Het duurde eeuwen voordat je eindelijk een afspraak-datum vond met een vriend(in). Maar nu het zover is, heb je er gewoon even niet zo’n zin… En je weet hoe heerlijk die onverwachte vrije tijd voelt, na een afspraak verzetten! Maar hoe doe je dat goed en zonder gedoe?

Het heeft eerst een flinke Whatsapp afspraak-ping-pong gekost…

“We moeten echt eens afspreken!” – “Ja! Ik kan zaterdag, jij?” – “Nee, zaterdag heb ik al een feestje. De 16e?” – “Ai, dan zit ik zonder oppas. 17 kan wel?” – “Hé sorry, heb al lang niks meer laten horen en de 17e is alweer voorbij! 27 zou kunnen..?” – etcetera, etcetera…

… En nu jullie eindelijk een datum hebben gevonden en het zover is, zou je eigenlijk liever de afspraak verzetten. Hij komt namelijk toch niet zo goed uit. Je moet echt even bijkomen van afgelopen werkweek en je zou graag een zaterdagavond op de bank met je partner doorbrengen. Maar hoe ga je dat brengen?

Een smoesje zou misschien je gebruikelijke reactie zijn. En dan weer aan de ping-pong, om te zien naar wanneer jullie de afspraak verzetten, terwijl je met een licht schuldgevoel op de bank ligt die avond.

Maar dat kan beter. Beter voor jouw rust en planning. Én beter voor al je vriendschappen en relaties. Als je het assertiever aanpakt – door bewust, helder en doordacht te communiceren – dan ga je dat bevrijdende gevoel van een afspraak verzetten optimaal beleven!

Afspraak verzetten lucht op? 3 redenen waarom

Comedian John Mulaney weet precies goed te brengen, hoe een afspraak verzetten kan voelen:

“Als je het hebt over directe opluchting, is plannen cancelen als heroïne.”

Eens? Hoe kan dat toch? In het antwoord op die vraag ligt de sleutel tot de oplossing voor ál jouw afspraken: hoe en of je ze wel moet verzetten…

Neurobiologe dr. Amy Banks heeft het antwoord. Of beter gezegd: de 3 antwoorden.

1. Omdat je tegen sociale interactie opziet

Je bent nu eenmaal niet zo’n natuurtalent in sociale interactie, in dit geval. Natuurlijk kan je het wel, en heb je veel sociale contacten, maar soms doe je het gewoon even liever niet. Je bent een typische introvert, en daar is niks mis mee.

In dit geval: zeg je afspraak af en plan afspraken met jezelf in. Letterlijk. Neem je agenda erbij en block avonden, dagdelen of complete weekenden die helemaal voor jou alleen zijn, zonder afspraken. Dat laat ruimte om wél te genieten van de (volgende) keer dat je met een vriend afspreekt – én bij te tanken in je eigen tijd.

2. Omdat je wel wat vrije tijd kan gebruiken

Dat betekent gewoonweg dat je agenda te vol zit. Niet omdat je teveel afspraken met anderen hebt, of te weinig afspraken met jezelf, maar omdat alles gewoon helemaal volgepland zit.

En wat gebeurt er dan, volgens onderzoek naar afspraken en waarom ze soms als zo’n verplichting voelen? Dan voelt je leuke afspraak als een zware klus. Het voelt als iets dat moet, waar je net zo tegenop kunt zien als je werk of de boodschappen doen.

Dat kan niet bedoeling zijn. En het komt dus, doordat je alles zo vol hebt gepland.

Amy:

“Veel mensen onderschatten hoeveel ze aankunnen, waardoor afspraken cancelen zo goed voelt omdat ze gewoonweg te veel te doen hebben en eigenlijk heel erg behoefte hebben aan een vrije avond.”

In dit geval: zeg de afspraak af en pak je agenda erbij. Kijk even heel kritisch hoe krap alles op elkaar gepland is. Plan afspraken ruimer in, neem de tijd. Hou een dagdeel voor je afspraak vrij, in plaats van hem tussen 13:00 en 15:00 plannen, waarbij je tot 12:30 in de sportschool bent en om 15:30 weer bij de kinderopvang moet zijn.

3. Omdat je met de verkeerde persoon afspreekt

Je hebt niet per sé tegenzin bij sociale interacties, en eigenlijk is je agenda ook helemaal niet zo volgepropt, maar toch voel je opluchting bij een afspraak verzetten met een verre vriendin of collega. In dit geval is waarschijnlijk het gezelschap de boosdoener.

Dr. Amy:

“Afspreken met deze mensen kan erg stressvol of energieslurpend zijn, dus voelen we opluchting wanneer we afzeggen, omdat we niet erg veel zin hadden om hen te zien.”

En dat hoeven echt geen vreselijke mensen te zijn – je collega’s of die kennis – maar ze zijn gewoon niet heel leuk. En in deze tijden van weinig tijd, moeten we hem spaarzaam besteden. Aan mensen die echt de moeite waard zijn. Kwaliteit over kwantiteit.

afspraak verzetten

Of zoals een van onze trainers zegt:

“Ik heb geen tijd voor kennissen, dat gaat ten koste van vrienden.”

Dus, in dit geval: heb je niet echt veel zin om met een bepaalde kennis of collega af te spreken, doe het dan niet. Zeg de afspraak af, en wees kritisch over degenen aan wie jij je spaarzame tijd besteedt.

