Vacature opstellen? Vraag om deze communicatieve vaardigheden 

communicatieve vaardigheden 4

Een nieuwe aanwinst voor het team bevat meer dan alleen de benodigde papieren en jarenlange werkervaring. Zijn of haar communicatieve vaardigheden blijken net zo belangrijk, zegt onderzoek. Zet je een vacature uit, benoem dan ook zeker welke soft skills je wilt zien. Vooral op het communicatieve vlak. We tonen je een aantal manieren waarop je dat kunt doen:

Waarom je communicatief sterke toppers zoekt

Als leidinggevende of HR-manager kies jij teamleden zorgvuldig uit. Op basis van wat ze kunnen (je hebt graag mensen in je team die bepaalde diploma’s bezitten of een aantal jaar ervaring achter de kiezen hebben), maar ook op hoe ze zijn (hun mentaliteit, karakter en communicatie).

Beide punten zijn belangrijk. Maar wanneer beide sollicitanten niet veel verschillen op het eerste vlak, komen toch echt de communicatieve vaardigheden om de hoeken. Dan is de doorslaggevende factor hoe je bent: of je binnen het team past, een aangenaam persoon bent of de juiste mindset bezit.

Het is dan ook niet zomaar dat “communicatie” hoog staat, op het lijstje bij (HR)managers. Volgens een onderzoek, uitgevoerd door LinkedIn, blijkt namelijk dat die skills op nummer één staan. Zowel direct, als indirect.

communicatieve vaardigheden 4

Het gaat dus niet geheel om de diploma’s die iemand heeft. Of de persoon een vriendelijke persoonlijkheid heeft, goede sociale skills en goed kan werken binnen een team, zijn net zo belangrijk. Dit toont óók een onderzoek van de Amerikaanse National Association of Colleges and Employers (NACE) aan:

communicatieve vaardigheden 4

Hierboven zie je tal van skills die we maar al te graag in een teamlid zien, met de communicatieve vaardigheden geel gearceerd. Waarom het graag geziene vaardigheden zijn? Simpel:

Om binnen een bedrijf en het team te kunnen functioneren, heb je meer nodig dan een een hoogopgeleide kenniswerker. Je hebt iemand nodig die ook moeiteloos met het team of de klant communiceert, die een boodschap kan overbrengen en openstaat voor feedback.

En ja, dat vergt meer dan een vlotte babbel. Je wilt specifieke skills: een groot empatisch vermogen, een grote mate van assertiviteit en een besef dat non verbale communicatie ook meetelt. Dát is wat je in een (nieuw) teamlid zoekt. Iemand die op verschillende manieren kan communiceren: verbaal, fysiek, visueel, digitaal, non-verbaal en alle combinaties die daarin te vinden zijn.

communicatieve vaardigheden 4

Dit is hoe je daar om vraagt binnen een vacature

Het is dus zeker de moeite waard om iemand aan te nemen die daar sterk in is. Iemand die niet alleen de benodigde papieren bezit, maar ook die ene speciale factor heeft: communicatief sterk. Vanuit zichzelf naar jou toe, maar ook naar het team, klant en terug.

Indien je een nieuwe aanwinst voor het team zoekt, zet dan zeker onderstaande punten in de vacature. Om zo een communicatief sterke speler binnen te halen. Je zoekt namelijk iemand die…

Iemand die actief luistert

Natuurlijk zoek je een teamlid die goed uit zijn of haar woorden komt. Toch is communicatie meer dan dat. Het is ook actief kunnen luisteren; een skill die misschien zelfs belangrijker is dan spreken. Je zoekt namelijk iemand die een luisterend oor kan bieden, zowel aan klanten als aan teamleden.

En dat is meer dan enkel knikken en luistergeluiden maken. Het is actief luisteren, wat inhoudt dat de persoon zijn of haar volledige aandacht vestigt op de ander, in plaats van enkel bezig te zijn met wat hij of zij zometeen gaat zeggen.

Hoe verwoord jij “goed luisteren” in je zoektocht?

