Op het werk je gevoelens uiten? Veel werknemers, teamleiders en managers zijn van nature niet geneigd dat te doen. Ook niet als een opmerking van een collega hen raakt. Dat terwijl opgekropte gevoelens kunnen leiden tot meer stress, onderlinge frustraties, een minder goede samenwerking en een vol hoofd. Oftewel: geen succes. Met deze 5 tips om gevoelens te uiten lukt het je wel om op het werk open kaart te spelen.
Misschien een opluchting: jij bent niet de enige die zijn eigen gevoelens voor zich houdt. Meer mensen hebben daar moeite mee. Het wordt ons vaak zelfs met de paplepel in gegoten. Klinisch psycholoog Hannah Kyaw Thaung vertelt er meer over in haar TED-talk. Ze benadrukt dat we vaak al in onze jeugd te horen krijgen “Stil maar! Het komt goed!” als we huilen. En als iemand vraagt hoe het gaat, zullen we niet snel antwoorden met “Niet goed, want…”. Zeker op het werk is “Oh goed hoor!” vaak het eerste wat mensen zullen antwoorden. Ook als we juist ergens mee zitten.
Maar is het wel zo goed om emoties en gevoelens als verdriet of boosheid in te slikken? Nee dus, zo laat onderzoek duidelijk zien.
Uitgebreid onderzoek laat zien dat je meer negatieve ervaringen hebt en je depressiever voelt als je je emoties onderdrukt. Geen goed idee dus om er op die manier mee om te gaan! Ook op het werk is op een goede manier omgaan met emoties (positief en negatief) heel belangrijk. Deze tips om je gevoelens te uiten helpen je om dat te doen.
Waarom uiten we onze gevoelens niet op het werk?
Dat we onze emoties vaak voor ons houden, heeft alles te maken met de rationele cultuur in onze maatschappij. We willen problemen graag analyseren en oplossen. Veel mensen zijn gewend om praktisch te denken, ook als je het juist nodig hebt om je gevoel er even te laten zijn.
Bovendien kan het zijn dat je zo je eigen ideeën hebt over praten over gevoelens uitspreken. Vanuit je opvoeding, vanuit eerdere ervaringen of vanuit wat mensen je hebben geleerd. Misschien vind je het “zwak” of “ongepast” om je gevoelens uit te spreken. Een negatieve gedachte die je niet bepaald helpt om die drempel alsnog te nemen!
Nóg een hardnekkig misverstand? Dat emoties niet gepast zijn op de werkvloer. Wel dus! Liz Fosslien (auteur van diverse zelfhulpboeken, bekend uit o.a. The New York Times) vertelt waarom gevoelens uiten juist waardevol is op het werk. Zo vinden mensen het fijn om te weten dat anderen niet perfect zijn en ook soms iets lastigs meemaken. Dat maakt je menselijker en zorgt ervoor dat anderen zich meer met je verbonden voelen. En dat heeft weer positieve gevolgen. Zoals een betere samenwerking, een prettigere werksfeer en meer open communicatie.
Als je je gevoelens niet uitspreekt, draagt dat juist bij aan een minder goede werksfeer. Emoties opkroppen is vaak te merken aan je houding en gedrag. Je gaat misschien meer snauwen of bent sneller geïrriteerd ten opzichte van anders. Ook bij sommige mensen om je heen op het werk blijft dat vast niet onopgemerkt. Misschien denken je collega’s dat het iets met hen te maken heeft. Beter is het dus om hardop uit te spreken wat er speelt.
Tips om gevoelens te uiten op het werk in 5 stappen
Kortom: je gevoelens uiten op het werk is zo’n slecht idee nog niet. Integendeel. Genoeg redenen om het misschien wel een kans te geven. Dát kun je doen via dit 5-stappenplan met tips om gevoelens te uiten.
Stap 1: herken wat het met je doet
Het is nog niet eenvoudig om je gevoel een naam te geven. Misschien merk je dat je wel heel erg snel gefrustreerd bent over kleine dingen en een nare kriebel in je buik hebt. Maar dat is nog niet direct een gevoel. Vaak zijn dat symptomen die aan de oppervlakte een onderliggend gevoel laten zien. Het onderliggende gevoel is dan bijvoorbeeld boosheid, verdriet of gekwetstheid.
Neem in zo’n geval de tijd om een laag dieper te gaan dan alleen die oppervlakkige symptomen. Wat daarbij helpt, is om in een rustige ruimte te zitten en daar de focus van je gedachten te verleggen naar wat je in je lichaam voelt. Hartkloppingen? Spanning? Buikpijn? Waar kan dat op wijzen? En waar komt het precies vandaan?
Kijk of je er een emotie aan kunt koppelen. Geen spanning, maar boosheid. Geen moeheid, maar verdriet. Als je helder hebt wat je voelt, kun je jezelf beter uiten en onder woorden brengen wat er is.
Stap 2: bepaal wat je met je gevoelens wilt doen
Vervolgens is het handig om je gevoel een cijfer te geven. Daarbij staat een 1 voor “nauwelijks waarneembaar” en een 10 voor “heel duidelijk aanwezig”. Hoe heftig is jouw gevoel op die schaal? Dat helpt je meteen om te bepalen of je er iets mee moet en wilt doen.
Bedenk daarna wat jouw behoeften zijn in het uiten van je gevoelens. Wil je erover in gesprek gaan met degene die je dit gevoel heeft gegeven? En wil je in dat geval samen tot een oplossing komen? Of vind je het fijner om eerst je hart te luchten bij iemand anders dan die persoon? Of misschien eerst het een en dan het ander?
