Bore out: als verveling je werk wordt. Dat vat deze vervelende staat van zijn goed samen. En hoewel het haast dezelfde symptomen als die van een burn out heeft, moet het niet met elkaar verward worden. Bij de één vol je je overwhelmed, de ander ontstaat juist vanwege een gebrek aan uitdaging. Of jij daar last van hebt? Hier doe je de gratis bore out test!

Volgens op Amerikaanse data loopt zo’n 15% van de werknemers met bore-outverschijnselen rond. Of datzelfde percentage geldt voor Europese of Nederlandse begrippen is de vraag. Dát het voorkomt is zeer zeker. Al heb je er misschien nog niet van gehoord.

Dat komt doordat het best gênant is om aan anderen te vertellen, zo’n bore out.

Een burn out, die kennen we inmiddels wel. Je werkt te hard en hebt teveel te doen, waardoor je lontje opbrandt en het kaarsje dooft. Helder. Maar dezelfde verschijnselen krijgen, doordat je juist te weinig te doen hebt. Dat is weer andere koek. En, logisch, lastig te begrijpen.

Daarom: de uitleg.

Bore out test1

Vertel me, wat is een bore out precies?

Een bore-out is een vervelingsziekte. Een bore-out wordt veroorzaakt door routinematig werk, of werk onder het niveau van de medewerker. De symptomen zouden vergelijkbaar zijn met die van een burn-out: vermoeidheid en depressiviteit. – Wikipedia

De naam, en Wikipedia, zegt het al. Je verveelt je de pan uit. Het tegenovergestelde van een burn out, dus. Al zijn de symptomen opvallend genoeg exact dezelfde.

Kenmerken bore out en symptomen

De symptomen van een bore-out lijken erg op die van een burn-out’, zegt bore-out expert Hilde Mariën tegen Intermediair.

Je slaapt slecht en bent erg moe, zowel lichamelijk als mentaal, ook als je je weinig hebt ingespannen. Daarnaast hebben mensen met een bore of burn out vaak een laag zelfbeeld en weinig zicht op hun eigen kwaliteiten.’

Opletten dus bij bore out klachten als:

 • ‘s nachts slecht slapen
 • overdag moe (lichamelijk en mentaal)
 • laag zelfbeeld

Maar ook als dit bij jou van toepassing is:

 • uitstelgedrag van werktaken
 • doen alsof je hard aan het werk bent
 • werk uitsmeren over de uren / dagen

Oeps! Besef je net dat jij zo iemand bent die, zodra er iemand voorbij komt lopen, snel de pagina wegklikt waar je een vakantie aan het boeken bent – en gauw een Word venster opent? Ai, foute boel.

Kan natuurlijk een keer gebeuren. En moe zijn we allemaal wel eens. Maar ervaar je een veelvuldige combinatie van deze symptomen – en komen ze bij jou dagelijks voor? Dan moet je misschien toch eens gaan kijken naar de diagnose ‘bore out’. Let nog steeds op dat je hem niet verwart met een burn out, waarschuwt bore out coach en ervaringsdeskundige Frouke Vermeulen. Want zelfs artsen hebben het vaak verkeerd,

Frouke, in Telegraafs Vrouw: ‘Mensen die hard werken, maar daar geen voldoening uithalen, gaan naar de dokter en krijgen de diagnose burn out. Terwijl er sprake is van bóre out.

Hoe je het verschil dan herkent?

Bore out test1

Bore out: als verveling je werk wordt

Hilde Mariën:

‘Het verschil tussen burn out en bore out is de oorzaak: bij bore-out is dat verveling. Die veroorzaakt stress en dat put je uit. Het kan bijvoorbeeld zijn dat je te weinig werk hebt.

Maar werk tekort hoeft niet altíjd de oorzaak te zijn van je verveling bij een bore out.

Een bore out komt niet altijd doordat je niks om handen hebt”, legt Frouke Vermeulen uit. “Ook als je actief aan de slag bent kun je je heel goed vervelen. Doordat de werkzaamheden je niet genoeg voldoening en energie geven. De maatschappelijke meerwaarde in mijn werk ontbrak. Daarnaast moest ik elke dag achter de computer zitten en hetzelfde doen. Die routine nekte me.’

Een bore-out komt dus niet alleen door een gebrek aan werkzaamheden, maar vaak ook door een gebrek aan prikkeling, uitdaging en voldoening. Of vernieuwing! Je blijft vertrouwd en wel aan je comfortzone vasthouden.

Hilde:

Wanneer je bijvoorbeeld al jaren hetzelfde werk doet, boeit het je niet meer en voer je het op routine uit’.

Ontwikkelingen op de arbeidsmarkt in de afgelopen jaren hebben ook veel te maken met verveling op het werk. Door groeiende werkloosheid na de laatste financiële crisis verschoven arbeidsplekken. Hoogopgeleiden kwamen op steeds plekken van steeds lager niveau terecht, door overschot aan hoogopgeleide mensen en een tekort aan geschikte banen. Een trend die zich nog altijd voort lijkt te zetten, vooral onder 45 plussers:

Bore out test1

P&O-adviseur Tamara Baars herkent het, vertelt ze Intermediair:

“Helaas ken ik ook voorbeelden van medewerkers die al bij aanvang wisten dat ze een baan onder hun niveau accepteerden. Ook werkgevers nemen vaak maar al te graag overgekwalificeerd personeel aan.”

En dan groeit de boel scheef. Verveling slaat toe. Of je láát verveling toeslaan, doordat je maar al te bekend bent met het tegenovergestelde: overwerkt zijn.

