Een samenwerking is meer dan alleen samen werken. Een goede samenwerking zorgt voor een beter resultaat, én je werkdagen worden er een stuk leuker van. Toch zijn veel van onze samenwerking suboptimaal en kun je er veel meer uithalen. Gelukkig hebben wij een constructieve oplossing waarmee je jouw samenwerking kan verbeteren, namelijk 21 tips voor een constructieve samenwerking.

Wat komt aan bod?

Wat is belangrijk in samenwerken?

Als team ben je afhankelijk van elkaar en van je opdrachtgevers. Bij een slechte samenwerking houdt niemand hier rekening mee. Levert je collega het niet op tijd in of heeft hij zijn aandeel niet opgepakt dan is jouw team er de dupe van. Net zoals dit voor jou geld vinden je collega’s het ook niet leuk om tot in de late uurtjes door te moeten gaan om fouten op te lossen. 

Dus ja, wat is samenwerken en hoe kan je goed samenwerken? Goed samenwerken betekend dus in dat je elkaar hard nodig hebt om samen tot een goed resultaat te komen. Buiten dit zijn er nog meer voordelen, samenwerken zorgt namelijk ook voor:

  • Dat jij tijd overhoudt, doordat taken verdeeld kunnen worden hoeft jij niet alles alleen op te pakken
  • Dat je gebruik kunt maken van de kennis en expertise van je team en samenwerkend van elkaar kunt leren. Hierdoor hoef je zelf niet alles te kunnen of te weten.
  • Omgaan met de verschillende karakters in je team en met deze groep brainstormen kan tot nieuwe perspectieven en oplossingen leiden.
  • Ieder teamlid heeft zijn eigen DISC-profiel, zoek uit wat iedereens DISC-profiel is en breng balans hierin aan. Iedereen heeft zijn eigen krachten en valkuilen maar samen kunnen jullie die van elkaar opvangen.

Groep mensen die een project bespreken

Hoe werk je samen?

Voordat we hier mee beginnen, de definitie van samenwerken:

Elk lid van een groep spant zich in voor een gezamenlijk doel, ieder vanuit een eigen rol, om zo samen een zo goed mogelijk resultaat te behalen in zo min mogelijk tijd. 

En wat is constructief samenwerken dan? Constructief samenwerken met collega’s houdt in dat je op een constructieve manier de samenwerking aangaat. Dus je zoekt manieren om elkaar op te bouwen en te verbeteren om gezamenlijk tot een beter en sneller resultaat te komen. Dit kan binnen je team zijn, of collega’s van een andere afdeling maar ook interprofessioneel samenwerken met andere bedrijven hoort hierbij.

Dus, wat houdt goed samenwerken in?

Samenwerken op de werkvloer wordt gezien als een belangrijke competentie, maar in werkelijkheid is dit een verzameling van competenties. Als je gaat samenwerken met collega’s zijn een aantal dingen van belang:

  • Je planning is op orde en je krijgt je werk op tijd gedaan
  • Je communiceert duidelijk en assertief over wat je wil en wat je belangrijk vindt.
  • Je geeft op constructieve wijze feedback aan elkaar.
  • Je bent proactief en communiceert helder. 
  • Je kunt effectief digitaal samenwerken (ook door de juiste communicatiemiddelen te gebruiken als je vanuit thuis werkt)

In dit artikel leggen we de focus op het managen van planningen en tijd, focus houden en het stellen van prioriteiten. Zo doen we onze naam Timemanagement.net eer aan. In het belang van samenwerken is dit ook essentieel om efficiënt samen te werken, verwachtingen te kunnen waarmaken en om op tijd jouw aandeel in het project te leveren.

Waar moet een constructieve samenwerking aan voldoen?

Wat is een goede samenwerking nou echt? Patrick Lencioni, de bekende organisatieadviseur en auteur uit de VS, heeft vijf kenmerken bedacht die allemaal bijdragen aan een goede samenwerking. Time management expert Jon vertelt je er meer over in deze video:

Kenmerken goede samenwerking

  • De meest belangrijke, vertrouwen hebben in de mensen met wie je samenwerkt en zorgen dat zij in jou kunnen vertrouwen.
  • Betrokkenheid tonen bij het proces, het project en bij je teamleden.
  • Verantwoordelijkheid nemen voor je aandeel in het project en het eindresultaat.
  • Conflicten worden niet uit de weg gegaan, conflicten worden op constructieve wijze aangegaan en dingen worden niet opgekropt.
  • Focus wordt behouden op het teamresultaat en dit wordt centraal gezet

De 21 tips over planning en concentratie om je samenwerking naar nieuwe hoogtes te tillen

Wil jij die carrieretijger competenties behalen of je leerdoelen samenwerken voltooien? Dan heb je geluk, we hebben namelijk 21 tips voor jou opgesteld. Zo mis je geen deadlines meer, hoef je jouw collega’s niet meer te storen, krijg je jouw werk af en je houdt zelfs nog tijd over om elkaar te helpen. Zo maak je ook nog eens vrienden in je team.

  1. Zorg voor een agenda en een takenlijst.Onmisbaar in je timemanagement-systeem. Alle projecten, afspraken, deadlines en taken die langer dan 30 minuten duren komen in je agenda. Daarnaast een dagelijkse takenlijst voor kleine taken van 30 minuten of minder.
  2. Gebruik een “wachten op”-lijst. Schrijf alle vragen die je voor een persoon hebt op. Maak een lijst van alle personen die je dagelijks spreekt. Met deze lijst hoef je elkaar niet 10 keer voor een vraag te storen, maar stoor je elkaar 1 keer met 10 vragen. Zo kunnen jullie allemaal rustig doorwerken.
  3. Maak afspraken over spoeddingen. Spreek met elkaar af wanneer er iets écht dringend is. Wees er als team ook scherp op dat dringende dingen ook echt dringend zijn en niet alleen dringend aanvoelen, niks zo frustrerend als een dringend verzoek krijgen over iets wat volgende maand pas beslist hoeft te worden. Maak ook een keuze hoe jullie elkaar storen, bijvoorbeeld een sms sturen bij spoedgevallen.
  4. Geef het op tijd aan als iets niet lukt. Het liefst zo snel mogelijk, dan is er nog wat aan te doen.
  5. Gebruik de Pomodoro-techniek. De echte kenners kennen deze tomaat al. Deze techniek houdt in dat je 25 minuten gefocust werkt aan één taak, je pakt tussendoor niks anders op. Hierna pak je 5 minuten pauze en start je opnieuw aan een focusblok van 25 minuten. Je kunt dit ook vervangen door langere focusblokken van 50 minuten, gevolgd door 10 minuten pauze.
  6. Zet je notificaties uit. Enemy No.1 voor jouw concentratie. Zonder deze meldingen wordt je minder snel afgeleidt door alle geluiden en trillengen die vanuit jouw apparaten komen. Je collega’s zijn je dankbaar als ze niet 100x je “leuke” ringtone horen.
  7. Communiceer to the point. Wees voorbereid en neem door wat je wil vertellen. Als je dit voor jezelf scherp hebt kun je sneller tot de kern van je verhaal komen.
  8. Doorloop de checklist thuiswerken voor een goede thuiswerkplek. We werken steeds vaker samen vanaf afstand. Zorg dus dat je een goed werkende webcam, een koptelefoon of oortjes en een stabiele internetverbinding hebt. Je wilt niet degene zijn die constant moet vragen of die te horen is of erbij zit als een mislukte Mozaïek.
  9. Plan belafspraken in. Geef van te voren aan als het een lang gesprek gaat worden en kijk van te voren of dit lukt. Wat nog beter is? Plan een belafspraak in.
  10. Houd rekening met voorbereidingstijd. Zo loopt jouw planning niet fout en ga jij goed voorbereidt de meeting in.
  11. Stel prioriteiten met het Eisenhower-model. Zorg dat jij en je team helder hebben wat prioriteit heeft en wat later kan. Zo weet iedereen dat ze met het juiste bezig zijn.
  12. Stem je werkplek af op je taak. Ligt er een zware focustaak op je bordje? Ga dit niet op een dag inplannen waar je al verschillende meetings hebt. Kies ervoor om dit op een thuiswerkdag te doen. Collega’s zijn zo minder geneigd om je te storen. Zo geldt het ook als je een vergadering hebt, ga deze niet inplannen op een thuiswerkdag maar ga hiervoor naar kantoor toe.
  13. Geef het aan als je niet gestoord kunt worden. Zet je telefoon uit of ga ergens op een rustige plaats zitten. Geef het anders ook aan bij je collega’s: “De komende twee uur werk ik aan een verslag. Vanaf 14.00 uur ben ik weer bereikbaar.”
  14. Werk samen in project management tools. Wanneer jullie aan grote projecten werken, waar iedereen zijn eigen taken heeft en waar veel zaken door elkaar lopen, kies dan voor een project management tool als Trello, Monday of Asana. Zo kun je ook zien waar iedereen aan bezig is.
  15. Zeg ‘nee’ als dingen niet passen. Zie je meteen dat dit verzoek je niet gaat lukken. Geef dit dan ook meteen aan. Je maakt meer vrienden door het aan te geven dan uiteindelijk mensen teleur te stellen.
  16. Verlies je niet in perfectionisme. Je verliest de meeste tijd met de puntjes op de “i” te zetten dan nodig is. Geef jezelf een tijdslimiet voor de laatste blik op je werk.
  17. Wees niet bang om te delegeren. Zorg ervoor dat je niet iedereens werk naar je toe trekt. Geef andere ook de kans om hun werk te doen, zelfs als jij vermoedt dat jij het sneller kan. Hoe kan iemand het leren als ze het nooit doen?
  18. Verlies e-mails niet uit het oog dankzij de OHIO-methode. Only Handle It Once. Check je mailbox op een paar vaste momenten en werk daarbij alle mails af die er binnen zijn gekomen. Zeg vaarwel tegen je begraafplaats van ongelezen mail en gun jezelf de rust van een opgeruimde mailbox. 
  19. Stuur niet overal e-mails voor. Ga geen mails schrijven waar je een uur aan bezig bent. Plan een belafspraak in, of vraag er een meeting voor aan.
  20. Reserveer tijd voor tussendoorvragen. Je weet dat er iedere dag dingen komen die je niet verwacht hebt. Maar als je weet dat dit iedere dag gebeurt kun je dit dus ook oplossen. Plan iedere dag een half uur de tijd in waar jij deze zaken kan oplossen.
  21. Houd je collega’s op de hoogte én blijf zelf op de hoogte. Ga gezellig het gesprek aan met je collega’s en vraag hoe zij ervoor staan met het project. Geef ook proactief aan hoe het bij jou verloopt. Zo vergroot je het teamgevoel en verbeter je jullie samenwerking. 

