Het is nogal een boekwerk, de ‘The Seven Habits of Highly Effective People’. Aangezien het barstensvol slimme inzichten staat, is het het lezen wél waard. Jij, de drukbezette kenniswerker, hebt daar waarschijnlijk weinig tijd (of zin) voor. Daarom dat wij het voor je deden én de eigenschappen voor je op een rijtje zetten: dit zijn ze, alle 7.

‘De Zeven Eigenschappen van Effectief Leiderschap’ van Stephen Covey

Het boek ‘The Seven Habits of Highly Effective People’ van Stephen R. Covey ging maar liefst 25 miljoen keer over de toonbank en is tot op heden nog steeds één van de meest bekende boeken op het gebied van persoonlijke effectiviteit (na die van ons dan, *knipoog*).

Het boek vertelt dat wanneer succes wil hebben je niet alleen aan je karakter moet werken, maar ook aan je dagelijkse routines. Met een sprankelende persoonlijkheid kom je namelijk niet ver wanneer je verder niet productief bent.

Covey keek daarom naar hoe succesvolle, effectieve mensen het deden — iets waar je tot op vandaag de dag nog veel van kunt leren. Het idee dat het boek beschrijft is heel duidelijk:

Om een effectief leven te leiden, zul je moeten werken vanuit balans. Die creëer je enerzijds door goed voor jezelf en je relaties te zorgen en anderzijds door bewust met je tijd om te gaan.

Schiet je tekort op één van deze twee dingen, dan kun je nooit werkelijk productief zijn. Covey beschrijft dan ook twee afspraken die je met jezelf moet maken:

  1. Je laat nooit je mentale en fysieke gezondheid te koste gaan van je werk.
  2. Je houdt je niet bezig met dingen waar jij geen invloed op hebt.

Wanneer je volgens hem vasthoudt aan een aantal eigenschappen – 7 om precies te zijn – moet dat lukken. Je kunt ze los van elkaar zien, maar ook in lagen opbouwen. Covey doet het als volgt:

Trap 1. Persoonlijke ontwikkeling

‘Kun jij je als persoon onafhankelijk opstellen?’

Eigenschap 1: Wees proactief
Eigenschap 2: Begin met het einde in zicht
Eigenschap 3: Belangrijke zaken eerst

Trap 2. Samenwerking met anderen

‘Kun jij je wederzijds-afhankelijk opstellen?’

Eigenschap 4: Denk win/win
Eigenschap 5: Eerst begrijpen, dan begrepen worden
Eigenschap 6: Synergie

Trap 3. Voeg het samen

‘Kun jij deze 6 eigenschappen ontwikkelen en onderhouden?’

Eigenschap 7: Houd de zaag scherp

In een diagram ziet dat er ongeveer als volgt uit:

steven-covey

De zeven eigenschappen van effectief leiderschap van Stephen Covey, uitgelegd

Effectieve mensen houden hebben dus bovenstaande 7 eigenschappen in zich, maar wat houden ze precies in? Om je flink wat leesuren te besparen hebben we ze hier voor je uitgewerkt:

Eigenschap 1: Wees proactief

‘Focus op je cirkel van invloed’

Je kunt pas iets in je leven veranderen wanneer je er verantwoordelijkheid voor neemt. Bekommer je daarom niet (langer) om de zaken waar je toch geen invloed op hebt, denk aan politiek, dingen die in de wereld spelen of wat anderen van jou vinden.

Allereerst kun je er niets aan veranderen, daarnaast geeft het stress. Dit heeft weer invloed op je mentale en fysieke gesteldheid, en zoals je weet is dat volgens Covey heilig. Wat je wel doet? Bekommer je om dingen waar je wél wat over te zeggen hebt en die je kunt veranderen. 

steven-covey

Eigenschap 2: Begin met het einde in zicht

Dan je langetermijndoelen: waar werk je naar toe? Je kunt wel van hot naar her rennen, maar wanneer jij je met de verkeerde dingen bezig houdt, is dat eigenlijk zinloos. Of zoals Covey zelf verwoordt:

‘Je kunt hard werken om hoger op de ladder te komen om aan het einde van je leven te ontdekken dat de ladder tegen de verkeerde muur staat.’

