Overdag werk je je een slag in de rondte, en ‘s avonds heb je geen puf meer om je slag in de sportschool te slaan of een rondje speeltuin met de kleine te doen. Herkenbaar? “Komt doordat je je Golden Hour verkeerd gebruikt”, zegt gedragspsycholoog Dan Ariely.

“Het eerste uur van je dag wordt ook wel ‘The Golden Hour’ genoemd. Het zet de toon voor de rest van de dag en is hét moment om inspiratie op te doen. Je hoofd is nog leeg, terwijl je zintuigen al op scherp staan.”

Brian Tracy, time management expert, kwam als eerste met de term ‘Golden Hour’. Een concept dat terug komt in alle time management theorieën en dat keer op keer is bewezen. Door de wetenschap (waarover zometeen meer), maar ook door ervaringsdeskundigen die het in de praktijk (waarover ook zometeen meer) toepasten. Tracy heeft het over 1 uur, gedragspsycholoog Dan Ariely (over wie zometeen meer) spreekt van de eerste 2 van je dag.

Het is het moment waarop je het meest productief bent van de hele dag – aan het begin van de dag. Je brein en energieniveau komen op dit moment samen in een perfect piek. Hét moment om ‘dingen gedaan te krijgen’. Één gouden moment waarop je productiviteit piekt, en waar jij dus optimaal van kunt profiteren.

Dit belangrijkste uur van je dag is het moment waarop je dus het verschil kunt maken tussen een ontspannen en lekker productief dagje of een hectische en chaotische uitputtingsslag.

Geen tijd

Waarom dit uur?

Één van de grootste time management fouten die mensen maken, is de neiging om de meest productieve uren van de dag (de eerste) te gebruiken voor dingen die juist geen hoge cognitieve capaciteit vragen.

Want bedenk je eens goed wat jij met jouw Golden Hour doet. Opstaan, standen poetsen, in je kleren schieten, kinderen naar en school en de auto in springen met een halve banaan en een koffie to go? Zoiets?

Wat je in je Golden Hour doet, is “de toon voor de rest van de dag zetten”. Helaas gaat het juist dáár nogal eens mis:

“De gedachten die je hoofd vullen in de ochtend hebben een enorm sterke invloed op hoe je je voelt, denkt en gedraagt tijdens de rest van de dag.”

Dat kan dus beter, volgens de experts, met een betere invulling van de eerste uren van de dag. Waarom precies dan? Wetenschapper en gedragspsycholoog Dan Ariely:

“Je hoofd is nog leeg, terwijl je zintuigen al op scherp staan.”

Een stelling die niet alleen de wetenschap, maar ook 20 succesvolle CEO’s bevestigen. Zij gebruiken hun Golden Hour ook optimaal – in hun geval voor denkwerk – en dat werkt. Maar welke invulling zou voor jou werken?

Wat je dan niet moet doen (maar waarschijnlijk nu wel doet)

Wat je zou moeten doen is de juiste toon zetten voor je dag. Maar wat we werkelijk doen in de Golden Hour is precies de verkeerde toon aanslaan. Door meteen je telefoon te checken, bijvoorbeeld. Het is de start van een vermoeiende, ergerlijke en stressvolle dag – gegarandeerd.

Geen goede zaak. Want wat er dan gebeurt, is:

  • je checkt je Facebook, Twitter of Instagram – en die sociale kanalen hebben maar bar weinig cognitief vermogen nodig. Zonde van je breinpiek!
  • je ziet een mail voorbij komen van een collega die je het stoom uit de oren doet komen. Je ergert je kapot, zonde van je neutrale zen moment na het waken!
  • je ontdekt in je agenda dat je straks een presentatie hebt, eerst nog een afspraak en dan een vergadering. Zonde van je energie om je daar nu druk om te maken! (Dat komt zo wel.)

Het werkt precies verkeerd om. Je vult je waardevolle uren nu al met allerlei ad hoc en onnozele zaken die je dag er niet productiever op gaan maken. Geven ze je weinig cognitieve uitdaging, dan zul je de rest van je dag ook weinig paraat krijgen. Erger je je, dan blijft dat hangen in de rest van je dag. Maak je je druk en heb je stress, tja… Dan bereid je maar voor op een hectisch dagje!

Voel je al een “o nee, dat doe ik dus ook” gevoel opkomen? Niet gek. De kans is namelijk best groot dat jij bij de 80% van de mensen tussen de 18 en 44 jaar zit die ‘s ochtends binnen 15 minuten hun smartphone checken.