‘Je bent iemand die aandachtig communiceert’

‘Je bent nooit te beroerd om een luisterend oor te bieden’

‘Jij kunt soepel samenwerken, omdat je nauwlettend luistert naar anderen. Jij weet wat hen bezighoudt ’

Iemand die helder communiceert

Jij, jouw collega’s én je klanten hebben iemand nodig die helder en to the point een boodschap overbrengt. Geen ellenlange of wollige verhalen, maar concrete informatie waar geen doekjes omheen worden gewonden. Dat betekent natuurlijk niet dat je een kil of afstandelijk persoon zoekt. Je kunt vriendelijk en enthousiast zijn en nog steeds op een kernachtige wijze communiceren, zonder overbodige kletspraat.

Wat zet je neer?

‘Je hoeft weinig woorden vuil te maken om je boodschap krachtig over te brengen’

‘Overredend communiceren gaat je goed af’

‘Je hebt een duidelijke no nonsense communicatiestijl en kunt bijzaken van hoofdzaken onderscheiden.’

communicatieve vaardigheden 4

Iemand die zich bewust is van zijn of haar non verbale communicatie

Jij weet als geen ander dat het niet enkel draait om wat je zegt; je beïnvloedt je team en klanten des te meer met hoe je een boodschap overbrengt. Om die reden vul jij je team aan met iemand die zich daarvan bewust is. Iemand die let op zijn of haar postuur, gebaren en andere lichaamstaal, evenals zijn of haar voorkomen.

Non verbaal dus, je zegt het zo:

‘Jij weet dat er meer manieren zijn om een boodschap over te brengen. Een open houding en overtuigende, goede communicatie vaardigheden behoren dan ook tot je toolbox.’

‘Je vindt het belangrijk om een professioneel statement te maken. Dit zien we terug in een representatief voorkomen.’

‘Je hebt een ontspannen karakter en houding waardoor je iedere boodschap kunt laten landen.’

Iemand met een gezond zelfvertrouwen

Het is fijn om met iemand samen te werken die zijn of haar mannetje (of vrouwtje) staat. Iemand die talk the talk is en tegelijkertijd walk the walk. Daarvoor moet de persoon goed in zijn vel zitten en tegen een stootje kunnen. Een grote mate van zelfvertrouwen is dan ook gewenst.

Je vraagt er zo naar:

‘Je bent zeker van jezelf en blijft zelfs in de meest uitdagende situaties kalm’

‘Je bent een bescheiden iemand die gebruik maakt van zijn of haar sterke punten, maar die nooit een leerkans uit de weggaat om zo zwakke punten te verbeteren.’

‘Met de nodige dosis humor, nieuwsgierigheid en vastberadenheid sta je in het spel.’

Iemand die over een groot empatisch vermogen bezit

Eén van de belangrijkste communicatieve vaardigheden waarna je op zoek bent, is misschien wel een sterk EQ: het vermogen om je in te leven in een ander of het goed kunnen omgaan met negatieve emoties van zichzelf en anderen. Een teamlid dat daar sterk in is, zal zelfs de meest verhitte discussies kunnen oplossen.

Naar wie ben jij op zoek?

‘Jij hebt een groot inlevingsvermogen en bekommert je niet alleen om het neerzetten van een goed resultaat, maar ook om de klant.’

‘Je laat zien dat je een assertieve topper bent die moeiteloos anderen aanvoelt. Je bent niet bang om jouw menselijke kant te tonen’

‘Inspelen op de behoeften en wensen van onze klanten is jouw tweede natuur. Je luistert oprecht naar anderen zonder direct in een oplossingsmodus te schieten en toont aan dat je hen begrijpt.

Iemand die feedback niet uit de weg gaat

Binnen het team heerst er een duidelijke feedbackcultuur. De persoon die het team komt versterken, zal daar moeiteloos in moeten kunnen meegaan. Je kunt immers pas groeien binnen je rol zodra je weet wat je goed, maar ook fout doet. Niet bang zijn om feedback te geven en te ontvangen, dus. En niet alleen omdat het moet, maar omdat de persoon het zelf graag wil.

Je benoemt het zo:

‘Jij beseft dat je stuurloos bent zonder feedback. Je gaat positieve en negatieve terugkoppeling dan ook niet uit de weg, maar vraagt er zelfs om.’

‘Van je fouten kun je leren, is je motto. Evenals van je successen. Je vindt het dan ook vanzelfsprekend om elkaar aan te spreken op hits and misses.’