Sta daar eens bij stil en vraag je af of jouw ladder momenteel op de juiste plek staat. Ben je bezig met projecten die voor jou waardevol zijn? Schenk je voldoende aandacht aan dierbare mensen om je heen? Brengen de acties die jij vandaag of deze week hebt uitgevoerd je naar je gewenste eindbestemming? Nee? Pas aan waar nodig. Het opstellen van een lijst met doelen kan hierbij helpen. Schrijf op waar je wil eindigen en bedenk vervolgens welke stappen je daarvoor moet zetten. Je kunt namelijk pas een doel bereiken, wanneer je weet waar je naartoe werkt.

steven-covey

Eigenschap 3: Belangrijke zaken eerst

Om die doelen te kunnen bereiken, zul je gericht actie moeten ondernemen. Dat lukt niet wanneer jij je telkens met randzaken bezig houdt. Covey stelt dan ook dat je eerst de taken en projecten moet oppakken die jou dichterbij je doel brengen (je prioriteiten). Pas daarna bekommer jij je om zaken met een lage prioriteit.

Hij verduidelijkt dit door middel van zijn Pickle Jar Theory: De stenen staan voor klussen variërend in prioriteit. Zou je eerst het zand in een pot doen (omdat dat het makkelijkste is), dan zul je zien dat de grote keien niet meer passen. Zou je eerst die belangrijke-prioriteit-keien passen, er vervolgens kiezels bij doen en tot slot het zand er doorheen sprenkelen, dan vormt het geheel zich naar de glazen pot.

steven-covey

Vertaal dat naar je eigen werkzaamheden: pak allereerst de klussen op die de hoogste prioriteit hebben. Die vergen namelijk de meeste energie en aandacht. Pas wanneer je die hebt afgerond, ga je door naar je kiezels. Tot slot bekommer jij je om die zand-taken.

Zo krijg je niet alleen een hoop (meer) gedaan, je schenkt ook de juiste aandacht aan de juiste klus. Zo bereik je sneller je doelen.

Eigenschap 4: Denk win/win

Je kunt niet altijd winnen. Om succesvol te kunnen samenwerken, zul je rekening moeten houden met de belangen en wensen van anderen. Je gelijk doordrammen (en daarmee jouw gewenste resultaat behalen), werkt slechts averechts en schaadt meer dan je lief is. Zoek daarom altijd naar manieren waarop iedereen wint. Daarvoor zul jij je in de ander moeten verplaatsen: wat wil hij? Wat wil zij hiermee bereiken? Hoe komen we tot een gemeenschappelijke oplossing? Onderhandelen, maar dan op een nette, niet-competitieve wijze.

Dagelijks zulke handige inzichten?

Volg ons dan op Instagram. Daar krijg je niet alleen handvatten op het gebied van slimmer communiceren, je ontvangt ook de slimme tips waarmee je jouw productiviteit een boost geeft. De laatste artikelen netjes en overzichtelijk in je mailbox ontvangen? Schrijf je dan in voor de wekelijkse nieuwsbrief.

 

Dit bericht op Instagram bekijken

 

Een bericht gedeeld door Tijdwinst.com (@tijdwinst)

Eigenschap 5: Eerst begrijpen, dan begrepen worden

De vijfde eigenschap draait om respectvol communiceren. Volgens Covey lukt dat niet altijd, met name omdat we niet (goed) naar elkaar luisteren; we zijn zo bezig met wat wijzelf willen vertellen of hoe we ergens op gaan antwoorden, dat we zelden de ander de ruimte geven om zijn of haar verhaal te doen.

‘The biggest communication problem is we do not listen to understand — we listen to reply.’

Door ‘empathisch’ te luisteren, lossen we dit probleem op: verplaats je tijdens een gesprek écht in de ander. Stel vragen, vraag door, vat samen! Voorkom ook de neiging om hem of haar te onderbreken met een ‘Oh-ik-had-een-soortgelijke-ervaring!’. Je zal merken dat wanneer jij de ander de ruimte geeft niet alleen jullie gesprek naar een hoger niveau wordt getild, maar ook jullie relatie.

