Innerlijke rust komt niet zomaar aanwaaien. Je kunt niet even een paar ‘innerlijke rust oefeningen’ googelen die helpen om direct je alsmaar malende hoofd stil te krijgen. Natuurlijk helpt een wandeling of een meditatie eventjes. Maar wil je écht innerlijke rust vinden dan heb je meer nodig dan een kwartiertje loskomen van de computer. Wat helpt? Deze diepgaande adviezen van wetenschappers.

Je herkent het misschien wel. Je bent best tevreden met je leven. Je hebt een leuke, uitdagende baan, hebt genoeg hobby’s om uit te kiezen in je schaarse vrije tijd en bent dik tevreden over je bruisende sociale leven. Toch wringt het soms. Je hebt duizenden plannen voor dingen die je wilt doen, maar te weinig tijd om overal werk van te maken. Het maakt je onrustig. Druk in je hoofd. Minder gefocust. Misschien ook zoekende, overprikkeld of zelfs tegen overspannen aan. 

Er is één ding wat je zou willen: innerlijke rust. Dat gevoel dat je hebt als je in Frankrijk op je campingstoel voor de tent zit, filosoferend over het leven en fantaserend over de mooie plannen die je morgen gaat uitvoeren. Juist op dat moment heb je de rust en tijd om stil te staan bij wat je echt wilt. 

Bedenk waarom je geen innerlijke rust vindt

Dat je je regelmatig druk, druk, druk voelt en nauwelijks nog rust kunt vinden in je dagelijks leven, heeft vaak een reden. Misschien wel meerdere redenen. Jouw redenen kennen geeft inzicht in wat je te doen staat om wél de rust te vinden. 

  • Je geeft jezelf geen tijd om te ontspannen, waardoor je altijd aan staat
  • Je piekert veel. Over je financiën, de kinderen, je relatie, je woning, de opmerking van die ene collega of gewoon over of je vanavond tuinerwten of broccoli gaat eten. 
  • Je hebt het gevoel vast te zitten. Je wordt niet gelukkig van wat je nu doet en peinst je suf over wat er anders moet.
  • Je geeft je grenzen niet aan en negeert je behoeften. Daardoor cijfer je jezelf te vaak weg.
  • Je hebt je doel niet helder. Je doet elke dag wat je moet doen, maar weet niet meer waar je het voor doet. De intrinsieke motivatie ontbreekt.
  • Je hebt iets naars meegemaakt wat veel impact heeft, zoals het verbreken van een relatie of het verlies van een dierbare.
  • In je hoofd ben je veel bezig met trauma’s van kort of lang geleden. Die eisen veel van je hersencapaciteit en energie op.
  • Als perfectionist leg je de lat heel hoog, waardoor je veel van jezelf eist. Je neemt geen pauzes, gaat door totdat de puntjes op de puntjes op de ‘i’ staan en werkt regelmatig over. 
  • Je bent hoogsensitief en ervaart daardoor prikkels van buitenaf en emoties van anderen extra sterk. Dat maakt tot rust komen extra lastig.
  • Je werkt in een omgeving met veel afleiding: in een drukke kantoortuin waar altijd wel iemand luid aan het bellen is of op een thuiswerkplek waar je partner, je kat, je kinderen of de vaatwasser je regelmatig uit je concentratie halen.

Vaak kun je wel een paar punten van dit lijstje aanvinken. Over dat tuinerwten-of-broccoli-dilemma stap je zo heen. Maar sommige dingen zijn er zo ingesleten dat ze langer impact hebben op je leven én je rustniveau (of het gebrek daaraan). 

Hoe dan ook, het is belangrijk om het heft in eigen hand te nemen. Jij weet het beste waar het aan schort en wat je nodig hebt om meer innerlijke rust te ervaren. 

Waar vind ik mijn rust, ook met mijn drukke leven?

Hoe fijn zou het zijn als je dat gevoel van die Franse camping ook naar thuis, het liefst zelfs naar je Hollandse kantoorplek, kunt copy-pasten? Dat kan. Niet met drie-staps ‘innerlijke rust oefeningen’. Dé truc waarmee je in een kwartier dat Franse-camping-gevoel terugkrijgt bestaat namelijk niet. En nee, die net-niet-croissant van de Nederlandse supermarkt helpt je ook niet om dat gevoel direct terug te krijgen. 

Wat wel helpt? De volgende adviezen tot je laten doordringen.

