Aan je gemoedstoestand merk je dat het niet lang meer duurt voordat jij je koffers mag pakken. Je bent prikkelbaar, hebt een kort lontje en focussen lukt ook niet meer. En dat is niet gek. Vaak merk je pas hoe gestrest je bent wanneer jouw vakantie in aantocht is; je kijkt uit naar die prachtige Franse Ardennen, de mooie Italiaanse meren of de hete Spaanse stranden. Alleen moet je nu nog even dat zenuwslopende rapport afhandelen en ook die ene deadline hijgt in je nek. 

In een poging om alle losse eindjes nog vóór je vakantie weg te werken, werk je je in de rondte. Je blijft langer op kantoor en omdat je het je niet kunt veroorloven om pas na terugkomst dat rapport aan te leveren, sla je dat uurtje fitness over. Dit zorgt ervoor dat je al je werk op tijd af hebt voor vertrek, maar zodra je enkele dagen later in je strandstoel ligt, merk je het pas: auw!

Niet alleen zitten je schouders vast, je hebt ook spanningshoofdpijn. Pas nu jij je in een andere omgeving bevindt en eindelijk tijd neemt om te relaxen, merk je pas hoe gestrest je lijf eigenlijk is!

Het is alsof het zich nu pas manifesteert. Alsof jij het nu pas merkt wanneer je eindelijk eens even helemaal niets doet.

Stress op vakantie

Waarom het belangrijk is om aan deze signalen aandacht te schenken

Ongetwijfeld zal de vakantie waarna je zo lang hebt uitgekeken veel goeds doen voor je stress. Je hoeft even niet te denken aan die analyse, geen meetings bij te wonen of in die vervelende file te staan. Toch wil dat niet zeggen dat je de signalen van je lijf dan maar moet wegwuiven.

Volgens de studie ‘‘The Physics of Emotion’ – uitgevoerd door neurofarmacoloog Candace Pert – zijn de pijntjes die je nu ineens ervaart namelijk een schreeuw om hulp van je lijf. In haar studie toonde ze aan dat stress opgeslagen kan worden in je lijf; in weefsel, organen en spieren.

Perth:

‘Dit betekent dat emotioneel geheugen is opgeslagen in verschillende plekken in je lijf, soms in plaats van en soms naast een plek in je brein. Niet uitgedrukte en onbewuste emoties worden letterlijk opgeslagen in het lichaam. Het zijn echte emoties die het lichaam wil uitdrukken, zodat ze opgelost kunnen worden.

Lees vooral dat laatste: zodat ze opgelost kunnen worden.

Met andere woorden:

Jouw lijf laat je weten ‘hé, er is iets mis. Je moet echt kalmer aan doen / minder stressen / meer aandacht schenken aan mij.’ En om die aandacht te trekken stuurt het pijnsignalen door naar bijvoorbeeld je nek of schouderbladen. Gevolg? Jij eindigt met een stijve en pijnlijke nek. 

En het “mooiste”? Vaak merk je het pas wanneer je eindelijk uitrust of kalmeert. En laat dát nou net datgene zijn wat je doet, wanneer je eindelijk op je strandbedje ligt…

Stress op vakantie

Eenvoudig 4 soorten spanningsklachten verlichten

Maar wat kun jij op het moment suprême doen als je merkt dat je klachten door stress op vakantie ervaart? Onderstaande tips verlichten de pijn in de meest voorkomende plekken waar je lijf stress opslaat.

Verlicht spanning rondom ogen en wenkbrauwen

De studie toonde aan dat spanning en stress zich als eerste in het gezicht manifesteert. Zo merk je bijvoorbeeld dat je sneller fronst of regelmatig met je ogen knijpt.

Een eenvoudige manier om deze klachten te verlichten is door gedurende de dag aandacht aan je oog-regio te schenken. Ontspan je ogen terwijl je aan het zwembad ligt, knijp ze dicht en span ze even open. Doe dat een aantal keer. Ook kun je met je ringvinger kleine cirkels rondom je ogen en wenkbrauwbot maken om de spieren iets te ontspannen.

