Hij viel 30 kilo af, stopte met roken, nam zijn 6 (!) kinderen mee op een backpack-tour door Europa en heeft 240.000 vaste lezers op zijn website Zen Habits die door Time Magazine werd uitgeroepen tot een van de 25 beste blogs ter wereld. Dit soort mooie resultaten komen natuurlijk niet vanzelf. Laat je inspireren door Zen Habits oprichter Leo Babauta en zijn verrassend praktische inzichten en tips over je leven veranderen.
Leo Babauta is uiterst innemend, down to earth, heeft zichzelf geschoold, is inmiddels veganist en geeft ruiterlijk toe dat hij nog een lange weg te gaan heeft als het gaat om persoonlijke ontwikkeling. Hij kent geen vaste outfits zoals Steve Jobs, heeft geen visitekaartje met ‘I’m CEO bitch’ erop als Mark Zuckerberg en werkt geen 90 uur in de week zoals Elon Musk. En toch kun je deze ‘normale’ superheld prima in dat rijtje inspirators zetten.
‘Ik heb geleerd om mijn verwachtingen te temperen als ik mensen ontmoet die zo beroemd zijn als Leo Babauta. Maar toen hij me zijn verhaal vertelde was ik verbijsterd, verrast en weggeblazen door zijn aanwezigheid.’ Maneesh Sethi – Hack the System
Het dieptepunt in zijn leven: daar waar het allemaal begon
Het verhaal van Babauta begint op ‘rock bottom’, het dieptepunt in zijn leven. Hij had ooit van mindfulness en time management tips gehoord, maar die kennis was allang bedolven onder een leven van chaos.
Hij werkte zich een slag in de rondte om zijn grote gezin te onderhouden, was structureel chagrijnig, at zijn frustratie weg in de altijd aanwezige voorraad junkfood en pafte een pakje per dag. Als klap op de vuurpijl had hij creditcard schulden en bewoog nauwelijks. Resultaat: Leo voelde zich flink beroerd over zijn leven.
Voel jij je wel eens slecht over jezelf en vind je het tijd om je leven te veranderen? Gooi dan het roer om met deze tips van de Zenhabits-meester zelf en je hebt grote kans dat het je lukt!
1. Begin met de kleinst mogelijke verandering
Na talloze dappere pogingen om een nieuwe en verbeterde versie van zichzelf te ontwikkelen, kwam Leo tot de conclusie dat drastische oplossingen om zijn leven te veranderen geen nut hadden. Je leven veranderen gaat gewoon niet in één keer, hoe verleidelijk het ook is om te kiezen voor een aanpak die dit belooft.
Daarom paste hij een voor hem nieuwe tactiek toe: begin met de zo kleinst mogelijke stap. Alleen als dat een tijdje goed gaat, ga je verder met de volgende slechte gewoonte die je onder handen wilt nemen.
Klinkt simpel, toch? Nog beter: die tactiek om je leven te veranderen blijkt te werken!
Leo: ‘Wat ik uiteindelijk ontdekte, was dat beginnen met een zo klein mogelijke verandering de enige effectieve manier van progressie is. Ik probeerde alles tegelijk aan te pakken en ik kan je vertellen: dat werkt nooit. Dus besloot ik om één kleine verandering per keer door te voeren. Lukte dat, dan ging ik pas verder met de volgende. Langzaam, in de loop van een heel jaar, veranderde ik mijn hele leven.’
Je leven veranderen in kleine stapjes is dus het geheim
Wil je bijvoorbeeld afvallen en zit je nu in de couch-potato-fase (vrij vertaald: veel bankhangen en chips eten), ga dan dus niet meteen aan de slag met een groentedieet en een zwaar sportregime. De kans dat je dat de rest van je leven volhoudt, is immers ontzettend klein.
Volgens Babauta gaat het ook niet om het tempo waarin je je leven verandert, maar om de duurzaamheid van die verandering.
‘Je ziet dat mensen alles snel willen, ook het aanpassen van gewoonten die ze in de loop de jaren hebben opgebouwd. Wat lang duurt om te ontwikkelen, duurt ook lang om af te leren, of je dat nou leuk vindt of niet. Als je probeert om je leven in één keer drastisch te veranderen, stel je jezelf keer op keer teleur. Het gevolg: je voelt je rot en vervalt keihard in je oude patronen. Hou het klein, dat is de beste garantie voor groot resultaat.’