Daar bestaat een beter alternatief voor…

Geen tijd los je zo op

Wat je dan wel doet (vanaf nu)

Wat je wél moet doen in je Golden Hour(s) is aller eerst: tijd voor jezelf nemen. Tijd om op te staan en wakker te worden, zonder al die onnodige prikkels aan je kop. Het eerste half uur moet helemaal voor jou zijn, niet voor sociale updates van je vrienden, mails van je werk, of triggers van je takenlijst.

geen-tijd-2

1. 30 minuten alle tijd

Het eerste half uur is het moment waarop je rust en kalmte inbouwt, om de drukte van de dag aan te kunnen. Het legt een stevige zen-basis die genoeg kan hebben. Start je meteen met prikkels en drukte, dan ontbreekt die kreukelzone en crash je gegarandeerd in de loop van de dag.

Eerst rust en kalmte dus, op jouw manier. Dat kan met een kwartiertje meditatie (werkt het effectiefst), maar ook met een krantje.

Crash later op de dag: afgewend.

geen-tijd-3

2. 10 minuten denktijd

Maar dan ben je nog niet cognitief hoogwaardig bezig geweest, natuurlijk. Dat komt daarna. Je laat je brein eerst even 10 minuten warmlopen door goed over je dag na te denken:

  • Plan wat je vandaag voor elkaar wil krijgen, je 3 Most Important Tasks (MIT).
  • Bekijk je verdere takenlijst en je afspraken voor vandaag even goed.
  • En zorg ook dat je tijd maakt voor leuke dingen, zoals tijd met je familie (zoals Obama doet), lezen (een boek per week) of sporten (ook niet onbelangrijk).

Chaos in je dag: weg gewerkt.

3. 20-60 minuten klustijdgeen-tijd-4

En dan komt het écht werk in je Golden Hour. Het werk dat je straks een hoop drukte en op de lange termijn zelfs een burn out gaat besparen. Je cognitief zware werk is nu aan de beurt. Je brein is er klaar voor, jij bent er klaar voor, je taak ligt klaar, je bent op kantoor aangekomen: aan de bak!

Slik die kikker – oftewel: voer de zwaarste, lelijkste en moeilijkste taak nu uit. Voer daarna de tweede en de derde geplande belangrijke taak uit. Loopt je Golden Hour uit? Geen probleem, zolang die 3 belangrijkste taken maar aan de beurt komen.

Dát is wat je in de rest van je Golden Hour(s) doet. Kikkers slikken. Aan de bak. Weg met het zwaarste werk, dat nu nog te doen is voor je brein – en de rest van je taken vandaag lijken een zacht lentebriesje vergeleken met deze storm.

De hele dag een slag in de rondte werken: geëlimineerd.

geen-tijd-7

Van ‘geen tijd’ naar ‘alle tijd’

Zwier lekker door de rest van je dag heen en waai rustig richting de avond. Een avond waarin je niet opgebrand en uitgeblust op de bank neerploft, maar waar je nog energie had voor dat geplande rondje sportschool. Of rondje speeltuin. Omdat het (nu) kan.

Zo zie je maar: begint het tijdens je eerste Golden Hour(s) van de dag met een prikkelende smartphone en een blik op je inbox of een ‘hersenloze’ activiteit – dan eindigt het in een uitgeputte avond. Begint het met rust, planning, overzicht en een kikker (in die volgorde) – dan heb je nog eens wat aan je dag én avond. En alle dagen bij elkaar opgeteld: aan je leven.

Dat ene moment, dat gouden begin, dat maakt het verschil. Tussen ‘geen tijd’ en ‘alle tijd’!

Dagelijks handige inzichten? Volg ons op social media!

Volg ons onder andere op Instagram of Pinterest. Daar krijg je niet alleen handvatten op het gebied van timemanagement, je ontvangt ook de slimme tips waarmee je jouw communicatie skills een boost geeft. De laatste artikelen netjes en overzichtelijk in je mailbox ontvangen? Schrijf je dan in voor de wekelijkse nieuwsbrief.

Leer je liever lezend, lees dan ons boek Elke Dag om 15.00 Uur Klaar. Maak kennis met de beste inzichten uit onze trainingen en leer slimmer werken in plaats van harder.

Wie zijn wij? | Cursus Time Management

Tijdwinst.com is een trainingsbureau dat zich specialiseert in slimmer (samen)werken. We bieden door het hele land diverse (online) trainingen aan, variërend van timemanagement, assertiviteit, gesprekstechnieken tot aan snellezen. Nieuwsgierig? Neem dan zeker eens een kijkje op onze website of blogs, en schrijf je in voor één van onze (digitale) trainingen.

  1. 1-daagse training Time Management | Blog
  2. 1-daagse training Assertiviteit | Blog
  3. 1-daagse training Gesprekstechnieken | Blog
  4. 1-daagse training Feedback Geven | Blog
  5. 1-daagse training Snellezen, Mindmapping en Geheugentechnieken | Blog
  6. 1-daagse training Effectief Thuiswerken voor Teams | Blog