Voel jij je schuldig wanneer je liever een avondje doorwerkt dan tijd doorbrengt met je partner? Of andersom: wensen dat je thuis was zodat je bij je gezin kan zijn in plaats van op kantoor? Schaam je niet. Een verstoorde werk/privé-balans kan juist goed zijn (zolang je stilstaat bij deze 3 confronterende vragen).

Balans werk/privé is een grijs gebied — en dat is oké

Zoeken naar een goede balans tussen werk en privé impliceert dat je carrière en je persoonlijke leven twee aparte dingen zijn. Dat zijn ze natuurlijk niet. Hoezeer je ze ook wilt scheiden, dat grijze gebied tussen je baan en je privéleven blijft bestaan:

Je leest bijvoorbeeld regelmatig thuis vakliteratuur, bent in het weekend bezig met het onderzoeken van nieuwe marketingstrategieën en je pleegt in de pauze dat privé-telefoontje om wat zaken te regelen.

Wanneer je op deze manier de werk/privé-balans aanpakt en je ervaart dit als iets positiefs, good for you! Merk je nu dat je bij thuiskomst steeds vaker moe of geïrriteerd bent en afspraken moet afzeggen omdat je “vanavond alweer die analyse moet aanscherpen”, dan is je werk/privé balans waarschijnlijk verstoord.

Balans werk_privé is een grijs gebied

Carrière óf sociaal leven? Gelukkige mensen kiezen beiden

Om de balans te herstellen zou je kunnen denken dat je op het ene vlak iets moet inleveren, zodat je op het andere vlak kunt bloeien. Je kunt immers niet een druk gezinsleven hebben én een succesvolle carrière, toch?

Jawel hoor.

Een studie toont aan dat mensen die zich enkel focussen op hun carrière niet de gelukkigste mensen zijn. Daarentegen: personen die ervoor kiezen om hun gezin op nummer 1 te zetten in plaats van hun baan óók niet.

De gelukkigste mensen zijn hen die zowel een bloeiende carrière hebben als een rijk sociaal leven — you can have it all, blijkt dus.

En hoe ze dat voor elkaar krijgen? Niet door het op het ene vlak wat rustiger aan te doen, maar door hun kijk op hun werk/privé balans te veranderen:

Balans werk/privé in de war? 3 zaken om over na te denken

1. “Haal ik plezier uit mijn leven, ongeacht wáár ik ben?”

Wanneer jij er heilig van overtuigd bent dat jij je werk en privé strikt moet scheiden, levert dat extra stress en druk op. Je mist daarnaast ook een hoop voldoening. Jeff Bezos, oprichter van Amazon en een van ‘s werelds meest succesvolle ondernemers zegt er dit over:

“Het zit gewoon zo; voel ik me thuis gelukkig dan kom ik naar kantoor met ontzettend veel energie en vreugde. Voel ik me op kantoor gelukkig dan kom ik thuis met ontzettend veel energie en vreugde.”

In plaats van jezelf dus constant op te fokken dat je niet zo veel aandacht aan je werk moet besteden omdat je hierdoor dingen thuis mist, bekijk je het eens anders; geef thuis je volle 100%, maar doe dit ook op kantoor. Beiden verdienen het beste van je.

Balans werk_privé. haal meer plezier uit je leven

2. “Leef ik in het moment of ga ik te veel op in schuldgevoelens?”

Daarnaast zul je je leven anders moeten bekijken. In plaats van het te zien als een spoor waarin je vertrekt van punt A om uiteindelijk uit te komen bij punt B, zie je het als een cirkel. Alles dat je doet en onderneemt valt binnen die cirkel, ongeacht of bepaalde zaken je wel of niet verder brengen. Begeef je dus in het nu.

Zodra je dat beseft, kun je ook het idee laten varen dat je constant gelukkig moet zijn. Natuurlijk is het heerlijk als je je zo voelt, maar wanneer je een keer bezig bent met iets wat niet écht iets oplevert, is dat ook oké. Het hoort bij de cirkel

Voel je dus niet langer schuldig wanneer je lange uren overwerkt en hierdoor een keer niet thuis kan zijn. Op diezelfde manier moet je ook dat schuldgevoel laten varen wanneer je op een luie dag heerlijk op de bank hangt — “Ik had nu ook aan dat rapport kunnen werken.” Wees je bewust van waar jij je nu bevindt, ongeacht of dat bij je collega’s is of thuis bij je partner.

