Uitstelgedrag of procrastinatie. We kennen het wel: even scrollen door facebook, kijken of je nieuwe mailtjes hebt, en misschien zelfs wel dit artikel lezen; zodra je een taak wilt uitstellen, vindt je de meest wonderbaarlijke manieren om die vervelende taak te ontlopen. Dat gaat veranderen! Tim Urban, een bekende procrastinatieblogger, gaat jou leren hoe je vandaag nog van dat uitstelgedrag afkomt. (Oké, misschien niet ‘vandaag-vandaag’, maar wel binnenkort!)

Verslagen moeten gemaakt worden vóór een bepaalde datum, voorbereidingen voor bijeenkomsten blijven liggen en zelfs het brengen van slecht nieuws naar een collega wordt uitgesteld; herkenbaar? Dan heb je waarschijnlijk last van procrastinatie (ofwel uitstelgedrag)! Die avond vóór de deadline nog moeten zwoegen om je zaken op orde te krijgen, levert niet alleen slecht werk op, het zorgt daarnaast ook nog voor (onnodig) veel stress!

De mythe waarin jij gelooft dat jij je beste werk onder druk levert, haalt Tim Urban keihard onderuit! Je hebt je werk dan uiteindelijk wel af, maar geldt dat ook voor andere zaken? Dat ene boek schrijven of je eindelijk eens inschrijven voor die cursus die je allang wilt doen; wat gebeurt er met dromen en doelstellingen die geen deadline hebben? Je blijft deze dingen uitstellen en dat leidt er volgens Urban toe dat je niet meer de controle hebt over je eigen leven!

“Procrastinatie zorgt ervoor dat mensen zich een eerder een toeschouwer in hun eigen leven voelen.”

Dat is het laatste dat je wil! Door je procrastinatie aan te pakken heb jij weer de touwtjes in handen. Stop met het verzinnen van smoesjes, een toeschouwer aan de zijlijn te zijn en pak je uitstelgedrag aan! Laten we beginnen met eerst eens te kijken wat procrastinatie precies is;

Wat is uitstelgedrag

Jij bent je er stiekem wel van bewust wanneer je jouw tijd verkeerd aan het besteden bent. Zodra je bezig bent met het surfen op internet terwijl dat enorme dossier op jouw bureau je aanstaart, voel je toch wel dat knagende gevoel in je onderbuik…

In ons dagelijks doen en laten baseren wij veel beslissingen op een tweetal factoren; brengt het uitvoeren van deze taak mij dichter tot mijn doel én is het leuk? Hoe infantiel het ook lijkt, we doen niet graag dingen zodra ze niet leuk zijn of als ze ons niet voorzien van een goed gevoel.

Hoewel deze slechte gewoonte bij iedereen voorkomt, is het toch van belang dit gedrag aan te pakken. Er zijn namelijk twee soorten uitstelgedrag te onderscheiden, waarvan eentje jou weerhoudt je dromen waar te maken;

  1. Het uitstellen van taken met een deadline – Dit is bijvoorbeeld dat jaarverslag dat vóór het eind van de maand op het bureau van je baas moet komen te liggen. Je begint er vaak niet direct mee; pas zodra de paniek toeslaat haal je een nachtje door waardoor het uiteindelijk wel af komt. Helaas is het hierdoor vaak niet je beste werk.
  2. Het uitstellen van taken zónder deadline – Denk hierbij aan het schrijven van dat boek dat je al jaren wilt schrijven, het halen van je master of eindelijk die talenknobbel bijschaven door Frans te leren. Deze dromen bloeden langzaam dood zodra je ze te lang uitstelt. Doordat er geen duidelijk einddoel aan vastkleeft, is het makkelijker deze taken naar morgen te verschuiven dan ze nú aan te pakken.

Bedenk je eens hoeveel kansen je laat schieten doordat je je uitstelgedrag de overhand gaf. Eeuwig zonde. Als je van jezelf weet wanneer je verkeerd bezig bent en beseft dat het werk er heus niet beter op wordt door het uit te stellen; wáárom doe je het dan? Tim Urban heeft hier een duidelijke verklaring voor;

Meester-procrastinator Tim Urban over uitstelgedrag

Tim Urban is geen vreemde op het gebied van procrastinatie. Op zijn veelbezochte blog ‘Wait but Why’ schrijft hij al enkele jaren over zijn eigen nare gewoonte om dingen uit te stellen. Zelfs toen Elon Musk hem vroeg een in-depth artikel te schrijven over een van Musk’s uitvindingen, stak procrastinatie zijn kop op; een ware procrastinator dus!

