Een nieuwe aanwinst voor het team bevat meer dan alleen de benodigde papieren en jarenlange werkervaring. Zijn of haar communicatieve vaardigheden blijken net zo belangrijk, zegt onderzoek. Zet je een vacature uit, benoem dan ook zeker welke soft skills je wilt zien. Vooral op het communicatieve vlak. We tonen je een aantal manieren waarop je dat kunt doen:

Waarom je communicatief sterke toppers zoekt

Als leidinggevende of HR-manager kies jij teamleden zorgvuldig uit. Op basis van wat ze kunnen (je hebt graag mensen in je team die bepaalde diploma’s bezitten of een aantal jaar ervaring achter de kiezen hebben), maar ook op hoe ze zijn (hun mentaliteit, karakter en communicatie).

Beide punten zijn belangrijk. Maar wanneer beide sollicitanten niet veel verschillen op het eerste vlak, komen toch echt de communicatieve vaardigheden om de hoeken. Dan is de doorslaggevende factor hoe je bent: of je binnen het team past, een aangenaam persoon bent of de juiste mindset bezit.

Het is dan ook niet zomaar dat “communicatie” hoog staat, op het lijstje bij (HR)managers. Volgens een onderzoek, uitgevoerd door LinkedIn, blijkt namelijk dat die skills op nummer één staan. Zowel direct, als indirect.

communicatieve vaardigheden 4

Het gaat dus niet geheel om de diploma’s die iemand heeft. Of de persoon een vriendelijke persoonlijkheid heeft, goede sociale skills en goed kan werken binnen een team, zijn net zo belangrijk. Dit toont óók een onderzoek van de Amerikaanse National Association of Colleges and Employers (NACE) aan:

communicatieve vaardigheden 4

Hierboven zie je tal van skills die we maar al te graag in een teamlid zien, met de communicatieve vaardigheden geel gearceerd. Waarom het graag geziene vaardigheden zijn? Simpel:

Om binnen een bedrijf en het team te kunnen functioneren, heb je meer nodig dan een een hoogopgeleide kenniswerker. Je hebt iemand nodig die ook moeiteloos met het team of de klant communiceert, die een boodschap kan overbrengen en openstaat voor feedback.

En ja, dat vergt meer dan een vlotte babbel. Je wilt specifieke skills: een groot empatisch vermogen, een grote mate van assertiviteit en een besef dat non verbale communicatie ook meetelt. Dát is wat je in een (nieuw) teamlid zoekt. Iemand die op verschillende manieren kan communiceren: verbaal, fysiek, visueel, digitaal, non-verbaal en alle combinaties die daarin te vinden zijn.

communicatieve vaardigheden 4

Dit is hoe je daar om vraagt binnen een vacature

Het is dus zeker de moeite waard om iemand aan te nemen die daar sterk in is. Iemand die niet alleen de benodigde papieren bezit, maar ook die ene speciale factor heeft: communicatief sterk. Vanuit zichzelf naar jou toe, maar ook naar het team, klant en terug.

Indien je een nieuwe aanwinst voor het team zoekt, zet dan zeker onderstaande punten in de vacature. Om zo een communicatief sterke speler binnen te halen. Je zoekt namelijk iemand die…

Iemand die actief luistert

Natuurlijk zoek je een teamlid die goed uit zijn of haar woorden komt. Toch is communicatie meer dan dat. Het is ook actief kunnen luisteren; een skill die misschien zelfs belangrijker is dan spreken. Je zoekt namelijk iemand die een luisterend oor kan bieden, zowel aan klanten als aan teamleden.

En dat is meer dan enkel knikken en luistergeluiden maken. Het is actief luisteren, wat inhoudt dat de persoon zijn of haar volledige aandacht vestigt op de ander, in plaats van enkel bezig te zijn met wat hij of zij zometeen gaat zeggen.

Hoe verwoord jij “goed luisteren” in je zoektocht?

‘Je bent iemand die aandachtig communiceert’

‘Je bent nooit te beroerd om een luisterend oor te bieden’

‘Jij kunt soepel samenwerken, omdat je nauwlettend luistert naar anderen. Jij weet wat hen bezighoudt ’

Iemand die helder communiceert

Jij, jouw collega’s én je klanten hebben iemand nodig die helder en to the point een boodschap overbrengt. Geen ellenlange of wollige verhalen, maar concrete informatie waar geen doekjes omheen worden gewonden. Dat betekent natuurlijk niet dat je een kil of afstandelijk persoon zoekt. Je kunt vriendelijk en enthousiast zijn en nog steeds op een kernachtige wijze communiceren, zonder overbodige kletspraat.

Wat zet je neer?

‘Je hoeft weinig woorden vuil te maken om je boodschap krachtig over te brengen’

‘Overredend communiceren gaat je goed af’

‘Je hebt een duidelijke no nonsense communicatiestijl en kunt bijzaken van hoofdzaken onderscheiden.’

communicatieve vaardigheden 4

Iemand die zich bewust is van zijn of haar non verbale communicatie

Jij weet als geen ander dat het niet enkel draait om wat je zegt; je beïnvloedt je team en klanten des te meer met hoe je een boodschap overbrengt. Om die reden vul jij je team aan met iemand die zich daarvan bewust is. Iemand die let op zijn of haar postuur, gebaren en andere lichaamstaal, evenals zijn of haar voorkomen.