Als je merkt dat iets je hoog zit, is het wel belangrijk om er ook mee naar de persoon te gaan die je dat gevoel heeft gegeven. En om je uit te spreken. Al is het maar om zeker te weten dat iets soortgelijks nog eens voorkomt.
Stap 3: ga in gesprek en deel jouw perspectief
Ga nu met de persoon in gesprek. Deel je observaties vanuit jouw perspectief. Let op: houd het bij de feiten en pas op met verwijten. Blijf dicht bij jezelf en benoem wat bepaald gedrag met jou doet.
Doe dus geen uitspraken als “Waarom praat je toch steeds door me heen?!”. Maar zeg liever “Ik merk dat je me soms niet laat uitpraten. Daardoor voel ik me gekwetst en niet gehoord.”
Het 4 G’s feedbackmodel helpt om op goede manieren feedback te geven – volgens 4 G’s: gedrag, gevoel, gevolg en gewenst gedrag. Daarbij begin je met een feitelijke observatie en vertel je van daaruit meer over wat jij daarbij voelt, wat het met jou (of anderen) doet en wat meer gewenst gedrag zou zijn. Daarmee helpt dit feedbackmodel je ook om een oplossing aan te dragen. In onze cursus Gesprekstechnieken gaan we daar verder op in.
Stap 4: vraag naar het perspectief van de ander
Probeer de focus niet alleen op jouw ervaringen te leggen. Stel ook vragen om te toetsen hoe de ander het ziet en geef ruimte om te reageren. Zo kunnen jullie samen in een constructief gesprek de situatie analyseren en misverstanden uit de wereld helpen.
Vooral open vragen zijn daarbij helpend. Vraag de ander bijvoorbeeld “Hoe zie jij dat?” of “Wat herken je van mijn verhaal?”. Ook kun je de ander vragen naar mogelijke oplossingen.
Stap 5: check nog een keer je behoefte
Als het goed is, ben je het gesprek met een bepaalde behoefte ingegaan. Belangrijk is om daar tijdens het gesprek nog eens (liefst vaker dan één keer) bij stil te staan. Check regelmatig of je uit het gesprek hebt kunnen halen waar je naar op zoek was. En is dat niet het geval, benoem je behoefte dan expliciet. De ander kan namelijk niet altijd ruiken wat jouw behoeften zijn.
Wilde je enkel je verhaal kwijt en je daarin begrepen voelen? Geef dan aan dat je dit gewoon wilde delen en graag ‘sorry’ wilt horen. Heb je behoefte om tot een oplossing te komen? Benoem ook dit dan om de ander op weg te helpen.
Belangrijk is om er vooral samen uit te komen als je in gesprek bent met degene die je gevoel veroorzaakte. Leg dus niet meteen een advies op, maar informeer ook of de ander suggesties heeft voor verbetering. Vraag daarnaast of jij ergens bij kunt helpen of over kunt meedenken. Zo laat je je beste intenties zien.
Samengevat
Kortom: je gevoelens uiten op het werk mag wél. Graag zelfs. Het voorkomt frustraties (bij jou en anderen), zorgt voor betere communicatie en helpt je om lastige situaties te voorkomen. En het verbetert ook nog eens je relaties op het werk.
Gevoelens uiten kun je leren – ook op het werk. Met dit stappenplan met tips om je gevoelens te uiten kom je een heel eind op weg:
- Herken je gevoelens
- Bepaal wat je met je gevoelens wilt doen
- Ga in gesprek en deel jouw perspectief
- Vraag naar het perspectief van de ander
- Check nog een keer je behoeften
Volg een cursus gesprekstechnieken
Denk jij nu “Da’s interessante materie, dit soort gesprekstechnieken!”? Wil je meer tips om je gevoelens te uiten, effectieve gesprekken te voeren, grenzen aan te geven en nog veel meer? Volg dan onze 1-daagse cursus Gesprekstechnieken. Je bent van harte welkom om nog veel meer over dit onderwerp te leren en om zo een (nog) betere gesprekspartner te worden.
Dagelijks handige inzichten? Volg ons op social media!
Volg ons onder andere op Instagram of Pinterest. Daar krijg je niet alleen handvatten op het gebied van slimmer communiceren, je ontvangt ook de slimme tips waarmee je jouw productiviteit een boost geeft. De laatste artikelen netjes en overzichtelijk in je mailbox ontvangen? Schrijf je dan in voor de wekelijkse nieuwsbrief.
Leer je liever lezend, lees dan ons boek Elke Dag om 15.00 Uur Klaar. Maak kennis met de beste inzichten uit onze trainingen en leer slimmer werken in plaats van harder.
Dit bericht op Instagram bekijken
Wie zijn wij? | Cursus Gesprekstechnieken
Tijdwinst.com is een trainingsbureau dat zich specialiseert in slimmer (samen)werken. We bieden door het hele land diverse (online) trainingen aan, variërend van timemanagement, assertiviteit, gesprekstechnieken tot aan snellezen. Nieuwsgierig? Neem dan zeker eens een kijkje op onze website of blogs, en schrijf je in voor één van onze (digitale) trainingen.
- 1-daagse training Time Management | Blog
- 1-daagse training Assertiviteit | Blog
- 1-daagse training Gesprekstechnieken | Blog
- 1-daagse training Feedback Geven | Blog
- 1-daagse training Snellezen, Mindmapping en Geheugentechnieken | Blog
- 1-daagse training Effectief Thuiswerken voor Teams | Blog