit hadden in de gebieden die voor een empathische reactie zorgen

De hoogsensitief-kenmerken op een rij

Nu is je vraag vast “Ben ik hoogsensitief?”. Op internet vind je allerlei afvinklijstjes om daar een beeld bij te krijgen. Nu is elke HSP’er weer anders. Waar de ene HSP’er vooral gevoelig is voor emoties van anderen, kan iemand anders vooral last hebben van harde geluiden of fel licht. 

Wel kan het onderstaande lijstje met HSP-kenmerken je helpen ontdekken of jij hoogsensitief bent of niet. Dit zijn volgens Elaine Aron belangrijke hoogsensitief-kenmerken:

 • Je hebt een hoge sensitiviteit voor subtiele signalen in je omgeving;
 • De stemming van anderen heeft veel invloed op je;
 • Je hebt op drukke dagen de behoefte om je in je eentje terug te trekken;
 • Je hebt snel last van o.a. fel licht, sterke geuren of harde geluiden;
 • Je hebt een rijke en complexe innerlijke belevingswereld;
 • Je voelt je opgejaagd als je veel moet doen in korte tijd;
 • Je kunt aanvoelen wat anderen nodig hebben als zij niet op hun gemak zijn;
 • Je vindt het vervelend om op je vingers gekeken te worden;
 • Je hebt behoefte aan harmonie in je omgeving.

Hoogsensitief en werkdruk 

Deze hoogsensitief-kenmerken hebben soms fijne voordelen, zoals dat je kunt aanvoelen hoe een collega zich voelt en wat diegene nodig heeft. Maar hoogsensitief zijn kan ook uitdagingen met zich meebrengen. Onderzoek van een Duitse psychologe laat zien dat HSP’ers na afloop van een taak meer last hebben van overprikkeling en stressklachten. Daar staat tegenover dat de HSP-groep in haar onderzoek de taken sneller volbracht en minder fouten maakte. 

Nog iets wat stress in de hand kan werken, is dat HSP’ers gemiddeld genomen een groter verantwoordelijkheidsgevoel hebben. Dat blijkt uit onderzoek van de Vlaamse psycholoog Elke van Hoof. Daardoor zullen HSP’ers zich bij problemen eerder extra inzetten, ongeacht of ze daar de energie en tijd voor hebben. Als ze daarvoor langere tijd over grenzen gaan, kan dat tot een burn-out of chronische stress leiden.

Zo ga je om met werkdruk als HSP’er!

Kortom: hoogsensitieve mensen kunnen maar beter voorkomen dat de werkdruk te hoog oploopt. Wij geven 6 tips om je ondanks je hoogsensitiviteit staande te houden bij thuiswerken. Ja, zelfs als de buurman zijn drumstokken er weer eens bij pakt. 

1. Ontdek je batterijvreters

Als je kijkt naar een gemiddelde thuiswerkdag, wat kost jou dan de meeste energie? Kijk naar de dagen waarop jij je vermoeid, futloos, geïrriteerd of overprikkeld voelde. Wat was de oorzaak daarvan? Veel geluid in je omgeving? Veel telefoontjes en appjes van mensen? Online meetings met grote groepen mensen die door elkaar tetteren? Andere huisgenoten die steeds komen binnenlopen? Huishoudelijke taken die tussendoor je aandacht vragen? 

Houd eens een week bij welke dingen jou in de weg zitten om productief thuis te werken. Zodra je je batterijvreters helder hebt, kun je actie ondernemen om jouw thuiswerkdagen handiger in te richten. 

2. Leer je grenzen aangeven (naar je huisgenoten én collega’s)

Het is een feit dat je als mens niet kunt multitasken. En ook dat het stress oplevert als de werk-privébalans ver te zoeken is en je tegelijkertijd voor meedenkende collega en scheidsrechter tussen je ruziënde kinderen moet spelen. Leer daarom je grenzen aan te geven en onderneem actie om minder gestoord te worden. Zowel thuis als op het werk. 

Zeg bijvoorbeeld tegen je partner dat je graag samen luncht, maar dat hij niet op elk moment van de dag kan binnenvallen voor een praatje. Maak ook duidelijke afspraken over wanneer je wel en niet huiswerkhulp aan je kinderen kunt bieden. En word je vaker onder werktijd gebeld door vrienden of familie “omdat je toch thuiswerkt”? Geef aan dat je aan het werk bent. 

Andersom kun je aan je collega’s aangeven dat je om bepaalde tijden niet bereikbaar bent. Werk je aan een concentratietaak? Zeg eerlijk dat je nu niet kunt bellen, maar over een uur wel. 

