De time management klassieker: de Pomodoro methode. Met gemak laat het je je bergen werk verzetten en voel je aan het einde van de dag nog vol energie. Deze time methode is dus enorm efficiënt Gebruik hem daarom zeker als study timer én focus timer. Benieuwd naar hoe je deze Pomodoro methode zelf toepast? Pak pen en papier, een pomodoro timer en 25 minuten van je tijd!

Wat komt aan bod?

Wat is de Pomodoro techniek?

De Pomodoro techniek is een klassieker en een van de meest efficiënte time management tools die er is. Het idee is simpel, en dat maakt het juist zo krachtig. Je verdeelt je werk in korte maar gefocuste intervallen van 25 minuten gevolgd door een 5 minuten pauze. Deze intervallen noem je een Pomodoro.

Onze timemanagement expert Job vertelt er in deze video meer over.

Pomodoro techniek youtube

Waar komt de naam “Pomodoro” vandaan?

‘Po mo do ro’, horen we je denken. Rare naam, maar waar komt het vandaan? In de jaren ‘80 merkte een man genaamd Francesco Cirillo dat hij geen werk verzet kreeg wanneer hij constant werd afgeleid en iedereen aan zijn hoofd bleef zeuren. Hij besefte zich toen dat hij zichzelf, en de mensen om hem heen, moest heropvoeden. Hij pakte een timer – toevallig  in de vorm van een tomaat –  en zette deze  op 25 minuten. Genoeg tijd om een taak gedaan te krijgen en om daarna even rust te pakken.

Dit werkte uitstekend. Zodra iemand de tomaat op zijn bureau zag staan, wisten ze dat Francesco druk bezig was en midden in een van zijn “Pomodoro’s” zat, zo kreeg hij de rust die hij nodig had.

Deze truc met de Pomodoro timer werkte niet alleen voor Cirillo; tot op de dag van vandaag gebruiken meer dan 2 miljoen volgers deze Pomodoro technique. 

Hoe werkt de Pomodoro techniek?

Benieuwd naar hoe Cirillo en 2 miljoen andere mensen de pomodoro techniek toepassen? Volg dan deze 6 stappen:

1. Kies de taak

Kies de taak die je wilt afronden. Het maakt niet uit wat, van het schrijven van een artikel tot aan het inplannen van een social media strategie.

2. Zet je timer op 25 minuten

Hierna zet je een timer op 25 minuten. Dit hoeft geen heuse rode Pomodoro timer te zijn zoals Cirillo had, digitaal is ook goed.

3. Werk aan je taak

Blijf gefocust werken aan je taak gedurende deze 25 minuten:1 taak, 1 doel en 25 minuten om je doel te behalen.

4. Neem een pauze van 5 minuten

Hoor je de timer, dan stop je met werken. Ook al zit je midden in een zin. Onderdruk die neiging om het af te maken. Want door je juist aan die pomodoro timer te houden train je je discipline en na de pauze kun je verder waar je gebleven was.

Wat doe je dan in die pauze? Simpel. Neem een korte break en zet een timer voor 5 minuten. Genoeg om je brein wat voldoening te geven zodat hij weer ready is voor de volgende Pomodoro

Tip: Pak in deze pauze niet meteen je telefoon. Geef je brein even een moment rust. Loop een rondje, drink wat koffie of doe desnoods wat push-ups. Dit helpt je bij het herpakken van je focus, en zo blijf je ook langer gefocust.

5. Herhaal deze stappen

Deze stappen herhaal je nog 3 keer. Dus, 25 minuten gefocust werken en daarna een korte pauze van 5 minuten. Heb je er 4 gedaan? Dan wordt het tijd dat je jezelf beloont en een langere pauze pakt:

6. Pak een pauze van 15-30 minuten

Het rustmoment is aangebroken. Pak nu gerust een pauze van een kwartier of een half uur om even bij te komen. Genoeg tijd om even met je huisdieren te spelen of snel een wasje te draaien. 