Praise in public, criticize in private — jij kent de feedbackregels en schuwt niet weg om je team verhelderende terugkoppeling te geven, evenals goed geplaatste complimenten.’

communicatieve vaardigheden 4

Kortom: de ideale kandidaat?

Professionele communicatieve vaardigheden zijn cruciaal op de werkvloer. Een aantal van die skills is zelfs éxtra belangrijk, om vooruit te komen of überhaupt aangenomen te worden. Zoek er daarom naar bij een nieuw teamlid. Vermeld in je vacature dat je iemand zoekt die:

… actief luistert
… helder communiceert
… zich bewust is van zijn of haar non verbale communicatie
… een gezond zelfvertrouwen heeft
… over een groot empatisch bezit
… iemand die niet weg schuwt voor feedback

Dan vind je hoe dan ook de ideale kandidaat!

Wie zijn wij?

Tijdwinst.com is een trainingsbureau dat zich specialiseert in slimmer (samen)werken. We bieden door het hele land diverse (online) trainingen aan, variërend van time management, assertiviteit, gesprekstechnieken tot aan snellezen. Nieuwsgierig? Neem dan zeker eens een kijkje op onze website of blogs, en schrijf je in voor één van onze (digitale) trainingen.

 1. 1-daagse training Time Management | Blog
 2. 1-daagse training Assertiviteit | Blog
 3. 1-daagse training Gesprekstechnieken | Blog
 4. 1-daagse training Feedback Geven | Blog
 5. 1-daagse training Snellezen, Mindmapping en Geheugentechnieken | Blog
 6. 1-daagse training Effectief Thuiswerken voor Teams | Blog

Gratis slimme tips?

Laat je max. 2x per maand inspireren met slimme tips voor time-management. Geen spam, beloofd!

Krachtiger overkomen? 6 communicatieve vaardigheden om aan te werken

Feedback vragen voorbeelden 6

Om verder te komen in je carrière of om gewoon een prettig persoon te zijn om mee samen te werken, let je op je communicatiewijze. Op wat je wel (of juist niet) zegt, maar ook op de manier hoe je dat zegt. Want je kunt immers nog zo’n hoogopgeleide kenniswerker zijn, inzien jij niet uit je woorden komt of sociaal onhandig omgaat met klanten en collega’s omgaat, verlies je die voorsprong. 6 communicatieve vaardigheden die je onder de knie wil hebben:

6 communicatieve vaardigheden die je onder de knie wil hebben

Leer beter communiceren. Daarmee bedoelen we niet over koetjes en kalfjes kletsen, maar hebben we het over specifieke communicatie skills die je helpen je boodschap (maar ook jezelf) krachtiger te uiten. Of dat nou naar klanten toe is, collega’s, je leidinggevende of in de privésfeer — deze 6 communicatieve vaardigheden helpen jou  en je carrièrekansen vooruit:

1. Luisteren: actief en met volle aandacht

In tegenstelling tot wat je denkt, heeft communiceren niet alleen te maken met spreken. Luisteren, en dan met name actief luisteren, blijkt ook een onmisbare skill op de werkvloer en in het dagelijks leven.  En nu denk je: ‘Goed luisteren, piece of cake’, maar er is een verschil tussen aanhoren wat een ander zegt en écht je oren de kost geven. 

Zo wil je als professional echt je aandacht vestigen op de ander. Dat betekent dus niet dat je bezig bent met wat jij straks gaat zeggen, maar je hoort wat de ander zegt en gaat mentaal aan de slag gaat met het vraagstuk, het advies of het idee dat hij of zijn bespreekt. 

Professioneel communiceren tip #1: heb aandacht voor wat een klant, collega of manager zegt. Luister met interesse en hij of zij zal jou als een gelijkwaardige gesprekspartner zien.

Hoe?

 • Voorkom afleiding. Kijk tijdens het gesprek niet op je telefoon, maar naar je gesprekspartner. Maak oogcontact.
 • Stel tussendoor vragen. Doorvragen toont aan dat je echt luistert naar wat iemand zegt en dat het je interesseert. Het helpt je ook het volledige verhaal te horen en geeft het meer diepgang. Met die informatie kun je later misschien iets. 
 • Vat kort samen. Zodra een ander klaar is met spreken en op al jouw vragen antwoord heeft gegeven, vat je even kort samen wat hij of zij heeft gezegd. Zo toon je aan dat je goed hebt geluisterd en kan hij of zij eventuele misverstanden nog rechtzetten:‘Eigenlijk zeg je dus nu dat we voortaan op maandag een uitgebreide briefing doen, in plaats van op woensdag en donderdag een minder uitgebreide?’

