De agenda is misschien wel de beste time management tool maar gelijk ook de meest onderschatte. Zodra je weet wat er wél en niét in hoort, wordt je productiever als nooit tevoren. Leer daarom van onze beste agendabeheer-tips: 3 x 6 stuks. Dág chaos! Hallo, een georganiseerd leven!
Wat komt aan bod:
- Beheer je tijd als een professional
- Hoe beheer ik mijn agenda?
- Wat leg je allemaal vast in een agenda?
- 6 tips om je agenda efficiënter te gebruiken
- Je agenda beter managen dankzij 18 tips
Beheer je tijd als een professional: jouw agenda, de spil van jouw workflow
Je agenda is meer dan een verzameling afspraken en verplichtingen. Het weerspiegelt hoe jij jouw tijd waardeert en beheert. Het helpt je jouw tijd te plannen én inzichtelijk te krijgen, en toont je waar jouw prioriteiten liggen. Maar, zoals met alles in het leven, gebeuren er altijd onverwachte dingen. Je wordt overspoeld met verzoeken, ad hoc klussen steken de kop op en deadlines hijgen in je nek. Die strak geplande agenda? Die blijkt ineens totaal onrealistisch. Tijd dus, om de controle terug te pakken!
Leer je agenda managen, zodat je niet alleen productiever wordt, maar ook een betere balans vindt tussen werk en privé. In dit artikel bespreken we de basisbegrippen van een goed-geoliede agenda, onthullen we wat er wel en niet in thuishoort en sluiten we af met enkele praktische tips voor top agendabeheer.
- 6 regels voor effectief agendabeheer
- 6 zaken die niet in jouw agenda mogen ontbreken
- 6 tips om je agendagebruik te optimaliseren
Aan de slag!
Hoe beheer ik mijn agenda? De 6 basics van effectief agendabeheer
Je wilt niet te losjes met je agenda omgaan door er incidenteel eens een blik op te werpen, maar je wil ook niet alle details vastleggen zodat je je dag van minuut tot minuut onrealistisch aan het inplannen bent. Wat wil je wel? 6 basis agenda-tips:
Regel 1: Plan grote taken in je agenda
Grote klussen – taken waarmee je langer dan dertig minuten bezig bent – zijn meestal geen fluitje van een cent. Het zijn vaak taken die wat meer aandacht vergen en waarvoor je echt moet gaan zitten. Dit zijn geen klusjes die je snel even tussendoor doet. Het is dan ook geen goed idee om ze op je takenlijst te zetten.
Waarom niet? Omdat de kans dan groot is dat je er nooit aan toe komt. Je zult niet zomaar een paar vrije uren krijgen om aan zo’n grote taak te werken. Zoiets zorgt alleen maar voor uitstelgedrag. Daarom is een van de belangrijkste tips als volgt:
Grote taken moet je nooit op een takenlijst noteren. In plaats daarvan is het verstandig om ze direct in je agenda in te plannen. Op die manier reserveer je daadwerkelijk tijd om eraan te werken.
Regel 2: Plan alleen concrete taken en afspraken in
Geen vaagheden! Als je alleen “rapport” in je agenda zet, heb je eigenlijk geen idee wat de taak inhoudt. Wat moet je precies doen? Hoelang heb je ervoor nodig? Is er überhaupt genoeg tijd beschikbaar op die dag? Dit zijn vragen die onbeantwoord blijven, wat weer kan leiden tot uitstelgedrag!
Daarom raden we je aan om vóórdat je een klus in je agenda zet altijd even goed na te denken. Stel jezelf een aantal essentiële vragen:
- Hoeveel tijd gaat dit me kosten? Als je een klus in je agenda plant, word je direct geconfronteerd met de vraag hoeveel tijd je eraan moet besteden. Duurt het drie uur? Misschien twee? En is het je dit wel waard:
- Hoeveel tijd wil ik hieraan besteden? Niet elke taak verdient het namelijk om met een gouden strik te worden voltooid. Je moet keuzes maken. Is het echt twee uur van mijn kostbare tijd waard, of kan ik in één uur ook een degelijk resultaat behalen?