Ten eerste: stop met rust zoeken, neem actie

Rust vind je niet door een simpele Google zoekopdracht naar ‘innerlijke rust oefeningen’ of door op YouTube een meditatie van een kwartiertje op te zetten. Zelfs de grootste retraites met veelbelovende resultaten zullen je niet opeens een ander (helemaal zen) mens maken. Daarvoor is één ding nodig: actie ondernemen. De betekenis van innerlijke rust is namelijk voor iedereen anders. De oplossing om het te vinden ook.

Zeker, meditatie helpt. Een bullet journal bijhouden biedt houvast en fijne afleiding. Een blokje om gaan is absoluut goed voor je gezondheid. Maar voor innerlijke rust moet je het probleem bij de bron aanpakken. Nu wél leren grenzen aan te geven, jezelf structureel ontspantijd geven en ervoor zorgen dat jij elke dag zo’n voor-je-Franse-tent-moment kunt ervaren. 

Dat is overigens niet alleen belangrijk zodat je je ‘hoe vind je innerlijke rust?’-zoekacties op Google kunt staken, maar ook om de gevolgen te voorkomen van het onrustige gevoel. Het kan namelijk leiden tot een mindere mentale gezondheid, fysieke vermoeidheid, depressieve gevoelens, een gejaagd gevoel en – als je de signalen niet serieus neemt – zelfs tot een burn-out

Hoe kun je innerlijke rust vinden? Dit zegt de wetenschap

Wil je werkelijk innerlijke rust ervaren? Volgens wetenschappers gaan deze vier levensadviezen je helpen. 

1.  Bewaak je tijd en grenzen als een leeuwin

Anderen zullen altijd iets van je willen. Misschien willen ze meer dan jouw agenda, hoofd en energietank toelaten. Besef dat jij de enige bent die jouw agenda van voor tot achter kent. Ook kun jij als enige ervaren waar je wel en niet de energie voor hebt. 

Merk je dat de rust ver te zoeken is? Wees kritisch op verzoeken die je krijgt. Leer ‘nee’ zeggen, kom voor jezelf op als mensen over je grenzen gaan (het liefst al voordat ze dat doen) en spreek anderen aan op ongewenst gedrag. 

Heeft je collega er bijvoorbeeld een handje van om taken die zij niet gedaan krijgt op jouw bordje te dumpen? Zeg er wat van. Met de 4 G’s kun je haar op een constructieve manier feedback geven. 

Praktische tips nodig om je grenzen beter te bewaken? Bekijk deze artikelen:

2. Steek je tijd in dingen die voldoening geven

Waar krijg jij energie van? Wat maakt je gelukkig? Doe meer van die dingen, en minder van de dingen die vooral een hoop energie vreten. 

Tuurlijk, je zult altijd dingen moeten doen die je liever van je takenlijst had geschrapt. Uit die droom moeten we je helaas helpen. Boodschappen doen is nu eenmaal nodig om de lege koelkast te vullen. En er moet ook geld verdiend worden zodat je de zelf gekookte maaltijd of de afhaalpizza op z’n tijd kunt betalen. Maar daarnaast blijft er veel tijd over om zelf invulling aan te geven. 

Ga eens terug naar de basis. Houd een week lang bij op welke momenten je gelukkig was. Wat deed je op die momenten? Waarom gaf het je voldoening? Maak na een week de balans op. Wat voor dingen zou je meer willen doen in het dagelijks leven? Wil je bijvoorbeeld vaker uit je comfortzone stappen? Meer boeken lezen? Op het werk meer laten zien wat je in je mars hebt? 

Je hoeft niet meteen drastisch het roer om te gooien door je baan op te zeggen of naar de Himalya te trekken. Kijk hoe je met kleine doelen vandaag al iets kunt bereiken. Elke dag een half uur lezen, wekelijks iets nieuws ondernemen of een uur van je werkdag besteden aan nieuwe projecten kan al helpen.

Waar je de tijd vandaan haalt? Hier!

Denk je “Leuk hoor, maar waar háál ik die tijd vandaan?”. Simpel: veel kenniswerkers kunnen in minder tijd meer gedaan krijgen door dingen anders aan te pakken. Een slimme manier van e-mail verwerken, een waterdicht planningssysteem en helderder communiceren geven je zeeën van tijd terug. 

Meteen concrete tips opdoen? Volg Björn op Instagram voor zijn dagelijkse tips over timemanagement of volg Tijdwinst voor manieren om jouw werkdagen slimmer in te richten.

3. Leef meer voor de ander (zonder je grenzen te verliezen)

Innerlijke rust betekent niet alleen hele dagen doen waar jij zin in hebt. Zingeving speelt ook een belangrijke rol in hoe je innerlijke rust kunt vinden. Oftewel: jezelf inzetten om de wereld mooier te maken of mensen om je heen te helpen. Uiteraard alleen voor zover jouw energie en grenzen dat toelaten.