3. Zorg voor een rustige thuiswerkplek

Als hoogsensitief persoon ben je vaak extra gevoelig voor onrust op je werkplek. Rondslingerende papieren, de ronkende wasmachine, het rommelige aanrecht naast je – de horror! Kies daarom een productieve thuiswerkplek waar jij ongestoord kunt werken. Ga bijvoorbeeld liever in een afgesloten kamer zitten dan aan de eettafel. Ruim verder je werkplek ‘s ochtends op voordat je begint. Ook dat scheelt prikkels.

Woon je op een drukke plek? Dan is een noise-cancelling headphone misschien de aankoop van je leven. 

4. Plan je dag strategisch in

Merk je dat je snel vermoeid raakt door een meeting met veel mensen? Plan je dag dan daaromheen niet te vol. Verzet bijvoorbeeld een andere meeting naar de volgende dag. En  heb je een spannend gesprek gepland staan? Ruim daar dan voldoende tijd voor in, ook voor en na het gesprek. 

Verder een handige tip uit het boek ‘Elke Dag Om 15.00 Uur Klaar’: ruim bij voorbaat tijd in voor onverwachte taken tussendoor en voor het beantwoorden van je e-mails. Elke dag komen er wel onverwachte dingen op je pad, dus daar kun je maar beter rekening mee houden

5. Stel huishoudtaken uit tot na het werk 

Wacht met wasjes wegwerken totdat je werkdag voorbij is. Laat de vaatwasmachine voor wat-ie is tot na je laatste taken van de dag. Zo voorkom je dat je steeds met werk én thuis bezig bent en houd je die twee meer gescheiden. 

6. Trek je soms even terug 

Ook als je thuiswerkt, hoef je niet de hele dag fanatiek taken van je to-do-list af te strepen. Neem pauzes tussendoor en pak daarbij ook gerust een moment voor jou alleen. Ga bijvoorbeeld in je eentje een rondje wandelen. Of pak na een meeting een kop koffie of doe 5 minuten wat korte rek- en strek- of ademhalingsoefeningen. Zo heb je wat rust tussen de werktaken door.

Meer van dit soort praktische tips om overspannenheid te voorkomen? Goed timemanagement scheelt een hoop. Volg de Instagram-accounts van Björn en Tijdwinst om dagelijks handige tips te krijgen waarmee je jouw agenda en je grenzen beter bewaakt.

Mensen vroegen ook

Het antwoord op de vraag ‘Wat is hoogsensitief?’ weet je na het lezen van dit artikel wel. Maar misschien heb je nog meer prangende vragen. We zetten de antwoorden op de belangrijkste vragen voor je op een rij.

Wat betekent hoogsensitief?

De hoogsensitief-betekenis komt erop neer dat je prikkels sterker waarneemt. Ook verwerk je informatie grondiger en diepgaander. Daardoor heb je na, bijvoorbeeld, een paar drukke online meetings meer behoefte om bij te komen en je in je eentje terug te trekken. 

Wat zijn de symptomen van hoogsensitief zijn?

De complete lijst daarvoor vind je eerder in dit artikel. Maar om het nog eens kort samen te vatten: als je hoogsensitief bent, neem je prikkels sterker waar, verwerk je informatie dieper en heb je vaak meer oog voor detail. Verder voel je het vaak aan als anderen niet op hun gemak zijn. Doordat al die prikkels sterker binnenkomen, heb je soms ook de behoefte om je na een drukke dag terug te trekken. Dat is in grote lijnen de hoogsensitief-betekenis.

Hoe weet je of je hoogsensitief bent?

Bekijk daarvoor de hoogsensitief-kenmerken eerder in dit artikel. Die helpen je antwoord krijgen op de vraag ‘Ben ik hoogsensitief?’. Vaak herken je het aan het feit dat prikkels als fel licht, hard geluid of duidelijke geuren sterker binnenkomen. Ook ben je wat gevoeliger voor stress als je van alles tegelijk moet doen en voel je andere mensen vaak goed aan.. 

Waarom ben ik hoogsensitief?

Het is niet zo dat één gen dat bepaalt, of dat er dingen in je leven gebeurd zijn die je hoogsensitief maken. Je wordt al als hoogsensitief kind geboren. Oftewel: je hebt het of je hebt het niet.

Wat te doen tegen hoogsensitief zijn?

Hoogsensitief zijn is een eigenschap, geen stoornis waar je van af moet en kunt komen. Net zoals je ofwel introvert ofwel extravert bent: je bent het nu eenmaal. Heb je veel last van overprikkeling door je hoge sensitiviteit? Dan kun je daar wat aan doen door bijvoorbeeld beter je grenzen aan te geven. 