Na deze pauze begin je van voor af aan. Je gaat verder aan de klus waarmee je al bezig was, of ben je al zo snel geweest om deze af te ronden, kies je een nieuwe taak om aan te werken.

Bjorn aan het werk met een tomatentimer

Samengevat:

Hoe werkt de Pomodoro techniek? Je kiest een taak. Zet een timer voor 25 minuten en werkt gefocust aan deze taak. Gaat je timer af? Pak dan een korte pauze van 5 minuten. Heb je dit een aantal keer gedaan? Dan wordt het tijd voor een langere pauze tussen de 15 en 30 minuten.

Dit is de meest basic vorm van de Pomodoro techniek en ook hetgeen waar de meeste mensen gebruik van maken. We gaan in de volgende hoofdstukken dieper in op tips en adviezen om deze Pomodoro klassieker nog beter voor je te laten werken. 

Maar eerst:

Wat zijn de voordelen van de Pomodoro techniek?

Wat heb je er eigenlijk aan en waarom werkt de Pomodoro techniek?

 • De grootste uitdaging bij kenniswerk, en al helemaal bij thuiswerken, is het behouden van focus, dit houdt in dat je niet afgeleid raakt en je kan focussen op het werk dat voor je ligt. Dat is lastig, zeker wanneer je niet de enige thuis bent en er constant om jouw aandacht geschreeuwd wordt. Met de pomodoro techniek krijg je handvatten om je tegen deze afleiding te weren. Het forceert je om je aandacht gedurende een korte periode op één klus te behouden. Hiermee houd je afleiding en multitasking buiten de deur en kom je sneller in een flow terecht.
 • Omdat je het werk in korte intervallen verdeelt, wordt het makkelijker om je tijd efficiënt in te zetten. Je voorkomt mentale uitputting en oververmoeidheid omdat je regelmatig pauzeert; iets waar je bij multitasken al snel last van hebt!
 • Je krijgt een gevoel van controle en overzicht. Je verplicht jezelf om na te denken over wat er moet gebeuren, wat prioriteit heeft en hoeveel je kunt bereiken in een dag. Door je taken af te bakenen in tijdvakken kun je makkelijk realistische doelen stellen en de juiste zaken voorrang geven.

Last van uitstelgedrag? Niet meer! Het idee dat je “maar 25 minuten” aan een taak werkt, maakt het aantrekkelijker om ermee te starten, zelfs al zie je er tegenop. Het mooie hieraan is: vaak als je al begonnen bent, heb je de neiging om het af te maken.

Dus: Pomodoro techniek, waarom werkt het?

Niet gek dat het een timemanagement klassieker is. De Pomodoro methode sluit perfect aan bij de natuurlijke aanleg van ons brein. Het voorkomt uitstel gedrag, helpt je bij het behouden van je focus en het belangrijkste: Je krijgt een hoop meer op een dag voor elkaar.

Voordelen Pomodoro techniek

 • jezelf gemakkelijk motiveren;
 • meer overzicht in je planning;
 • uitstelgedrag voorkomen;
 • beter gefocust aan een taak werken;
 • complexe taken kunnen opdelen;
 • nog meer voldoening uit je werk halen;
 • gestructureerder aan het werk gaan;
 • beter inzicht in hoeveel tijd taken in beslag nemen;
 • slimmer omgaan met afleiding.

Spreekt dit je nu aan? Probeer de Pomodoro methode dan zelf uit, en zie hoe hij je planning kan transformeren.

Een pomodorotimer naast een pen

Kan ik de Pomodoro techniek aanpassen aan mijn behoeften?

Natuurlijk kan dat. Zodra je begint te merken dat de basic manier niet perfect voor je werkt, pas je hem gewoon aan. Dat kun je op een aantal manieren doen:

Pas de Pomodoro lengte aan

Als je begint te merken dat de 25 minuten niet voor jou werken, kun je gaan experimenteren met de lengte. Sommige mensen vinden het fijner om in iets grotere blokken te werken. Het is daarom ook geen probleem om de duur te verhogen. Onze communicatie manager Inge werkt het liefst in blokken van 50 minuten, en pakt daarna een pauze van 5 minuten als ze aan een artikel bezig is. Kijk daarom wat bij jou en jouw werkzaamheden past. 