Uit onderzoek blijkt dat we onszelf gelukkiger noemen als we iets doen om anderen te helpen en de wereld mooier te maken. Voor de één betekent dat dat je in het weekend bomen plant voor een groenere planeet. Een ander vindt het fijn om gewoonweg vaker complimenten uit te delen op de werkvloer. 

Hoe dan ook, kijk wat jij kunt doen om elke dag het leven van anderen fijner te maken. Je zult merken dat je daar zelf ook voldoening uit haalt en dat het je zingeving biedt. 

4. Stap uit de slachtofferrol, neem je verantwoordelijkheid

Nog een laatste tip die werkt: kom uit de slachtofferrol. Het is heel rot als anderen steeds over je grenzen heen gaan. Maar weet dat jij daarin werkt te verrichten hebt: je kunt zelf duidelijker communiceren over je grenzen. Zo kun je ook met je baas in gesprek gaan als je agenda structureel veel te goed gevuld is. En jij bent ook de enige die aan je partner kan aangeven dat je er klaar mee bent als jij elke avond staat te koken en afwassen.

Innerlijke rust begint bij actie ondernemen. Zet je gevoel van zielig zijn om in actie. Onderneem stappen om wél voor jezelf op te komen, om je perfectionisme te sussen of om je agenda leger te maken.

Het hoeft echt zo ingewikkeld niet te zijn. Vaker op je strepen gaan staan is al een eerste stap. En vooruit, één praktische tip kunnen we je in het bijzonder aanraden: trakteer jezelf op het boek ‘Elke Dag Om 15:00 Uur Klaar’. Dat barst van de praktische tips om je werk net zo goed gedaan te krijgen in minder tijd dan je gewend bent. 

Mensen vroegen ook

Hoe je innerlijke rust kunt vinden? Niet via Google of praktische oefeningen, wel via de levensadviezen van wetenschappers hierboven. Oké, ook de antwoorden op de vragen hieronder helpen je vast op weg. 

Hoe voelt innerlijke rust?

De betekenis van innerlijke rust is voor iedereen verschillend. De één beschrijft het als een ontspannen gevoel waarbij je niet meer altijd aan staat. Voor een ander komt de betekenis van innerlijke rust erop neer dat je je voldaan voelt aan het eind van een werkdag. Hoe dan ook gaat het erom dat je zo min mogelijk piekert en bezig bent met dit moment in plaats van te peinzen over morgen of de dag ervoor. 

Hoe kom je bij je innerlijke zelf?

Bij je innerlijke zelf komen vraagt erom dat je weet wat jij belangrijk vindt én die dingen een plek geeft in je leven. Los van wat anderen daarvan vinden. Reflectie of meditatie kan je helpen om helder te krijgen waar jij gelukkig van wordt en wat je dus meer in je leven moet integreren. 

Hoe krijg je meer innerlijke rust

Meer innerlijke rust krijgen vraagt er ten eerste om dat je letterlijk meer rust inbouwt. Dat doe je bijvoorbeeld door je perfectionistisch hoge lat te laten zakken en door grenzen aan te geven als je agenda vol dreigt te raken. Daarnaast helpt het om dingen te doen die je energie en een gevoel van zingeving bieden.

Wil jij meer tijd overhouden en minder piekeren?

Ben je er klaar mee dat over de schutting gegooide artikelen, lange e-mails en eindeloze bergen informatie waar je nog wat mee moet je agenda domineren? Volg dan de cursus snel lezen en ontdek hoe je in minder tijd dezelfde informatie tot je neemt, die informatie beter onthoudt én beter overzicht houdt.

Dat gaat je veel tijd en frustraties schelen én levert je meer innerlijke rust, overzicht en tijd op. Dus: zien we je snel bij onze 1-daagse cursus snellezen op locatie (of bij de online cursus)?

Wie zijn wij? | Cursus Time Management

Tijdwinst.com is een trainingsbureau dat zich specialiseert in slimmer (samen)werken. We bieden door het hele land diverse (online) trainingen aan, variërend van timemanagement, assertiviteit, gesprekstechnieken tot aan snellezen. Nieuwsgierig? Neem dan zeker eens een kijkje op onze website of blogs, en schrijf je in voor één van onze (digitale) trainingen.

  1. 1-daagse training Time Management | Blog
  2. 1-daagse training Assertiviteit | Blog
  3. 1-daagse training Gesprekstechnieken | Blog
  4. 1-daagse training Feedback Geven | Blog
  5. 1-daagse training Snellezen, Mindmapping en Geheugentechnieken | Blog
  6. 1-daagse training Effectief Thuiswerken voor Teams | Blog