Hij hád een doel. De Tour winnen. Maar daar legde hij de focus niet op, omdat ‘doelen stellen’ zwaar wordt overschat. Zijn focus lag op zijn systeem. Winnen deed hij vervolgens, als eerste Brit in de geschiedenis. Precies zijn bijzondere én simpele systeem, werkt voor iedereen met grote doelen en kleine voornemens.

De experts en goeroes gaan er helemaal los op. Doelen stellen. David Allen bijvoorbeeld (ken je van ‘Getting Things Done’) heeft het over maar liefst “6 Horizons of Focus”. En Stephen Covey (je weet wel, van het tijdloze zelfhulpboek ‘The 7 Habits of Highly Effective People’) heeft het maar al te graag over “je ware Noorden vinden” en “je Personal Mission Statement opstellen”. Hij heeft het zelfs over “Family Mission Statements”, waarbij het gaat om de ultieme doelen stellen van je gezin.

Het gaat ver, dat doelen stellen.

Te ver. Letterlijk. Want doelen stellen betekent altijd een ver-weg-visie hebben. En dat werkt niet, als je je leven van vandaag en morgen wil verbeteren. Het werkt trouwens ook niet als je je verre toekomst wil veranderen. Eigenlijk werkt doelen stellen gewoon niet. Niet zoals jij denkt, tenminste.

doelen-stellen-5

Wat er mis is met doelen stellen

Doelen stellen werkt niet – en werkt zelfs averechts – door een aantal dingen. 3, om precies te zijn.

1. Doelen maken je ongelukkig

Door te focussen op een doel, creëer je een als-dan-situatie. Als ik mijn doel behaal, dan is het goed. Alles daarvóór bestempel je daarmee automatisch als nog-niet-goed-genoeg. Hoe verder weg in de toekomst je doel is, hoe langer je leeft in een situatie die nog-niet-goed is.

Dat is een enorme last om op je schouders te dragen en levert je behoorlijke bakken stress op. De langetermijn ontevredenheid in combinatie met die stress en verantwoordelijkheid betekent automatisch ongelukkigheid. Je zegt tegen jezelf:

“Als ik mijn doel bereik, dan ben ik gelukkig.”

2. Doelen zorgen voor een jojo-effect

Je stelt een doel, misschien niet eens zo heel ver weg. Je wil dit jaar een marathon rennen. Of 5 kilo afvallen. Helder doel. Haalbaar doel zelfs, waarschijnlijk.

Je haalt je doel, en dan zit je werk er op. Na het passeren van de finish zit je hardloopschema er op. Veel lopers geven er dan al gauw de brui aan en trekken weer liever hun sloffen aan dan hun hardloopschoenen. Na die 5 kilo is het dieet klaar en zitten ze er zó weer aan, totdat je weer een afval-doel stelt. Typisch jojo-effect van doelen stellen:

“Het doel is weg, en daarmee de motivatie.”

3. Doelen zijn geen toekomstgaranties

Ze doen wel alsof, maar doelen hebben de toekomst helemaal niet in de hand. Je kunt niet zeggen waar je over 10 jaar staat. Of wat er over 10 maanden gebeurt, op weg naar je doel. Het is een illusie om te denken dat je controle hebt over de toekomst – en daarmee over je doel.

Wordt de marathon van Rotterdam verplaatst naar Nooitgedacht (zoek het maar eens op), dan haak je waarschijnlijk af. Heeft je kostbare slowjuicer het begeven, dan geef je je sapdieet al gauw op. Kortom:

Je hebt nooit de volledige controle over de koers, waardoor je doel bij elke wijziging verder uit zicht raakt of compleet op de klippen slaat.

doelen-stellen

Wat de Tour de France daar mee te maken heeft

Als doelen stellen overduidelijk niet werkt – in tegenstelling tot wat de goeroes allemaal roepen – wat werkt er dan wel, als je toch graag stappen vooruit maakt in je leven?

Stap even weg van het schip en stap met me op de fiets, voor het antwoord. Want het is een fietser, die hier de ware goeroe is als het op doelen stellen aankomt:

Dave Brailsford.

Heb je waarschijnlijk nooit van gehoord. Maar waarschijnlijk wel van Team Sky en van Chris Froome, als je wat van wielrennen weet. Je sportkennis maakt gelukkig geen verschil in het begrijpen van zijn systeem en hoe hij dingen wél voor elkaar krijgt, zónder doelen stellen.

Dave Brailsford was in elk geval de man die het Britse wielrenteam internationaal op de kaart zette, door de ene na de andere Tour de France winnaar af te leveren en er voor te zorgen dat het team voor het eerst mocht deelnemen aan de Olympische spelen.

doelen-stellen-3

Dave Brailsford, in het midden.

Mooie prestaties. Hoe bereikte hij ze?

Niet door te focussen op doelen stellen. Dat hadden al zijn voorgangers ook al gedaan: de Tour winnen, aan de Olympische Spelen meedoen. Heldere doelen. Maar zijn voorgangers bereikten ze niet. Hij wel.

Zijn 1% aanpak

Brailsford’s aanpak was simpel. Hij legde de focus niet op het doel, op ‘het grote plaatje’, ‘het ware Noorden’ en zelfs niet op ‘6 verschillende horizonnen’. Hij legde de focus op het systeem.

Een systeem dat zijn team telkens een beetje beter maakte. Op een haalbare manier. Door de koers zo klein mogelijk te maken. Zo klein als één klein procentje. Elke dag.

Hij noemt het:

“De 1% marge van verbetering.”

