Gezonder eten, meer sporten en misschien zelfs beginnen met mediteren; net als vorig jaar heb je weer een aantal goede voornemens. Laten we meteen eerlijk zijn: net als vorig jaar ga je ze niet volhouden. Misschien tot februari, maar daarna verval je weer in je oude, slechte gewoontes. Tenzij je het dit jaar anders aanpakt: 3 tips die je helpen de persoon te worden die je in 2024 wilt zijn!

  1.  Wat zijn goede voornemens? 
  2.  Waar komen goede voornemens vandaan? 
  3.  Waarom maken mensen goede voornemens?
  4.  Waarom mislukken veel goede voornemen? 
  5.  Hoe hou je goede voornemens vol?
  6.  Conclusie
  7.  Bonus: 100 populaire voornemens
  8.  Veelgestelde vragen

Wat zijn goede voornemens? 

Als we het hebben over goede voornemens, denk je gelijk aan die handvol wensen die je aan het begin van het jaar maakt en tegen februari alweer vergeten bent. Toch zijn goede voornemens veel meer dan dat. Ze zijn een manier om jouw doelen te bereiken en je leven in de juiste richting te sturen. Tenminste, als je ze vol houdt. 

Wat zijn goede voornemens?

Goede voornemens betekenis

Goede voornemens zijn bewuste, positieve intenties die we stellen om onszelf of ons leven te verbeteren. Ze zijn doorgaans gericht op specifieke gebieden, zoals gezondheid, persoonlijke ontwikkeling, relaties, carrière, of vrijetijdsbesteding. Deze voornemens worden meestal aan het begin van het jaar gemaakt, maar je kunt ze natuurlijk het hele jaar door maken.

“… vanaf maandag ga ik minstens drie keer per week naar de sportschool!”

De betekenis van goede voornemens

Goede voornemens zijn meer dan alleen doelen. Ze weerspiegelen jouw verlangen om de beste versie van jezelf te worden. Ze dagen je uit om te groeien en jezelf te verbeteren. Het gaat erom bewust keuzes te maken die je leven verrijken en je dichter bij jouw doelen brengen.

Bijvoorbeeld, als je besluit om gezonder te eten en meer te sporten, is dat meer dan alleen maar een besluit om gewicht te verliezen. Het is een commitment aan jouw gezondheid en een investering in een langer, gelukkiger leven. Of als je bijvoorbeeld besluit om meer tijd door te brengen met je familie, laat dat zien dat je de waarde van je relaties belangrijk vindt en daarin wilt investeren. 

Goede voornemens tonen aan wat jij belangrijk vindt in het leven.

vrouw die een ballon met een kaars de lucht in laat

Waarom zijn goede voornemens belangrijk?

Tijdens de kerstborrel stoot je waarschijnlijk lachend je collega aan en vraag je haar “… en, wat zijn jouw goede voornemens?” Het lijkt een jaarlijkse gewoonte, een december-must. Net zoals pepernoten, zelfgeschreven Sinterklaasgedichten en het optuigen van een kerstboom. Toch mogen we niet over het hoofd zien dat goede voornemens daadwerkelijk een verschil kunnen maken.

De meeste mensen willen namelijk de beste versie van zichzelf zijn. Goede voornemens kunnen je dan een zetje in de juiste richting geven. Ze helpen je nadenken over welke verandering je graag wilt zien en wat hetgeen is dat je wél wilt. Met andere woorden: goede voornemens laten je nadenken over jouw prioriteiten.

Wat wil ik? Waarom wil ik dit? Wat moet ik doen (of juist laten) om dit te bereiken? Oké, dan ga ik dat vanaf nu doen.”

Het resultaat? Een positieve verandering in je leven! Als je je goede voornemens serieus neemt, zul je gelukkiger, gezonder, slimmer en beter mens worden. 

  • Jouw voornemen om gezonder te eten, resulteert in meer energie.
  • Het besluit om beter met je tijd om te gaan, zorgt ervoor dat je minder stress ervaart.
  • Lezen in plaats van eindeloos te scrollen, vergroot je kennis.
  • En vaker ‘nee’ zeggen zal je helpen je eigen grenzen te respecteren.

Kortom: 

We doen vaak lacherig over goede voornemens, maar uiteindelijk zijn het stuk voor stuk kleine keuzes die leiden tot een leven waarin jij de touwtjes in handen hebt en tevreden bent met jouw beslissingen. En dat begint allemaal met die goede voornemens die je eind december maakt.

Waar komen goede voornemens vandaan? 

Waar komen deze intenties om ons leven te verbeteren eigenlijk vandaan? Een klein geschiedenislesje:

De oorsprong van het fenomeen goede voornemens

Het maken van goede voornemens gaat terug tot de oude Babyloniërs, die rond 2000 voor Christus leefden. Ze begonnen elk jaar met een grandioos festival dat bekendstaat als “Akitu“. Dit festival duurde 11 dagen en was een viering van de lente-equinox, wat het begin van een nieuw jaar markeerde. 

Tijdens deze festiviteiten deden de Babyloniërs plechtige beloften aan hun goden en namen ze zich voor hun gedrag te verbeteren, in de hoop om hun financiële en morele “schulden” af te lossen. Tijdens Akitu zouden deze schulden worden kwijtgescholden, en er werden rituelen uitgevoerd om de banden tussen mensen en hun goden te herstellen.

