500 pagina’s per week lezen? Kan dat, zelfs wanneer je geen ‘lezer’ bent? Ja. Leer om – net zoals Warren Buffett, één van de meest succesvolle zakenmannen van deze tijd – meer gelezen te krijgen in minder tijd.

Wat komt aan bod:

    1. De Buffett-techniek
    2. Tijd om te lezen
    3. Test je leessnelheid
    4. Begrijpend lezen
    5. Aan de slag

Op de vraag wat Warren Buffett’s sleutel tot zijn succes is, antwoordt hij:

“Lezen. Veel lezen. Ik zit de hele dag door in mijn kantoor – alleen maar te lezen.”

Nu is dit scenario hoogstwaarschijnlijk niet haalbaar, wanneer je functie niet alleen uit lezen bestaat en je wel een agenda vol afspraken en uitpuilende takenlijst hebt.

Toch is het volgens Warren Buffett mogelijk om succesvol te worden door zo veel mogelijk te lezen, naast én tijdens je drukke baan. Hoe? Door op de juiste manier te lezen: laten we het de Buffett-techniek noemen.

Niet alleen spit je met de Buffett-techniek honderden pagina’s per week door, je leert ook beter begrijpen waar je over leest. Net zo belangrijk.

De Buffett-techniek

500 pagina’s per week las Buffett in het begin van zijn carriere om zijn kennis bij te houden. Het is sindsdien een tweede natuur geworden. Inmiddels leest hij zelfs 600 tot 700 en soms tot wel 1000 pagina’s per week.

Om tot Buffett’s leesniveau te komen, pas je de Buffett-techniek toe:

snellezen. 500 pagina's

1. Tijd om te lezen

Is het eerste dat je nu denkt: “Ja maar, ik heb met mijn werk geen tijd om te lezen”? Geen probleem. Dat heb je namelijk wel. Tijd om te lezen kun je gemakkelijk creëren wanneer je er een prioriteit van maakt. Een uurtje in je dag vrij plannen om te lezen is al genoeg om je nieuwe leesgewoonte gestaag op te bouwen. Het laatste uur van je dag of juist aan het begin van je dag bijvoorbeeld. Lukt het écht niet om in een keer een uur in je agenda vrij maken? Doe het stapsgewijs: een kwartiertje, dan een half uur, enzovoorts.

2. Test je leessnelheid

Om je leesvolume structureel op te bouwen, is het ten tweede handig om te weten hoe snel je op dit moment leest. Wil je precies weten hoe snel jij leest? Doe dan de test (in het Engels, dus relativeer de resultaten wel even):

3. Begrijpend lezen

Is het dan puur een kwestie van snelheid, om zoveel te kunnen lezen als Warren Buffett? Nee. Het is minstens zo belangrijk dat je ook begrijpt wat je leest.

Wanneer je de (snel) gelezen informatie niet goed opslaat, heb je je tijd zitten verdoen. En dat is het tegenovergestelde van waar we naartoe willen met de Buffett-techniek. Het is daarom van belang dat je de juiste snelleestechnieken kent die je helpen de snel gelezen tekst ook te begrijpen en op te slaan.

Er bestaan verschillende technieken om sneller én begrijpend te lezen. Een paar goede voorbeelden zijn:

• Volg je pen

Vanuit het idee dat je blikveld breder is dan je denkt, in combinatie met oog-hand-coördinatie, bestaat er de snelleestechniek waarbij je met je pen (of een andere aanwijzer) ritmisch over de regels gaat zoals je dat met je vinger zou doen wanneer je geconcentreerd leest.

Begin elke regel bij ongeveer het derde woord en eindig bij ongeveer het drie-na-laatste woord van de regel, vervolgens herhaal je deze beweging in een ritmisch tempo bij elke nieuwe regel.

Wanneer je je deze techniek eigen maakt door er mee te oefenen, kun je je leessnelheid op deze manier met wel 150% tot 200% meetbaar verhogen.

Bekijk dit instructiefilmpje om jezelf deze techniek gemakkelijk aan te leren:

• De app Blinkist

Met Blinkist lees je boeken letterlijk in een oogwenk (‘blink’). De app bevat een bibliotheek vol met boeken die zijn opgedeeld in de meest relevante gedeeltes uit het boek, elk leesbaar in 2 minuten. De selecties van Blinkist zijn doordacht samengesteld door een team van slimme lezers. Snelheid en begrip staan centraal bij Blinkist, waarmee je moeiteloos 10 hoofdstukken van 2 minuten leest in plaats van een compleet boek.

Natuurlijk is deze app alleen handig wanneer het gaat om informatieve boeken die je bijvoorbeeld voor je werk moet of wil lezen, en wanneer het boek dat jij graag snel zou doorspitten ook daadwerkelijk in de database van Blinkist zit. Vooral wanneer je geïnteresseerd bent in persoonlijke ontwikkeling, zul je je hart kunnen ophalen met Blinkist.

• De cursus Snellezen

Ondanks dat de naam het doet vermoeden, leer je in een goede cursus snellezen niet alleen snel lezen maar ook begrijpend lezen. Wanneer je onder professionele begeleiding wilt leren om je leessnelheid meetbaar te leren verdubbelen, volg dan eens een cursus snellezen. Dat kan al binnen één dag. Buffett zou hem aanraden!

snellezen

Aan de slag

Probeer (een onderdeel van) de Buffett-techniek eens uit en kom er achter of je er echt sneller en beter van gaat lezen. Neem dat uurtje per dag en spendeer het slim door je leesgedrag beetje bij beetje omhoog te krikken. Voor je het weet zul je – net als Warren Buffett – aan die 500 pagina’s zitten.

Hoeveel lees jij in een week? Welke technieken gebruik jij om meer te lezen in minder tijd? Deel jouw ervaringen en tips in een reactie!

Meer tips over productiviteit?

Vind je dit artikel nu interessant en wil je meer leren, volg dan eens onze 1-daagse Training Timemanagement. Hier gaan we verder in op deze stof en geven we je handige tips die jij direct in de praktijk kunt toepassen. Schrijf je daarom snel in voor deze training – alleen of samen met je collega’s.