Hoewel zijn theorie niet wetenschappelijk onderbouwd is, heeft de interessante, maar vooral herkenbare manier waarop Tim zijn uitstelgedrag beschrijft ervoor gezorgd dat zijn TED-Talk bijna 20 miljoen keer bekeken werd. In Tim’s uitleg zijn 3 soorten personages te vinden die een rol spelen bij jouw uitstelgedrag:

  • De Rationele Beslisser: dit door Urban bedachte personage staat gelijk aan ons vermogen om te denken in langetermijnoplossingen. Het helpt je niet alleen te kijken naar het grote geheel, maar houdt ook rekening met plannen en het in de gaten houden van de deadlines.
  • Het Directe Beloningsaapje: dit verzonnen personage verleidt je om urenlang op Wikipedia rond te zoeken terwijl je weet dat je eigenlijk andere dingen zou moeten doen. Hij is te vergelijken met het gedeelte in ons brein dat constant beloningen achterna jaagt; zodra jouw hersenen door hebben dat jij iets leuks doet, maak je endorfine en dopamine aan; en dat voelt beter dan saaie dossiers wegwerken!
  • Het Paniekmonster: deze verzonnen oerkracht komt tot leven wanneer een deadline nadert. Zodra de eindstreep in zicht komt, merk je dat je opeens wél aan je werk toekomt en krijgt je meer werk verzet in een paar uur dan dat je in weken hebt gedaan!

Procrastinatie-7Schattig toch, dat ‘Directe Beloningsaapje’? Niet meer zodra het jou afleidt! 

In de praktijk

Je hebt een grote klus en je weet precies hoe je het aan moet pakken! Op tijd beginnen en de werklast verspreiden over de beschikbare tijd; geen vuiltje aan de lucht! Helaas wordt dit rationeel gedrag (de ‘Rationele Beslisser’) overstemd door uitstelgedrag (het ‘Directe Beloningsaapje’); je gaat allerlei zaken oppakken die er niet toe doen en vermijdt het daadwerkelijke project. Pas zodra de deadline nadert, raak je in paniek en begin je aan je klus; klassiek uitstelgedrag!

“Het is wonderbaarlijk hoeveel dingen ik gedaan kan krijgen als ik eigenlijk iets anders zou moeten doen!”

Dit klinkt misschien lachwekkend maar hij raakt absoluut een kern van waarheid; voor velen is dit namelijk een herkenbaar probleem dat niet te licht opgevat moet worden;

Procrastinatie-3

Gevolgen uitstelgedrag en waarom aanpakken

Hoewel er vaak een interne strijd woedt tussen je rationeel denkvermogen en het gedeelte van je brein dat ervoor zorgt dat jij het naar je zin hebt, zorgt een deadline er voor dat je je werk toch af hebt. Maar wat nu als er geen deadline is en er geen ‘Paniekmonster’ jou ruw komt wakker schudden? Dan blijkt jouw uitstelgedrag meer dan een onschuldige, slechte gewoonte; door zaken uit te stellen, krijg je het gevoel dat je alleen maar achter de feiten aanloopt en wordt je een toeschouwer in je eigen leven.

Dit uitstelgedrag zorgt er niet alleen voor dat je dromen en ambities verwateren, ze kunnen tevens bijdragen aan het verslechteren van je geestelijke gezondheid. Je bent eerder vatbaar voor stress, slapeloosheid, angstgevoelens en zelfs een depressie of een burn-out zodra je je procrastinatie uit de hand laat lopen.

Stop je procrastinatie in 3 simpele stappen

Het is dus niet geheel onbelangrijk om dit gedrag in de kiem te smoren. Naast de praktische gevolgen heeft je uitstelgedrag ook emotionele consequenties. Door te stoppen met vervelende of lastige taken vooruit te schuiven, neem je het heft in eigen handen en krijg je weer controle over je leven. Dat kun je op de volgende manier doen;

1. Werk met concrete en realistische taken

Allereerst heeft jouw verwachting die van je taak hebt grote invloed op je uitstelgedrag. Zodra jij twijfels hebt bij de manier waarop je het moet
aanpakken of onzeker bent over de uitkomst, ben je sneller geneigd deze uit te
stellen

Maak daarom je taak minder angstaanjagend door er realistische verwachtingen aan te koppelen. Een groot project zal niet over één nachts ijs afgerond zijn, verdeel het daarom over meerdere dagdelen die je inroostert in je agenda. Wanneer het ergens zwart op wit staat, zul je niet zo snel uitstelgedrag vertonen.