Deze beloften zijn de voorlopers van onze eigen moderne goede voornemens. Het idee blijft echter hetzelfde: een nieuw begin, vergiffenis (niet van goden, maar van onszelf) en het nastreven van persoonlijke groei.

flikkerster die bijna op is Waarom maken mensen goede voornemens? 

Waarom blijven we goede voornemens maken? Waarom beginnen we elk jaar weer met een lijstje van dingen die we willen veranderen in ons leven (wetende dat ze waarschijnlijk rond februari sneuvelen)?

Het voelt als een frisse start

Het begin van een nieuw jaar voelt als een schone lei. Het is het perfecte moment om het verleden achter ons te laten en een nieuwe, frisse start te maken. Fouten en mislukkingen? Weg ermee! Het geeft ons een gevoel van hoop en optimisme.

We zoeken naar kansen om onszelf te verbeteren

We hebben nou eenmaal een aangeboren verlangen naar groei en zelfverbetering. Het stellen van doelen en goede voornemens stelt ons in staat om actief te werken aan het worden van een betere versie van onszelf. Het geeft ons voldoening en helpt met onze eigenwaarde.

Het geeft ons een gevoel van controle

Het stellen van nieuwe doelen stelt ons ook in staat om onze inspanningen te richten op wat echt belangrijk voor ons is. Het geeft ons een gevoel van controle (“ik bepaal wat ik vanaf nu anders ga doen…”) en helpt om afleidingen te verminderen.

Het stimuleert dopamine aanmaak

Wanneer we nieuwe doelen stellen, activeert ons brein het beloningssysteem (dopamine-aanmaak), waardoor we ons gelukkiger voelen. Dit positieve gevoel moedigt ons aan om door te gaan en meer doelen te stellen.

We voelen sociale druk

Het is eind december/begin januari moeilijk om te ontsnappen aan de sociale druk om goede voornemens te maken. Familie, vrienden en collega’s delen vaak hun eigen doelen (“… ja, echt: één maand geen alcohol” of “… minder schelden”), en dit kan ons aanmoedigen om mee te doen en deel uit te maken van deze traditie.

Dus, waarom maken mensen goede voornemens

Het is een mix van psychologische en sociale motivaties. Het biedt ons de kans op een frisse start en de mogelijkheid om aan onszelf te werken. Sociale druk en verwachting zorgt er daarnaast voor dat je niet onder de zelfverbeteringstour uitkomt.

Waarom mislukken veel goede voornemen? 

Hoe voorkom je dat jouw goede voornemens mislukken? We stellen ze namelijk niet voor niets; jij wilt echt iets in je leven veranderen. Alleen lukt het telkens niet. Ligt het aan jou? Aan je voornemens? Ontbreekt het je aan wilskracht en discipline? Aan een gebrek aan duidelijkheid, vooral:

Want ongeacht of het om goede voornemens gaat of om een gewone-maandagmiddag-beslissing, er zijn een drietal factoren die bepalen hoe succesvol een voornemen is:

Waarom goede voornemens mislukken: is een plan vaag, onrealistisch of intimiderend, dan ontbreekt de motivatie om ermee te beginnen of om het vol te houden — de weerstand die je ervoor voelt is te hoog. Hierdoor vertoon je uitstelgedrag (“… vanaf maandag ga ik écht”) of je stopt er in zijn totaliteit mee (“… weet je, laat maar”).

We hebben hier al flink wat over geschreven en telkens komt het op hetzelfde neer:

Om een voornemen vol te houden – en er dus een gewoonte van te maken – zul je er zo weinig mogelijk weerstand voor moeten voelen. Dat lukt wanneer jij weet wat je moet doen en het gevoel hebt dat dit haalbaar is.

Met andere woorden: hoe goede voornemens volhouden? Je hebt een duidelijk en realistisch plan nodig. Op die manier voorkom je dat je het op wilskracht alleen moet volhouden.

Deze 3 tips gaan jou daarbij helpen:

lachende vrouw die op haar laptop bezig is Hoe hou je goede voornemens vol?

1. Creëer duidelijkheid: maak goede voornemens zo specifiek mogelijk

Zoals je nu weet, is een van de faal-factoren een vaag voornemen. Want wat is “lekkerder in mijn vel zitten” nou precies? En wat versta je eigenlijk onder “vaker voor mijzelf kiezen”? Het zijn slechts kreten. Creëer daarom eerst duidelijkheid.

Pas wanneer jij haarfijn weet wat je wilt bereiken, wanneer je dit wilt bereiken en wat je daarvoor moet doen, maak je van een goed voornemen een goede gewoonte.

Pak dus eens een vel papier of open een digitaal document en werk één voor één jouw goede voornemens uit.  Hierbij geldt: sla er niet in door. Je kunt beter een paar doelen kiezen dan gelijk je hele leven op de schop te gooien. Een idee is daarom om per ‘levensgebied’ maximaal één nieuw doel te kiezen.

Waarschijnlijk maak jij nu nog zoiets:

  • Carrière, werk, studie — ‘meer sales zodat ik regiomanager kan worden
  • Financiën — ‘zorgen voor meer diversiteit in mijn portfolio’ 
  • Gezin, familie — ‘meer quality time doorbrengen met kinderen’
  • Sociaal, vriendschappen — ‘minstens iedere week een avondje buiten de deur’
  • Mentale en fysieke gezondheid — ‘meer sporten’
  • Liefde, romantiek — ‘partner vaker verrassen met kleinigheden’
  • Persoonlijke ontwikkeling — ‘piano spelen weer oppakken’
  • Maatschappelijke bijdrage, missie — boodschappen doen voor oudtante Tonny’
  • Spiritualiteit  — ‘minder piekeren en meer in het ‘hier en nu’ leven’
  • Ontspanning, plezier  — ‘dit jaar eindelijk dat motorrijbewijs halen’

Dit zijn stuk voor stuk erg vage doelen. Bovenstaand voornemen heeft dan ook geen kans van slagen. Want wat is ‘quality time’ precies en hoe ga je dat motorrijbewijs bemachtigen? Wat beter werkt: maak je voornemens duidelijk en meetbaar. Hiervoor kun je de SMART-methode gebruiken.

De SMART-methode helpt je beslissen over wat je graag wilt en hoe je dat gaat aanpakken. Het zorgt ervoor dat je goede voornemen Specifiek, Meetbaar, Acceptabel, Realistisch én Tijdsgebonden is — SMART, dus.

In dit artikel hebben we het eerste voornemen (regiomanager worden) volledig uitgewerkt. Lees dit dus zeker eens door en pas het daarna op je eigen voornemens toe. 

2. Weet waar het mis gaat: breng slechte gewoonten in kaart

Een groot deel van de goede voornemens ontstaan vanuit de wens om te stoppen met een aantal slechte gewoontes. Zo ontspringt je voornemen om ‘meer in het hier en nu te zijn’ waarschijnlijk uit je neiging om ieder leeg moment op te vullen met je smartphone.

Focus je daarom niet alleen op de positieve gedragsveranderingen, maar weet ook waar ze vandaan komen. Ken je valkuilen, je slechte gewoonten en vervelende neigingen. Door je bewust te zijn van hun bestaan kun je ze op een later moment makkelijker weerstaan. 

Volgens Charles Duhigg kun je een slechte gewoonte opdelen in drie delen: de trigger, de handeling en de beloning. In ons boek ‘Elke Dag om 15.00 Uur Klaar’ en in dit artikel gaan we daar uitgebreid op in.

nieuwe gewoonte aanleren

Voor nu pak je opnieuw een stuk papier en bedenk je met welke negatieve gewoontes je wilt breken in 2024. Wil je minder tijd doorbrengen op je telefoon? Misschien eindelijk stoppen met roken? Door ze op te breken in stukken creëer je een herkenningspunt en verminder je de kans dat je eraan toegeeft. Daardoor hoef je niet op wilskracht alleen te teren.

Bijvoorbeeld

Slechte gewoonte: “ik check te vaak mijn telefoon”

Prikkel: “Ik hoor een notificatie.”
Routine: “Ik onderbreek mijn werkzaamheden om mijn telefoon te checken.”
Beloning: “Mijn nieuwsgierigheid ebt weg en ik voel me tijdelijk voldaan.”
Hoe de cyclus in 2024 onderbreken? “Ik kan mijn notificaties uitzetten en de telefoon buiten handbereik leggen wanneer ik werk.”

Slechte gewoonte: “ik snack te veel”

Prikkel: “Ik verveel me.”
Routine: “Om de verveling te stillen, grijp ik naar het dichtstbijzijnde, vaak snoep of chips.”
Beloning: “Ik voel me tijdelijk voldaan.”
Hoe de cyclus in 2024 onderbreken? “Ik kan ervoor zorgen dat ik enkel gezond eten in huis heb of mijn verveling stil door een korte wandeling te maken.”

Slechte gewoonte: “ik sport te weinig”

Prikkel: “Ik ben na een lange werkdag te moe om nog iets te doen.”
Routine: “Bij thuiskomst plof ik op de bank neer en kijk ik Netflix.”
Beloning: “Ik kan tijdelijk ontspannen.”
Hoe de cyclus in 2024 onderbreken? “Ik kan voortaan ‘s ochtends iets aan beweging doen. Dan kom ik aan sporten toe én heb ik het tenminste erop zitten.”

Probeer dat eens. Schrijf je negatieve gewoonten op en bedenk je wat je kunt doen om de cyclus in het nieuwe jaar te doorbreken.

glazen met wijn met op de achtergrond lampjes3. Neem de weerstand weg: leg de lat zo laag mogelijk

Een andere manier om je voornemens vol te houden is door het gebrek aan weerstand weg te nemen. Hoe doe je dat? Door de handeling terug te brengen naar de meest eenvoudige actie.

Zoals je hierboven ziet, bestaat een gewoonte onder andere uit een prikkel. Die is niet alleen verantwoordelijk voor het toegeven aan slechte gewoontes, je kunt hem ook op een positieve manier inzetten:

In plaats van jezelf aan te sporen vanavond een uur te sporten (wat best intimiderend is), neem jij je voor slechts je sportkleding aan te doen. Niets lastigs aan, toch? Dat is precies de bedoeling. Je voelt zo weinig weerstand tegenover iets simpels, zoals je hardloopschoenen aantrekken, dat het haast onmogelijk is om het niet te doen. Maar wat gebeurt er nu: ondanks dat je alsnog niet aan het sporten bent, fungeren die hardloopschoenen wél als prikkel voor je brein. Het denkt: ‘ik heb ze nu toch al aan, kan ik net zo goed een rondje wandelen’.

Je maakt de volgende stap eenvoudig, waardoor je weerstand wegneemt en een voedingsbodem voor verandering creëert. De 2-minuten-regel noemen we het ook wel; een bekende methode uit de time management klassieker Atomic Habits.

Pas het een toe op onderstaande gezonde voornemens:

Voornemen 1: “Ik ga dagelijks een half uur mediteren”

Lastig want: cold turkey, twintig minuten stilzitten is lastig. Je doet het morgen.
Met de 2-minuten-regel: meditatiekussen klaarleggen, meditatie-app openen en een halve minuut je ogen sluiten.
Gevolg: je voelt geen weerstand omdat 30 seconden mediteren kinderlijk eenvoudig is. Je blijft hierdoor waarschijnlijk iets langer zitten.

Voornemen 2: “Ik ga dagelijks een uur lezen”

Lastig want: je hebt geen tijd om dagelijks een uur te lezen.
Met de 2-minuten-regel: op de bank zitten, boek nemen, openslaan en één pagina lezen.
Gevolg: je raakt in een flow en leest wellicht drie of vier pagina’s.

Voornemen 3: “Ik ga dagelijks naar de sportschool”

Lastig want: bankdrukken en deadlifts lijken erg intimiderend
Met de 2-minuten-regel: sportkleding aantrekken en één sit-up doen.
Gevolg: je gaat misschien nog even door, doet enkele squats of pakt een dumbell erbij.

Deze techniek komt uit de time management best-seller Atomic Habits van James Clear. Björn en ik praten in deze aflevering van de Tijdwinst Podcast verder over de geweldige techniek die Clear heeft bedacht om gewoontes voorgoed aan of af te leren.

Waar het op neerkomt

Maak het jezelf zo makkelijk mogelijk, letterlijk. Na een week dagelijks een halve minuut gemediteerd te hebben, besluit je er één minuut van te maken. Een tijdje één pagina gelezen? Je gaat zo op in het verhaal dat je besluit om vanavond het hoofdstuk te lezen? En die sit-up? Enkele weken later heb je er daar 50 van gemaakt. En weet je wat? Niet omdat je afhankelijk bent van motivatie, maar omdat ze deel zijn gaan uitmaken van wie je bent. Omdat het te eenvoudig is om het niet te doen.

Zo maak je van goede voornemens goede gewoontes!

Het lijkt een beetje een traditie om ieder jaar te starten met beloftes aan jezelf, je wilt immers die frisse start. En hoewel we dat zeker toejuichen (jezelf verbeteren is een fantastische manier om te leren en te groeien), is het ook mooi als het dit jaar wél een keer lukt. Maak ze dus zeker, die nieuwjaarsvoornemens, maar zorg er ook voor dat het niet daar bij blijft. Maak er goede gewoonten van!

  •  Je doet het door helder voor ogen te hebben wat je moet doen en welke stappen je daarvoor moet zetten: SMART-goals.
  • Te weten wat je valkuilen zijn: wat is de prikkel die jouw slechte gewoontes aanmoedigt?
  • De lat zo laag, laag mogelijk te leggen: wat kun jij in 2 minuten doen?

Tijdwinst.com wenst je een gezond, mooi en productief 2024 toe!

Meer lezen over het opbouwen van goede gewoontes?

Wil je meer leren over routines en gewoonten? En hoe je ze inzet om een productiever (werk)leven te leiden? Lees dan ons boek ‘Elke Dag om 15.00 Uur Klaar’ en maak kennis met de beste inzichten uit onze trainingen.

Check ook eens deze artikelen:

kerstboom met cadeautjesBonus: 100 populaire voornemens

Ben je op zoek naar inspiratie voor goede voornemens voor het nieuwe jaar? Wij hebben je gedekt met een lijst van 100 goede voornemens voorbeelden. En we zouden Tijdwinst.com niet zijn als we je niet gelijk uitleggen hoe je een stapje in de juiste richting zet.