- Past dit wel in mijn planning? Het inplannen van klussen in je agenda helpt je om je verwachtingen te managen. Als je al twee vergaderingen en een externe afspraak hebt, zie je meteen dat er op die dag geen ruimte is om ook nog eens twee uur aan een taak te besteden. Het past gewoon niet, althans niet op die dag. Het gebruik van je agenda geeft je dus de mogelijkheid om af te wegen en te plannen. Je hebt vooraf inzicht en kunt daardoor bewuste keuzes maken. Bijvoorbeeld: “Sorry, ik sla die vergadering over. Dat rapport moet echt af.“
- Wanneer ga ik dit doen? Door grote taken in je agenda te plannen, ga je nadenken over het meest geschikte moment om ze uit te voeren. Zo voorkom je dat je ze plant tijdens de drukste uren van de dag, wanneer de telefoontjes en vergaderingen de overhand hebben. In plaats daarvan reserveer je ze voor die rustige woensdagochtend, of welke momenten voor jou het beste werken.
Meer weten over projecten in behapbare stukken hakken? Check de mini-scrum oefening.
Regel 3: Werk met blokken van minimaal dertig minuten
Wat je wilt voorkomen is dat je agenda een onoverzichtelijk gatenkaas wordt. Werk daarom met blokken van minimaal 30 minuten in je agenda. Denk daarbij niet alleen aan afspraken met anderen, maar ook aan afspraken met jezelf en effectieve pauzes.
Waarom?
Nou, blokken van 30 minuten bieden een gedetailleerd overzicht van je dag. Hierdoor kun je gemakkelijk zien hoe je tijd is verdeeld en georganiseerd, waardoor je meer structuur aan je dag kunt geven. Korte blokken maken het daarnaast makkelijker om je agenda aan te passen als er onverwachte gebeurtenissen optreden. Je kunt eenvoudig een blok verschuiven naar een ander tijdslot als dat nodig is.
Extra tip: indien je digitale agenda de mogelijkheid heeft, is het slim om soms een 15-minuten-blok te gebruiken. Zo kun je ook kleine afspraken, zoals een kort telefoontje, duidelijk weergeven op je tijdlijn zonder dat je het overzicht verliest.
Regel 4: Leg privé-afspraken ook vast
Wat je daarnaast wil: je privé-activiteiten in je agenda plannen, net zo goed als je werktaken. Al is het een rondje sportschool, leg het vast! Dit is niet bedoeld om de pret te bederven of de spontaniteit te verdrijven, maar een middel om jezelf ook aan nieuwe gewoonten, de leuke dingen én ontspanning te houden, zoals je dat ook met werkafspraken zou doen. Zo voorkom je dat de afspraken met jezelf (of die met je familie of vrienden) erbij in schieten of overspoeld worden door werkzaken. (Voor die werk/privé-balans…)
Ook helpt het je om een gezonde balans te bewaren, waardoor je stress en overbelasting kunt verminderen. Het voorkomt daarnaast overboekingen. Als je een werkvergadering hebt en tegelijkertijd een belangrijke privé afspraak plant, kun je dit namelijk snel zien en vermijden!
Extra tip: je wilt natuurlijk niet dat jouw collega’s je privé afspraken kunnen zien. Je kunt dit in Outlook en Google Calendar daarom zaken op privé zetten. Zo zie jij welke privé-dingen er op de agenda staan, en jouw collega’s zien alleen dat je op die uren niet beschikbaar bent.
Outlook
Google Calendar
Regel 5: Blijf flexibel en houd ruimte
Niet alles valt te plannen, helaas. Let er daarom op dat je jouw agenda niet te vol en te optimistisch plant. Er kunnen namelijk altijd onverwachte zaken tussendoor komen, zoals een hulpvraag van een collega of een klus die meer tijd opslokt dan je had verwacht.