2 teamleden die een project bespreken

Zoek je meer slimme samenwerkingstips?

Op Instagram delen we dagelijks tips om slimmer (samen) te werken. Die komen vanzelf voorbij in je feed als je Björn en Tijdwinst volgt op Instagram. Dan leer je elke dag bij over hoe je samen betere resultaten levert en efficiënter werkt.

Kijk ook eens naar deze artikelen:

Mensen vroegen ook | Veelgestelde vragen over constructief samenwerken

  • Wat is een constructieve samenwerking?

    Hoe werk je constructief samen? Constructief samenwerken houdt in dat je op een manier samenwerkt met je collega’s waar iedereen zich prettig bij voelt. Daarnaast doet het team zijn best om het beste in iedereen naar boven te halen. Het doel hiervan is op een positieve manier naar oplossingen te zoeken.

  • Wat is een effectieve samenwerking?

    Effectief samenwerken houdt in dat teamleden elkaar op tijd laten weten wanneer iets niet lukt, dat ze elkaar ondersteunen als het zwaar wordt en problemen op tijd doorhebben en oplossen. Hier zijn goede teamafspraken van belang.

  • Constructief werken betekenis

    constructief betekenis

    Wat is constructief werken? Constructief samenwerken verwijst naar een manier van samenwerken waarbij de nadruk ligt op opbouwende, positieve en nuttige interacties onder de teamleden.

    constructief synoniem

    Een synoniem voor constructief is opbouwend. Dit betekent dat iets positief bijdraagt, nuttig is, en gericht is op het creëren van waarde of oplossingen. Dus, als je constructief bent, werk je op een manier die helpt om iets te bouwen, te verbeteren of te versterken

  • Conflicten in teams oplossen

    Collega’s die niet kunnen samenwerken zijn rampzalig voor een samenwerking. Het is daarom van belang om conflicten op te lossen. Het oplossen van conflicten draagt bij aan een gezonde en productieve werkomgeving. Door constructief met conflicten om te gaan, kunnen teams beter samenwerken en groeien.

  • Samen werken of samenwerken?

    Er is een klein verschil tussen samenwerken of samenwerken. Laten we eens dieper ingaan op wat ze betekenen:

    Samenwerken: Eén team, één doel: Samenwerken impliceert dat je als één team samenwerkt aan een gemeenschappelijk doel. Collega’s werken samen, kennen elkaars sterke en zwakke punten, en streven naar een gezamenlijk resultaat.

    Interne samenwerking: Dit gebeurt vaak binnen een organisatie, waar collega’s met elkaar samenwerken om projecten te voltooien, taken uit te voeren en doelen te bereiken.

    Samen werken: Tegelijkertijd werken, maar niet noodzakelijk aan hetzelfde doel: Samen werken betekent dat individuen gelijktijdig aan taken werken, maar niet noodzakelijk met hetzelfde doel of dezelfde focus.

    Externe samenwerking: Dit kan bijvoorbeeld gebeuren wanneer je met externe partners, leveranciers of andere bedrijven werkt. Je werkt gelijktijdig, maar niet altijd aan hetzelfde project of doel.

Wie zijn wij? | Cursus Time Management

Tijdwinst.com is een trainingsbureau dat zich specialiseert in slimmer (samen)werken. We bieden door het hele land diverse (online) trainingen aan, variërend van timemanagement, assertiviteit, gesprekstechnieken tot aan snellezen. Nieuwsgierig? Neem dan zeker eens een kijkje op onze website of blogs, en schrijf je in voor één van onze (digitale) trainingen.

  1. 1-daagse training Time Management | Blog
  2. 1-daagse training Assertiviteit | Blog
  3. 1-daagse training Gesprekstechnieken | Blog
  4. 1-daagse training Feedback Geven | Blog
  5. 1-daagse training Snellezen, Mindmapping en Geheugentechnieken | Blog
  6. 1-daagse training Effectief Thuiswerken voor Teams | Blog