In plaats van dat strenge eetregime, kun je volgens Leo dus beter klein beginnen. Vervang bijvoorbeeld eerst je ontbijt door een gezondere variant. Pas als dat een gewoonte is geworden, dan kies je voor een gezondere lunch. Lukt dat ook, stap je over naar het avondeten of naar tussendoortjes.
Wil je minder snoepen? Begin dan eerst om niet meer te snoepen na 20.00 uur ‘s avonds. Lukt dat, dan ga je terug naar 16.00 uur ‘s middags. Gaat dat goed, snoep je niet meer na de lunch. En zo ga je door tot je snoep uit je eetpatroon hebt gehaald.
Bepaal dus telkens opnieuw de eerstvolgende kleinst mogelijke stap.
2. Pak één gewoonte tegelijk aan
Belangrijk in Leo’s verandertraject is dat je niet je leven in één keer moet willen omgooien. De kans is namelijk groot dat er meerdere gebieden in je leven zijn waar je iets aan wilt veranderen. In zijn geval was dat zijn gewicht, zijn fysieke conditie, maar ook zijn baan en het tijd maken voor zijn kinderen.
Hoewel de ene verandering voordelen kan opleveren voor de rest (zo val je bijvoorbeeld al af als je gaat sporten en besteed je meer tijd aan je kinderen als je die sport soms samen met hen uitvoert), is het belangrijk dat je niet teveel tegelijk wilt, want dan vraag je teveel van je geest en je lichaam en is de kans op falen groter (waardoor je weer zelfvertrouwen verliest en vanzelf in een negatieve spiraal terecht komt).
Een ding tegelijk dus. Lastig? Ja, want we zijn gewend te multitasken en we zijn ongeduldig. Maar als je ooit hebt geprobeerd om het roer om te gooien, dat weet je ook dat het lastig is om je aan allerlei nieuwe gewoonten tegelijk te houden. Probeer het dus eens op de Leo-manier en kies voor één ding tegelijk.
3. Verander je uitgangspunt: je bent al perfect
De impuls voor je leven veranderen komt vaak voort uit het gevoel dat je nu nog niet goed genoeg bent. Dat is niet alleen onzinnig, het is ook een slecht uitgangspunt voor verandering.
Babauta: ‘Vergelijk jezelf niet met advertenties of met anderen. Ga ervan uit dat je goed bent en probeer stap voor stap jezelf te verbeteren. Verander vanuit passie, vanuit motivatie en vanuit positiviteit om een nieuwe mijlpaal te behalen, niet vanuit het idee dat je nu niks waard bent. Essentieel bij verandering is plezier en motivatie: een slecht zelfbeeld draagt daar niet aan bij.’
De ingrediënten die verandering wel bevorderen zijn plezier en motivatie.
‘Je moet het willen, zo is het met alles in het leven. Als het moet van de dokter, je partner of je kinderen gaat het je niet lukken. Het is jouw leven en jouw toekomst, daar moet jij voor vechten. Feedback en aanmoediging van je naasten is wel heel fijn. Toen ik stopte met roken, beloofde ik mijn kinderen dat het definitief was. Als vader breek je je belofte niet graag, dus dat was een extra motivatie om door te gaan als het moeilijk werd.’
4. Vervang slechte gewoonten door goede: dubbel winst!
Je hersenen zijn geen fan van ‘veranderen’, zelfs als die verandering nog zo klein is. Je hersenen gaan dan tegenwerken en willen het liefst dat alles blijft zoals het was. Hoe gaat Leo zelf om met die moeilijke momenten?
Babauta: ‘Wat voor mij heel goed werkt is om gewoonten te vervangen. Ik heb me lange tijd verdiept in triggers: wat zorgt er nou voor dat ik het moeilijk heb? Waar zitten de gevaarlijke momenten? Als het op junkfood eten aankomt, is een van die triggers voor mij ‘s avonds tv kijken op de bank. Door die trigger weg te nemen en een wandeling te gaan maken als ik het moeilijk krijg, voorkom ik dat ik terugval.’