Een goede stelregel is daarom: houd dagelijks één uur in je agenda vrij voor onverwachte dingen. Op die manier kun je schuiven, mocht het nodig zijn. Daarnaast voorkom je een hoop stress.
Regel 6: Werk je agenda regelmatig bij
Neem gedurende je dag even een moment om door alles heen te lopen: ‘wat heb ik vandaag gedaan en komt dit overeen met wat in mijn agenda staat?’ Pas aan waar nodig en doe dit na elke taak of meeting. Het schrijven van dat artikel nam bijvoorbeeld drie uur in beslag in plaats van de beoogde twee. Hierdoor krijg je een beter beeld van waar jouw tijd werkelijk in is gaan zitten en kun je ook in de toekomst beter je werkzaamheden inschatten.
Zorg ervoor dat jouw agenda overeenkomt met jouw werkelijke dagindeling.
Dit wil je ook wekelijks doen, maar dan grondiger. Tijdens deze wekelijkse reflectie check je een aantal dingen. Onder andere:
- Je kijkt naar je agenda van de afgelopen week en vraagt je bij ieder item af ‘is dit klaar of moet ik hier nog wat mee?’. Indien dat het geval is, plan je het opnieuw in.
- Vervolgens check je de aankomende week. Moet daar nog iets voor gebeuren? Moet je nog iets voorbereiden? Gaat die afspraak en die meeting nog wel door? Indien er nog actie moet worden ondernomen, plan je dat in.
Wat heb je zojuist geleerd?
‘Hoe kan ik mijn agenda efficiënt beheren?’ Simpel:
Beschouw je agenda vanaf nu als een persoonlijke ‘verkeerstoren’ (die je altijd binnen een muisklik bij de hand hebt), van waaruit je je hele leven op elk moment van de dag kunt overzien en waarmee je de balans in je week kunt bewaken.
Gebruik je agenda dus niet alleen als een stok achter de deur voor de (soms minder leuke) dingen die moeten gebeuren, maar vooral ook voor de (leuke) dingen die zouden moeten gebeuren.
Houd je hierbij aan de volgende regels voor agendabeheer:
- Plan grote klussen in je agenda
- Plan alleen concrete taken en afspraken in
- Werk met blokken van minimaal dertig minuten
- Leg privé-afspraken ook vast
- Blijf flexibel en houd ruimte
- Werk je agenda regelmatig bij
Wat leg je allemaal vast in een agenda? 6 zaken die in jouw agenda thuishoren
Dat waren de regels. Nu enkele zaken die je zou moeten overwegen op te nemen in jouw eigen agenda:
Onderdeel 1: Afspraken met anderen
Seminars, meetings, overleggen, stand-ups? Deze zijn tijdgebonden en horen dus sowieso in je agenda thuis. Waarschijnlijk zijn dit de (enige) zaken die je hier al vastlegde. Of behoor je nog tot de enkelingen die tegen beter weten in tijdgebonden afspraken in zijn hoofd bewaart? Geen goed idee, als je stress door het vergeten van afspraken wilt voorkomen.
Vergeet ook niet om reistijd in je agenda te plannen, zo krijg je een realistischer beeld van de hoeveelheid tijd die je op een dag overhoudt.
Onderdeel 2: Afspraken met jezelf
De meest onderschatte kracht van de agenda: jezelf dwingen om tijd te maken. Door vooraf een tijdblok in je agenda te plaatsen, creëer je tijd voor iets dat niet zo tijdgebonden is als een afspraak, maar waarvan het minstens zo belangrijk is dat het gebeurt.
Dit kan het afvinken van allerlei taken op je takenlijst zijn, het kan een persoonlijk project zijn, het overdenken van de strategie van je afdeling, een complex project plannen, research doen of het aanleren van een nieuwe goede gewoonte. Met name ‘denkwerk-blokken’ plan je het liefst in de ochtend, zodat je optimaal kunt profiteren van je hogere (mentale) energieniveau op dat moment.
Kortom: maak ruimte in je agenda voor alle belangrijke (werk)taken die makkelijk overspoeld kunnen worden door dringende en ad hoc zaken, maar die daardoor niet minder belangrijk zijn om uit te voeren of waar je anders nooit aan toekomt.