Eigenschap 6: Synergie

Ook een belangrijke: lukt het jou om een hogere samenwerkingsvorm aan te gaan? Eén waarin je openstaat voor nieuwe ideeën of andere normen en waarden? Vaak kies je namelijk vanuit eigenbelang, voor de aanpak van een ander óf ga je voor een oplossing die in het midden schuilt — een compromis. Covey spoort je aan naar een nieuwe – vierde – aanpak te zoeken. Niet een oplossing die al is voorgesteld, maar een compleet nieuwe richting. Daarvoor zul je out of the box moeten denken, je prioriteiten moeten kennen én de belangen van de ander moeten bewaken. Daarvoor zul je helder moeten communiceren en je comfortzone ver, ver achter je moeten laten.

steven-covey

Eigenschap 7: Houd de zaag scherp

De laatste eigenschap houdt alles bij elkaar. Volgens Covey is dit dan ook de belangrijkste eigenschap, aangezien de vorige 6 hiermee staan of vallen. Pas wanneer jij goed in je vel zit en optimaal voor jezelf zorgt, kun je de samenwerking met jezelf of anderen aangaan.

Hij vertelt dit door middel van een anekdote:

In het bos is een boswachter aan het zagen. Hij zaagt zich suf. 

‘Hoe lang bent u al bezig?’ vraag je. 

‘Meer dan vijf uur,’ antwoordt hij. ‘En ik ben kapot. Dit is superzwaar!’. 

‘Maar… waarom stopt u niet even om de zaag weer scherp te maken?’, vraag je. ‘Dan gaat het een stuk sneller.’ 

De boswachter antwoordt: ‘Daar heb ik geen tijd voor, ik moet nog veel te veel zagen…’

Des te belangrijk dus dat je jouw zaag scherp houdt. Dat doe je door zowel fysiek, mentaal, sociaal/emotioneel en spiritueel goed voor jezelf te zorgen. Beweeg voldoende, blijf je verdiepen in verschillende onderwerpen, omring jezelf met inspirerende mensen, mediteer en neemt geregeld een moment om na te denken over de belangrijke dingen des levens.

steven-covey

Kortom: de 7 gewoonten van Stephen Covey in een notendop

Het is niet vreemd dat Covey’s boek één van de best gelezen timemanagement boeken is; zijn tips en adviezen zijn tot op heden nog toe te passen en helpen je de beste versie van jezelf te worden. Daarom nog eens alle 7 eigenschappen op een rijtje:

  1. Wees proactief — Focus op je cirkel van invloed
  2. Begin met het einde in zicht — Staat jouw ladder tegen de juiste muur aan?
  3. Belangrijke zaken eerst — Werk eerst aan je kiezels voordat je zand aan je pot toevoegt.
  4. Denk win/win — Zoek naar een gemeenschappelijke oplossing.
  5. Eerst begrijpen, dan begrepen worden — Verplaats je tijdens een gesprek in de ander.
  6. Synergie — Zoek naar nieuwe en verrassende (samenwerkings)oplossingen
  7. Houd de zaag scherp — Zorg goed voor jezelf op zowel het fysieke, mentale, sociaal/emotionele én spirituele vlak.

Hoe pas je dit in de praktijk toe?

Niet alle theorieën in dit boek zijn even praktisch. Je hebt er zeker iets aan en ze sporen je aan anders over je tijd en energie na te denken, maar wanneer je werkelijk iets aan je productiviteit wil veranderen, zoek je wellicht naar meer praktische oplossingen. Wij kunnen je daarbij helpen: tijdens onze 1-daagse Training Timemanagement geven we concrete tips rondom het managen van je tijd; hoe stel je prioriteiten en hoe plan je jouw werkzaamheden beter in zodat je tijd overhoudt voor de belangrijke dingen? Ben je daar benieuwd naar, schrijf je dan vlug in voor onze cursus timemanagement — een ideale aanvulling op de tips van ‘the seven habits of highly effective people’!