Non verbaal dus, je zegt het zo:

‘Jij weet dat er meer manieren zijn om een boodschap over te brengen. Een open houding en overtuigende, goede communicatie vaardigheden behoren dan ook tot je toolbox.’

‘Je vindt het belangrijk om een professioneel statement te maken. Dit zien we terug in een representatief voorkomen.’

‘Je hebt een ontspannen karakter en houding waardoor je iedere boodschap kunt laten landen.’

Iemand met een gezond zelfvertrouwen

Het is fijn om met iemand samen te werken die zijn of haar mannetje (of vrouwtje) staat. Iemand die talk the talk is en tegelijkertijd walk the walk. Daarvoor moet de persoon goed in zijn vel zitten en tegen een stootje kunnen. Een grote mate van zelfvertrouwen is dan ook gewenst.

Je vraagt er zo naar:

‘Je bent zeker van jezelf en blijft zelfs in de meest uitdagende situaties kalm’

‘Je bent een bescheiden iemand die gebruik maakt van zijn of haar sterke punten, maar die nooit een leerkans uit de weggaat om zo zwakke punten te verbeteren.’

‘Met de nodige dosis humor, nieuwsgierigheid en vastberadenheid sta je in het spel.’

Iemand die over een groot empatisch vermogen bezit

Eén van de belangrijkste communicatieve vaardigheden waarna je op zoek bent, is misschien wel een sterk EQ: het vermogen om je in te leven in een ander of het goed kunnen omgaan met negatieve emoties van zichzelf en anderen. Een teamlid dat daar sterk in is, zal zelfs de meest verhitte discussies kunnen oplossen.

Naar wie ben jij op zoek?

‘Jij hebt een groot inlevingsvermogen en bekommert je niet alleen om het neerzetten van een goed resultaat, maar ook om de klant.’

‘Je laat zien dat je een assertieve topper bent die moeiteloos anderen aanvoelt. Je bent niet bang om jouw menselijke kant te tonen’

‘Inspelen op de behoeften en wensen van onze klanten is jouw tweede natuur. Je luistert oprecht naar anderen zonder direct in een oplossingsmodus te schieten en toont aan dat je hen begrijpt.

Iemand die feedback niet uit de weg gaat

Binnen het team heerst er een duidelijke feedbackcultuur. De persoon die het team komt versterken, zal daar moeiteloos in moeten kunnen meegaan. Je kunt immers pas groeien binnen je rol zodra je weet wat je goed, maar ook fout doet. Niet bang zijn om feedback te geven en te ontvangen, dus. En niet alleen omdat het moet, maar omdat de persoon het zelf graag wil.

Je benoemt het zo:

‘Jij beseft dat je stuurloos bent zonder feedback. Je gaat positieve en negatieve terugkoppeling dan ook niet uit de weg, maar vraagt er zelfs om.’

‘Van je fouten kun je leren, is je motto. Evenals van je successen. Je vindt het dan ook vanzelfsprekend om elkaar aan te spreken op hits and misses.’

Praise in public, criticize in private — jij kent de feedbackregels en schuwt niet weg om je team verhelderende terugkoppeling te geven, evenals goed geplaatste complimenten.’

 

Dit bericht op Instagram bekijken

 

Een bericht gedeeld door Tijdwinst.com (@tijdwinst)

Kortom: de ideale kandidaat?

Professionele communicatieve vaardigheden zijn cruciaal op de werkvloer. Een aantal van die skills is zelfs éxtra belangrijk, om vooruit te komen of überhaupt aangenomen te worden. Zoek er daarom naar bij een nieuw teamlid. Vermeld in je vacature dat je iemand zoekt die:

… actief luistert
… helder communiceert
… zich bewust is van zijn of haar non verbale communicatie
… een gezond zelfvertrouwen heeft
… over een groot empatisch bezit
… iemand die niet weg schuwt voor feedback

Dan vind je hoe dan ook de ideale kandidaat!

Wie zijn wij?

Tijdwinst.com is een trainingsbureau dat zich specialiseert in slimmer (samen)werken. We bieden door het hele land diverse (online) trainingen aan, variërend van time management, assertiviteit, gesprekstechnieken tot aan snellezen. Nieuwsgierig? Neem dan zeker eens een kijkje op onze website of blogs, en schrijf je in voor één van onze (digitale) trainingen.

  1. 1-daagse training Time Management | Blog
  2. 1-daagse training Assertiviteit | Blog
  3. 1-daagse training Gesprekstechnieken | Blog
  4. 1-daagse training Feedback Geven | Blog
  5. 1-daagse training Snellezen, Mindmapping en Geheugentechnieken | Blog
  6. 1-daagse training Effectief Thuiswerken voor Teams | Blog