3. “Waardeer ik mijn werk wel genoeg?”

Een onderzoek, uitgevoerd door Harvard Business School, ondervond dat wanneer we ergens lichamelijk en psychisch moeite in steken ons geluk groeit.

Neem als voorbeeld even die BILLY-boekenkast die je laatst bij de Ikea kocht. Niet alleen sleepte je het bouwpakket door een enorm magazijn, je zette het ook met de nodige bloed, zweet (en misschien wel tranen) in elkaar. Uiteindelijk ben je veel blijer met deze boekenkast dan wanneer er een kant-en-klare kast direct in je woonkamer zou staan, zegt de studie. Ze noemen dit geluksgevoel dan ook niet voor niets het ‘Ikea Effect’.

Laten we dit nou eens vertalen naar jouw werk/privé-balans.

Wanneer jij ergens psychologisch veel moeite in steekt, bijvoorbeeld in de band met je collega’s, het project waar je aan werkt en het bedrijf waar je het voor doet, zul jij je gelukkiger voelen dan wanneer je overal de kantjes van zou aflopen. De inzet die jij hier vertoont, uit zich in jouw geluk.

Zoals Bezos al eerder zei voelt hij zich thuis gelukkig wanneer het op het werk ook goed gaat. Laat je dus niet verleiden in de gedachten dat alleen thuis het klokje tikt, je geluk vinden in projecten of collega’s mag ook.

Kortom: balans werk/privé bestaat niet

Zoals je ziet is het dus niet zo zwart-wit is als dat je denkt. Werk, privé? Beiden vormen ze je leven. Geef ze dus evenveel aandacht.

Natuurlijk zullen er momenten blijven waarin jij je schuldig voelt dat je thuis je werk e-mail checkt, terwijl je eigenlijk je partner had beloofd een serie te ’bingen’ — maar hé: er zal ongetwijfeld een moment komen waarin je stiekem over je social media scrollt terwijl je eigenlijk een rapport moet opstellen.

Balans is het sleutelwoord.

Meer weten? Volg een training Time Management

Bezos zei het al: ben je op kantoor gelukkig, dan ga je met een fijn gevoel richting huis. Om van je werk een fijnere plek te maken, werkt het ontzettend stimulerend wanneer je beter met je tijd, taken én collega’s kunt omgaan.

In onze training Time Management leren wij je dit. Door je een betere workflow aan te meten, ga je efficiënter – én met meer plezier – door je werkdag heen. En dat gevoel neem je mee naar huis! Een aanrader dus, die training.

Dagelijks handige inzichten? Volg ons op social media!

Volg ons onder andere op Instagram of Pinterest. Daar krijg je niet alleen handvatten op het gebied van timemanagement, je ontvangt ook de slimme tips waarmee je jouw communicatie skills een boost geeft. De laatste artikelen netjes en overzichtelijk in je mailbox ontvangen? Schrijf je dan in voor de wekelijkse nieuwsbrief.

Leer je liever lezend, lees dan ons boek Elke Dag om 15.00 Uur Klaar. Maak kennis met de beste inzichten uit onze trainingen en leer slimmer werken in plaats van harder.

 

Dit bericht op Instagram bekijken

 

Een bericht gedeeld door Tijdwinst.com (@tijdwinst)

Wie zijn wij? | Cursus Time Management

Tijdwinst.com is een trainingsbureau dat zich specialiseert in slimmer (samen)werken. We bieden door het hele land diverse (online) trainingen aan, variërend van timemanagement, assertiviteit, gesprekstechnieken tot aan snellezen. Nieuwsgierig? Neem dan zeker eens een kijkje op onze website of blogs, en schrijf je in voor één van onze (digitale) trainingen.

  1. 1-daagse training Time Management | Blog
  2. 1-daagse training Assertiviteit | Blog
  3. 1-daagse training Gesprekstechnieken | Blog
  4. 1-daagse training Feedback Geven | Blog
  5. 1-daagse training Snellezen, Mindmapping en Geheugentechnieken | Blog
  6. 1-daagse training Effectief Thuiswerken voor Teams | Blog