Ontspan je mond en je kaken

Ook de spieren in het onderste gedeelte van je gezicht houden stress vast. Hierdoor klem je onbewust je tanden op elkaar, wat op zijn beurt weer kan zorgen voor spanningshoofdpijn. Langdurig stress rondom je kaken kan zelfs voor asymmetrie in het gezicht zorgen.

Schenk gedurende je vakantie daarom regelmatig aandacht aan de spanning rondom je mond en kaken. Wanneer je merkt dat je daar spanning vasthoudt, open je mond dan en probeer te geeuwen. Ook kun je kleine o’s met je mond maken om de spanning te verlichten.

Relax je nek, schouders en rug

Hier herken de de stressklachten vaak als eerste; je hebt een stijve nek, last van je schouders en ook je rug doet een beetje zeer. Gebruik maken van de massages die de wellness van je hotel aanbiedt is hierbij zeker een goed idee. (Je partner eens lief aankijken kan ook). Een paar baantjes trekken, een wandeltocht maken of een andere vorm van beweging zullen daarnaast ook de pijn die is ontstaan door stressklachten verlichten. Beweeg die spieren, dus! Door sport of massage.

Vermijd spanning rondom je armen, benen en heupen

Het blijkt dat de spiergroepen van je heupen op een bepaalde manier verbonden zijn met je kaken. Net als dat je dáár stress kunt ervaren, kan het ook zijn dat stress de spieren in je heupregio verstijft. Dit kan vervolgens doorbloeden richting je benen, maar ook armen.

Ook dit kun je oplossen door op vakantie aandacht te schenken aan fysieke beweging. Schrijf je in voor de yogasessie op het strand, hit the hotel gym of ga eens hardlopen in plaats van aan het zwembad liggen.

Stress op vakantie

Kortom: werk aan je stress op vakantie

Besef wel dat dit enkel symptoombestrijding is. Je kunt je laten masseren tot je een ons weegt of yoga doen tot je zo soepel bent als een rubberen elastiekje: indien je jouw stress niet bij de bron aanpakt blijf je bezig. Kijk daarom ook altijd naar de oorzaken en werk (bij terugkomst of juist op vakantie wanneer je de tijd hebt om te reflecteren) dááraan.

Voor nu: geniet van je vakantie!

Dagelijks handige inzichten? Volg ons op social media!

Volg ons onder andere op Instagram of Pinterest. Daar krijg je niet alleen handvatten op het gebied van timemanagement, je ontvangt ook de slimme tips waarmee je jouw communicatie skills een boost geeft. De laatste artikelen netjes en overzichtelijk in je mailbox ontvangen? Schrijf je dan in voor de wekelijkse nieuwsbrief.

Leer je liever lezend, lees dan ons boek Elke Dag om 15.00 Uur Klaar. Maak kennis met de beste inzichten uit onze trainingen en leer slimmer werken in plaats van harder.

Wie zijn wij? | Training Time Management

Tijdwinst.com is een trainingsbureau dat zich specialiseert in slimmer (samen)werken. We bieden door het hele land diverse (online) trainingen aan, variërend van time management, assertiviteit, gesprekstechnieken tot aan snellezen. Nieuwsgierig? Neem dan zeker eens een kijkje op onze website of blogs, en schrijf je in voor één van onze (digitale) trainingen.

  1. 1-daagse training Time Management | Blog
  2. 1-daagse training Assertiviteit | Blog
  3. 1-daagse training Gesprekstechnieken | Blog
  4. 1-daagse training Feedback Geven | Blog
  5. 1-daagse training Snellezen, Mindmapping en Geheugentechnieken | Blog
  6. 1-daagse training Effectief Thuiswerken voor Teams | Blog