Leer thuiswerken met meer rust en duidelijkere grenzen

Wil je bij thuiswerken meer gedaan krijgen zonder dat je dagelijks overspoeld wordt door appjes, mailtjes en videovergaderingen? En wil je daarbij je werk-privébalans beter bewaken? Volg dan onze cursus thuiswerken. Bij deze cursus leer in één dag hoe je samenwerkt op afstand, je grenzen aangeeft, werk en privé gescheiden houdt en voorkomt dat online vergaderen een dagtaak wordt. 

Is grenzen aangeven bij jou echt een ding? Dan is een cursus assertiviteit misschien pok wat voor jou. Je bent van harte welkom bij onze (online) assertiviteitstraining

Gratis slimme tips?

Laat je max. 2x per maand inspireren met slimme tips voor time-management. Geen spam, beloofd!

Is je collega hoogsensitief? 5 praktische tips voor een prettig gesprek

Hoogsensitieve mensen nemen prikkels als geluid, licht, geur en emoties sterker waar. Dat betekent ook dat ze in een rumoerige kantoortuin, emotioneel gesprek of drukke vergadering kunnen dichtslaan. Hoe je dat voorkomt? Zo kun je op een tactische en respectvolle manier het gesprek aangaan met je collega die hoogsensitief is.

Wat is hoogsensitief?

Nu ben je allereerst vast benieuwd wat hoogsensitief is. In grote lijnen is de hoogsensitief-betekenis deze:

Een hoogsensitief persoon heeft geen filter waar informatie doorheen gaat. Daardoor nemen hoogsensitieve mensen meer details waar, verwerken ze informatie dieper en ervaren ze ook meer prikkels (zoals geluid, licht, emoties bij zichzelf en anderen, en geur). 

Kortom: ze hebben een hoge sensitiviteit voor zintuiglijke prikkels.

Onterecht wordt ‘hoogsensitief’ of ‘hooggevoelig’ soms als modeterm gezien. Het is zeker geen hype. Er is wetenschappelijk bewijs dat hoogsensitieve mensen prikkels anders verwerken:

 • Tijdens een zoek-de-verschillen-taak vertonen hoogsensitieve proefpersonen meer activiteit in de hersengebieden voor complexe visuele verwerking, zo blijkt uit hersenonderzoek.
 • Hetzelfde onderzoek laat zien dat hoogsensitieve mensen significant beter kleine verschillen tussen afbeeldingen kunnen ontdekken. Dit wijst op meer oog voor detail.
 • Onderzoek van Bianca Acevedo wijst uit dat een hoogsensitief persoon meer hersenactiviteit vertoont dan iemand die niet hoogsensitief is in de hersengebieden voor empathie bij het bekijken van mensen die lachen of somber kijken. 

Als je hoogsensitief bent, is dat zeker niet afwijkend. Naar schatting is zo’n 15%-20 van de bevolking hoogsensitief. De Amerikaanse psychologe Elaine Aron introduceerde de term in 1996. Zij spreekt van HSP, wat staat voor Highly Sensitive Person. 

Overigens wordt ook vaak de term ‘hooggevoelig’ gebruikt, maar in principe gaat ‘hoogsensitief’ vooral over de karaktertrek (prikkels sterker waarnemen) en ‘hooggevoelig’ eerder over het gevolg (door overprikkeling gevoeliger reageren). Zie ook de video van Prof. dr. Elke van Hoof, die hier meer uitleg over geeft:

Belangrijk om te weten: HSP is geen stoornis; het is een karaktertrek waarmee je wordt geboren. Net zoals je van nature meer introvert of extravert bent.

Hoogsensitief-kenmerken

Mensen die HSP zijn, kunnen enorm van elkaar verschillen. Het stereotype van stille en verlegen mensen klopt vaak genoeg van geen kant. 

Wel zijn er diverse hoogsensitief-kenmerken (ook wel: HSP-kenmerken) waarin veel hoogsensitieve mensen zich herkennen:

 • Ze denken complexer, overanalyseren vaker en denken regelmatig diep na; 
 • Ze hebben soms meer verwerkingstijd nodig om over dingen na te denken of na een emotioneel gesprek tot bedaren te komen;
 • Ze nemen meer details waar (zoals non-verbale signalen in de communicatie);
 • Ze voelen de sfeer in een groep goed aan, bijvoorbeeld als er een conflict speelt;
 • Ze hebben een grote behoefte aan harmonie in hun omgeving;
 • Ze hebben een hoge sensitiviteit voor geluid, geur, emoties, licht en andere prikkels vanuit de omgeving;
 • Het kost hen meer tijd om lastige, emotionele situaties los te laten;

Die verzameling van kenmerken kan hoogsensitieve mensen soms in de weg zitten. Bijvoorbeeld als er veel druk op hen wordt uitgeoefend, of als ze conflicten vermijden en daardoor hun grenzen niet aangeven. Ook kunnen ze zich eerder overprikkeld voelen in grote groepen. 