Contact met een kennis die je niet tot je vriendenkring rekent, hoef je niet te eindigen zoals je een romantische relatie zou eindigen. Je hoeft niet formeel ‘uit elkaar’ te gaan. Arts en assistent hoogleraar in geneeskunde Alex Lickerman’s aanrader is “passieve afwijzing”. In feite laat je het contact verwateren, met opzet, tot ook de ander stopt met investeren en zijn interesse verliest.

Afspraak verzetten – 2 opties, 3 regels

Heb jij helder hoe het met jouw afspraak zit, en waarom je er precies zo blij van wordt om hem te verzetten? Dan weet je nu hoe je er in dat geval het best mee kunt omgaan. Meer tijd voor jezelf plannen, meer tijd voor de ander plannen, of geen tijd meer voor de ander plannen. Maar in alle gevallen zag je ook: ‘zeg de afspraak af’.

En daar heb je nog eens 2 opties:

  • De afspraak verzetten – doe je als je wel met goed gezelschap te maken hebt, maar nu gewoon even geen zin (reden #1) of geen tijd (reden #2) hebt. Plan de afspraak opnieuw in de toekomst, zodra je wat meer ruimte in je planning hebt gemaakt.
  • Definitief afzeggen – als je gewoonweg met niet zo’n goed gezelschap te maken hebt of je meer tijd wil hebben voor andere mensen (reden #3). Stop met investeren in relaties die je niet meer vreugde dan stress opleveren, via ‘passieve afwijzing’.

Want onthoud, in alle gevallen: een assertieve relatie is win-win, niet win-lose (de ander wil wel, maar jij niet) of lose-lose (eigenlijk hoeft het voor jullie beiden niet zo).

afspraak verzetten

En dat – de afspraak verzetten of afzeggen – doe je zo, met de 3 gouden etiquette afspraak-verzetten regels van event-manager Brianna Haag:

1. Wees eerlijk (vooral bij vrienden)

Vooral als het om vrienden of goede bekenden gaat, kun je helemaal eerlijk zijn over de reden van het afzeggen. Zonder smoesjes.

“Je vrienden zullen het begrijpen als jij uitgeput bent van je werk, en gewoon even een avond wil sporten of tijd voor jezelf nodig hebt in plaats van af te spreken.”

2. Wees helder (vooral bij werk-dingen)

Draai er niet omheen, denk niet dat je je moet verantwoorden met duizend excuses of redenen. Je hoeft er niets eens een te geven, als je niet wil, zegt Brianna.

Zeker op zakelijk gebied, zoals een werkborrel, voldoet een bondig “ik ben er niet bij” veel beter dan een uitvoerige “sorry, ja, nee, ik twijfelde, maar ik denk toch dat ik niet echt…”-uitleg.

“Het is oké om werk-dingen af en toe te missen. Maar laat wel duidelijk aan de organisatie weten dat ze niet op je hoeven te reken – of het nu een vrijdagmiddagborrel, branche event of iets anders is.”

3. Wees op tijd (bij iedereen)

Dit geldt voor zowel vrienden, goede bekenden als zakelijke relaties of zelfs een blind date. In alle gevallen, doe je een afspraak verzetten zo snel mogelijk. Zodra je twijfelt of je dit weekend wel zin of tijd hebt, kijk je goed naar de reden achter je twijfel en zeg je af of verplaats je, dienovereenkomstig.

“Als je moet afzeggen, doe dat dan altijd ruim van tevoren.”

Helder? Afzeggen dus (en verzetten of ‘passief afwijzen’) – als je weer controle over je tijd en je vriendenkring wil krijgen.

Meer weten?

Nog meer leren over assertief communiceren en slimmer met je relaties omgaan? Volg de training, in 1 dag!

Dagelijks handige inzichten? Volg ons op social media!

Volg ons onder andere op Instagram of Pinterest. Daar krijg je niet alleen handvatten op het gebied van assertiviteit, je ontvangt ook de slimme tips waarmee je jouw communicatie skills een boost geeft. De laatste artikelen netjes en overzichtelijk in je mailbox ontvangen? Schrijf je dan in voor de wekelijkse nieuwsbrief.

Leer je liever lezend, lees dan ons boek Elke Dag om 15.00 Uur Klaar. Maak kennis met de beste inzichten uit onze trainingen en leer slimmer werken in plaats van harder.

Wie zijn wij? | Cursus Assertiviteit

Tijdwinst.com is een trainingsbureau dat zich specialiseert in slimmer (samen)werken. We bieden door het hele land diverse (online) trainingen aan, variërend van timemanagement, assertiviteit, gesprekstechnieken tot aan snellezen. Nieuwsgierig? Neem dan zeker eens een kijkje op onze website of blogs, en schrijf je in voor één van onze (digitale) trainingen.

  1. 1-daagse training Time Management | Blog
  2. 1-daagse training Assertiviteit | Blog
  3. 1-daagse training Gesprekstechnieken | Blog
  4. 1-daagse training Feedback Geven | Blog
  5. 1-daagse training Snellezen, Mindmapping en Geheugentechnieken | Blog
  6. 1-daagse training Effectief Thuiswerken voor Teams | Blog