Conflicten, geroddel, werknemers die hun beloften niet nakomen… chaos en gedoe! Lijkt dit op een werkdag van jouw afdeling? Is de orde (en gezelligheid!) ver te zoeken binnen jouw team? Als leidinggevende verlang je naar een gezonde werksfeer en goede resultaten. Maar hoe bereik je dat? De piramide van Lencioni zorgt in 5 stappen voor een lekker lopend team.

Lencioni: “8 op de 10 teams functioneert niet”

80% van de teams presteert niet”, aldus Patrick Lencioni, Amerikaanse consultant en schrijver van vele team- en management boeken

Al is er nog zo nauwkeurig gekeken naar de samenstelling van het team (persoonlijkheden, vaardigheden en competenties; alles lijkt te kloppen) en is het een zooitje ongeregeld binnen jouw team.

Elkaar oprechte feedback geven op verantwoordelijkheden en slechte resultaten gebeurt niet binnen een team. Iedereen is bezig met enkel me, myself and I. Daardoor verliezen ze het eindresultaat uit het oog. 

Kort gezegd, in plaats van een goed geoliede machine zijn het moeren en bouten die totaal niet op elkaar aansluiten. Funest voor de productiviteit. Jammer voor voor jouw stesslevel.

Jij als leidinggevende wil natuurlijk een gezonde werksfeer. Zodat jouw team doelgericht en beter samenwerkt. In zijn bestseller ‘De 5 frustraties van teamwork’ schrijft Lencioni hoe jij, als leidinggevende, dit kunt bereiken.

“Vergeet financiën, vergeet strategieën, vergeet technologie. Teamwork is datgene dat de ultieme voorsprong biedt op de concurrentie — niet alleen omdat het zo krachtig is, maar ook zeldzaam.”

Stimuleer je mensen dus om écht samen te gaan werken. Al dat andere komt dan vanzelf. Je zult wel eerst een aantal issues de wereld uit moeten helpen om dit te bereiken.

De Lencioni piramide: 5x waarom je team niet presteert

Wat is de piramide van Lencione? Lencione heeft een piramidemodel voor bedacht , de zogenaamde ‘Piramide van Lencioni’. Hierin zie je het belang van ieder punt.

Piramide van Lencioni1

Stuk voor stuk killers voor de teamspirit en het gewenste succes. Wanneer je deze factoren te lang aanwezig laat zijn, zal er een sfeer van wantrouwen, conflicten en geroddel ontstaan. Een scène uit een politieke dramaserie waarin jij niet de hoofdrolspeler wil zijn.

Gelukkig is er volgens Lencioni geen enkel team dat niet kan worden geholpen. Als jij als leidinggevende besluit bovenstaande 5 struikelblokken aan te pakken, zul je dit niet alleen terugzien in betere resultaten, maar ook in de werksfeer. Een opbloeiende band tussen je collega’s zul je gaan merken. Happy people, happy results, happy you

… maar hoe bereik je dit?

Opbloeiende resultaten? Start onderaan de Lencioni piramide

Eerst zul je moeten snappen hoe een piramide-structuur werkt.

Begin met het bouwen op een fundament dat stevig is; de onderste laag van de piramide van Lencioni. Wanneer het vertrouwen (de onderste laag) ontbreekt, heeft het geen zin om te werken aan betere resultaten. Begin hier dus mee als je je team wil oplappen. Zo ga je laagje voor laagje verder totdat al die moeren en bouten wél passen.

Piramide van Lencioni1

Laten we dit verder bekijken.

In 5 lagen naar een happy team en goede resultaten

Laag 1: heb vertrouwen

‘Vertrouwen versus afwezigheid van vertrouwen’

Vertrouwen is de basis voor een goed lopend team, zegt Lencioni. Wanneer je collega’s uit je team zich durven openstellen tijdens een vergadering, zullen ze minder snel hun frustraties uiten tijdens de koffiepauze.

Opbouwen van vertrouwen is dus het belangrijkste  als jij je teamwerk wil aanpakken. Spoor je team daarom aan zich kwetsbaar op te stellen. De behoefte om altijd sterk te zijn, moeten we hiervoor loslaten.

Dit is gelijk de lastigste stap. Want vertrouwen winnen kost tijd. Neem de tijd om de mensen binnen jouw team te leren kennen. 

Wie zijn ze? Wat doen ze in hun vrije tijd? Welke normen en waarden hebben ze? Maak het sociale aspect op kantoor hiervoor meer zichtbaar.

Je hoeft niet gelijk de hipste team-uitjes te bedenken, maar een simpele koffiepauze does the job. Deze Fika (Zweedse uitvinding) lijkt op het eerste oog misschien onproductief, maar deze momentjes om elkaar beter te leren kennen, werpt uiteindelijk zijn vruchten af. Mensen in je team zullen eerder om hulp vragen en hun frustraties uiten.

En is een belangrijke bouwsteen om door te gaan naar de tweede laag:

Laag 2: Productieve conflicten, het mag

‘Productieve conflicten versus angst voor conflicten’

Als leidinggevende zie jij waarschijnlijk liever een team dat braaf zijn ding doet en conflicten vermijdt. Of je dat moet willen?