Onderdeel 3: Pauzes
Het is dan misschien geen activiteit, maar hoort wel degelijk in je werkdag en daarmee in je agenda thuis. Alleen door pauzes in te plannen, neem je hier ook echt bewust de tijd voor. Want wie hard werkt, moet ook hard ontspannen (vrij vertaald: “work hard, play hard”). Het één werkt niet zonder het ander, dus ga ervoor – zet ze erbij, die pauzemomenten!
Extra tip: Niet alleen dát je pauze neemt, ook wánneer je pauze neemt kan het grote verschil maken voor je workflow. Plan ze dus tactisch in! (Hóe je het best pauze neemt is trouwens ook goed om te weten.)
Onderdeel 4: Sociale evenementen
Waarschijnlijk is dit er eentje die je niet consequent in je agenda invoert, maar die je juist vast zou moeten leggen om ze er niet bij in te laten schieten. Denk bijvoorbeeld aan afspraken met vrienden, maar ook aan een avondje uitgebreid dineren met je partner. Sociale zaken die je niet wil laten verdwijnen in de massa van praktische taken die constant een coupe op je agenda proberen te plegen.
Onderdeel 5: Tijd voor jezelf
Tijd voor jezelf; om te sporten, met je hobby’s bezig te zijn of te ontspannen bijvoorbeeld. Te belangrijk om niet in te plannen, net zoals sociale evenementen. Maak er tijd voor in je agenda, anders gebeurt het niet. En dat zou zonde zijn, want dit zijn de momenten die je revitaliseren en opladen voor een nieuwe portie werkdruk. Leg dat partijtje tennis of leesuurtje dus gewoon vast!
Onderdeel 6: Ochtend- en avondrituelen
Nog zoiets. Néém dat uurtje in de ochtend en het laatste half uur van je werkdag om goed op te starten en correct af te sluiten, door het vast te leggen in je agenda. Alleen zo begin je elke dag fris, houd je overzicht en – niet te vergeten – schakel je ook écht af van je werk voordat je naar huis gaat. Plan de tijd hiervoor dus ook als een standaard blok vrij in je agenda.
Wat heb je zojuist geleerd?
Wat hoort er wel en niet in je agenda thuis? Leg alles dat tijdsgebonden is vast, maar plan ook jouw eigen afspraken goed in. Je zal merken dat je hierdoor niet alleen productiever bent, maar ook een betere balans kunt vinden tussen je werk- en privé-leven.
Goed agendabeheer? Plan de volgende zaken in je agenda:
-
- Afspraken met anderen
- Afspraken met jezelf
- Pauzes
- Sociale evenementen
- Tijd voor jezelf
- Ochtend- en avondrituelen
Word beter in time management! 6 tips om je agenda efficiënter te gebruiken
Je weet nu hoe je een agenda gebruikt en ook wat je erin zet. Om het helemaal af te maken, hebben we nog enkele andere agendabeheer-tips die je niet mag missen:
1. Kies de juiste tools voor agendabeheer
Effectief agendabeheer kan je helpen om je tijd beter te beheren, je productiviteit te verhogen en stress te verminderen. Maar dan wil je natuurlijk wel het juiste middel kiezen. Géén papieren agenda, vinden wij! Wat wel? Wat zijn de beste tools voor agendabeheer?
- Google Agenda: dit is een van de meest populaire agendatools. Het is gratis, eenvoudig te gebruiken en synchroniseert naadloos met andere Google-services. Je kunt evenementen toevoegen, herinneringen instellen en je agenda delen met anderen.
- Microsoft Outlook: als je een Microsoft 365-abonnement hebt, is Outlook een krachtige optie. Het biedt uitgebreide functies voor agendabeheer, e-mailintegratie en taakbeheer.
- Apple Agenda: voor Mac- en iOS-gebruikers is Apple Agenda een goede keuze. Het integreert met andere Apple-apps en apparaten, waardoor je dlines instellen, taken aan evenementen koppelen en herinneringen ontvangen.