Feedback vragen voorbeelden 6

2. Verbaal communiceren: to the point

Misschien heb je de neiging om veel woorden te gebruiken en zaken voor de zekerheid te herhalen of te benadrukken. Hoewel je denkt de boodschap hier helder mee over te brengen, doe je helaas het tegenovergestelde: je maakt het wollig waardoor er ruis kan ontstaan. 

Indien je krachtiger wil overkomen op de werkvloer, wil je direct zeggen waar het op staat. Kort, krachtig, bondig. Hiermee komt jouw boodschap niet alleen beter over, ook jijzelf lijkt standvastiger. 

Professioneel communiceren tip #2: Zeg waar het op staat. Hoe het zit, hoe jij erover denkt, wat jij ervan vindt. Zonder doekjes er omheen te winden. 

Dit betekent allerminst dat je een flapuit wordt die telkens (ongevraagd) zijn of haar mening geeft. Je spreekt wanneer je een belangrijke gedachte, idee of visie wilt delen. Dit geldt zowel in een gesprek face to face als in telefoongesprekken of mailberichten. 

Hoe?

 • Spreek wanneer je iets zinnigs kunt bijdragen. Denk na voordat je iets zegt, over de kern, maar ook hoe je het brengt.
 • Denk, voordat je antwoord geeft op een vraag, kort na over wat je precies wilt zeggen. Ben je het hier mee eens? Wil je dit wel? Zie jij het anders voor je?
 • Verkondig je boodschap zonder omwegen en wollig taalgebruik. Voorkom verhalen in verhalen of vragen in vragen. 

3. Non verbaal communiceren: let op lichaamstaal en stem

Jouw houding bepaalt hoe je overkomt, zelfs meer dan wat je zegt. Het is daarom belangrijk dat je niet alleen nadenkt over de woorden die je uitspreekt, maar ook hoe je ze uitspreekt. Daarvoor let je op je postuur, je gebaren, gezichtsuitdrukkingen en stemgeluid; je non verbale communicatie. Bij dit laatste kun je denken aan je toon en intonatie. 

Professioneel communiceren tip #3: 93% van de communicatie vindt non verbaal plaats. Professionals letten dus niet alleen op wat ze zeggen, maar ook hoe ze dat doen.

Hoe?

 • Hanteer een open en ontspannen houding. Toon aan dat je openstaat voor een gesprek en jij je op je gemakt voelt. Doe dit door je schouders laag te houden en deze te ontspannen. Hou je armen naast je. Sla ze vooral niet over elkaar heen, want hiermee “scherm” je jezelf af. 
 • Maak oogcontact. Tijdens het spreken kijk je jouw gesprekspartner aan. Niet langdurig natuurlijk, want dat komt intimiderend over, maar beweeg je blik. Kijk soms weg en vestig hem dan weer op de persoon. 
 • Houd je stemgeluid laag en je toon vriendelijk. Een laag stemgeluid straalt rust en ontspannenheid uit. Fijn, wanneer je dat van nature hebt. Is jouw stem wat hoger, probeer dan diep vanuit je buik te ademen. Dit laat verdiept en verlengt het stemgeluid. 

Feedback vragen voorbeelden 6

4. Zelfvertrouwen: gezond en niet te overheersend

Iets anders dat men graag op de werkvloer ziet, is zelfvertrouwen: iemand die zijn of haar mannetje staat en aantoont dat hij gelooft in wat hijzelf zegt. De persoon is kalm, vermijdt twijfelachtige communicatie en straalt uit dat hij tegen een stootje kan. 

En dat zelfvertrouwen? Dat is niet bij iedereen van nature aanwezig. Maar dat maakt niet uit, want het blijkt dat wanneer je het gewoon faked, jij je vanzelf krachtig in je vel gaat voelen. Een self-fulfilling profecy.

Professioneel communiceren tip #4: Als je gelooft dat je zelfverzekerd bent, straal je dat uit naar anderen toe. Hierdoor krijg je meer gedaan en kun je anderen makkelijker van iets overtuigen. 

Hoe?