Uhm.. Nop.

Zonder discussies geen groei. Als jouw team conflicten uit de weg gaat, ontnemen ze zichzelf de ruimte voor verbetering. Volgen Lencioni is het dan ook raadzaam om regelmatig de confrontatie aan te gaan. Vertrouwen is hiervoor wel de basis. Daarom is die eerste laag ook zo van belang. 

Een conflict wordt een poging om een zo goed mogelijk antwoord te krijgen op een probleem, wanneer er een goede basis van vertrouwen is.

Je hoeft elkaar niet in de haren te vliegen, maar de pijnpunten bespreken, is zeker een aanrader. Een ‘1:1’-lijst hanteren is hiervoor handig. Zo hoef je je collega niet 1000x te storen, maar spaar je je vragen op voor één moment.

Piramide van Lencioni1

Laag 3. Verduidelijk de betrokkenheid

‘Betrokkenheid versus gebrek aan inzet’

Laat iedere collega uit je team betrokken zijn bij het proces. Hoe groot of klein dat deel ook is.

Schep duidelijkheid in de gang van zaken, de prioriteiten en de rolverdeling en voorkom zo dat de inzet afzwakt.

Lencioni:

“Mensen zullen elkaar niet verantwoordelijk houden voor de resultaten wanneer voor hen niet duidelijk is op welke manier zij deel uitmaken van het plan.”

Zorg daarom voor duidelijkheid. Wat is er besproken, welke deadlines zijn hieraan verbonden en wie is verantwoordelijk hiervoor. Lekker helder.

Laag 4. Verantwoordelijkheid richting de groep

‘Verantwoordelijkheid versus vermijden van verantwoordelijkheid’

De ‘ieder voor zich’ mentaliteit creëert middelmatigheid. Wanneer je je mensen in jouw team aanspreekt op hun prestatie en de gevolgen voor de resultaten van het team, voorkom je dat de motivatie wegzakt.

Nog beter is het vastleggen van de resultaten, zegt Lencioni.

Mensen die niet goed hun werk doen, willen niet dat de resultaten worden gemeten. Ijverige teamplayers daarentegen willen niets liever.

Plan dus een wekelijks werkoverleg en ga na of de resultaten zijn behaald. Je zou ook nog met een beloning kunnen werken voor een geboekt resultaat als team. Zo zullen je collega’s elkaar gegarandeerd aanspreken op hun input.

Laag 5. Resultaten najagen

‘Resultaten versus onoplettendheid naar resultaten’

Nu pas komen we aan bij het kersje op de piramide taart: de resultaten. Het teambelang voorop. Het ego opzij. Dat is hier de strekking. 

Chaos binnen een team ontstaat wanneer ieder voor zichzelf aan de bak gaat, met als doel erkenning en aandacht. Dit is killing voor het doel als team, het collectieve resultaat.

De focus op het einddoel houden, kan een uitdaging zijn. Regelmatig doelstellingen delen met je team, kan hier de oplossing zijn. Net als werken met beloningen en het houden van voortgangsgesprekken. 

Uiteindelijk moet de motivatie wel van binnen komen (zonder die worst voor de neus). Wanneer je de eerste 4 lagen heb doorlopen, komen ze resultaten echter vanzelf.

Kortom: 5 dingen waaraan je volgens de piramide van Lencioni moet werken

Nu je weet wat de obstakels zijn die zorgen voor chaos binnen jouw team, weet je ook wat je kan doen om alle neuzen dezelfde kant op te krijgen en mensen te zien werken met een smile. Tevreden én gemotiveerd.

Die transformatie van messy naar een goede workflow in je team doe je in 5 stappen:

  1. Heb vertrouwen.
  2. Houd productieve conflicten (het mag).
  3. Verduidelijk de betrokkenheid.
  4. Heb verantwoordelijkheid richting de groep
  5. Jaag resultaten na. 

Op die manier verandert jouw team van een scène uit een politieke dramaserie naar hechte familie. Met succes als resultaat!

Dagelijks handige inzichten? Volg ons op social media!

Volg ons onder andere op Instagram of Pinterest. Daar krijg je niet alleen handvatten op het gebied van slimmer communiceren, je ontvangt ook de slimme tips waarmee je jouw productiviteit een boost geeft. De laatste artikelen netjes en overzichtelijk in je mailbox ontvangen? Schrijf je dan in voor de wekelijkse nieuwsbrief.

Leer je liever lezend, lees dan ons boek Elke Dag om 15.00 Uur Klaar. Maak kennis met de beste inzichten uit onze trainingen en leer slimmer werken in plaats van harder.

 

Dit bericht op Instagram bekijken

 

Een bericht gedeeld door Tijdwinst.com (@tijdwinst)

Wil je hulp om je team op orde te krijgen?

Tijdwinst.com is een trainingsbureau dat zich specialiseert in slimmer (samen)werken. We bieden door het hele land diverse (online) trainingen aan, variërend van time management, assertiviteit, gesprekstechnieken tot aan snellezen. Nieuwsgierig? Neem dan zeker eens een kijkje op onze website of blogs, en schrijf je in voor één van onze (digitale) trainingen.