Buiten komt de regen met bakken naar beneden en je surft verlangend door het aanbod aan bestemmingen voor je zomervakantie: parelwitte stranden, sfeervolle stadjes, mooie hotels… én natuurlijk wifi. Want met wifi op vakantie hoef je niks te missen én kun je toch je batterij weer opladen! Niet dus, want wifi is dé vakantiekiller.

In ons internetbestaan ‘blinken we uit’ in multitasken, zelfs op vakantie: we genieten van de zon terwijl we Facebook checken, we nemen de voetbaluitslagen door tijdens het eten in het hotel en we bestellen een flesje wijn op een terras als we de nieuwsberichten uit Nederland checken.

Waarom? Zijn die voetbaluitslagen belangrijker dan je kinderen die om je roepen vanuit het zwembad, denk je echt dat anderen op Facebook het leuker hebben dan jij of wil je echt zien wat er nu in het Midden-Oosten gebeurt, terwijl je ook met je geliefde naar de sterren kunt kijken?

We willen allemaal graag weten wat er speelt, maar door je angst om iets te missen, mis je je eigen vakantie! Want hoe goed we ook denken te zijn in multitasken: volgens onderzoek bakken we er niets van. Sterker nog, als je naar de onderzoeksresultaten kijkt, moet je niet eens wifi op vakantie willen, want we zijn zo verslaafd aan onze telefoons dat we dan niet kunnen afschakelen. Heb je toch wifi op vakantie? Dan kun je met een paar tips ervoor zorgen dat je deze vakantie weer offline geniet.

Wifi maakt je asociaal en ongezellig

Amerikaans onderzoeker Evgeny Morozov: ‘Online sociale netwerken zijn meer van invloed op ons gedrag dan we denken.Vooral jongeren geven steeds meer de voorkeur aan indirect contact en vinden het moeilijk om direct op elkaar te reageren in een werkelijk gesprek. Face to face gesprekken hebben niet meer de voorkeur.’

Internet heeft een belangrijke functie gekregen in ons dagelijks leven en ook op het werk kunnen we niet meer zonder. Nou hoef je op kantoor niet iedere dag de meest sociale collega van de afdeling te zijn, maar wanneer je partner op vakantie alleen maar is verdiept in de telefoon of je kinderen in hun iPads, dan is de vakantiepret er natuurlijk snel af.

Maar wifi op vakantie is toch gewoon heel handig? Natuurlijk! Dankzij wifi check je net als thuis de openingstijden van de lokale dierentuin of de menukaart van dat leuke restaurant.

Je hebt voor die handelingen alleen geen smartphone nodig. Wijk eens af van je standaard gedrag om je telefoon te grijpen en loop gewoon even langs het zwembad of vraag informatie aan de receptie. Ook in dat restaurantje kun je je laten verrassen door de menukaart. Door wifi te laten voor wat het is, geniet je veel meer van wat er op je pad komt en praat je ook nog eens met elkaar in dat leuke koffietentje.

Laad op vakantie je eigen batterij op, niet die van je telefoon

Op vakantie laad je jouw batterij het beste op door dingen te doen waar je normaal niet aan toekomt, zoals dat boek lezen dat al weken ongeduldig op je nachtkastje ligt. Nu kan het eindelijk… denk je, maar dan blijkt dat je concentratie ver te zoeken is. Dat komt omdat je vele internetgebruik ervoor heeft gezorgd dat lange teksten nauwelijks nog tot je doordringen.

Je bent daarin niet de enige. Volgens onderzoek van de New York Times blijkt dat onze aandacht inderdaad snel verslapt. Van de 53,573 bezoekers op hun website 96% niet langer bleef lezen dan 10 minuten en dat 49% niet verder kwam dan een 110 gelezen woorden. Daarna was hun aandachtsspanne op.

Het lijkt erop dat het internet ervoor zorgt dat mijn capaciteit om te concentreren en te begrijpen wegneemt. Of ik online ben of niet, mijn geest verwacht informatie op de manier waarop ik die via internet ontvang: een stroom van oppervlakkige, kleine elementen. Ooit was ik een duiker in een zee van woorden, nu kom ik niet verder dan het wateroppervlak, net als iemand op een jetski.’ – Nicholas Carr, The Shallows: What the Internet is Doing to Our Brains

‘Jetskiën’ in informatie kan heerlijk zijn, maar vakantie is er juist voor bedoeld om te ontsnappen aan die dagelijkse oppervlakkige sores en eens diep in het water te duiken. Dus geef je brein de kans om te resetten en om je batterij écht op te laden.