Test verschillende pauzetijden uit

Ook voor de Pomodoro pauze geldt het vorige punt: merk je dat je een langere pauze nodig hebt om je brein op te frissen? Pak deze dan ook. Probeer wel telkens je aan dezelfde duur vast te houden. Dus niet 10-5-25 maar liever 15-15-15. Zo kan jou brein er altijd van op aan.

Check wanneer jij je het beste kunt focussen

Niet iedereen heeft hetzelfde ritme; de een concentreert zich beter in de avond en iemand anders is weer een ochtendmens. Prima, ieder zijn ding. Pas hier dan ook de tijden op aan waarmee jij met de pomodoro techniek werkt. Kies je beste tijdstip en knal een aantal pomodoro’s er doorheen!

Gebruik verschillende tools

Merk je dat een timer niet voor je werkt, geen paniek. Er zijn een aantal tools die je hiermee kunnen helpen. Durf deze zeker ook uit te proberen. Straks vertellen we je hier meer over.

5 Expert Pomodoro tips om nog efficiënter te zijn

Als alles goed verloopt zou de basic methode van de 25-minuten Pomodoro techniek de focus op je time-management en je werk al moeten verbeteren. Maar helaas hebben we bijna allemaal een talent voor het zoeken of zelfs het creëren van afleiding. We hebben daarom nog een enkele aanvullende Pomodoro tips voor je om het nog makkelijker te maken om de verleiding van de afleiding te weerstaan

1. Maak vooraf een takenlijst 

Een goede voorbereiding is het halve werk. Het is daarom slim om voordat je aan je pomodoro’s start een lijst te maken van de taken die je vandaag wilt afronden. Dit geeft je overzicht en zorgt ervoor dat je aan de juiste taken werkt. Geef deze taken ook meteen prioriteit. De belangrijkste klussen gaan bovenaan je lijst, zo weet je waar je direct mee kan starten.

2. Schat in hoeveel pomodoro’s je nodig hebt

Bij het maken van je takenlijst kun je ook meteen inschatten hoeveel pomodoro’s hier in gaan zitten. Denk je dat een taak een uur kost, dan plan je daar meteen drie pomodoro’s voor in. Doe je dit bij al je taken, dan heb je een helder overzicht waaraan je gaat werken.

3. Weersta de interne onderbrekingen

Midden in je pomodoro schiet je de gedachte binnen over de was die net klaar is. Laat deze gedachte voor wat het is en probeer hier zo min mogelijk aan toe te geven. Schrijf het onderaan je takenlijst en straks wanneer je klaar bent pak je ze op of plan je ze verder in

4 Weersta de externe onderbrekingen

Extern kun je niet alles controleren en weerstaan. Daarom heeft Cirillo hier ook een regel voor om om te gaan met afleidingsbronnen in je omgeving. Namelijk de : “Inform, Negotiate and Call” techniek. Vrij vertaald: informeer, onderhandel, actie. Dit werkt zo:

Je partner komt tijdens een Pomodoro je thuiswerkplek binnenlopen met een leuk verhaal. Je partner brandt in alle enthousiasme meteen los en ziet of kent het hele bestaan van de Pomodoro tomaten en -timer niet.

Wat je nu dan doet?

 • Inform: Je informeert je partner daarom over het Pomodoro concentratieblok waar je midden in zit.  “Ik zit midden in een Pomodoro-concentratieblok! Iets met een tomaat. Het komende half uur ben ik hier nog druk mee bezig, ik heb nog even rust nodig.” Je partner zal je natuurlijk eerst raar aankijken bij het benoemen van deze tomaat, maar gegarandeerd dat het de interesse wekt.
 • Negotiate: Je onderhandelt meteen over een ander geschikt moment om het verhaal van je partner te horen. “Ik wil het graag horen, over een half uur heb ik 20 minuten pauze. Dan kun je het me dan tot in alle details vertellen. Is dat goed?”
 • Call: Je komt je woord na. Als jij je partner belooft om straks naar het verhaal te luisteren, dan ga dat ook doen. Zo zal je partner merken dat je echt die rust nodig hebt en echt op hun kwestie terugkomt wanneer je er tijd voor hebt.

