Geconcentreerd werken is niet altijd even eenvoudig. Kom je maar niet toe aan die ene belangrijke taak, omdat je voortdurend wordt afgeleid door collega’s, e-mails en andere ad-hoc taken? Met deze 4 concentratie-hacks behoud je een scherpe focus.

Het lukt mij niet om geconcentreerd te werken

Jouw aandacht wordt gedurende de werkdag constant opgeëist. Collega’s staan geregeld aan je bureau met dringende vragen (wat lang niet altijd zo dringend is), je wordt regelmatig gebeld door klanten en je inbox stroomt gedurende de dag langzaam vol.

Hierdoor kom je vaak niet toe aan je eigen werk, maar er zijn ook nog een aantal andere gevolgen:

 1. Door tijdsdruk ervaar je stress. Je hebt minder tijd om alle taken af te ronden, waardoor je moeite hebt om doelen en deadlines te behalen.
 2. Door al die onderbrekingen kom je niet in een ‘flow’. Je kunt niet echt lekker verzonken raken in een taak.
 3. Het komt de kwaliteit van je werk ook niet ten goede, wat een erg vervelend gevolg is. Je ziet dingen over het hoofd en maakt meer fouten.

Ondanks deze vervelende gevolgen, heb je een aantal dingen gelukkig zelf in de hand. Alle hoop op geconcentreerd werken is nog niet verloren! Met de volgende 4 tips kun je de concentratie behouden. Lees snel verder.

4 concentratie-hacks om de focus te behouden

De volgende tips kun je toepassen, zodat je belangrijke taken ook écht gedaan krijgt mét de kwaliteit die klanten en collega’s van jou gewend zijn.

1. Kies drie prioriteiten die jouw concentratie waard zijn

Wil je een productieve werkdag hebben, dan is het belangrijk om goed in kaart te brengen aan welke 3 prioriteiten jij vandaag gaat werken. Zo weet je waar jouw focus zich moet bevinden. Doe je dat niet, dan creëer je onbewust ook ruimte om juist afgeleid te worden. Je hebt niet goed voor ogen welke taken van die dag belangrijk zijn. Daardoor maak je onbewust ruimte vrij voor het beantwoorden van telefoontjes, mailtjes en vragen van collega’s.

Kies aan het begin van de werkdag maximaal 3 taken die jouw volledige aandacht verdienen. Wat er ook gebeurt vandaag, déze taken worden vandaag uitgevoerd. Deze taken krijgen daarom voorrang op de minder belangrijke klusjes.

Op deze manier ga je beter met je tijd om en werk je doelgerichter. Je weet namelijk wat vandaag jouw aandacht verdient en dan is het ook makkelijker om de focus te behouden.

Wil je hier meer over lezen check dan eens dit artikel. Hier gaan we uitgebreid in op het stellen van deze 3 prioriteiten en hoe je je dag daarom heen plant.

2. Reserveer tijd in je agenda om aan de drie prioriteiten te werken

Nu je de drie prioriteiten vastgesteld hebt, is het natuurlijk ook belangrijk om daar ook daadwerkelijk tijd voor te reserveren. Plan de taken in en maak er ruimte voor in je agenda.

Plan voor de drie taken bijvoorbeeld een moment in de ochtend en blok daar twee uur voor in je agenda. In deze twee uur ben je uitsluitend bezig met deze taken. De telefoon, mail, social media en andere onderbrekingen schakel je even uit.

Twee uur lijkt van korte duur, maar in deze twee uur kun je ontzettend productief werken. Sterker nog, dit is vele malen productiever dan wanneer je de taken over de hele dag uitsmeert. Je brein kan zich namelijk maar voor korte duur op iets concentreren. Met name in de ochtend werk je productiever.

Hoe dát zit en hoe je dit in je voordeel kunt gebruiken, legt professor Cal Newport je graag uit. In dit artikel

3. Werk thuis niet in dezelfde omgeving als waar je tot rust komt (mits dat ook mogelijk is)

Wat ook een grote rol speelt in het behouden van je concentratie, is de omgeving waarin je werkzaam bent. Werken op kantoor in een grote kantoortuin kan knap lastig zijn. Wil je geconcentreerd werken, dan is het vaak beter om een stille ruimte op te zoeken. Het voordeel van thuiswerken is dat je natuurlijk minder snel afgeleid wordt door geluiden en interrupties van collega’s. Toch heeft het thuiswerken ook zo zijn uitdagingen.

De sfeer van je werkomgeving beïnvloedt namelijk ook je concentratie. In de woonkamer ervaar je andere gevoelens en gedachten dan op de werkvloer. De woonkamer associeer je met rust en ontspanning, terwijl de werkvloer schreeuwt om hard werken, deadlines en afspraken.

Wil je geconcentreerd werken, dan is het verstandig om dit niet in dezelfde omgeving te doen als waar je ook rust en ontspanning zoekt.

Werk je thuis? Zorg er dan voor dat je niet een ruimte opzoekt die je associeert met rust en ontspanning. Richt een kamer bijvoorbeeld in als werkplek en sluit de deur ook als je klaar bent met werken. Werk je namelijk in je woonkamer aan een taak, dan is het voor je brein lastig om gefocust te blijven. Het brein associeert deze plek met andere zaken zoals een ontspannen avond voor de tv. Je loopt het risico dat je de concentratie verliest en daarnaast wordt je wellicht ook sneller afgeleid door de tv, huishoudelijke klusjes of familieleden die ook thuis zijn.

