Zoveel mensen, zoveel ochtendrituelen. Maar wat is nu hét ochtendritueel voor een productieve, gelukkige en voldane (werk)dag? Leer alles over het productiviteitsgeheim van Life SAVERS in de ochtend.
Wat komt aan bod:
Hoe start jij je ochtend? Net als zoveel andere kantoor-tijgers met de beschamende allereerste activiteit: mail checken op je smartphone? Sleep je jezelf daarna ook je bed uit om wat water in je gezicht te gooien, naar je hamsterkapsel in de spiegel te kijken om vervolgens voor je de deur uit haast een pak sultana’s uit de la te grissen – om vervolgens in de file Facebook te checken?
Klop dat ongeveer zo? Mag ik dan ook raden hoe de rest van je dag er uit ziet?
Je komt aan op kantoor met een vage tandpastavlek op je revers, je zet je pc aan om maar eerst even een kop koffie te gaan halen. Even wakker worden. Nog voordat je je agenda erbij kunt pakken heb je je mail alweer geopend. “Even kijken of er wat dringends in staat.” Je komt geheid iets tegen dat je dringend lijkt. Oké, genoeg taken. Maar eerst maak je nog even wat printjes voor de eerste vergadering van deze ochtend: da’s een makkelijke om de dag rustig mee te beginnen.
De rest van de dag is een polonaise van taken die naar je hoofd worden gesmeten en aan het eind van de dag weet je eigenlijk niet zo goed wat je nu eigenlijk gedaan hebt. Je was hier toch al vanaf negen uur? Hoe kun je dan toch niets beduidends voor elkaar hebben gekregen?
Omdat je ochtendritueel riekt. Het klopt van geen kanten. Het is een garantie voor een faaldag, een baaldag, een ik-krijg-niks-gedaan-dag.
Hét ochtendritueel voor een productieve dag – in minder dan 3 kwartier
Oké, het is hopelijk duidelijk hoe het niet moet. Niet bedoeld als verwijtend vingertje, maar als een ‘wake up call’. Want wakker worden en je dag beginnen kan zoveel beter…
…met de volgende Life SAVERS.
Een productieve dag begint niet pas wanneer je op kantoor aankomt en je bureaustoel aanschuift. In de tijd die vooraf gaat aan dat moment kun je het verschil maken. In die tijd pas je de Life SAVERS toe. En dat hoeft je ‘s ochtends nog minder dan driekwartier tussen wakker worden en naar kantoor gaan te kosten.
Om eerst maar even terug te komen op de term Life SAVERS: die is bedacht door de eerder genoemde Hal Alrod die de term introduceert in zijn boek The Miracle Morning.
Waar het op neerkomt: je voert 6 handelingen uit in de tijd tussen het wakker worden en het aankomen op kantoor. Elke letter staat voor een handeling in die volgorde.
Life S-A-V-E-R-S: Silence Affirmations Visualization Exercise Reading Scribing
Je ochtend zou er -volgens Alrod’s Life SAVERS- zo uit moeten komen te zien, wil je een productieve dag in het vooruitzicht hebben:
1. Silence – 2 minuten
Je wekker rinkelt. Tijd om de nacht om te zetten in de dag. Weersta de verleiding om als eerste je mailbox te openen op je smartphone nadat je de wekker hebt uitgezet. Spring ook niet meteen je bed uit. Bewaar dat nog eventjes voor over een paar minuten.
Wat je als eerste doet is namelijk een momentje nemen voor stilte en bewustwording. Geef je dag meteen een positieve schwung door de eerste paar minuten alleen maar positief te denken – in stilte. Glimlach, denk aan alles waar je dankbaar voor bent en aan de leuke dingen die je vandaag gaat doen.
Laat de boel even de boel. Blijf nog even in dit moment voordat je dag vol drukke kinderen, lopende koffiezetautomaten, gehaaste echtgenoten, drukke collega’s en volle agenda’s begint.
Het is niet alleen erg lekker om ‘s ochtends nog héél even te blijven liggen. Het is daarnaast wetenschappelijk bewezen goed voor je brein, je humeur en daarmee je productiviteit!
Auteur David van DumbLittleMan.com zegt er het volgende over:
“Door in de ochtend als eerste te glimlachen, maak je jezelf weer even duidelijk dat je gelukkig en dankbaar bent voor deze dag. Het zend bovendien signalen naar je brein die daardoor automatisch stofjes uitzenden die je goed doen voelen. Ik kan me geen betere manier bedenken om elke dag te beginnen. En het mooiste van alles is: het kost je maar een paar seconden! Door elke morgen te bedenken waar je dankbaar voor bent, plaats jezelf in een positieve modus die je helpt om productiever, energieker en gelukkiger te zijn.”
2. Affirmations – 3 minuten
Stap je bed uit en loop naar de badkamer. Kijk jezelf aan en gebruik de volgende paar minuten voor de zogenaamde ‘affirmations’. Dit zijn stellingen die je tegen jezelf uitspreekt om je langetermijn doelen en de waardes en normen in je leven te herhalen. Jezelf er aan te herinneren. Als een peptalk voor jezelf.
Dat kan ongemakkelijk aanvoelen, maar het werkt wel. En het kost maar 3 minuutjes.
In Steve Corona’s (CTO van Twitpic) woorden die zich de affirmations eigen maakte na een hoop eromheen-gedraai omdat hij het maar vreemd vond:
“Yes, it feels fucking weird. But that doesn’t make it less awesome. It is super weird. But most incredibly successfull people are weirdos.”