“Uit angst dat ze te veel werkstress zullen ondervinden, organiseren werknemers vaak per ongeluk hun eigen verveling”, zegt Mariën. “Ze richten hun functie zo rustig in, dat ze onder hun niveau werken. Op den duur gaan ze echter zelf geloven dat ze niet tot meer in staat zijn.”

Ook een bedrijfscultuur die niet bepaald open staat voor innovatie en eigen initiatief kan bore outs in de hand werken.

Mariën:

‘Wanneer er een overvloed aan procedures is, het werk continu gecontroleerd wordt of er sprake is van micromanagement, kunnen werknemers weinig bewegingsvrijheid ervaren. Omdat ze het gevoel hebben dat hun werk tot in detail vastligt en innovatie niet gewaardeerd wordt, kunnen ze passief worden.’

Nu kunnen er, sinds je begonnen bent met lezen, twee dingen in je hoofd gebeurd zijn:

 1. ‘Bere-interessant wat ik hier allemaal lees. Een bijzondere aandoening van onze tijd, die vervelingsziekte. Goh.’
 2. ‘Dit. Heb. Ik. Óók! Alles wat ik hier lees: dit ben ik! O jee, o jee, o jee. Wat nu?!’

In het eerste geval: lees rustig verder als je wil, goed voor je algemene ontwikkeling. In het tweede geval: het is nog geen tijd om te panikeren. Laten we eerst alles nog eens op een rijtje zetten, om te checken hoeveel van het bovenstaande werkelijk op jou van toepassing is.

Want, zoals ik al zei: we zijn allemaal wel eens moe, we zijn allemaal wel eens verveeld en allemaal checken we wel eens Facebook op het werk. Maar een heuze bore out, dat is andere koek. Of jij werkelijk van dat koekje aan het peuzelen bent, check je met de enige echte bore out test:

Doe hier de bore out test — wat is jouw uitslag?

Het is simpel. Geef antwoord op de volgende 15 korte vragen en ontdek het antwoord op je vraag ‘heb ik een bore out?’

 1. Doe je privézaken op het werk?
 2. Voel je je niet uitgedaagd en verdeeld?
 3. Heb je veel vaste procedures op je werk, die nooit veranderen?
 4. Doe je soms alsof je druk bezig bent?
 5. Ben je moe en lusteloos als je thuiskomt van je werk, zonder dat je een drukke dag hebt gehad?
 6. Ben je ontevreden met je werk?
 7. Heb je weinig eigen verantwoordelijkheden en bewegingsvrijheid?
 8. Slaap je slecht?
 9. Zou je het werk kunnen voltooien in minder tijd dan nu?
 10. Stel je veel taken uit?
 11. Leer je nooit meer nieuwe dingen op je werk?
 12. Ben je bang om van werk te veranderen?
 13. Stuur je tijdens je werkuren privé-mails?
 14. Zou je kunnen doorgroeien in je functie, maar heb je dat al heel lang niet of zelfs nooit gedaan?
 15. Heb je weinig interesse in je werk?

Heb je 5 of meer vragen met ‘ja’ beantwoord, dan zit je hoogstwaarschijnlijk wel in de gevarenzone van de bore out.

‘Oh jee, en nu?’ — wat te doen met een bore out?

Je hebt vast allerlei vragen; hoe lang duurt een bore out? Wat kan ik doen om deze te verlichten en komt het nog wel goed met me?! Wacht nog steeds even met in de stress schieten! Herkenning van je bore out is een heel mooie start van de oplossing van je bore out. Je bent dus eigenlijk al begonnen met er van af komen.

De eerste stap is in feite gezet. Er écht van af komen en je verveling op het werk écht tegengaan. Dan heb je nog twee stappen te gaan. Benieuwd welke? Lees verder…

Bore out? Stop verveling op het werk in 3 stappen

Bore out test1

Verder lezen?

Buiten een nieuwe hobby zoeken meer lezen over zelfontwikkeling? Lees dan eens onderstaande artikelen. Daarin gaan we verder in op het verbreden van je kennis en kunde.

Op zoek naar goed leesvoer? Lees ons boek!

Je saaie roman inruilen voor iets waar je daadwerkelijk iets aan hebt? Koop ons boek ‘Elke Dag om 15.00 Uur Klaar’ en maak kennis met de beste inzichten uit onze trainingen. Leest niet alleen lekker weg, je leert ook hoe je minder tijd op kantoor kunt doorbrengen. Die tijd kan je dan weer besteden aan nóg meer uit je leven halen.

 

Dit bericht op Instagram bekijken

 

Een bericht gedeeld door Tijdwinst.com (@tijdwinst)

Wie zijn wij?

Tijdwinst.com is een trainingsbureau dat zich specialiseert in slimmer (samen)werken. We bieden door het hele land diverse (online) trainingen aan, variërend van time management, assertiviteit, gesprekstechnieken tot aan snellezen. Nieuwsgierig? Neem dan zeker eens een kijkje op onze website of blogs, en schrijf je in voor één van onze (digitale) trainingen.

 1. 1-daagse training Time Management | Blog
 2. 1-daagse training Assertiviteit | Blog
 3. 1-daagse training Gesprekstechnieken | Blog
 4. 1-daagse training Feedback Geven | Blog
 5. 1-daagse training Snellezen, Mindmapping en Geheugentechnieken | Blog
 6. 1-daagse training Effectief Thuiswerken voor Teams | Blog