- Any.do: dit is een andere optie voor zowel agendabeheer als taakbeheer. Het biedt een overzichtelijke interface en integratie met populaire tools zoals Google Agenda en Outlook.
- Calendly: als je vaak afspraken plant en vergaderingen organiseert, is Calendly handig. Het stelt anderen in staat om beschikbare tijden in je agenda te bekijken en afspraken in te plannen zonder heen en weer te mailen.
- Notion: Notion is een flexibele alles-in-één tool waarmee je aangepaste databases en agenda’s kunt maken. Het is geweldig als je een meer op maat gemaakte benadering van agendabeheer wilt.
- Trello: hoewel Trello voornamelijk bekend staat om taakbeheer, kun je het ook gebruiken om een visueel overzicht van je agenda te creëren. Het is handig voor mensen die visueel ingesteld zijn.
- Asana: Asana is een krachtige projectmanagementtool, maar het biedt ook agendafuncties voor het plannen van taken en evenementen binnen projecten.
Bij het kiezen van een tool voor agendabeheer is het belangrijk om te overwegen wat voor jou het beste werkt. Denk aan je specifieke behoeften, hoe je je agenda wilt delen, welke agenda jouw team gebruikt en welke integraties je nodig hebt met andere tools.
2. Ga respectvol met andermans tijd om wanneer je afspraken plant
Het plannen van afspraken met collega’s, je leidinggevende of klanten is een belangrijk aspect van time management. Het volgen van enkele omgangsregels kan het proces net wat soepeler en respectvoller maken voor iedereen. Laten we eens kijken naar enkele belangrijke agendabeheer-etiquetteregels:
- Toon respect voor elkaars tijd: schiet niet zomaar een meeting in, maar houd rekening met de beschikbaarheid en agenda van anderen. Probeer afspraken te plannen op tijden die voor beide partijen handig zijn. Vraag er vooraf gewoon naar: “Hé, hoe is jouw beschikbaarheid deze week? Heb jij ergens na 14:00 een half uur voor me?”
- Gebruik Google Afsprakenplanner voor eenvoudige planning: de agenda van Google heeft nu een handige tool die het plannen van afspraken aanzienlijk vergemakkelijkt. Met de Afsprakenplanner kun je jouw beschikbaarheid instellen en anderen uitnodigen om een geschikte tijd te kiezen op basis van jouw beschikbare slots. Dit bespaart tijd en vermindert heen-en-weer e-mails om een geschikte tijd te vinden.Meer weten over deze handige tool en hoe jij en jouw collega’s ‘m optimaal kunnen gebruiken?
- Zorg voor duidelijke communicatie: wanneer je iemand uitnodigt voor een afspraak, zorg er dan voor dat je een duidelijke omschrijving geeft van het doel van de afspraak en eventuele benodigde voorbereidingen. Waar dient de meeting voor? Wat gaan jullie bespreken? Moet de ander nog iets voorbereiden?
- Vermijd last-minute annuleringen: probeer afspraken niet op het laatste moment te annuleren, tenzij dit echt niet te vermijden is. Respecteer elkaars tijd en agenda. Ontkom je er niet aan, zeg de afspraak dan netjes af.
- Herinneringen en bevestigingen: staat een belangrijke meeting al een tijd lang gepland, herinner de ander er dan één dag van tevoren aan om te voorkomen dat hij of zij de meeting vergeet.
- Doe een follow-up: soms heb je meetings waarbij het op prijs wordt gesteld dat je er achteraf nog op terugkomt. Bijvoorbeeld om ‘dankjewel’ te zeggen voor de tijd en inspanningen die iemand in je heeft gestoken. Stuur in zo’n geval een follow-up e-mail om dit aan te tonen, de belangrijkste punten te herhalen en eventuele vervolgstappen te bespreken – “Hé Tom, fijn om je gesproken te hebben en fantastisch om te horen dat…”
Door deze etiquetteregels te volgen én Google’s Afsprakenplanner effectief te gebruiken, kun je op een respectvolle manier afspraken plannen met anderen en tegelijkertijd je eigen tijd efficiënt beheren! Niet langer een onverwachte meeting in iemands planning knallen, maar rekening houden met elkaar(s planning). Het zal de communicatie en samenwerking met anderen alleen maar verbeteren, waardoor iedereen zich gewaardeerd en gerespecteerd voelt!