Verder kunnen, zo blijkt uit onderzoek, mensen die hoogsensitief zijn sneller en met minder fouten een taak uitvoeren, maar ervaren ze naderhand wel eerder overprikkeling of stressgerelateerde klachten. Daarnaast kampen ze vaker met klachten als een burn-out of depressie als ze zich langere tijd in een omgeving bevinden waar ze zich niet op hun gemak voelen, zo ontdekte professor Elke van Hoof. Dit heeft er onder meer mee te maken dat HSP’ers zich meer verantwoordelijk voelen naar hun werkgever toe.

Wat betekent dat voor een gesprek met een HSP’er?

Nu denk je misschien: handig dat ik meer te weten kom over mijn collega. Maar wat kun je hier nu precies mee? Weten wat er in het hoofd van je hoogsensitieve collega omgaat, kan helpen om op de juiste manier met hem te communiceren. Hieronder 5 tips om elk gesprek met die collega slim aan te pakken. 

Tip 1. Plan een afspraak

Dit zal eigenlijk elke collega graag zien, maar een hoogsensitieve collega al helemaal. Kom niet zomaar binnenstormen (ook niet via Teams of Skype), maar plan een gesprek in. Doe een voorstel voor een moment (op een rustige plek!) om ergens over te sparren. Dan weet je zeker dat je collega bijvoorbeeld niet net uit drie andere meetings komt rennen. 

Zo voorkom je dat jij je collega na een drukke dag overprikkeld aantreft. Dat zou het gesprek voor jullie allebei niet ten goede komen.

Nog een handige tip: vuur niet elke vraag die in je opkomt direct op je collega af, maar bewaar je vragen tot één moment. Met een 1-op-1-gesprek respecteer je de concentratie van je collega én bespaar je jezelf veel tijd. Die handige tip komt uit het boek  ‘Elke Dag Om 15.00 Uur Klaar’. In dat boek vind je trouwens nog veel meer slimme timemanagement-tips waarmee je jezelf en je collega’s veel tijd bespaart.

Tip 2. Toon inlevingsvermogen in gesprekken

Een hoogsensitief persoon is vaak ook empathisch en dus veel bezig met hoe anderen zich voelen. Hij zal het fijn vinden als jij dat andersom ook doet, zeker tijdens een lastig gesprek. Deze 5 zinnen helpen je meer inlevingsvermogen te tonen.

Heb je een moeilijke mededeling? Geef dan aan dat je begrijpt dat het voor de ander lastig is. En merk je dat iets wat je zegt de ander raakt? Vraag dan wat hem emotioneert en toon daar begrip voor. Zo geef je je collega de kans om zijn gevoelens te uiten en voorkom je dat het gesprek spaak loopt. 

Tip 3. Geef feedback op een respectvolle manier

Meer in het algemeen: breng feedback altijd op een fijne manier met respect voor de emoties en behoeften van je collega. Dat lukt je met 4 G’s: Gedrag, Gevoel, Gevolg en Gewenst Gedrag. Klinkt cryptisch? In het artikel over de 4 G’s feedbackmethode lichten we ze alle vier toe. Door het met deze methode bij de feiten te houden als je feedback geeft, voorkom je dat je collega zich aangevallen voelt of dichtklapt.

Tip 4. Las een pauze in voor je collega

Doordat iemand die hoogsensitief is, informatie dieper verwerkt en er soms ook meer emotie bij voelt, kan het fijn zijn om verwerkingstijd te geven. Zeker na een lastig gesprek. Geef je collega bijvoorbeeld een kwartier om het gesprek te laten bezinken. Doe hetzelfde als het gaat om een lastig vraagstuk. 

Door hun oog voor detail en diepe verwerking kunnen hoogsensitieve mensen vaak met doordachte oplossingen en suggesties komen of hun gevoelens uiten. Maar geef ze even de tijd om daarover na te denken in plaats van direct om een reactie te vragen.

Tip 5. Let op je non-verbale signalen

Doordat ze zelfs op de kleinste details letten, hebben mensen met een hoge sensitiviteit vaak ook non-verbale signalen heel goed in de smiezen. Denk aan gezichtsuitdrukkingen, handgebaren of stemgebruik. Als jij bijvoorbeeld een rotdag hebt en daardoor je boodschap minder vrolijk brengt dan anders, komt dat ook zo over. 

