Een groot deel van de mensen die naar onze training Time-Management komt, geeft aan constant te worden geleefd. Ze hollen van meeting naar meeting, pakken ad-hoc zaken op, maar komen nooit toe aan de werkelijk belangrijke klussen — de taken die écht nuttig zijn, de afspraken die écht iets opleveren. De remedie hiervoor: de wekelijkse reflectie. Het mooie? Hij kost je slechts dertig minuten.

Druk zijn met de verkeerde dingen, opgelost

Heb je het wel eens meegemaakt? Je bent met iets bezig terwijl je weet dat er nog andere – meer belangrijke – taken op je liggen te wachten. Dat geeft stress, niet? Het kan nog erger: bezig zijn en het gevoel hebben dat er nog andere dingen zijn — je weet alleen niet precies wat. Om gek van te worden…

Toch is dit simpel op te lossen.

In het eerste geval ben je namelijk de regie kwijt. In het tweede geval het overzicht. Beiden funest voor je productiviteit en stressniveau. Hierdoor laat je steken vallen en dat zorgt er op zijn beurt weer voor dat je minder betrouwbaar bent. Hierdoor voel je druk.

Toch is er volgens mijn mening een groot verschil tussen werkdrukbeleving en de daadwerkelijke werkdruk.

Zou je namelijk regelmatig de tijd nemen om even je planning door te kijken, dan kun je op zaken anticiperen. Je blikt terug op de (werk)week die je achter de rug hebt, en kijkt vooruit naar wat er komen gaat — iets dat ik ook wel de “wekelijkse reflectie” noem.

Niet alleen creëer je daar overzicht mee, het zorgt er ook voor dat je weet of je met de juiste dingen bezig bent. Dat geeft rust.

“De wekelijkse reflectie maakt het verschil tussen beleefde werkdruk en daadwerkelijke werkdruk.”

Ik leg het je verder uit:

De wekelijkse reflectie geeft je de regie terug

Zoals je ziet is het proces vrij simpel.

Wekelijks neem je de tijd om je planning onder de loep te nemen. Je start met ‘opruimen’: je kijkt naar waar je de afgelopen week mee bezig bent geweest, en of er wellicht nog losse eindjes liggen. Hierop plan je vervolgens acties.

Vervolgens ga je ‘plannen’ — je kijkt vooruit. Welke afspraken kan ik verwachten, welke taken hebben mijn aandacht nodig en welke deadlines naderen? Je hakt grote taken tijdig in stukken en plant ze in.

Heb je deze twee punten goed doorlopen, dan is je systeem ‘waterdicht’. Om hier zeker van te zijn loop je nog even alles na. Zo kun je met een gerust hart aan een nieuwe (werk)week beginnen, wetende dat al je taken en afspraken netjes gepland staan.

Kortom

De wekelijkse reflectie is een ware lifesaver — voor je planning, maak vooral voor jou. Het geeft je rust: jij hebt overzicht waardoor je geen steken meer laat vallen. Dat maakt je niet alleen productief, maar ook proactief: je bent in staat keuzes te maken, bij te sturen én grenzen aan te geven. Er is maar één ‘maar’: het is geen oplossing voor teveel werk :).

Björn Deusings
Directeur en trainer Tijdwinst

Meer weten? Training Time Management | Training Effectief Samenwerken voor Teams

Ik weet 100% zeker dat de wekelijkse reflectie je tijd kan besparen (en rust kan geven). Wil je echter leren hoe je jouw werk beter kunt organiseren. Volg dan onze training Time Management. Daarin leer ik – of een van onze andere time management experts – hoe jij slimmer om kunt gaan met het organiseren van jouw werk.

Wil je echter vooral leren hoe je samen met jouw team effectief kunt samenwerken op afstand, check dan zeker eens onze training: Effectief Thuiswerken voor Teams. Een praktische training die jou en je team helpt om effectief samen te werken op afstand. Handig, vooral nu!

Dagelijks handige inzichten? Volg ons op social media!

Volg ons onder andere op Instagram of Pinterest. Daar krijg je niet alleen handvatten op het gebied van timemanagement, je ontvangt ook de slimme tips waarmee je jouw communicatie skills een boost geeft. De laatste artikelen netjes en overzichtelijk in je mailbox ontvangen? Schrijf je dan in voor de wekelijkse nieuwsbrief.

Leer je liever lezend, lees dan ons boek Elke Dag om 15.00 Uur Klaar. Maak kennis met de beste inzichten uit onze trainingen en leer slimmer werken in plaats van harder.

Wie zijn wij? | Cursus Time Management

Tijdwinst.com is een trainingsbureau dat zich specialiseert in slimmer (samen)werken. We bieden door het hele land diverse (online) trainingen aan, variërend van timemanagement, assertiviteit, gesprekstechnieken tot aan snellezen. Nieuwsgierig? Neem dan zeker eens een kijkje op onze website of blogs, en schrijf je in voor één van onze (digitale) trainingen.

  1. 1-daagse training Time Management | Blog
  2. 1-daagse training Assertiviteit | Blog
  3. 1-daagse training Gesprekstechnieken | Blog
  4. 1-daagse training Feedback Geven | Blog
  5. 1-daagse training Snellezen, Mindmapping en Geheugentechnieken | Blog
  6. 1-daagse training Effectief Thuiswerken voor Teams | Blog