Moet jij het ook per se weten: hoeveel nieuwe mails, berichten op Facebook, of Whatsapp-jes op je wachten? Denk dan de volgende keer eerst na voordat je naar je smartphone grijpt.

Je stopt je hoofd op deze manier namelijk ongewild vol met informatie waar je misschien helemaal niet aan wilt denken. En dit levert een gevoel van meer werkdruk op. Ervaringsonderzoek heeft uitgewezen dat mensen 97 procent van de e-mails die binnenkomen in hun werk-e-mailinbox ervaren als energievretend. Let er de volgende keer maar eens op wanneer je de e-mail op je smartphone opent: krijg je energie van de mail op je smartphone of voedt het je gevoel van werkdruk? Je zult zien dat de kans heel klein is dat er nieuw bericht op je staat te wachten waar je energie of inspiratie van krijgt. Waarschijnlijk staat er alleen maar meer werk op je te wachten.

Hoe ga je die verleiding om constant te controleren op nieuwe berichten dan tegen? Simpel! Verhuis alle apps waarvan je geen energie krijgt naar de tweede bladzijde (of verder) op het bureaublad van je smartphone. Elke keer als je je smartphone aanzet, moet je dan bewust de keuze maken om je e-mail te openen of je whatsapp-berichten te bekijken. Schakel ook de ’app badge’ uit van je e-mail app – dat is het rode bolletje waarin het getal staat vermeld met het aantal nieuwe e-mailberichten – en je zult meteen merken dat dit je meer rust geeft en minder aanleiding om je mailbox te pas en te onpas te openen.

geef-je-smartphone-een-frisse-dosis-zenZoals je ziet op de afbeelding hiernaast, ben ik behoorlijk ver gegaan in het leegruimen van mijn homescreen. Alleen de app Braintoss heeft een prominent plekje onderaan op de taakbalk. Met behulp van Braintoss kun je razendsnel gedachten uit je hoofd halen door jezelf een e-mail te sturen. Over Braintoss en alternatieven voor Android en Windows Phone, schrijf ik binnenkort meer. Pas op de tweede en derde bladzijde staan alle apps die ik regelmatig gebruik. Dit maakt dat ik nooit ongewild getriggerd wordt door nieuwe berichten bij het aanzetten van mijn smartphone. Noem het ZEN of gewoon lekker opgeruimd, het is de moeite waard om eens uit te proberen.

Ben je bang dat dit te ver gaat en je belangrijke e-mailberichten gaat missen? Download dan de app Pushover (Android & iPhone). Deze app zorgt dat je van door jouw geselecteerde informatiebronnen een pushnotificatie (directe melding) krijgt bij het ontvangen van nieuwe berichten. Bijvoorbeeld: e-mails van een bepaald persoon of berichten die voldoen aan andere specifieke criteria (onderwerpregel, inhoud etc.). Deze apps werken trouwens handig in combinatie met de functie regels of filters in je favoriete e-mail programma (bijvoorbeeld: Outlook of Gmail). Zo kun je bepaalde berichten automatisch laten filteren en doorsturen naar Boxcar of Pushover zodat deze je hiervan een melding geven op je smartphone. Een kwestie van eenmalig instellen.

Meer weten?

Vind je dit artikel nu interessant en wil je meer leren, volg dan eens onze 1-daagse Training Timemanagement. Hier gaan we verder in op deze stof en geven we je handige tips die jij direct in de praktijk kunt toepassen. Schrijf je daarom snel in voor deze training – alleen of samen met je collega’s.

Dagelijks handige inzichten? Volg ons op social media!

Volg ons onder andere op Instagram of Pinterest. Daar krijg je niet alleen handvatten op het gebied van timemanagement, je ontvangt ook de slimme tips waarmee je jouw communicatie skills een boost geeft. De laatste artikelen netjes en overzichtelijk in je mailbox ontvangen? Schrijf je dan in voor de wekelijkse nieuwsbrief.

Leer je liever lezend, lees dan ons boek Elke Dag om 15.00 Uur Klaar. Maak kennis met de beste inzichten uit onze trainingen en leer slimmer werken in plaats van harder.

Wie zijn wij? | Cursus Time Management

Tijdwinst.com is een trainingsbureau dat zich specialiseert in slimmer (samen)werken. We bieden door het hele land diverse (online) trainingen aan, variërend van timemanagement, assertiviteit, gesprekstechnieken tot aan snellezen. Nieuwsgierig? Neem dan zeker eens een kijkje op onze website of blogs, en schrijf je in voor één van onze (digitale) trainingen.

  1. 1-daagse training Time Management | Blog
  2. 1-daagse training Assertiviteit | Blog
  3. 1-daagse training Gesprekstechnieken | Blog
  4. 1-daagse training Feedback Geven | Blog
  5. 1-daagse training Snellezen, Mindmapping en Geheugentechnieken | Blog
  6. 1-daagse training Effectief Thuiswerken voor Teams | Blog