5. Deel je Pomodoro’s nooit op

Je Pomodoro’s zijn heilig. Een echte tomaat kun je natuurlijk makkelijk in stukjes of blokjes snijden, maar dat is bij de Pomodoro techniek niet het geval. Je Pomodoro’s zijn ondeelbaar, ononderbreekbaar en onrekbaar. Heb je toevallig een echte rode Pomodoro wekker zoals Cirillo, blijf er dan met een mes bij weg en laat hem heel. Door plastic kom je toch niet zo makkelijk heen als bij een echte.

 • Heb je een taak die minder lang dan 25 minuten duurt? Combineer dan 2 of meer taken in 1 Pomodoro tot je aan de 25 minuten komt. 
 • Duurt een bepaalde taak langer dan 25 minuten? Deel de taak dan in verschillende Pomodoro’s op. Kom je er pas achter als je al bezig bent? Pak hem dan na je pauze weer op in een nieuwe Pomodoro tot je de taak afgerond hebt. 

Hoe vaker je dit doet, des te beter word je in het inschatten en plannen van je Pomodoro’s.

Dagelijks handige inzichten? Volg ons op social media!

Volg ons onder andere op Instagram of Pinterest. Daar krijg je niet alleen handvatten op het gebied van timemanagement, je ontvangt ook de slimme tips waarmee je jouw communicatie skills een boost geeft. De laatste artikelen netjes en overzichtelijk in je mailbox ontvangen? Schrijf je dan in voor de wekelijkse nieuwsbrief.

Leer je liever lezend, lees dan ons boek Elke Dag om 15.00 Uur Klaar. Maak kennis met de beste inzichten uit onze trainingen en leer slimmer werken in plaats van harder. 

Zijn er speciale tools om de Pomodoro techniek makkelijker te maken?

Er zijn een tal van tools beschikbaar die je kunnen helpen bij het volgen van je tijd en pauzes. Het is wel belangrijk om te onthouden dat de Pomodoro techniek niet afhankelijk is van deze tools. Het draait om jouw concentratie en om jouw discipline. Deze Pomodoro apps en tools kunnen jou ondersteunen in het behouden van je concentratie:

De beste Pomodoro technique apps

 • Forest: Laten we starten met onze persoonlijke favoriet. Forest beloont je op een leuke manier voor het behouden van je focus. Telkens wanneer je een Pomodoro voltooid, plant je een virtuele boom. Ontgrendel je je telefoon en verlaat je de app, dan sterft je boom. Een creatieve en leuke manier om jezelf te motiveren om gefocust te blijven

 • ClearFocus: ClearFocus is een Android-app voor Pomodoro die je helpt je taken te organiseren en te prioriteren. Het biedt ook statistieken over je productiviteit.
 • Pomotodo: Pomotodo is een app die de Pomodoro techniek combineert met taakbeheer. Doordat het met Google Tasks en Evernote synchroniseert kun je makkelijk je taken organiseren
 • Focus Booster: Focus Booster is een app die is ontworpen om de Pomodoro techniek te volgen en rapporten te maken over hoe je je tijd besteedt. Handig voor zowel individueel gebruik en in teams.
 • PomoDone: een app die samenwerkt met verschillende takenlijst-apps, zoals Trello, Asana, en meer. Je kunt hiermee Pomodoro-timers instellen voor specifieke taken en projecten.
 • Be Focused: Be Focused is een eenvoudige Pomodoro-app voor macOS en iOS. Een strak interface en en synchronisatie met iCloud. Zo kun je op al je Apple-apparaten je taken beheren.
 • Marinara Timer: Marinara Timer is een online Pomodoro-timer die geen installatie vereist, en het mooiste, hij is gratis.. Je kunt eenvoudig timers instellen en aanpassen op basis van je behoeften.
 • Tomighty: dit is een eenvoudige en gratis Pomodoro-timer voor je computer. Het is open-source en beschikbaar voor Windows, macOS en Linux.

Nog meer focus? Volg onze 1-daagse training Time Management

Krijg jij als kenniswerker geen controle over je tijd? Kan zelfs de pomodoro methode je niet helpen? Zit je vast in een werverlwind van afleiding en voel je je vaak overweldigd door taken die je krijgt? Pak dan nu je focus terug en verhoog je productiviteit.

Onze exclusieve 1-daagse Time Management cursus is ontworpen om jou te helpen uitblinken in je werk door middel van bewezen technieken en strategieën. We richten ons specifiek op de gebieden waar kenniswerkers zoals jij vaak moeite mee hebben:

 • Concentratie en focus: leer hoe je diep kunt duiken in je taken zonder afleidingen, zodat je in minder tijd meer gedaan krijgt.
 • De Pomodoro techniek: ontdek de geheimen van je werk in kleine, behapbare stukjes opdelen om je productiviteit te maximaliseren.
 • Prioritering: leer hoe je je taken effectief kunt ordenen en prioriteren, zodat je de belangrijkste doelen bereikt zonder jezelf te overbelasten.
 • Time management: ontwikkel de vaardigheden om je tijd optimaal te beheren, zodat je meer ruimte hebt voor strategische denken en creativiteit.

Onze ervaren trainers staan klaar om je te begeleiden en te inspireren, zodat je de controle over je tijd kunt terugnemen en je prestaties naar nieuwe hoogten kunt tillen. Wacht dus niet langer om je time management skills te verbeteren. Schrijf je vandaag nog in voor onze 1-daagse Time Management cursus en ontdek hoe je meer kunt bereiken in minder tijd. 

Een blije man met een wekker

Veel gestelde vragen over de Pomodoro technique

 • Kan ik de Pomodoro techniek gebruiken voor complexe taken?

  Uiteraard! De Pomodoro techniek is ook geschikt voor complexe taken. Je kunt kortere Pomodoro-sessies inplannen, van bijvoorbeeld 25 minuten, en dan een langere pauze pakken om je concentratie en focus langer te behouden. 

 • Is de Pomodoro techniek goed?

  Wil je meer werk verzetten, dan ja. Daar is de Pomodoro techniek erg geschikt voor. Je krijgt meer gedaan in minder tijd en kan beter je focus behouden.

 • Is de Pomodoro techniek geschikt voor iedereen?

  Vooral voor mensen die moeite hebben om zich te concentreren en lang aan een taak te werken kan de Pomodoro techniek een oplossing zijn.

 • Helpt de Pomodoro techniek bij ADHD?

  Het is een eenvoudige methode om focus tijd te creëren en kan helpen bij het structureren van taken in korte tijdvakken van 25 minuten en kan daarbij mensen met ADHD helpen. Om de Pomodoro techniek ADHD proof te maken is het mogelijk om de sessies naar je eigen werkstijl aan te passen.

 • Wat kan ik doen tijdens de pauzes tussen Pomodoro's?

  De pauzes zijn er om je lichaam en geest even op te frissen. Doe je schoenen aan en maak een wandeling, drink een goede kop koffie, doe enkele crunches of als je liever iets anders doet, doe dat. Het belangrijkste is dat je even kunt ontspannen. 

 • Hoe kan ik omgaan met onderbrekingen tijdens Pomodoro's?

  Vertel anderen dat je aan het werk bent en leg je telefoon ergens ver weg en probeer je focus vast te houden. Als iemand je stoort? Pas dan Cirillo’s ‘Inform, Negotiate and Call’ techniek toe. En het allerbelangrijkste, maak het zo moeilijk mogelijk om onderbroken te worden.

 • Benieuwd naar de Pomodoro techniek op Youtube?

 • Kan het ook als ik geen kookwekker heb?

  Geen paniek want dat is ook niet nodig. Er is breed assortiment aan andere manieren hoe je de tijd kunt bijhouden. Gebruik je timer op je telefoon of download een van de tools. Kijk welke bij jouw workflow past.

 • Ik heb veel kleine taken, die hooguit 5 tot 10 minuten duren

  Pak ze samen in een Pomodoro en werk tijdens deze 25 minuten aan meerdere taken. 

 • Ik heb mijn taak afgerond nog voordat de Pomodoro voorbij is.

  Benut deze tijd goed en kijk hoe je het werk nog beter kunt maken. Onderbreken doe je bij een Pomodoro nooit.. 

 • Ik heb te weinig tijd om deze taak binnen 25 minuten af te ronden.

  Duurt je taak langer dan verwacht en ben je door je hokjes heen? Doe dan het volgende:

  • Bepaal hoeveel Pomodoro’s je extra nodig hebt — “Ik heb minstens nog 3 uur voor dit rapport nodig.” Uitstekend, dat zijn dus 6 Pomodoro’s extra die je jezelf moet inroosteren.
  • Bepaal of het de tijd waard is — Vraag jezelf af of deze opdracht de extra tijd waard is. Waarschijnlijk ligt er nog ander werk met een hogere prioriteit klaar en is dit rapport toch niet zo belangrijk als je had gedacht. Is dit het geval, dan stop je zodra je door je Pomodoro’s heen bent.
  • Hou je extra tijd bij die je gebruikt — Is deze taak de extra tijd waard? Stop dan met de hokjes en ga over op rondjes. Zo hou je overzicht hoe veel extra tijd een taak kost.

  Op deze manier kun je duidelijk zien waar je taken hebt onderschat. Krijg je in de toekomst een soortgelijke taak, dan kun je de tijdsduur beter inschatten. Dan kun je die extra tijd al meteen mee rekenen.


Meer focus nodig? Volg onze 1-daagse training Time Management

Als kenniswerker kom je snel in de problemen met het beheersen van je tijd. Als zelfs de Pomodoro techniek niet kan helpen met het ontsnappen aan een eindeloze stroom aan afleiding, en je vaak het overzicht verlies van de taken die op je bord liggen. Dan is het nu tijd om je focus te herwinnen en je productiviteit te maximaliseren!

Onze exclusieve 1-daagse Time Management cursus is in het leven geroepen om jou te helpen uitblinken in je vakgebied door middel van bewezen technieken en strategieën. Onze training is gericht op de pijnpunten waar kenniswerkers zoals jij vaak last van hebben: 

 • Time management: investeer in jezelf en ontwikkel de vaardigheden om je tijd optimaal te beheren, zo ontstaat er meer ruimte voor strategisch denken en creativiteit.
 • Prioritering: bereik je belangrijkste doelen en leer je taken effectief kunt orderen en prioriteren zonder jezelf te overbelasten.
 • Concentratie en focus: krijg de kennis om diep en zonder afleiding in je taken te duiken zodat je meer werk, in minder tijd gedaan krijgt. 
 • De Pomodoro techniek: Met deze tomaat ontdek je de geheimen van het verdelen van je werk in kleine behapbare stukjes om je productiviteit te maximaliseren.

Wie zijn wij? | Tijdwinst.com

Tijdwinst.com is een trainingsbureau dat zich specialiseert in slimmer (samen)werken. We bieden door het hele land diverse (online) trainingen aan, variërend van timemanagement, assertiviteit, gesprekstechnieken tot aan snellezen. Nieuwsgierig? Neem dan zeker eens een kijkje op onze website of blogs, en schrijf je in voor één van onze (digitale) trainingen.

 1. 1-daagse training Time Management | Blog
 2. 1-daagse training Assertiviteit | Blog
 3. 1-daagse training Gesprekstechnieken | Blog
 4. 1-daagse training Feedback Geven | Blog
 5. 1-daagse training Snellezen, Mindmapping en Geheugentechnieken | Blog
 6. 1-daagse training Effectief Thuiswerken voor Teams | Blog