100 originele goede voornemens

    1. Afvallen: stel realistische doelen en creëer een gezond eet- en bewegingsplan.
    2. Gezonder eten: eet meer groenten, fruit en volle granen en verminder de consumptie van bewerkte voedingsmiddelen.
    3. Meer sporten: plan regelmatige trainingssessies en kies een sport of activiteit die je leuk vindt.
    4. Stoppen met roken: zoek professionele hulp, gebruik hulpmiddelen zoals nicotinevervangers en vermijd situaties die roken aanmoedigen.
    5. Minder alcohol drinken: stel een drank limiet in, drink water tussen alcoholische dranken en zoek steun van vrienden en familie.
    6. Meer water drinken: draag altijd een herbruikbare waterfles bij je en stel herinneringen in om te drinken.
    7. Meer groenten en fruit eten: bereid gezonde snacks voor en voeg meer groenten en fruit toe aan je maaltijden.
    8. Minder suiker consumeren: lees voedingsetiketten, vervang suikerhoudende snacks door gezondere opties en leer suikerrijke dranken vermijden.
    9. Meer slapen: creëer een regelmatig slaapschema, vermijd schermen voor het slapengaan en zorg voor een comfortabele slaapomgeving.
    10. Minder stressen: leer stressmanagementtechnieken, zoals ademhalingsoefeningen en meditatie, en neem tijd voor ontspanning.
    11. Strenger grenzen stellen: leer duidelijke grenzen te stellen en te handhaven. Weet wanneer je ‘nee’ moet zeggen en wanneer je ‘ja’ moet zeggen.
    12. Geld besparen: maak een budget, houd je uitgaven bij en zoek manieren om te besparen, zoals het verminderen van onnodige kosten.
    13. Een budget opstellen en volgen: gebruik budgetplanningsapps en wees consistent met het bijhouden van je inkomsten en uitgaven.
    14. Schulden afbetalen: prioriteer hoogrentende schulden, maak extra betalingen en overweeg schuldenconsolidatie.
    15. Meer sparen: stel automatische spaaroverdrachten in, maak sparen een prioriteit en beperk impulsieve aankopen.
    16. Investeren: leer over investeringsopties, raadpleeg een financieel adviseur en begin met een langetermijnstrategie.
    17. Een huis kopen: bespaar voor een aanbetaling en overweeg huizen die binnen je budget vallen.
    18. Een auto kopen: onderzoek autoleningen, vergelijk prijzen en wees bereid om te onderhandelen over de prijs.
    19. Stoppen met snoozen: zet je wekker verder weg, sta meteen op en ontwikkel een ochtendroutine.
    20. Vroeger opstaan: ga elke dag iets eerder naar bed en sta op met een doel in gedachten.
    21. Beter plannen: gebruik een planner, stel doelen en maak to-do lijsten.
    22. Organiseren: ruim regelmatig op, gebruik opbergoplossingen en houd een schema bij.
    23. Minder uitstellen: gebruik de Pomodoro-techniek, breek taken op in kleine stappen en begin met de moeilijkste taken.
    24. Productiever zijn: prioriteer taken, elimineer afleidingen en wees efficiënter in je werkgewoonten.
    25. Nieuwe vaardigheden leren: zoek online cursussen, lees boeken en oefen regelmatig om een nieuwe vaardigheid onder de knie te krijgen.
    26. Een nieuwe taal leren: gebruik taalapps, oefen met moedertaalsprekers en probeer dagelijks te oefenen.
    27. Assertiever communiceren: werk aan je communicatievaardigheden, zodat je effectief en respectvol je mening kunt uiten en kunt opkomen voor je behoeften.
    28. Boeken lezen: stel een leeslijst op, lees elke dag een beetje en maak tijd voor lezen in je dagelijkse routine.
    29. Een dagboek bijhouden: schrijf dagelijks of wekelijks, wees eerlijk en reflecteer op je gedachten en ervaringen.
    30. Minder tijd verspillen aan sociale media: beperk je schermtijd, gebruik apps om je gebruik bij te houden en plan sociale media-pauzes.
    31. Mindfulness beoefenen: mediteer dagelijks, focus op het hier en nu en wees bewust van je gevoelens.
    32. Mediteren: begin met korte meditatiesessies, gebruik begeleide meditatie-apps en creëer een rustige meditatieruimte.
    33. Yoga doen: neem deel aan yogaklassen, volg online tutorials en investeer in een yogamat.
    34. Vaker lachen: kijk grappige films, lees humoristische boeken en breng tijd door met vrolijke mensen.
    35. Positiever denken: oefen dagelijkse affirmaties, herken negatieve gedachten en vervang ze door positieve.
    36. Gelukkiger zijn: focus op dankbaarheid, waardeer kleine momenten en omring jezelf met positieve invloeden.
    37. Meer tijd doorbrengen met familie en vrienden: plan regelmatige ontmoetingen, organiseer gezinsactiviteiten en wees betrokken bij het leven van je dierbaren.
    38. Beter communiceren: leer actief luisteren, wees duidelijk in je boodschappen en vermijd aannames.
    39. Conflicten oplossen: praat openlijk, zoek compromissen en leer effectieve conflictoplossingstechnieken.
    40. Vergevingsgezinder zijn: begrijp dat vergeving voor jezelf is, niet voor anderen, en werk aan het loslaten van wrok.
    41. Meer liefdadigheidswerk doen: doneer aan goede doelen, neem deel aan vrijwilligerswerk en help de minder bedeelden.
    42. Vrijwilligerswerk doen: zoek lokale vrijwilligersmogelijkheden, gebruik je vaardigheden om anderen te helpen en wees toegewijd.
    43. Groener leven: verminder afval, recycle en verminder je ecologische voetafdruk.
    44. Minder plastic gebruiken: gebruik herbruikbare tassen en containers, vermijd plastic verpakkingen en kies voor duurzamere alternatieven.
    45. Duurzamer leven: verminder energie- en waterverbruik, gebruik milieuvriendelijke producten en steun duurzame merken.
    46. Recycling verbeteren: leer wat wel en niet recyclebaar is in jouw gemeenschap en recycle op een verantwoorde manier.
    47. Tuinieren: begin met een kleine tuin, leer over plantenverzorging en geniet van de natuur in je eigen achtertuin.
    48. Minder verspillen: plan maaltijden, bewaar restjes en hergebruik waar mogelijk.
    49. Een nieuwe hobby oppakken: ontdek nieuwe interesses, probeer verschillende activiteiten en geef jezelf de ruimte om te groeien.
    50. Zelfvertrouwen opbouwen: neem deel aan activiteiten die je zelfvertrouwen vergroten, zoals het ontwikkelen van nieuwe vaardigheden of hobby’s.
    51. Creatiever zijn: experimenteer met kunst, muziek of schrijven, en laat je creatieve sappen stromen.
    52. Vaker reizen: stel een reisbudget op, plan vakanties vooraf en wees flexibel met je reisdata.
