Nachtrust is goed voor je productiviteit, dat wist je misschien al. Maar hóe belangrijk een gezonde dosis slaap voor je werk, je lijf en je leven is – dat lees je hier: 4 wetenschappelijk onderbouwde redenen om (nog) beter het bed in te duiken.

Je collega is vandaag een stuk irritanter dan normaal. En de koffie smaakt ook al voor geen meter. Je neus loopt sinds vanochtend al non-stop en wat moet je in hemelsnaam met al die mappen op je bureau?

Misschien ligt het vandaag niet aan je collega, de koffie, je neus en die mappen. Misschien ben je met het verkeerde been uit bed gestapt… Gelukkig is dit niet iets wat je overkomt, maar een kwestie van slaap management: bewust beter met je slaap omgaan.

Want wanneer je beter met je bedtijd omgaat, kan dat een wereld van verschil maken tijdens je werkdag en zelfs in de rest van je leven. Een lijst van 4 wetenschappelijk onderbouwde voordelen van gezonde slaapgewoontes:

#1 Veranderingen in je slaapritme hebben direct effect op je gezondheid

Dat je met minder slaap meer vatbaar bent voor ziek, zwak en misselijk zijn – was misschien al bekend. Maar hoe direct die link is en hoe ver die invloed gaat, was nog nooit eerder aangetoond. Totdat professor in epidemiologie Erol Fikrig van Yale School of Medicine zich er mee bemoeide en onderzoek deed naar het kortetermijneffect van veranderingen in je biologische ritme (circadian rhythm). Oftewel: wat gebeurt er met je, wanneer je een nachtje doorhaalt of zelfs maar later naar bed gaat?

Eerst even een lesje biologisch ritme en wat slaaptekort daar mee doet. Een bepaalde groep zenuwcellen in je hersenen (prefrontale cortex) regelt je biologisch ritme en dus onder andere:

• je hongergevoel
• slaperigheid
• alertheid
• bloeddruk
• hormonen
• je mentale helderheid
• en je immuunsysteem

Deze groep wordt beïnvloed wanneer je gedrag veranderd. Je werkt bijvoorbeeld een keer tot diep in de nacht door. Moet kunnen, toch? Nee, want deze zenuwcellen zijn meteen van slag, en daarmee dus je biologische klok, je immuunsysteem en de hele mikmak erbij.

Beter slapen

Professor Fikrig raadt daarom niet alleen aan om je slaapritme zo natuurlijk mogelijk te houden. Dat wil zeggen: niet te veel licht voor je gaat slapen (met behulp van de Flux-app die de blauwe licht-tinten uit je beeldscherm haalt bijvoorbeeld, wanneer je tóch graag je laptop mee naar bed neemt of nog even iets op de bank wil afmaken) en genoeg licht in het eerste uur nadat je wakker bent geworden, jezelf genoeg slaap gunnen en je aan een vast ritme vasthouden. Op die manier houd je je lichaam en hoofd gezond en je biologische rikketik op tijd.

#2 Met een goede nachtrust boek je meer succes, door betere beslissingen

Onderzoek van de afdeling Psychologie en Neurowetenschappen van de Universiteit van Massachusetts toont aan dat mensen die een goede nachtrust hebben gehad, beter zijn in het maken van beslissingen en daardoor meer succes boeken.

De testgroep in dit onderzoek werd opgesplitst in tweeën: één deel doornroosjes die een gezonde nachtrust genoten en één deel nachtbrakers. De twee groepen moesten een kaartspel voltooien, waarbij ze geldprijzen konden winnen door de juiste kaarten te kiezen. De nachtbrakers deden het beduidend slechter dan de doornroosjes, die prijs na prijs in de wacht sleepten. Bovendien begrepen de doornroosjes de spelregels een stuk sneller.

Al met al maakten zij dus een stuk slimmere beslissingen, die leidden tot winst en succes. De nachtbrakers kwamen er maar bekaaid vanaf:

beter-slapen-2 Cijfers onderzoek

#3 Te vroeg wakker worden maakt je lopende emotie-bom

Wanneer je je REM-slaap (laatste gedeelte van je slaap-cyclus, lichte slaap) te vroeg afbreekt, word je daar niet blij van. Dat is gebleken uit dit neurobiologisch onderzoek, zoals gepubliceerd in Elsevier.

Dit gedeelte van je slaap zorgt er namelijk voor dat je ervaringen uit het verleden (bijvoorbeeld de vorige dag) op de juiste manier verwerkt, waardoor de emotionele impact minder heftig is. Wanneer je je REM-slaap onderbreekt, werk je zelfs stress- en angststoornissen in de hand. Bovendien komen emotionele ervaringen gedurende de dag dan extra hard binnen doordat het functionele verbindingen in de prefrontale cortex in je brein verbreekt.

beter-slapen-6 Cijfers onderzoek


Het blauwe plekje is een verandering in de emotionele reactie. Het gele plekje is een verandering in een functionele verbinding in de prefrontale cortex

Kortom: je bent emotioneel van de rails. Niet iets om blij van te worden. Of je collega’s blij mee te maken. Wordt dus geen lopende emotie-bom die elk moment kan barsten en stop met het onderbreken van je slaapcyclus in de ochtend, doordat je te weinig slaapt.

Precies weten wanneer jouw slaapcyclus geëindigd is en wat het juiste moment is om wakker te worden? Probeer dan eens de Sleep Cycle app voor Apple of de Sleep as Android app: die meten in welke slaapcyclus je je bevindt en wekken je op het juiste moment (binnen een door jou aangegeven tijdsblok).

#4 Na een goede nachtrust leer je sneller en onthoud je zaken langer

De afdeling psychologie van de Universiteit van Notre Dame ondervond door onderzoek dat voldoende slaap direct effect heeft op je geheugen: nieuwe dingen worden sneller opgepikt, verwerkt, opgeslagen en blijven langer hangen.

Een groep die 12 uur wakker is gebleven (de nachtbrakers) en een groep die 12 uur heeft mogen tukken (de doornroosjes) werd in dit onderzoek een woord-test voorgelegd. Zij moesten beiden woorden met dezelfde betekenissen met elkaar associëren. Wederom slaagden de doornroosjes met glans en bleven de nachtbrakers ver achter.

beter-slapen-3 Cijfers onderzoek


A: De doornroosjes (Sleep) konden de woord-associatie-test stukken beter volbrengen dan de nachtbrakers (Wake). B: De doornroosjes herinnerden zich de woorden na een tijdje nog prima, terwijl de nachtbrakers aanzienlijk minder onthouden hadden

De groep die goed had geslapen wist de gerelateerde en ongerelateerde woorden met gemak er uit te pikken, terwijl de nachtbrakers slechts een enkel ongerelateerd woord uit de serie wist te herkennen.
Bovendien waren de nachtbrakers bar slecht in het onthouden van de woorden, terwijl de doornroosjes zich praktisch alles nog herinnerden.

Welterusten!

Wanneer je in het vervolg nog eens overweegt om je biologische klok overboord te gooien en toch een nachtje door te werken of je wekker een uurtje eerder zet om alvast aan de slag te gaan – denk hier dan aan: je gaat hoogstwaarschijnlijk ruzie maken met je collega, die mappen op je bureau krijg je nooit weg gewerkt en je lopende neus gaat geheid over in een hardnekkige keelontsteking.

Beter slapen doe je zo

Zorg er daarom voor dat je beter omgaat met jouw Slaap Management, als je deze situaties wil voorkomen en meer succes wil boeken in je werk en je leven. Hoe je dat doet? Leer het van de besten in Naar bed met beroemdheden: 6 slaaprituelen voor succes.

Dagelijks handige inzichten? Volg ons op social media!

Volg ons onder andere op Instagram of Pinterest. Daar krijg je niet alleen handvatten op het gebied van timemanagement, je ontvangt ook de slimme tips waarmee je jouw communicatie skills een boost geeft. De laatste artikelen netjes en overzichtelijk in je mailbox ontvangen? Schrijf je dan in voor de wekelijkse nieuwsbrief.

Leer je liever lezend, lees dan ons boek Elke Dag om 15.00 Uur Klaar. Maak kennis met de beste inzichten uit onze trainingen en leer slimmer werken in plaats van harder.

Wie zijn wij? | Cursus Time Management

Tijdwinst.com is een trainingsbureau dat zich specialiseert in slimmer (samen)werken. We bieden door het hele land diverse (online) trainingen aan, variërend van timemanagement, assertiviteit, gesprekstechnieken tot aan snellezen. Nieuwsgierig? Neem dan zeker eens een kijkje op onze website of blogs, en schrijf je in voor één van onze (digitale) trainingen.

  1. 1-daagse training Time Management | Blog
  2. 1-daagse training Assertiviteit | Blog
  3. 1-daagse training Gesprekstechnieken | Blog
  4. 1-daagse training Feedback Geven | Blog
  5. 1-daagse training Snellezen, Mindmapping en Geheugentechnieken | Blog
  6. 1-daagse training Effectief Thuiswerken voor Teams | Blog