3. Plan aan de hand van prioriteiten
Wat zijn goede praktijken voor het prioriteren van afspraken? Je hebt namelijk een hoop te doen. Hoe bepaal je wat voorrang krijgt in jouw agenda en wat doorschuift naar volgende week (of de week daarna?) Een spoedcursusje ‘prioriteiten stellen’:
- Maak een lijst van al je afspraken: begin met het verzamelen van al je afspraken, taken en verplichtingen. Dit kan een mix zijn van werkgerelateerde vergaderingen, persoonlijke verplichtingen, en andere activiteiten.
- Beoordeel de urgentie: ga door je lijst en bepaal welke afspraken onmiddellijke aandacht vereisen vanwege deadlines of belangrijke gevolgen als ze worden uitgesteld. Dit zijn de hoogst urgente taken.
- Bepaal de belangrijkheid: naast urgentie is het nodig om de belangrijkheid van elke afspraak te overwegen. Vraag jezelf af welke afspraken bijdragen aan je langetermijndoelen, persoonlijk of professioneel. Dit zijn de hoogst belangrijke taken.
- Eisen van anderen: overweeg of er afspraken zijn die door anderen zijn opgelegd of die je niet kunt vermijden, zoals teamvergaderingen of familiebijeenkomsten.
- Stel je eigen prioriteiten: na het beoordelen van urgentie, belangrijkheid en externe eisen, maak je een lijst van afspraken op basis van je persoonlijke prioriteiten. Wat wil je bereiken? Wat is het meest waardevol voor jou op dit moment?
Op basis van bovenstaande punten bepaal je wat voorrang krijgt in jouw planning. Wil je hier meer over weten, dan raden we je aan de prioriteitenmatrix van Eisenhower eens door te nemen. Erg interessant!
4. Wees kritisch over wat je in je agenda plaatst
Wat zijn enkele tips voor het verminderen van overvolle agenda’s? Daar kunnen we kort over zijn: leer prioriteiten stellen en zeg vaker ‘nee’ tegen zaken die er niet toe doen. Je kunt namelijk niet alles doen. Sterker nog: je hoeft ook niet alles te doen.
Je mag gerust jouw grenzen aangeven – richting collega’s, klanten, vrienden, je partner, maar ook jouw leidinggevende – zeker wanneer het om zaken gaat die niet urgent of belangrijk zijn. Jij bent namelijk verantwoordelijk voor je eigen output.
Wie krijgt er namelijk op zijn kop wanneer een project niet af is? Jij. Wie is uiteindelijk de pineut wanneer je uitgeblust en oververmoeid thuiszit? Jij. Het is een hard pill to swallow, maar niemand zal jouw grenzen bewaken, dat zal jezelf moeten doen.
Wees daarom streng richting jezelf (‘waar spendeer ik tijd aan?’), maar ook naar anderen toe (‘wanneer spring ik bij en wanneer zal ik voor mezelf moeten kiezen?’).
Dit maakt jou geen minder collegiaal of aardig mens. Kritisch nadenken over wat werkelijk dringend is, toont juist aan dat je jouw eigen én andermans werkzaamheden respecteert.
5. Bewaak jouw eigen planning
Hoe ga je om met last-minute wijzigingen in je agenda? Het kan weleens voorkomen dat je leidinggevende er een taak tussendoor fietst waardoor jij jouw planning moet omgooien. Dat is vervelend, maar ad hoc klussen steken nou eenmaal de kop op.
Indien het een urgente of belangrijke klus is, dan zul je jouw planning daarop moeten aanpassen: je schuift waarmee je bezig was door naar een ander moment. Hiervoor zul je dan opnieuw moeten prioriteren: is deze klus belangrijker dan wat origineel gepland stond? Wat heeft prioriteit?