    53. Een nieuwe stad bezoeken: doe onderzoek naar de bestemming, maak een reisplan en geniet van de lokale cultuur en bezienswaardigheden.
    54. Nieuwe culturen ontdekken: lees over verschillende culturen, probeer hun gerechten en maak nieuwe internationale vrienden.
    55. Meer tijd in de natuur doorbrengen: plan wandelingen, kampeertrips en picknicks in de natuur om jezelf op te laden.
    56. Vaker kamperen: investeer in kwalitatieve kampeeruitrusting, leer over kampeerregels en zorg voor een veilige en leuke ervaring.
    57. Vaker wandelen: begin met korte wandelingen en werk geleidelijk aan naar langere tochten. Vergeet niet geschikte wandelschoenen te dragen.
    58. Vaker fietsen: onderhoud je fiets regelmatig, gebruik goede veiligheidsuitrusting en ontdek nieuwe fietsroutes.
    59. Meer zelfreflectie: neem regelmatig de tijd om na te denken over je gedachten, gevoelens en gedrag. 
    60. Meer muziek luisteren: stel afspeellijsten samen, ontdek nieuwe artiesten en geniet van muziek tijdens dagelijkse activiteiten.
    61. Zelf muziek maken: leer een muziekinstrument bespelen, volg muzieklessen of begin met componeren.
    62. Schilderen: experimenteer met verschillende schildertechnieken, volg online tutorials en laat je creativiteit de vrije loop.
    63. Fotograferen: leer over fotografie-instellingen, oefen met verschillende soorten foto’s en neem je camera overal mee naartoe.
    64. Leren koken: leer nieuwe recepten, gebruik verse ingrediënten en experimenteer in de keuken.
    65. Nieuwe recepten uitproberen: begin met eenvoudige recepten en werk toe naar meer complexe gerechten.
    66. Gezonder koken: gebruik minder boter en zout, kies voor magere eiwitten en gebruik veel verse kruiden en specerijen.
    67. Positiever tegen jezelf praten: leer positieve affirmaties te gebruiken om je zelfvertrouwen te versterken. Zeg bijvoorbeeld dagelijks tegen jezelf: “Ik ben waardevol” of “Ik ben capabel.”
    68. Gewichtstraining doen: leer de juiste technieken, volg een trainingsprogramma en verhoog geleidelijk je gewichten.
    69. Hardlopen: begin met een beginnersschema, draag goede hardloopschoenen en bouw je uithoudingsvermogen op.
    70. Zwemmen: leer verschillende zwemslagen, investeer in een goede zwembroek en bezoek een nabijgelegen zwembad.
    71. Dansen: volg danslessen, dans thuis op je favoriete muziek en geniet van de beweging.
    72. Aan een halve marathon deelnemen: volg een trainingsprogramma, werk aan je uithoudingsvermogen en stel realistische doelen.
    73. Een nieuwe sport proberen: zoek lokale sportclubs, neem deel aan proeflessen en kies een sport die je leuk vindt.
    74. Een nieuwe cursus volgen: zoek online cursussen, academische instellingen of workshops in je interessegebied.
    75. Een nieuwe opleiding volgen: overweeg voltijds of deeltijds onderwijs, zoek financiële steun en blijf toegewijd aan je studie.
    76. Een nieuwe carrière nastreven: ontwikkel een carrièreplan, solliciteer op relevante functies en bouw aan je professionele netwerk.
    77. Een eigen bedrijf starten: onderzoek je zakelijke idee, maak een gedegen businessplan en krijg advies van ondernemers.
    78. Een boek schrijven: stel een schrijfschema op, schrijf regelmatig en laat anderen je werk beoordelen.
    79. Een blog beginnen: kies een niche, publiceer regelmatig content en promoot je blog op sociale media.
    80. Doelen stellen: formuleer concrete doelen die gericht zijn op het ontwikkelen van zelfvertrouwen en assertiviteit. Bijvoorbeeld, “Ik zal minstens één keer per week mijn mening uiten in vergaderingen.”
    81. Een podcast starten: leer podcastingvaardigheden, investeer in goede opnameapparatuur en plan interessante afleveringen.
    82. Actiever worden in de politiek: word lid van een politieke partij, woon vergaderingen bij en ondersteun kwesties die je na aan het hart liggen.
    83. Een betere partner zijn: communiceer openlijk met je partner, luister naar hun behoeften en werk aan je relatie.
    84. Een betere ouder zijn: besteed quality time aan je kinderen, betrek ze bij beslissingen en leer hen belangrijke levensvaardigheden.
    85. Meer tijd doorbrengen met kinderen: plan leuke activiteiten samen, lees samen boeken en wees betrokken bij hun interesses.
    86. Een betere vriend zijn: onderhoud contact met vrienden, plan uitstapjes en bied ondersteuning wanneer dat nodig is.
    87. Beter luisteren: oefen actief luisteren, stel vragen om beter te begrijpen en toon oprechte interesse.
    88. Minder klagen: houd een dankbaarheidsdagboek bij, focus op oplossingen en richt je energie op positieve zaken
    89. Minder ruzie maken: choose your battles, gebruik conflictoplossingstechnieken en werk aan communicatie.
    90. Meer rekening houden met anderen: toon empathie, wees respectvol en probeer je in te leven in de situatie van anderen.
    91. Een betere leidinggevende zijn: ontwikkel leiderschapsvaardigheden, geef duidelijke richting en ondersteun je teamleden.
    92. Anderen helpen hun doelen te bereiken: luister naar hun doelen, bied ondersteuning en motiveer hen om te slagen.
    93. Een mentor worden: zoek iemand die begeleiding nodig heeft, deel je kennis en ervaring en bied constructieve feedback.
    94. Meer tijd besteden aan persoonlijke groei: stel persoonlijke groeidoelen op, lees zelfhulpboeken en werk actief aan je ontwikkeling.
    95. Beter voor jezelf zorgen: zowel lichamelijk als geestelijk. Voldoende slaap, gezonde voeding en regelmatige lichaamsbeweging kunnen je zelfvertrouwen versterken.
    96. Nieuwe mensen ontmoeten: neem deel aan sociale activiteiten, meld je aan voor netwerkevenementen en toon interesse in anderen.
    97. Hulp zoeken: als je merkt dat je moeite hebt met bepaalde zaken, aarzel dan niet om professionele hulp te zoeken bij een therapeut, coach of counselor.
    98. Meer avontuurlijke ervaringen hebben: plan avontuurlijke reizen, probeer nieuwe activiteiten en streef naar uitdagingen buiten je comfortzone.
    99. Gelukkiger zijn met wat je hebt: praktiseer dankbaarheid, focus op wat je hebt bereikt en herinner jezelf eraan dat geluk vaak voortkomt uit tevredenheid.
    100. Gewoon genieten van het leven: neem de tijd om te ontspannen, leef in het moment en geniet van de kleine geneugten van het leven.

Welke voornemens ga jij aan in 2024? Wij hebben een voorstel:

Laat 2024 het jaar worden dat je eindelijk grip krijgt op je leven

Stap het nieuwe jaar in met een krachtige belofte aan jezelf: 2024 wordt het jaar van succesvolle nieuwe voornemens! Ben je het zat om elk jaar dezelfde doelen te stellen en ze dan te laten verwateren? Wil je dit keer écht verandering zien? Onze 1-daagse cursus time management kan jou daarbij helpen.

Waarom wachten tot morgen om je doelen te realiseren als je vandaag kunt beginnen? Onze deskundige trainers zullen je voorzien van de meest effectieve tools en strategieën om je tijd te beheren, prioriteiten te stellen en je doelen te bereiken. We beloven dat je de vaardigheden en inzichten zult verwerven die je nodig hebt om dit jaar jouw voornemens om te zetten in realiteit.

Of je nu wilt afvallen, een nieuwe carrière nastreeft, een hobby wilt oppakken, of gewoon meer tijd wilt doorbrengen met je dierbaren, onze cursus zal je helpen je doelen beter te plannen en ad hoc zaken het hoofd te bieden.

Wacht dus niet langer! Doe mee met onze 1-daagse training time management en transformeer jouw goede voornemens in blijvende gewoonten! Laat 2024 het jaar zijn waarin je niet alleen je doelen stelt, maar ze ook daadwerkelijk bereikt. Schrijf je vandaag in en maak van dit jaar het beste jaar ooit!

hond met een hoedje op waarop staat happy new year

Veelgestelde vragen rondom goede voornemens

  • Wat betekent ‘voornemens’?

    Voornemen betekenis

    Een voornemen is iets wat je van plan bent te doen of te bereiken. Het is als een doel of wens voor de toekomst.

  • Wat is het populairste goede voornemen?

    Het populairste goede voornemen verschilt van persoon tot persoon, maar veel mensen proberen gezonder te etenmeer bewegenstoppen met roken of minder stress te hebben.

  • Hoeveel procent maakt goede voornemens?

    Elk jaar maakt 38,5% van de volwassenen goede voornemens voor het nieuwe jaar. Vooral de leeftijd van de persoon is hierbij bepalend:

    • Opmerkelijk is dat 59% van de jongvolwassenen (18-34 jaar) voornemens maakt, waardoor ze de grootste demografische groep zijn.
    • In vergelijking met jongvolwassenen zijn mensen boven de 55 jaar 3,1 keer minder geneigd om voornemens te hebben. Naarmate iemand ouder wordt, neemt de kans op goede voornemens af.
    • Wel interessant: 54% van mensen mét kinderen maken goede voornemens, wat 1,6 keer meer is dan degenen zonder kinderen.
  • Hoeveel mensen houden goede voornemens vol?

    Hoe lang houden mensen goede voornemens vol? Daar is onderzoek naar gedaan. Zeventig procent van mensen die goede voornemens maken, houden zich aan hun voornemens gedurende de eerste week. Dat klinkt veelbelovend, maar als je er dieper over nadenkt, betekent dit dat al in de eerste week zo’n dertig procent afhaakte. Niet erg bemoedigend.