Dit is een voorbeeld van een affirmation die Steve Corona ‘s ochtends tegen zichzelf uitspreekt:
* Ik ben een ‘afronder’. Ik ben iemand die dingen gedaan krijgt, zonder smoesjes. Ik ben snel. Ik ben productief. Ik vind de meest effectieve en simpele manier om de dingen waar ik mijn zinnen op zet daadwerkelijk voor elkaar te krijgen.
Jij kunt het zelf even effectief, maar iets minder Amerikaans aanpakken. Bijvoorbeeld:
* Ik ga er een fijne, productieve dag van maken. Eentje waarin ik controle heb over mijn tijd en ik mij niet laat kisten door collega’s en deadlines – zodat ik energie overhoud om te genieten van de rest van mijn dag.
Probeer eens een paar affirmations voor jezelf op te stellen. Wat voor persoon ambieer jij te zijn? Wat zijn je doelen? Waar hecht je waarde aan in het leven? Vergeet deze affirmations niet door ze elke ochtend te herhalen en gebruik ze als fundament voor de rest van je dag.
3. Visualization – 15 minuten
Terwijl je vervolgens – gedoucht, aangekleed en wel – aan de ontbijttafel verschijnt, begin je aan je ‘visualizations’. Je ‘visualizations’ staan voor de verbeelding van je doelen voor deze dag. 3 doelen om precies te zijn. Time management goeroe Brian Tracy noemt deze tactiek ook wel ‘De Wet van Drie’.
Zo pas je hem toe:
• Visualiseer de 3 belangrijkste taken die je vandaag gedaan wil krijgen zo concreet mogelijk. Zo maak je ze helder en haalbaar. Je weet al hoe ze eruit zien, dus het is een kwestie van vooraan beginnen.
• Start als eerste met deze taken wanneer je straks aankomt op kantoor (door Brian Tracy ook wel de ‘Slik Die Kikker’ tactiek genoemd).
• Houd genoeg tijd in je agenda vrij om deze 3 taken vandaag daadwerkelijk gedaan te krijgen.
“Visualization is daydreaming with a purpose”, stelt auteur en zakenman Bo Bennett uit eigen ervaring treffend.
Doe dit alles terwijl je een gezond brein-ontbijt klaarmaakt en je vult dit kwartier in de waardevolle ochtenduurtjes dubbel effectief in.
4. Exercise – 7 minuten
Beweging is wetenschappelijk bewezen dé manier om je brein en lijf te activeren voor de rest van de dag. De stofjes die in deze 7 minuten vrijkomen hebben een langetermijn effect je op de energieniveau en daarmee je productiviteit.
Bovenstaande (exact 7 minuten durende) workout is gebaseerd op uitvoerig onderzoek naar de meest efficiënte mate van bewegen op je brein en productiviteit – zonder dat je daarna nog eens moet gaan douchen.
5. Reading – 10 minuten
Je ontbijt is klaargemaakt, je workout zit erop: klaar voor een momentje van rust en inspiratie.
Onderschat dit onderdeel van de Life SAVERS niet! Door dit moment voor jezelf in de ochtend te nemen voel je je de rest van de dag meer relaxed en gelukkiger. Door je ochtend te beginnen met haast, voel je je de rest van de dag gehaast.
Heb je een gezin dat ‘s ochtends rondrent om op tijd naar school te kunnen? Sta dan vroeger op óf zorg dat je ze genoeg op weg helpt om je daarna 10 minuutjes te kunnen terugtrekken met je krantje, desnoods in een andere ruimte. Maak aan iedereen duidelijk dat dit ‘jouw’ 10 minuten van de dag zijn – en neem het ervan.
Pak er dus een krantje bij of lees het nieuwste artikel op een inspirerend blog – terwijl je aan je koffie nipt en rustig je ontbijt verorbert.
6. Scribing – 5 minuten
Schrijven is het laatste wat je nog even doet, voordat je naar kantoor vertrekt. Geen hele dagboekverhalen zoals je dat in je tienerjaren misschien deed, maar een simpel logboekverslagje van maximaal 2 tot 5 minuten. Leg in je log vast wat je bezighoudt, wat je gisteren gedaan hebt of wat je vandaag van plan bent.
Dat kan in korte concrete zinnen, zoals Steve Corona dat in de praktijk (hij schrijft/logt al meer dan 1800 dagen onafgebroken) als het meest prettig en praktisch ervaren heeft:
“Ik schrijf zo’n 4-6 zinnen over de grootste highlights van de vorige dag. Wanneer ik meer wil schrijven doe ik dat, maar ik dwing mezelf niet tot een bepaalde lengte. De meeste logs zijn kort, maar erg waardevol. Om een archief te hebben van je leven waar je op terug kan kijken is ongelooflijk.”
Corona adviseert na eigen onderzoek de software van DayOne om je log vast te leggen. Maar beperk je vooral niet tot deze optie. Probeer zelf uit welke manier van ‘scribing’ (en de andere 5 onderdelen) het best werkt voor jou, zodat je dit nieuwe ochtendritueel zo lang mogelijk volhoudt doordat het simpel en waardevol blijft.
6 Life SAVERS en 3 kwartier verder: 1 nieuw ochtendritueel voor een productieve dag
Als het goed is ben je na alle onderdelen van Alrod’s Life SAVERS zo’n driekwartier verder (42 minuten op de minuut af) in je dag. Vind je het teveel om de 6 Life SAVERS in één keer in te voeren? Kies dan één van de gewoontes die je het meest aanspreken.
Meer ochtend-inspiratie? Check ook eens deze video: