Louis van Gaal is de man die ons elftal het op twee-na-beste van de wereld wist te maken. Een fikse klus. Hoe is hij te werk gegaan om op korte tijd zo’n prestatie neer te zetten? Wat kunnen we van hem leren, om zelf beter en slimmer te werken? 3 lessen van Van Gaal himself. 

Wat komt aan bod:

  1. Wees gedisciplineerd
  2. Wees menselijk
  3. Durf revolutionair te zijn

1. Wees gedisciplineerd

Niet voor niets noemen ze Van Gaal ‘de ijzeren tulp’. Af en toe moet je bikkelhard zijn.
Om je doel te bereiken en iets gedaan te krijgen, staat discipline op nummer 1. Ga ergens voor en zet alles op alles om het te bereiken. Of dat nu de wereldtitel in voetbal of een promotie in je carriere betekent: discipline gaat voor alles.

 “Je moet voortdurend de prikkel voelen om maximaal te presteren”, adviseert Van Gaal terecht in een recent interview met Managementscope.

• Spreek jezelf streng toe wanneer je zit te lanterfanten, terwijl je planning uitpuilt;
• Werk hard om je doel te bereiken, met half werk kom je er namelijk niet;
• Houd jezelf scherp en gefocust op je doel, om jezelf te motiveren. Blijf jezelf herinneren aan de redenen waar je het het allemaal voor doet. Juist ja: de overwinning.

louis-van-gaal-uitspraken

2. Wees menselijk

Gedisciplineerd en gefocust naar je doel toe werken, betekent niet alleen de ijzeren tulp uithangen. Wees minstens net zo menselijk. Dat zal je productiviteit en algemeen presteren goed doen.

Niet voor niets nodigde Van Gaal opvallend genoeg de voetbalvrouwen en voetbalkids van het team uit om naar Brazilië toe te komen. Hij wist dat het de prestatie van zijn spelers ten goede zou komen.

“Ik geloof in het principe van de totale mens”, stelt Van Gaal. Tekenend voor zijn aanpak.

We zijn namelijk allemaal menselijk. We kunnen niet als productieve werkrobots functioneren. Het gaat om hard werken en goed werken. We hebben sociale contacten, liefde en warmte in onze omgeving nodig om goed te werken én te leven.

• Spendeer daarom genoeg tijd aan zaken die je gelukkig maken buiten je werk. Dat kan je familie zijn, maar ook een hobby of vrienden. Of een goed sociaal contact met je collega’s.
• Laat bovendien je gevoel ook eens toe in je werk. Onderschat die kracht niet, adviseert Van Gaal. “Ik ben een rationele coach, maar beslissen doe ik uiteindelijk met mijn gevoel.”

3. Durf revolutionair te zijn

Zelfvertrouwen is de sleutel, wanneer je buitengewone doelen stelt. Wanneer je echt wil excelleren in je vakgebied. Want om boven het maaiveld uit te steken, om beter te zijn dan alle anderen en beter dan je zelf ooit geweest bent, zul je iets moeten doen dat anderen niet doen of dat je zelf nog nooit eerder gedaan hebt. Wees revolutionair.
Trek je niets aan van negatief commentaar van anderen, of ongeloof. Jij moet in jezelf en je buitengewone aanpak geloven om buitengewone prestaties te kunnen neerzetten.

“Er wordt van buitenaf vaak op de man gespeeld, daar kun je je niet tegen wapenen. Ik moet het langs me heen laten gaan en verdergaan”, was Van Gaal’s reactie op negatieve publiciteit.

Sta achter jouw unieke aanpak (wissel die keeper) en heb er vertrouwen in tot de laatste snik, zelfs wanneer het even tegen lijkt te zitten (tijdens de wedstrijd tegen Costa Rica bijvoorbeeld, vóór de succesvolle penalty’s genomen werden).

Laat geen enkele twijfel in je werk en je aanpak toe, en je leidt jezelf naar buitengewone prestaties (knal die penalty’s recht in het doel en stop de tegenaanval).

louis-van-gaal-uitspraken-1©ANP/NRC

Van Gaal’s Bonustip: blijf jezelf, wees authentiek.

Een laatste punt dat van Gaal afsluitend graag met jou en de rest van werkend Nederland deelt.

“Ik kan maar één echt tip geven, van CEO tot schoonmaker: blijf jezelf, wees authentiek. Probeer die kwaliteiten bij jezelf te ontwikkelen die het best bij je passen. Dat is de beste garantie voor succes.”

Dagelijks handige inzichten? Volg ons op social media!

Volg ons onder andere op Instagram of Pinterest. Daar krijg je niet alleen handvatten op het gebied van timemanagement, je ontvangt ook de slimme tips waarmee je jouw communicatie skills een boost geeft. De laatste artikelen netjes en overzichtelijk in je mailbox ontvangen? Schrijf je dan in voor de wekelijkse nieuwsbrief.

Leer je liever lezend, lees dan ons boek Elke Dag om 15.00 Uur Klaar. Maak kennis met de beste inzichten uit onze trainingen en leer slimmer werken in plaats van harder.

Wie zijn wij? | Cursus Time Management

Tijdwinst.com is een trainingsbureau dat zich specialiseert in slimmer (samen)werken. We bieden door het hele land diverse (online) trainingen aan, variërend van timemanagement, assertiviteit, gesprekstechnieken tot aan snellezen. Nieuwsgierig? Neem dan zeker eens een kijkje op onze website of blogs, en schrijf je in voor één van onze (digitale) trainingen.

  1. 1-daagse training Time Management | Blog
  2. 1-daagse training Assertiviteit | Blog
  3. 1-daagse training Gesprekstechnieken | Blog
  4. 1-daagse training Feedback Geven | Blog
  5. 1-daagse training Snellezen, Mindmapping en Geheugentechnieken | Blog
  6. 1-daagse training Effectief Thuiswerken voor Teams | Blog