Ook kunnen een flinke stemverheffing of drukke handgebaren afleidend zijn of zelfs je collega laten dichtklappen. Probeer dus te voorkomen dat je non-verbale communicatie erg heftig overkomt of afleidt van wat je zegt. 

Mensen vroegen ook

Herken je stiekem tussen de regels door iets van dit alles in jezelf? Dan vraag je je nu misschien af ‘Ben ik hoogsensitief?’. Maar het kan ook zijn dat je gewoon nóg meer wilt weten om jouw hoogsensitieve kind, collega, vriend of wie dan ook beter te begrijpen. Daarom een paar antwoorden op veelgestelde vragen op een rij.

Wat betekent hoogsensitief?

Dé hoogsensitief-betekenis? Hoogsensitief betekent in grote lijnen dat iemand informatie grondiger en nauwkeuriger verwerkt, en daardoor meer tijd nodig heeft om informatie te verwerken en te laten bezinken. 

Hoe weet je of je hoogsensitief bent?

Denk je nu ‘Ben ik hoogsensitief?’? Bekijk dan het lijstje met HSP-kenmerken eerder in dit artikel. Dat je hoogsensitief bent, merk je vooral aan een sterkere waarneming en diepere verwerking van zintuiglijke prikkels. Denk aan geuren meer waarnemen, eerder last hebben van fel licht of geluiden horen die anderen nauwelijks waarnemen. Ook neemt iemand die HSP is vaak gevoelens van anderen sterk waar en ervaart zo iemand meestal een sterk rechtvaardigheidsgevoel.

Wat zijn de symptomen van hoogsensitief?

Eerder in dit artikel vind je een handig lijstje met hoogsensitief-kenmerken die voor veel mensen gelden. Weet wel dat hoogsensitiviteit zich bij iedereen anders kan uiten. Hoogsensitieve mensen zijn zeker niet altijd introvert en stil. De belangrijkste kenmerken zijn dat iemand prikkels sterker waarneemt, veel oog heeft voor detail en diep over dingen kan nadenken.

Waarom ben ik hoogsensitief?

Daar is geen reden voor; het is een karaktertrek. Als je hoogsensitief bent, ben je dat altijd al geweest en was je ook al een hoogsensitief kind vroeger.

Wat te doen tegen hoogsensitief zijn?

Omdat hoogsensitiviteit een karaktertrek is, kun je het niet zomaar wegnemen. Wel kan het voor diegene zelf helpen om te ontdekken waardoor hij of zij overprikkeld raakt. Als iemand dat van zichzelf weet en grenzen kan aangeven, ervaart hij minder hinder van zijn hoogsensitief zijn.

Leer bij de nr. 1 cursus hoe je altijd constructieve gesprekken voert

Hoe mooi zou het zijn als je nooit meer peentjes zweet voor een lastig gesprek? En als je precies weet hoe je zowel met hoogsensitieve als niet-hoogsensitieve collega’s goede gesprekken kunt voeren? Op een effectieve manier, zonder onnodige woordenbrij, en altijd constructief? Dat alles kun je leren. 

Meld je aan voor de nr. 1 cursus gesprekstechnieken (online of op locatie). Leer zo hoe je meer haalt uit je dagelijkse communicatie met anderen. En dat al in één dag!

Wil je naast de cursus gesprekstechnieken nog meer handige tips om goede gesprekken te voeren, slim om te gaan met je tijd en feedback te geven waar de ander echt iets aan heeft? Volg de Instagram-accounts van Björn en Tijdwinst.com om elke dag slimme tips te ontvangen die jou verder helpen.

Gratis slimme tips?

Laat je max. 2x per maand inspireren met slimme tips voor time-management. Geen spam, beloofd!

Hoogsensitief? Zo geef je tactische feedback aan je hoogsensitieve collega

Je vermoedt dat je collega hoogsensitief is. Ze kan wat sneller geraakt zijn door emotionele gesprekken of conflicten, en heeft soms zichtbaar tijd nodig om dingen te laten bezinken. Toch wil je haar feedback geven over iets wat je dwarszit. Het liefst op een tactische manier die haar niet kwetst. Zo doe je dat, in 4 stappen.

Je merkt het wellicht wel vaker aan je collega als andere mensen duidelijk niet op één lijn liggen. Als zoiets in een vergadering gebeurt, lijkt ze dicht te klappen. En als je leidinggevende negatieve feedback aan haar geeft, is ze ook zichtbaar geraakt. 

Daarnaast herken je misschien andere hoogsensitief-kenmerken bij haar. Bijvoorbeeld:

 • veel bezig zijn met emoties van anderen (bijvoorbeeld het als eerste opmerken als iemand niet goed in zijn vel zit);
 • veel oog voor detail (in informatie, in de omgeving en in communicatie);
 • diep nadenken over zaken en soms ook overanalyseren;
 • daardoor ook de neiging om overprikkeld te raken of dingen zich persoonlijker aan te trekken;
 • na samen zijn met grote groepen behoefte hebben om tot rust te komen;
 • sterk rechtvaardigheidsgevoel;
 • een hoge sensitiviteit voor geluid, licht of andere prikkels.

De hoogsensitief-kenmerken hierboven moet je zeker niet zien als een diagnose-checklist. Hoogsensitief zijn is geen stoornis, ook geen gebrek. Het is een karaktertrek waar iemand wel of niet mee geboren wordt. Eigenlijk net zoals dat je van nature introvert of extravert (of ergens tussen die twee in) bent. 

Wat is hoogsensitief dan precies?

Een hoogsensitief persoon wordt ook wel HSP genoemd: dat staat voor Highly Sensitive Person. Psychologe Elaine Aron is de eerste die in de jaren ‘90 deze term bedacht voor de 15-20% van de bevolking die informatie nauwkeuriger waarneemt en grondiger verwerkt dan gemiddeld. 

Je kunt het zien als het ontbreken van een filter. Iemand die niet hoogsensitief is, neemt alle informatie uit de buitenwereld tot zich via een filter. Dat betekent dat ruis zoals vervelende achtergrondgeluiden of emoties van anderen waar je nu niets mee hoeft eruit gefilterd worden. Een hoogsensitief persoon zal die prikkels anders – zonder filter, meer diep en ook complexer – verwerken.

Dit zegt de wetenschap

Dat alles blijkt ook uit wetenschappelijk onderzoek. Zo is er hersenonderzoek gedaan waarin mensen met en zonder HSP dezelfde zoek-de-verschillen-opdracht moesten uitvoeren. Ondertussen werd via een scan hun hersenactiviteit gemeten. Daaruit bleek dat de HSP-groep kleine verschillen tussen de afbeeldingen beter kon waarnemen. Ook lieten zij meer activiteit zien in dat deel van de hersenen dat gebruikt wordt voor de complexe visuele verwerking. Wat dat zegt? Dat hoogsensitieve personen dezelfde informatie complexer waarnemen en meer op details letten. 

In sommige situaties is die hoge sensitiviteit een mooie kracht. Zo kunnen hoogsensitieve mensen vaak goed aanvoelen wat een ander nodig heeft en zijn ze ook empathisch (onderzoeker Bianca Acevedo vond daar in hersenscans bewijs voor). Daarnaast hebben ze soms de neiging om ook mensen die het onderspit delven erbij te betrekken. Ook blijkt uit Duits onderzoek dat hoogsensitieve mensen sneller en met minder fouten een taak uitvoeren. 

De keerzijde van hoogsensitief zijn is dat iemand die HSP is overprikkeld kan raken als hij zich bijvoorbeeld te lang op een plek bevindt die niet fijn voelt (denk aan: een niet-passende werkomgeving of een team waarin veel onderlinge conflicten spelen). Ook hebben hoogsensitieve mensen soms de neiging tot conflictvermijding en hebben soms moeite met grenzen aangeven. Dat alles kan, als een vervelende situatie langer aanhoudt, zelfs leiden tot een burn-out of depressie. 

Verder staat tegenover de vlotte en foutloze taakuitvoering dat mensen met HSP na afloop van een taak eerder overprikkeling of stressklachten ervaren, zo laat onderzoek van professor Elke van Hoof (die gespecialiseerd is in hoogsensitiviteit) zien. 

Zij benadrukt ook dat hoogsensitief wat anders is dan hooggevoelig, ondanks dat die termen vaak door elkaar worden gebruikt. Hoe dat precies zit, legt ze zelf uit in onderstaande video:

Hoe geef je tactisch feedback aan iemand die hoogsensitief is?

Nu je een beeld hebt van wat hoogsensitief is, kun je je vast voorstellen dat een hoogsensitief persoon feedback ook anders zal verwerken. Als je heel direct bent, kun je net een gevoelige snaar raken of is het voor iemand met HSP misschien lastig een vervelende boodschap los te laten. Maar aan de andere kant weet je inmiddels: er doekjes om winden en met een onnodig lange aanloop komen, is ook geen beste zet. 

Hoe pak je het dan wel slim aan, feedback geven? In 4 stappen.

Stap 1. Prik een moment

Na een drukke dag vol meetings en deadlines is je collega waarschijnlijk niet heel energiek meer. Schiet je collega daarom niet zomaar aan voor een feedbackgesprek, maar plan er een moment voor in. Dat is overigens los van of iemand hoogsensitief is of niet een slimme zet. Zo respecteer je de tijd van de ander en weet je zeker dat diegene openstaat voor feedback.

Verder kun je feedback geven het beste face-to-face of eventueel via een videocall doen. Zeker hoogsensitieve mensen nemen non-verbale signalen sterk waar om een boodschap te interpreteren. Daardoor komt je boodschap beter over als je zichtbaar bent voor je collega. 

Psst, denk je nu “Een gesprek plannen, wanneer dan? Mijn agenda is al zo vol!”. Misschien kun je wel hetzelfde werk gedaan krijgen in minder tijd. Lees het boek ‘Elke Dag Om 15.00 Uur Klaar’ maar eens ter inspiratie.

Stap 2. Bouw je feedback op

Wat voor feedback je ook geeft, houd het altijd dicht bij jezelf en beperk je tot de feiten. 

Een voorbeeld: wil je je collega erop aanspreken dat ze vaker haar werk niet af heeft? Zeg dan niet:

‘Ik vind het vervelend dat je je werk steeds niet af hebt.’

Die uitspraak bevat een mening (‘steeds niet’) en is nogal stellig. Daardoor kan je collega zich aangevallen voelen. 

Beperk je liever tot een concrete situatie die jullie je allebei voor de geest kunnen halen. Bijvoorbeeld:

‘Bij de afgelopen twee meetings merkte ik dat je je werk niet op tijd af had.’

Ga vervolgens een stap verder door te benoemen wat dit met jou doet, wat de gevolgen ervan zijn (voor jou of anderen) en welk gedrag je liever zou zien (dat ze haar werk wél op tijd af heeft). 

Hoe je dit precies doet? Dat leggen we in het artikel over de 4 G’s feedbackmethode haarfijn uit.

Let bij de feedback ook op je non-verbale communicatie. Hoogsensitieve mensen hebben daar veel oog voor en prikken er zo doorheen als wat je uitstraalt niet past bij wat je zegt. 

Stap 3. Geef bezinktijd 

Je weet inmiddels dat iemand die hoogsensitief is informatie diepgaander en nauwkeuriger verwerkt. Ook de feedback die je zojuist hebt gegeven. In plaats van meteen een reactie te verwachten, is het slimmer je collega wat tijd te geven om erover na te denken. Laat de feedback bij haar bezinken. 

Als je feedback net een gevoelige snaar raakt, kan het zijn dat ze wat emotioneel is. Laat haar dan die emoties een plek geven voordat je haar vraagt met rationele oplossingen te komen. Ook als ze niet geraakt wordt, kan zo’n pauze haar helpen om zelf goed over een oplossing na te denken. 

Stap 4. Toon begrip 

Het kan zijn dat je feedback je collega raakt. Wat in zo’n situatie kan helpen, is om begrip te tonen voor wat de feedback met je collega doet. Zoals hoogsensitieve mensen zelf vaak erg empathisch zijn, zo waarderen ze het vaak ook als anderen begrip tonen voor hun gevoelens. Dat kan al door simpelweg te zeggen ‘Ik begrijp dat…’ of ‘Ik kan me voorstellen dat…’. Op voorwaarde dat je het echt meent natuurlijk. 

Vraag ook zeker wat je feedback met je collega doet en wat zij mogelijk van jou nodig heeft. En leef je in. Daarmee laat je blijken het beste met haar voor te hebben. 

Mensen vroegen ook

En? Helpt dit stappenplan om je hoogsensitieve collega vol goede moed feedback te geven? Misschien helpen de vragen hieronder mee om je nog beter in haar te kunnen inleven. 

Wat betekent hoogsensitief?

Als je googelt op ‘hoogsensitief betekenis’, dan zal je het volgende tegenkomen: iemand die hoogsensitief is, neemt prikkels en signalen van buitenaf sterker waar, en voelt ook spanningen en emoties in de omgeving sterker aan dan gemiddeld.

Hoe weet je of je hoogsensitief bent?

Vraag je je na het lezen van dit artikel af ‘Ben ik hoogsensitief?’? De HSP-kenmerken eerder in dit artikel helpen je antwoord te krijgen op die vraag. Je kunt hoogsensitief zijn met name herkennen aan dieper nadenken over dingen, mensen in je omgeving goed aanvoelen, gevoelig zijn voor spanningen en soms wat overprikkeld raken door bijvoorbeeld veel omgevingsgeluid, fel licht of voelbare emoties van anderen.