Hij verbeterde zijn team elke dag opnieuw, op alle vlakken, met 1%. Een procent lichtere fietsen, een procent sneller trainen, een procent betere massage gel, een procent betere voeding. Hij pakte het breed aan, en zette die lijn voort en voort en voort en voort – met 1% per keer. 1% werd op die manier 2%, en 2% werd 3%, 3 werden er 4, enzovoort. Stijging, stijging, stijging. Vooruitgang, vooruitgang, vooruitgang. Als vanzelf recht op het doel af.

doelen-stellen-1

Brailsford verwachtte dat hij het Sky Team binnen 5 jaar naar de top van de Tour de France kon brengen. Binnen 3 jaar kende de Tour zijn eerste Britse winnaar aller tijden: Sir Bradley Wiggins. Datzelfde jaar won het Brits Olympisch wielrenteam 70% van alle gouden medailles die er te winnen vielen. Zijn systeem werkte. Als een tierelier.

Jouw aanpak

Vergeet wat je wil bereiken, bedenk wat je wil gaan doen. Vergeet je doel, focus dagelijks op je systeem. Dan bereik je het doel vanzelf.

Geef voor jezelf eens antwoord op de vraag:

“Als ik focus op mijn doel, heb ik dan resultaat?”

Het antwoord is onzeker. Waarschijnlijk is het nee. En zeker weten maakt het in de tussentijd je ongelukkig. Bovendien is het altijd eindig.

En dan op de vraag:

“Als ik het doel vergeet en mijn focus verplaats naar het systeem, heb ik dan resultaat?”

Het antwoord is ja. Altijd ja.

Met de focus op je systeem van 1% verbetering:

  • boek je elke keer weer een beetje resultaat;
  • blijf je vooruitgang zien – wat je telkens weer motivatie en geluk oplevert;
  • kun je makkelijk bijsturen wanneer de koers verandert;
  • houd je het altijd haalbaar;
  • en creëer je een constante lijn, in plaats van een jojo-bal.

Dát is allemaal resultaat. Stuk voor stuk vooruitgang. Oneindig. Altijd instapklaar.

Hoe dat werkt, voor jou:

  • Wil je een boek schrijven? Focus niet op het doel “over drie jaar heb ik een bestseller” – maar bouw je 1% systeem. De eerste dag 1 zin schrijven. De tweede dag 2, enzovoort. Of, als dat voor jou beter werkt: elke dag 1% van het boek schrijven. 500 woorden bijvoorbeeld. En als het een dag niet lukt, 250 woorden is ook goed. Of 10, desnoods. Dat heet bijsturen én resultaat blijven boeken.
  • Wil je op kantoor overgaan op holacracy en scrummen? Gooi het roer dan niet om, maar zet telkens heel kleine stapjes in de richting. Door te beginnen met een kleine stand up meeting in de ochtend van 1 minuut, bijvoorbeeld. En op het volgende teamuitje een bedrijfsbreed scrum-team te zetten die de organisatie op zich neemt. Kleine stapjes, consequent, groot verschil. Over een jaar is jouw afdeling misschien al helemaal over.
  • Of heb jij een heel andere ambitie, die meer op fysiek gebied ligt? Wil je bodybuilder worden (of gewoon een strakker lijf krijgen)? Focus niet op plaatjes van Arnold Schwarzenegger terwijl je naar je eigen zompige lijf kijkt. Focus liever op je 1% systeem. Bijvoorbeeld: elke dag 1 push-up erbij. Zeer haalbaar! Correctie: wél ontzettend haalbaar!

Je hoeft je natuurlijk niet altijd aan die heilige graal van 1% te houden. Het gaat om het idee. Om bewust bezig zijn met je systeem. Om haalbare gewoontes op te bouwen. Met minimale, maar gestage vooruitgang. Houd vervolgens die focus op je systeem, wat het ook is, in plaats van op je doel. Da’s toch doelloos.

Want onthoud:

“Doelen stellen is goed voor het denken over vooruitgang. Systemen bouwen is goed voor het maken van vooruitgang.”

doelen-stellen-2

Dagelijks handige inzichten? Volg ons op social media!

Volg ons onder andere op Instagram of Pinterest. Daar krijg je niet alleen handvatten op het gebied van timemanagement, je ontvangt ook de slimme tips waarmee je jouw communicatie skills een boost geeft. De laatste artikelen netjes en overzichtelijk in je mailbox ontvangen? Schrijf je dan in voor de wekelijkse nieuwsbrief.

Leer je liever lezend, lees dan ons boek Elke Dag om 15.00 Uur Klaar. Maak kennis met de beste inzichten uit onze trainingen en leer slimmer werken in plaats van harder.

Wie zijn wij? | Cursus Time Management

Tijdwinst.com is een trainingsbureau dat zich specialiseert in slimmer (samen)werken. We bieden door het hele land diverse (online) trainingen aan, variërend van timemanagement, assertiviteit, gesprekstechnieken tot aan snellezen. Nieuwsgierig? Neem dan zeker eens een kijkje op onze website of blogs, en schrijf je in voor één van onze (digitale) trainingen.

  1. 1-daagse training Time Management | Blog
  2. 1-daagse training Assertiviteit | Blog
  3. 1-daagse training Gesprekstechnieken | Blog
  4. 1-daagse training Feedback Geven | Blog
  5. 1-daagse training Snellezen, Mindmapping en Geheugentechnieken | Blog
  6. 1-daagse training Effectief Thuiswerken voor Teams | Blog