Behalve dat Leo op deze manier zijn eigen leven 180 graden heeft gedraaid, heeft hij dankzij zijn online platform Zen Habits ook een grote schare trouwe lezers die geïnteresseerd zijn in hun leven te veranderen. Toch wil hij die lezers juist graag weg hebben van het scherm. Zijn levenslessen gaan vooral over offline gewoonten. Dat viel journalist Dan Fletcher van Time Magazine ook op:
‘Het internet zorgt ervoor dat onze aandachtsspanne krimpt, maar Zenhabits is een vriendelijke reminder om ons te laten zien dat loslaten en ontspannen essentieel zijn. Babauta biedt ons alles van productiviteitshacks tot manieren om je writers block te verhelpen en heeft jaren aan content om je leven efficiënter en leuker te maken – zolang je maar weg durft te stappen van je computer.’ – Dan Fletcher, Time Magazine.
5. Zeg JA tegen de belangrijke dingen, zeg NEE tegen de rest
Door de veranderingen die Babauta heeft meegemaakt, is hij anders tegen het leven gaan aankijken. Hij weet nu beter wat belangrijk voor hem is en probeert zijn leven daarop in te richten. Zo is hij minimalist geworden, zowel fysiek als mentaal en stelt focus voorop.
Leo: ‘Ik weet dat ik niet alles kan doen wat ik zou willen. Daarom kies ik ervoor om alleen de belangrijke dingen te doen en die de aandacht te geven die ze verdienen. Dat betekent dat ik mijn prioriteiten moet wegen. Kiezen. Iets anders zit er niet op.’
Ook dat kiezen, pakt Babauta heel praktisch aan:
‘Dat betekent concreet dat ik een lijst heb gemaakt van wat ik belangrijk vind. Natuurlijk kan die lijst veranderen, net zoals je leven verandert. Op mijn lijst staan nu: een vader en man zijn, genieten van het mooie weer met mijn kinderen, werken aan mijn programma voor Zenhabits, werken aan een app die je helpt gewoonten te vormen, artikelen schrijven, gezond eten en krachttraining doen. Dat betekent dat ik alle andere dingen – die niet op deze lijst staan – niet doe en daar nee tegen zeg. In het begin is dat heel moeilijk, maar ik kan je zeggen, als je dat eenmaal doet, voelt dat enorm bevrijdend.’
Heb je vanavond een uurtje over en wil je ontspannen leren hoe jij ook je leven kunt veranderen? In dit inspirerende interview vertelt Babauta stap voor stap hoe hij te werk ging.
Geen tijd om te kijken? Pas dan deze eenvoudige time management tip toe: maak nu gelijk een afspraak met jezelf in je agenda om ernaar te gaan kijken.
Tijd besparen, gewoonten veranderen, een rijk en ongecompliceerd leven leiden met aandacht voor jezelf en de mensen om je heen; je leven veranderen lijkt een utopie, maar niets is minder waar. Leo Babauta laat prachtig zien dat het kan en dat zijn aanpak geschikt is voor mensen zoals jij en ik – mede dankzij zijn superpraktische tips.
Dagelijks handige inzichten? Volg ons op social media!
Volg ons onder andere op Instagram of Pinterest. Daar krijg je niet alleen handvatten op het gebied van assertiviteit, je ontvangt ook de slimme tips waarmee je jouw communicatie skills een boost geeft. De laatste artikelen netjes en overzichtelijk in je mailbox ontvangen? Schrijf je dan in voor de wekelijkse nieuwsbrief.
Leer je liever lezend, lees dan ons boek Elke Dag om 15.00 Uur Klaar. Maak kennis met de beste inzichten uit onze trainingen en leer slimmer werken in plaats van harder.
Wie zijn wij? | Cursus Assertiviteit
Tijdwinst.com is een trainingsbureau dat zich specialiseert in slimmer (samen)werken. We bieden door het hele land diverse (online) trainingen aan, variërend van timemanagement, assertiviteit, gesprekstechnieken tot aan snellezen. Nieuwsgierig? Neem dan zeker eens een kijkje op onze website of blogs, en schrijf je in voor één van onze (digitale) trainingen.
- 1-daagse training Time Management | Blog
- 1-daagse training Assertiviteit | Blog
- 1-daagse training Gesprekstechnieken | Blog
- 1-daagse training Feedback Geven | Blog
- 1-daagse training Snellezen, Mindmapping en Geheugentechnieken | Blog
- 1-daagse training Effectief Thuiswerken voor Teams | Blog