Waarom ben ik hoogsensitief?

Met je hoge sensitiviteit en de andere kenmerken word je geboren. Hoogsensitiviteit is een karaktertrek die je al van kinds af aan hebt. Het is overigens niet zo dat één gen bepaalt of jij wel of niet hoogsensitief bent.

Wat zijn de symptomen van hoogsensitief?

De meeste daarvan vind je in de opsomming van hoogsensitief-kenmerken bovenaan in dit artikel. Overigens moet je die kenmerken zeker niet zien als een scorelijst. Er is niet één stereotype hoogsensitief persoon. Iemand kan bijvoorbeeld ook hoogsensitief en extravert zijn. 

Wat te doen tegen hoogsensitief zijn?

Hoogsensitiviteit is geen stoornis, maar een eigenschap die (net als alle andere eigenschappen) positief en negatief kan uitwerken in de praktijk. Als je hoogsensitief bent, dan was je ook al een hoogsensitief kind, ook al merkte je dat destijds misschien niet. 

Merk je dat je er vooral hinder van ervaart? Dan kun je leren je grenzen te herkennen en aan te geven. Veel hoogsensitieve mensen hebben daarbij baat bij een assertiviteitstraining.

Wat ook kan helpen? Ontdek hoe je agenda niet overvol raakt en hoe je met tactisch timemanagement onnodige stress voorkomt. Volg Tijdwinst.com op Instagram voor handige tips op dit gebied.

Leer in 1 dag voortaan altijd constructieve feedback geven

Feedback geven is een kunst op zich. En één die je nog vaak in je leven goed van pas zal komen. Als je constructief mensen kunt aanspreken op ongewenst gedrag of kunt wijzen op verbeterpunten, help je daar jezelf en anderen mee. 

Ontdek hoe je elke collega, hooggevoelig of niet, constructieve feedback geeft die de juiste snaar raakt. Al in 1 dag! 

Je leert het bij de cursus feedback geven. Die volg je online of op locatie bij één van onze ervaren docenten. Wees niet bang voor saaie presentaties. Je leert praktische tips waar je echt iets mee kunt, en die je morgen al helpen om écht goede feedback te geven. 

Gratis slimme tips?

Laat je max. 2x per maand inspireren met slimme tips voor time-management. Geen spam, beloofd!

Artikelen boordevol tips

Wij delen continue onze ervaringen en tips om je te inspireren.
journaling
Timemanagement.nl

Hoe begin je aan journaling? Een uitgebreide journaling-handleiding...

Schrijf het van je af! Of je nu iets te verwerken hebt of je wilt werken aan je persoonlijke ontwikkeling; journaling is dé aangewezen manier om structuur aan te brengen in een chaotisch hoofd. Laten we kijken naar de vele vormen en manieren van journaling (én naar waarom het niet mag ontbreken in jouw ‘persoonlijke ontwikkelings’-toolbox).

Lees verder
excuses aanbieden
Leidinggeven

Je excuses aanbieden als leidinggevende – hét stappenplan...

Minstens zo belangrijk als goede feedback geven, is dat je als leidinggevende je fouten durft toe te geven. Je feedback was laatst onterecht. Je had de situatie verkeerd ingeschat. En dus wil je je woorden terugnemen. Hoe kun je je excuses aanbieden én zo rekenen op sympathie van je medewerkers?

Lees verder
Combinatie werk en gezin 3
Thuiswerken

Combinatie werk en gezin te zwaar voor thuiswerkers?...

Natuurlijk wil je een fantastische ouder zijn én ook op je werk een tien met een griffel verdienen. Toch is dat als thuiswerker lastig wanneer zowel werk als privé door elkaar heen lopen. Hoe voorkom je dat je tekort schiet? Of jezelf gek maakt door (je eigen) hoge verwachtingen? Een controversiële oplossing: leg de lat lager. Je hoeft én kunt […]

Lees verder

Meer tips op Instagram

Blijf ook op de hoogte via ons Instagramkanaal.
Beste opleider

Beste opleider

4 jaar op rij verkozen tot “Beste opleider van Nederland”.

Landelijke dekking

Landelijke dekking

Trainingen op diverse locaties in Nederland en België.

100% Tevredenheid

100% Tevredenheid

Garantie: als je het beloofde resultaat niet behaalt, is dit ons risico.

Score: 9,3

Score: 9,3

In het afgelopen jaar en meer dan 5.000 beoordelingen

+20 jaar ervaring

+20 jaar ervaring

Met onze ruim 20 jaar ervaring zijn wij dé specialisten