 • Vermijd twijfelwoorden. De ‘uh’-tjes en de ‘misschien’-tjes. Het gebruik van deze (en andere) woorden toont aan dat je aan je eigen (boodschap) twijfelt. Indien je zelfverzekerd wil overkomen, schrap je deze en communiceer je kort en bondig.Kunnen we uh, misschien Sanne vragen? Misschien kan zij daar wat mee?’
  ‘Laten we Sanne vragen, die kan daar vast mee vooruit.’
 • Neem die zelfverzekerde houding aan, zoals hierboven beschreven. Scherm jezelf niet af, maar ga voor een powerpose.
 • Let op de manier waarop je over jezelf praat. Als je vaak tegen jezelf zegt dat je iets niet kunt, is de kans klein dat je zelfverzekerd overkomt. Wees lief voor jezelf, en spreek positief en krachtig naar én over jezelf. 

5. Empatisch vermogen: vriendelijk en meelevend

Misschien wel één van de belangrijkste eigenschappen wanneer het aankomt op goede communicatie, is het vermogen om je in te leven in een ander. Het zorgt voor gezonde dialogen en helpt zelfs de meest verhitte discussie op te lossen. 

Professioneel communiceren tip #5: Krachtiger overkomen op de werkvloer gaat niet om “hard” of “kil” communiceren, maar om het vermogen om het perspectief van een ander in acht te nemen. 

Hoe?

 • Luister oprecht naar de ander. Ook weer wat we hierboven hebben beschreven. Oprecht interesse tonen, helpt je reageren op de inzichten en ervaringen van de ander. 
 • Vermijd de oplossingsmodus. Hoewel goedbedoeld is een oplossing of jouw kijk op dingen niet altijd iets waar een ander op zit te wachten. Luister, vraag door en laat zien dat je de ander begrijpt. Dat wil niet meteen zeggen dat je het ook eens bent. Wel dat jij je kunt inleven in zijn of haar standpunten. 
 • Toon aan dat je de ander begrijpt. Uit dit verbaal. Hierbij gebruik je woorden als “ik hoor”, “ik kan me voorstellen dat”, “ik begrijp” of “ik zie”.“Ik zie dat het je aangrijpt. Kun je me vertellen hoe…” of “Ik begrijp dat jij liever…”

6. Openstaan voor feedback: geven en ontvangen

Feedback is cruciaal wil jij jezelf ontplooien op de werkvloer, maar ook in je persoonlijke leven. Anders weet je namelijk nooit of je iets goed of juist slecht doet. Om jezelf, maar ook anderen die leerkansen te geven, zul je daarom open moeten staan voor feedback. Zowel in het ontvangen ervan als in het geven ervan. 

Professioneel communiceren tip #6: Zonder feedback ben jij als kenniswerker stuurloos. Vraag er daarom naar en geef het anderen ook. Zo leer je van je fouten, maar ook van je successen. 

Hoe?

 • Houd je feedback positief en opbouwend, in ieder geval zo veel mogelijk. Het is namelijk een fantastische manier om iemand aan te sporen. Ook hierbij geldt: kort, krachtig en bondig. Dit mag zeker publiekelijk worden geuit:‘Knap gedaan, Lieke. Vooral het budget idee vind ik goed gevonden.’
 • Indien je er niet aan ontkomt om een ander negatieve feedback te geven, doe dit dan onder vier ogen. Hierbij focus jij je op feiten en observaties, je speelt nooit op de man.‘Je hebt de meeting gemist, terwijl je had toegezegd aanwezig te zijn. Hoe is dat gekomen?’
 • Positieve feedback wuif je nooit weg. Ga het niet downplayen (‘Joa, viel wel mee hoor’), maar hemel jezelf ook niet op (‘Goed hè, vind inderdaad dat ik het fantastisch deed!’). Houd het kort en krachtig, en vraag eventueel door naar wat je goed hebt gedaan zodat je ervan kunt leren.‘Bedankt! Wat vond je er precies goed aan?’
 • Je luistert naar negatieve feedback. Luister oprecht naar de kritiek die je krijgt (zodat je weet wat je fout hebt gedaan) en blijf vragen stellen(zodat je ervan kunt leren).‘Ik hoor wat je zegt. Je hebt gelijk. Wat stel je voor dat ik voortaan doe?’