Heb je niet de ruimte om thuis een aparte werkkamer in te richten? In dit artikel geven we je nog meer tips voor efficiënt thuiswerken.

4. Ontspan vaker en doe het goed

Het is vaak ook lastig om de juiste balans te vinden tussen werk en privé. Op je werk voer je natuurlijk wel taken uit, maar écht helemaal verzonken in het uitvoeren van één taak lukt lang niet altijd. Je wordt ongetwijfeld ook afgeleid door social media. Maar datzelfde gebeurt ook in je vrije tijd. Je ligt misschien lekker ontspannen op de bank naar een serie te kijken, maar ondertussen check je nog steeds je werkmail.

Het gevolg: je ontspant niet volledig, omdat je niet de juiste balans vindt tussen werk en privé. Dat is niet bepaald bevorderlijk voor je stressniveau en zeker niet voor je concentratie.

Leer ontspannen op de juiste momenten. Door voldoende ontspanning en rust, is het op een later moment juist weer eenvoudiger om focus en concentratie te vinden. Je zal dus regelmatig even moeten ontspannen, om vervolgens weer hard aan het werk te kunnen gaan. En met ontspannen bedoelen we ook écht ontspannen en even helemaal niets doen.

Lukt het niet om volledig te ontspannen? Stel voor jezelf dan een aantal regels op. Bijvoorbeeld:

 • Eens in de zoveel tijd een hele dag zonder mailbox, telefoon en werk.
 • Niet meer werken na 18:00 uur.
 • Na 21:00 een technologie-loze avond.
 • Thuis geen werkgerelateerde mail checken.
 • Echt die 7 tot 9 uur slaap pakken.

In een ander artikel geven we meer voorbeelden om volledig te kunnen ontspannen en we leggen uit wat ontspannen voor impact heeft op je brein. In dit artikel vertelt een professor ook dat afwassen bijvoorbeeld een goede manier is om concentratie te bewaren. Hoe dat zit lees je in het artikel.

Met deze simpele aanpassingen is geconcentreerd werken eenvoudig

Geconcentreerd werken en volledige focus behouden hoeft niet lastig te zijn. Het is belangrijk om een aantal aanpassingen te maken in de manier waarop je werkt.

 1. Kies elke dag drie prioriteiten waar je die dag aan wil werken — zo houd je scherp dat deze taken ook echt uitgevoerd worden.
 2. Plan een moment in de agenda om aan deze taken te werken — plan twee uur in, het liefst ‘s ochtends. Zo maak je ook echt tijd vrij voor die ene taak.
 3. Werk thuis niet in dezelfde omgeving als waar je ontspant — werk alleen op plekken in huis die echt bedoeld zijn om te concentreren (mits dat thuis ook mogelijk is) en gun je brein dat beetje rust.
 4. Ontspan vaker en doe het goed — werk wanneer je moet werken en rust ook echt als het tijd is om te rusten. Stel voor jezelf regels op, om echt te kunnen ontspannen.

Meer concentratie hacks? Volg een cursus thuiswerken

Wil je nog meer te weten komen over je brein en hoe je je concentratie kunt blijven vasthouden? Lees dan eens de volgende artikelen:

Leer je liever in de praktijk, dan is een 1-daagse training Thuiswerken erg nuttig. In onze cursus leer je meer over concentratie. Hoe behoud jij je focus wanneer je aan die intensieve concentratietaak werkt? Hoe doe je dat vanuit huis en hoe zorg je ervoor dat je niet afgeleid wordt van andere factoren in huis? Aan deze training kun je individueel deelnemen of samen met een aantal collega’s. Het is ook mogelijk om met het team deel te nemen aan de training. In dat geval is een incompany cursus thuiswerken interessant. Volg onze cursus thuiswerken, dan vertellen we je al onze tips & tricks!

Dagelijks handige inzichten? Volg ons op social media!

Volg ons onder andere op Instagram of Pinterest. Daar krijg je niet alleen handvatten op het gebied van timemanagement, je ontvangt ook de slimme tips waarmee je jouw communicatie skills een boost geeft. De laatste artikelen netjes en overzichtelijk in je mailbox ontvangen? Schrijf je dan in voor de wekelijkse nieuwsbrief.

Leer je liever lezend, lees dan ons boek Elke Dag om 15.00 Uur Klaar. Maak kennis met de beste inzichten uit onze trainingen en leer slimmer werken in plaats van harder.

Wie zijn wij? | Cursus Thuiswerken

Tijdwinst.com is een trainingsbureau dat zich specialiseert in slimmer (samen)werken. We bieden door het hele land diverse (online) trainingen aan, variërend van timemanagement, assertiviteit, gesprekstechnieken tot aan snellezen. Nieuwsgierig? Neem dan zeker eens een kijkje op onze website of blogs, en schrijf je in voor één van onze (digitale) trainingen.

 1. 1-daagse training Time Management | Blog
 2. 1-daagse training Assertiviteit | Blog
 3. 1-daagse training Gesprekstechnieken | Blog
 4. 1-daagse training Feedback Geven | Blog
 5. 1-daagse training Snellezen, Mindmapping en Geheugentechnieken | Blog
 6. 1-daagse training Effectief Thuiswerken voor Teams | Blog