2. Creëer een uitdaging en zorg voor een beloning

Ten tweede speelt de waarde die je een taak toebedeeld een grote rol. Bedenk je waarom het voor jou van belang is om de taak uit te voeren. Misschien heb je er op dit moment geen zin in omdat de uitkomst je te nauw aan het hart ligt.

Je dromen en doelen naar de toekomst verschuiven is niet de manier waarop jij ze bereikt. Waarschijnlijk is het te confronterend en begin je er daarom liever niet aan. Door optimistisch aan de slag te gaan, haal je de druk er van af. Maak bijvoorbeeld gebruik van kleine beloningen die je jezelf toestaat (bijvoorbeeld een dagje naar de spa zodra jij je hebt ingeschreven voor die cursus) of voeg een spelelement toe om het project minder zwaar te maken. Probeer eens een boom te laten groeien met de ‘Forest’ app of groei uit tot een strijdhaftige held in ‘Habitica’! Door het project luchtiger te maken, stel je het niets steeds uit!

Procrastinatie-2

3. Zorg voor zo weinig mogelijk afleiding

Ten slotte gaat het bij je uitstelgedrag om de aanwezigheid van impulsiviteit; hoe snel ben je geneigd te kiezen voor plezier en genot op de korte termijn? Door te letten op afleiding kun je deze factor in de kiem smoren.

Kies een allereerst een geschikte plek uit waar je ongestoord kunt werken, weg van alle afleiding! Zorg ook dáár dat er geen externe factoren je kunnen afleiden; de grootste stoorzenders zijn vaak je laptop en je telefoon. Leg, zodra jij hard aan het werk bent, bepaalde restricties op het gebruik van deze toestellen en licht je omgeving in dat je druk bent. Zo kun jij ongestoord verder werken!

Je kunt jouw uitstelgedrag dus heel makkelijk overwinnen door je verwachtingen realistisch te maken. Zorg er daarnaast voor dat je niet teveel afleiding hebt en dat je je taken plezieriger maakt; op die manier zeg jij dag tegen je uitstelgedrag en heb jij binnen no-time jouw zaakjes op orde!

Dus…

Niet langer dingen vooruit schuiven zodat jouw toekomstige ‘ik’ eraan kan werken. We kunnen je verzekeren dat je op dat moment wenst dat je het toen (dus nú) gedaan had! Het uitstellen van taken is niet alleen inefficiënt, het zorgt er ook nog eens voor dat je dromen niet najaagt! Probeer dus vanaf nú (niet vanaf morgen) bewuster om te gaan met je taken en kom nooit meer in de knoei!

Meer weten?

Wil je meer te weten komen over hoe je nog efficiënter je taken indeelt zodat deze zich nooit meer opstapelen? Neem dan eens deel aan onze 1-daagse cursus Timemanagement. Hier leer je niet alleen hoe je uitstelgedrag voorkomt, maar ook hoe je beter je tijd in leert delen.

Procrastinatie-6

Dagelijks handige inzichten? Volg ons op social media!

Volg ons onder andere op Instagram of Pinterest. Daar krijg je niet alleen handvatten op het gebied van timemanagement, je ontvangt ook de slimme tips waarmee je jouw communicatie skills een boost geeft. De laatste artikelen netjes en overzichtelijk in je mailbox ontvangen? Schrijf je dan in voor de wekelijkse nieuwsbrief.

Leer je liever lezend, lees dan ons boek Elke Dag om 15.00 Uur Klaar. Maak kennis met de beste inzichten uit onze trainingen en leer slimmer werken in plaats van harder.

Wie zijn wij? | Cursus Time Management

Tijdwinst.com is een trainingsbureau dat zich specialiseert in slimmer (samen)werken. We bieden door het hele land diverse (online) trainingen aan, variërend van timemanagement, assertiviteit, gesprekstechnieken tot aan snellezen. Nieuwsgierig? Neem dan zeker eens een kijkje op onze website of blogs, en schrijf je in voor één van onze (digitale) trainingen.

  1. 1-daagse training Time Management | Blog
  2. 1-daagse training Assertiviteit | Blog
  3. 1-daagse training Gesprekstechnieken | Blog
  4. 1-daagse training Feedback Geven | Blog
  5. 1-daagse training Snellezen, Mindmapping en Geheugentechnieken | Blog
  6. 1-daagse training Effectief Thuiswerken voor Teams | Blog