Feedback vragen voorbeelden 6

Dit zijn ze: dé 6 communicatieve vaardigheden waar je niet zonder kunt

Als communicatieve vaardige kenniswerker wil je aan bovenstaande 6 skills werken. Zo breng je niet alleen je boodschap krachtiger over, maar maak ook jij als teamlid een zelfverzekerde indruk. Wat neem je uit dit artikel mee? 6 inzichten:

#1: Heb aandacht voor wat een klant, collega of manager zegt. Luister met interesse en hij of zij zal jou als een gelijkwaardige gesprekspartner zien.

#2: Zeg waar het op staat. Hoe het zit, hoe jij erover denkt, wat jij ervan vindt. Zonder doekjes omheen te winden. 

#3: 93% van de communicatie vindt non verbaal plaats. Professionals letten dus niet alleen op wat ze zeggen, maar ook hoe ze dat doen.

#4: Als je gelooft dat je zelfverzekerd bent, straal je dat uit naar anderen toe. Hierdoor krijg je meer gedaan en kun je anderen makkelijker van iets overtuigen. 

#5: Krachtiger overkomen op de werkvloer gaat niet om “hard” of “kil” communiceren, maar om het vermogen om het perspectief van een ander in acht te nemen. 

#6: Zonder feedback ben jij als kenniswerker stuurloos. Vraag er daarom naar en geef het anderen ook. Zo leer je van je fouten, maar ook van je successen. 

Indien je meer nuttige inzichten wilt leren en jezelf écht wilt ontwikkelen op het persoonlijke en communicatieve vlak, raden we je aan onze assertiviteitscursus te volgen. Daar leer in minder dan één dag hoe je op een krachtige manier jezelf verwoordt, hoe je jouw zelfvertrouwen vergroot en rekening houdt met je eigen grenzen. Al het bovenstaande, op een leuke en leerzame manier. Bij de 1-daagse cursus Assertiviteit.

Gratis slimme tips?

Laat je max. 2x per maand inspireren met slimme tips voor time-management. Geen spam, beloofd!

Artikelen boordevol tips

Wij delen continue onze ervaringen en tips om je te inspireren.
voorbeeldfunctie
Timemanagement.net

Voorbeeldfunctie vervullen? 6 punten om op te letten

Om een voorbeeldfunctie te vervullen hoef je heus geen leidinggevende of directeur van een bedrijf te zijn. Ook jij kan anderen inspireren, of dat nou je teamleden betreft, klanten of mensen in je privé-omgeving. Daarvoor wil je op een aantal dingen letten: kom je na wat je belooft en houd jij je aan de (ongeschreven) regels? Dit én nog enkele […]

Lees verder
compliment-geven

Complimentjes geven? Maak het persoonlijk, specifiek en vermijd...

In tegenstelling tot het uiten van negatieve feedback is het uitdelen van een welgemeend complimentje eenvoudig gedaan. Je hoeft maar een duimpje op te steken of een schouderklopje uit te delen en de boodschap is duidelijk: ‘goed gedaan’. Toch kan het beter: vermijd deze 3 veelgemaakte fouten en geef een top compliment!

Lees verder
resultaatgericht
Timemanagement.nl

Resultaatgericht je doel bereiken — in 3 stappen...

Thomas Edison – de grootste uitvinder die onze tijd gekend heeft – en jij hebben 1 ding gemeen. Benieuwd wát het is en hoe jij het kunt gebruiken om keihard resultaat te boeken met dat ene project (zonder afgeleid te worden door randzaken)? Ontdek het in 3 simpele stappen en wellicht gaat er een lampje bij je branden. 

Lees verder

Meer tips op Instagram

Blijf ook op de hoogte via ons Instagramkanaal.
Beste opleider

Beste opleider

4 jaar op rij verkozen tot “Beste opleider van Nederland”.

Landelijke dekking

Landelijke dekking

Trainingen op diverse locaties in Nederland en België.

100% Tevredenheid

100% Tevredenheid

Garantie: als je het beloofde resultaat niet behaalt, is dit ons risico.

Score: 9,3

Score: 9,3

In het afgelopen jaar en meer dan 5.000 beoordelingen

+20 jaar ervaring

+20 jaar ervaring

Met onze ruim 20 jaar ervaring zijn wij dé specialisten