Wil je weer écht genieten van je vakantie en de batterij opladen voor de rest van het jaar? Met deze tips leg je je telefoon makkelijker aan de kant en ga je gegarandeerd een ontspannende vakantie tegemoet:

Wifi op vakantie_

1. Accepteer het gevoel van ledigheid

We zijn bang om iets te missen (ook wel FOMO: de fear of missing out genoemd), bang dat ons leven leeg voelt als we niet druk zijn met allerlei taken die we onszelf hebben opgelegd. Daarom is het niet gek dat mensen bij het boeken al rekening houden met wifi op vakantie.

‘Niets’ doen was vroeger een deugd, maar heeft inmiddels een vervelende bijklank gekregen en we grijpen vaak direct naar onze telefoon of tablet als we even niets om handen hebben. En dat terwijl vakantie, afkomstig is van het Latijnse ‘vacare’ letterlijk ‘vrij van alles’ betekent.

Dus gun jezelf die ‘verveling’, accepteer dat je even uit die dagelijkse hectiek stapt en geniet daarvan. Juist de rust die vakantie zonder wifi je brengt, zorgt ervoor dat je je creativiteit weer aanspreekt en je brein oplaadt.

Hoogleraar aan het Hoger Instituut voor Wijsbegeerte van de KU Leuven Vandevelde spreekt van een “dubbele begeerte”. ‘Aan de ene kant willen we niets missen en alles weten van de laatste nieuwtjes. En daarvoor moet je natuurlijk verbonden zijn. Aan de andere kant hebben we de begeerte om er even uit te stappen en te ontsnappen aan de waan van de dag. Die twee tendensen zijn bij iedereen aanwezig. Het is een kwestie van een evenwicht zoeken.’

Dat evenwicht vinden, is in de hectiek van alledag natuurlijk moeilijk, want ieder moment willen mensen iets van je en groeit je to-do lijst. Hoe zorg je dan wel voor meer balans?

Gun jezelf ‘s avonds thuis eens een mini wifi-vakantie door je telefoon een uur op vliegtuigstand te zetten. Zo geef je jezelf de kans om even op adem te komen, zonder dat je echt iets hoeft te missen, want na een uur ben je gewoon weer bereikbaar. Bevalt dat goed? Niemand let je om dat uurtje langzaamaan uit te breiden!

2. Manage de verwachtingen van het thuisfront

Als er de hele dag meldingen binnenkomen op je telefoon, zul je geneigd zijn hem ook vaak in je handen te hebben. Niet wat je wilt tijdens je vakantie. Je kunt die meldingen verminderen door vooraf verwachtingen te managen.

Denken jouw collega’s dat je – ondanks je out of office – best bereikbaar bent tijdens je vakantie of verwacht je schoonmoeder dat je iedere dag even iets van je laat horen? Dan schakel je dus nooit af.

Wees eerlijk: je bent niet onmisbaar op kantoor en je familie spreek je waarschijnlijk ook niet dagelijks, dus laat dat contact tijdens je vakantie ook voor wat het is.

Om het ook gezellig te houden als je terug bent van vakantie, is het wel belangrijk dat je hun verwachtingen voordat je weggaat managet. Zo help je jouw collega’s door vooraf op kantoor al je werk netjes af te ronden, een duidelijke out-of-office reply aan te zetten en een vervanger te regelen. De do’s and don’ts van een goede out-of-office lees je in onze uitgebreide out of office handleiding.

Vandevelde: ‘Het is een luxe om niet verbonden te zijn, eerder dan voortdurend opgebeld te kunnen worden.’

Heb je geen zin in je schoonmoeder die om het uur op Whatsapp vraagt om foto’s van de kleinkinderen? Laat je telefoon dan op de hotelkamer als je die verlaat en kijk alleen ‘s ochtends en ‘s avonds even of er iets dringends is. Op die manier kom je gedurende de dag tot rust en kun je ‘s avonds het thuisfront weer vertellen dat je de vakantie van je leven hebt.

3. Gebruik offline informatie i.p.v. wifi

Bang dat je zonder informatie komt te zitten als je je telefoon niet iedere seconde van de dag bij je draagt en je geen wifi op vakantie hebt? Ga eens terug in de tijd. Hoe deed je dat met je pre-internet brein toen je op vakantie ging?