Wanneer het echter vaak voorkomt dat jouw planning overhoop wordt gehaald, dan zul je kritisch moeten kijken naar de oorzaak: plan jij misschien verkeerd of onrealistisch? Of respecteert een ander misschien jouw planning niet? In dat laatste geval ga je het gesprek aan.
6. Communiceer wanneer een planning in het honderd loopt
Wat moet je doen als je een belangrijke afspraak dreigt te missen? Je gaat die belangrijke meeting namelijk never halen, niet met deze file! Wat doe je?
- Indien je een belangrijke afspraak dreigt te missen, neem dan altijd telefonisch contact op met de persoon. Laat weten dat je vertraging hebt en biedt je excuses aan. Geef een schatting van je verwachte aankomsttijd of – in het geval van een digitale afspraak – hoe laat je denkt te kunnen starten.
Pro-tip: als je toch al laat bent, gun jezelf dan vijf minuten extra om “bij te komen”. Je wilt niet bezweet en buiten adem binnen komen rennen. Je bent toch al te laat, je kunt niet twee keer te laat komen.
- Belangrijk is wel dat je kalm en professioneel blijft. Stress kan de zaken alleen maar ingewikkelder maken. Neem daarom diepe ademhalingen om jezelf te kalmeren.
- Leg vervolgens de reden uit, maar voorkom smoesjes of jezelf “indekken”. Als er een geldige reden is voor je vertraging, zoals een noodgeval of onverwachte vertragingen in het openbaar vervoer, dan hebben de meesten hier wel begrip voor.
- Indien je het niet gaat redden, stel dan een nieuwe afspraak voor. Het liefst op een zo kort mogelijke termijn die voor iedereen schikt.
- Te laat komen kan gebeuren, maar stel wel altijd even stil bij de oorzaak. Was het werkelijk overmacht (of toch stiekem gebrek aan een goede planning)? Leer van je fouten.
Wat heb je zojuist geleerd?
Je agenda efficiënt gebruiken zal je niet alleen productiever maken, maar het maakt je ook bewust van waar jouw prioriteiten liggen. Je respecteert sneller jouw eigen tijd en aandacht, maar ook die van anderen. Indien iemand jouw planning overhoop dreigt te halen, stel jij je kritisch op. Wanneer jij de planning van een ander verstoort, handel je het professioneel af.
Je agenda beter gebruiken?
- Kies de juiste tools voor agendabeheer
- Ga respectvol met andermans tijd om wanneer je afspraken plant
- Plan aan de hand van prioriteiten
- Wees kritisch over wat je in je agenda plaatst
- Bewaak jouw eigen planning
- Communiceer wanneer een planning in het honderd loopt
Effectief agendabeheer: je agenda beter managen dankzij 18 tips
Efficiënt gebruik van je agenda is essentieel voor het verbeteren van je workflow en het vinden van balans in zowel je werk- als privéleven! Jouw agenda is namelijk een cruciaal hulpmiddel voor het beheren van je dagelijkse taken en afspraken. Hier zijn onze belangrijkste punten en tips samengevat!
6 regels voor effectief agendabeheer
- Plan grote taken in je agenda
- Plan alleen concrete taken en afspraken in
- Werk met blokken van minimaal dertig minuten.
- Leg privé-afspraken ook vast
- Blijf flexibel en houd ruimte
- Werk je agenda regelmatig bij.
6 dingen die niet mogen ontbreken in jouw agenda
- Afspraken met anderen
- Afspraken met jezelf
- Pauzes
- Sociale evenementen
- Tijd voor jezelf
- Ochtend- en avondrituelen
6 belangrijke agendabeheer tips
- Kies de juiste tools voor agendabeheer, zoals Google Agenda, Microsoft Outlook, of andere passende software.
- Toon respect voor andermans tijd bij het plannen van afspraken en maak gebruik van handige tools zoals Google Afsprakenplanner.
- Prioriteer afspraken op basis van urgentie en belangrijkheid
- Wees kritisch over wat je in je agenda plaatst.
- Bewaak je eigen planning en pas deze aan als er last-minute wijzigingen optreden.
- Communiceer op een professionele manier wanneer je een afspraak dreigt te missen en stel indien nodig een nieuwe afspraak voor.
Door deze principes te volgen, kan ook jij jouw agenda effectief gebruiken, je productiviteit verhogen en stress verminderen, terwijl je tegelijkertijd de balans tussen werk en privéleven behoudt!
Wil je meer over agendabeheer weten? Lees verder
- Een volle agenda? Leer ervan genieten!
- Bullshit tasks: nutteloze taken meedogenloos uit je planning schrappen (4 stappen)
- Weekplanning maken? Timemanagement expert deelt zijn 3 beste tips
- Optimistisch zijn knoeit met je planning. 2 timemanagement tips:
- Tijdsplanning maken als superinvesteerder Warren Buffett
Hier hulp bij gebruiken? Laat ons helpen!
Ben je op zoek naar meer manieren om je agenda te optimaliseren, je productiviteit te verhogen en efficiënter te werken? Dan hebben wij de perfecte oplossing voor jou! Onze 1-daagse training Time Management is speciaal ontworpen om jou te helpen je agendabeheer naar een hoger niveau te tillen.
Tijd is kostbaar, en we begrijpen hoe belangrijk het is om het meeste uit je werkdag te halen. Onze training biedt praktische tips en bewezen strategieën om je te helpen je tijd effectiever te beheren, prioriteiten te stellen en je agenda te optimaliseren. Of je nu een professional, manager, ondernemer of student bent, deze training is geschikt voor iedereen die zijn of haar dagelijkse workflow wil verbeteren!
Door deel te nemen aan onze training, zul je leren hoe je:
- Grote taken en projecten slim inplant, zodat je ze niet langer uitstelt.
- Concrete taken en afspraken in je agenda kunt plaatsen om verwarring te voorkomen.
- Effectieve tijdsblokken kunt gebruiken om meer structuur aan je dag te geven.
- Flexibel kunt blijven terwijl je ruimte voor onverwachte gebeurtenissen behoudt.
- Je agenda regelmatig kunt bijwerken om je workflow te optimaliseren.
Klinkt goed, niet?
Investeer daarom vandaag nog in jezelf en verbeter je agendabeheer met onze training Time Management. Je zult merken dat je niet alleen productiever wordt, maar ook meer controle hebt over je tijd. Wacht dus niet langer en schrijf je in voor onze training.
Dagelijks handige inzichten? Volg ons op social media!
Volg ons onder andere op Instagram of Pinterest. Daar krijg je niet alleen handvatten op het gebied van timemanagement, je ontvangt ook de slimme tips waarmee je jouw communicatie skills een boost geeft. De laatste artikelen netjes en overzichtelijk in je mailbox ontvangen? Schrijf je dan in voor de wekelijkse nieuwsbrief.
Leer je liever lezend, lees dan ons boek Elke Dag om 15.00 Uur Klaar. Maak kennis met de beste inzichten uit onze trainingen en leer slimmer werken in plaats van harder.
Wie zijn wij? | Training Time Management
Tijdwinst.com is een trainingsbureau dat zich specialiseert in slimmer (samen)werken. We bieden door het hele land diverse (online) trainingen aan, variërend van timemanagement, assertiviteit, gesprekstechnieken tot aan snellezen. Nieuwsgierig? Neem dan zeker eens een kijkje op onze website of blogs, en schrijf je in voor één van onze (digitale) trainingen.
- 1-daagse training Time Management | Blog
- 1-daagse training Assertiviteit | Blog
- 1-daagse training Gesprekstechnieken | Blog
- 1-daagse training Feedback Geven | Blog
- 1-daagse training Snellezen, Mindmapping en Geheugentechnieken | Blog
- 1-daagse training Effectief Thuiswerken voor Teams | Blog