    En als we kijken naar het aantal mensen dat hun goede voornemens op de lange termijn volhield, valt meer dan de helft af. Negentien procent van de deelnemers wist hun goede voornemens maar liefst twee jaar vol te houden.

    Het is een beetje teleurstellend aan de ene kant, maar aan de andere kant kun je ook zeggen dat bijna twintig procent hun doelen wel heeft bereikt! Dat is beter dan niets.

  • Goede voornemens school

    Goede voornemens voor school kunnen zijn: beter je huiswerk maken, meer studeren, betere cijfers halen, of vriendelijker zijn tegen klasgenoten.

     

  • Goede voornemens kidsproof

    Zeker! Goede voornemens voor kinderen kunnen simpel zijn, zoals meer buiten spelen, aardig zijn voor anderen, nieuwe dingen leren, of goed luisteren naar hun ouders.

     

  • Goede voornemens quotes

    En ter afsluiting, nog enkele inspirerende quotes om je op weg te helpen:

    “Het geheim van verandering is je energie te richten, niet op het bestrijden van het oude, maar op het bouwen van het nieuwe.” – Socrates

    “There is nothing magical about the flip of the calendar, but it represents a clean break, a new hope, and a blank canvas.” – Jason Soroski

    “Sometimes a year has been so disastrous and so terrible that entering a new year will automatically mean entering a wonderful year!” – Mehmet Murat ildan

    “Cheers to a new year and another chance for us to get it right.” – Oprah Winfrey

    Wat zijn jouw goede voornemens?

Wat betekent ‘voornemens’?

Voornemen betekenis

Een voornemen is iets wat je van plan bent te doen of te bereiken. Het is als een doel of wens voor de toekomst.

Wat is het populairste goede voornemen?

Het populairste goede voornemen verschilt van persoon tot persoon, maar veel mensen proberen gezonder te eten, meer bewegen, stoppen met roken of minder stress te hebben.

Hoeveel procent maakt goede voornemens?

Elk jaar maakt 38,5% van de volwassenen goede voornemens voor het nieuwe jaar. Vooral de leeftijd van de persoon is hierbij bepalend:

  • Opmerkelijk is dat 59% van de jongvolwassenen (18-34 jaar) voornemens maakt, waardoor ze de grootste demografische groep zijn.
  • In vergelijking met jongvolwassenen zijn mensen boven de 55 jaar 3,1 keer minder geneigd om voornemens te hebben. Naarmate iemand ouder wordt, neemt de kans op goede voornemens af.
  • Wel interessant: 54% van mensen mét kinderen maken goede voornemens, wat 1,6 keer meer is dan degenen zonder kinderen.

Hoeveel mensen houden goede voornemens vol?

Hoe lang houden mensen goede voornemens vol? Daar is onderzoek naar gedaan. Zeventig procent van mensen die goede voornemens maken, houden zich aan hun voornemens gedurende de eerste week. Dat klinkt veelbelovend, maar als je er dieper over nadenkt, betekent dit dat al in de eerste week zo’n dertig procent afhaakte. Niet erg bemoedigend.

En als we kijken naar het aantal mensen dat hun goede voornemens op de lange termijn volhield, valt meer dan de helft af. Negentien procent van de deelnemers wist hun goede voornemens maar liefst twee jaar vol te houden. 

Het is een beetje teleurstellend aan de ene kant, maar aan de andere kant kun je ook zeggen dat bijna twintig procent hun doelen wel heeft bereikt! Dat is beter dan niets.

Goede voornemens school

Goede voornemens voor school kunnen zijn: beter je huiswerk maken, meer studeren, betere cijfers halen, of vriendelijker zijn tegen klasgenoten.

Goede voornemens kidsproof

Zeker! Goede voornemens voor kinderen kunnen simpel zijn, zoals meer buiten spelen, aardig zijn voor anderen, nieuwe dingen leren, of goed luisteren naar hun ouders.

Goede voornemens quotes

En ter afsluiting, nog enkele inspirerende quotes om je op weg te helpen:

“Het geheim van verandering is je energie te richten, niet op het bestrijden van het oude, maar op het bouwen van het nieuwe.” – Socrates

“There is nothing magical about the flip of the calendar, but it represents a clean break, a new hope, and a blank canvas.” – Jason Soroski

“Sometimes a year has been so disastrous and so terrible that entering a new year will automatically mean entering a wonderful year!” – Mehmet Murat ildan

“Cheers to a new year and another chance for us to get it right.” – Oprah Winfrey

Wat zijn jouw goede voornemens?

Wie zijn wij? | Training Time Management

Tijdwinst.com is een trainingsbureau dat zich specialiseert in slimmer (samen)werken. We bieden door het hele land diverse (online) trainingen aan, variërend van time management, assertiviteit, gesprekstechnieken tot aan snellezen. Nieuwsgierig? Neem dan zeker eens een kijkje op onze website of blogs, en schrijf je in voor één van onze (digitale) trainingen.

  1. 1-daagse training Time Management | Blog
  2. 1-daagse training Assertiviteit | Blog
  3. 1-daagse training Gesprekstechnieken | Blog
  4. 1-daagse training Feedback Geven | Blog
  5. 1-daagse training Snellezen, Mindmapping en Geheugentechnieken | Blog
  6. 1-daagse training Effectief Thuiswerken voor Teams | Blog