Toen keek je uit het raam om te zien wat voor weer het was, liep je langs de lokale bakker om te kijken of die geopend was of vroeg je aan de campinggenoten wat er in de omgeving leuk was om te doen. Ook nam je vooraf een boekje mee en las je over de omgeving.

Dat kan nu nog!

Wifi op vakantie

Ga back-to-basic en laat je eens verrassen door de lokale bevolking, de tips van anderen of een nieuw eettentje als je standaard bakker gesloten is. Ga weer op avontuur. Is dat sowieso niet waar vakantie allemaal om begonnen is?

4. Ga niet cold turkey, maar bouw het af

De beste manier om van je vakantie te genieten en je brein op te laden, is natuurlijk om helemaal geen telefoon bij je te dragen. Dan word je immers ook niet verleid om ermee bezig te zijn en heb je alle aandacht voor wat er om je heen gebeurt.

Klinkt paradijselijk, maar is het idee van het niet bij je dragen van je smartphone ook niet heel oncomfortabel?

Natuurlijk, want op een normale kantoordag ontgrendel je je telefoon gemiddeld 110 keer. Per dag. Meer dan 70% van de jongeren is zo verslaafd aan hun mobiele telefoon dat ze volgens onderzoekers van de Universiteit van Maastricht niet langer dan een paar uur zonder kunnen.

Jij zult je smartphone ook missen, dus om niet meteen in een zwart gat te vallen op het moment dat het vliegtuig de landingsbaan verlaat, kun je maar beter aan het idee wennen en je internetvakantie van te voren al rustig opbouwen.

Vergelijk het met wennen aan zon: je gaat ook niet uren bakken op een tropische bestemming als je tot dat moment alleen maar binnen hebt gezeten. Dat is een garantie voor drama. Om optimaal van de zon te genieten, moet je je huid vooraf al een beetje laten wennen. Acclimatiseren. Datzelfde kun je doen met je internetvakantie. Begin een week voor je vertrekt met een internetloos uurtje (of avond) per dag. Zet je telefoon op vliegtuigstand en wen zo al aan de rust die een internetloze vakantie met zich meebrengt.

Wifi op vakantie: maak samen duidelijke afspraken

Wil je niet de enige zijn van je gezin of vriendengroep die zijn smartphone of tablet tijdens de vakantie beperkt gebruikt? Maak dan samen met je reisgenoten van te voren duidelijke afspraken over het gebruik van telefoons, tablets en eventueel laptops tijdens jullie vakantie. Zo voorkom je ongezellige discussies en gestrest op zoek zijn naar wifi toegang tijdens je welverdiende vakantie.

Dat heerlijke vakantiegevoel vasthouden wanneer je weer thuis bent? Hou je internetloze uurtje dan nog minimaal een week vast bij terugkomst. Veel plezier met boeken van je vakantie. En… in plaats van op zoek zijn naar wifi op vakantie, kies voor de afwisseling eens een accommodatie zonder wifi!

Dagelijks handige inzichten? Volg ons op social media!

Volg ons onder andere op Instagram of Pinterest. Daar krijg je niet alleen handvatten op het gebied van timemanagement, je ontvangt ook de slimme tips waarmee je jouw communicatie skills een boost geeft. De laatste artikelen netjes en overzichtelijk in je mailbox ontvangen? Schrijf je dan in voor de wekelijkse nieuwsbrief.

Leer je liever lezend, lees dan ons boek Elke Dag om 15.00 Uur Klaar. Maak kennis met de beste inzichten uit onze trainingen en leer slimmer werken in plaats van harder.

Wie zijn wij? | Cursus Time Management

Tijdwinst.com is een trainingsbureau dat zich specialiseert in slimmer (samen)werken. We bieden door het hele land diverse (online) trainingen aan, variërend van timemanagement, assertiviteit, gesprekstechnieken tot aan snellezen. Nieuwsgierig? Neem dan zeker eens een kijkje op onze website of blogs, en schrijf je in voor één van onze (digitale) trainingen.

  1. 1-daagse training Time Management | Blog
  2. 1-daagse training Assertiviteit | Blog
  3. 1-daagse training Gesprekstechnieken | Blog
  4. 1-daagse training Feedback Geven | Blog
  5. 1-daagse training Snellezen, Mindmapping en Geheugentechnieken | Blog
  6. 1-daagse training Effectief Thuiswerken voor Teams | Blog