We hebben het vaak gezegd: veel boeken lezen doet wonderen voor je brein — jij verslindt er dan ook een hoop. Super! Toch schuilt hier een gevaar in. Wanneer je namelijk alleen maar bezig bent de aantallen en niet met de kwaliteit, besteed jij je leestijd fout. Voorkom dit, met deze 6 punten.

In een voorgaand artikel bespraken we de talloze manieren waarop veel boeken lezen je brein – en leven – verbetert. Zo vergroot het niet alleen je vocabulair en kennis, iedere dag lezen schijnt zelfs je focus en concentratie te verbeteren! Alleen maar voordelen dus.

Toch schuilt er een gevaar in dit lezen van vijftig boeken per jaar.

Maar al te snel trap je namelijk in de valkuil van het verkiezen van kwantiteit boven kwaliteit. Daarom geven we je in de komende 5 minuten een aantal punten waar jij op moet letten, wil je niet alleen die stapel boeken uitlezen, maar er ook daadwerkelijk van iets van opsteken.

Veel boeken lezen? 6x waar je op moet letten

Een aantal handige inzichten, op een rij:

1. Werkelijk goede boeken zijn zeldzaam — weet dus met welke intentie je leest

Na een tijdje gelezen te hebben, zul je opmerken dat niet elk boek even goed is als zijn voorganger. Je zult dan ook snel onderscheid leren maken tussen boeken en ze kunnen indelen in één van deze categorieën:

  • De eerste categorie zijn boeken met een goede inhoud. Deze boeken hebben een goede boodschap of leveren interessante leerstof. Hoe fantastisch het verder geschreven is, is niet ontzettend van belang — het belangrijkste is dat jij de auteur en zijn boodschap kunt volgen.
  • Boeken die uitblinken door goed vakmanschap zijn de tweede categorie. Hierbij gaat het niet zozeer om een duidelijke boodschap of om de hoogwaardige content, maar zijn de wijze waarop de schrijver omgaat met woorden en verhaallijnen het krachtigst — ze nemen je mee.

Boeken die binnen beide categorieën vallen zijn helaas erg zeldzaam.

Uiteindelijk maakt het vrij weinig uit, uit welke categorie je een boek kiest, zolang voor jou maar duidelijk is met welke intentie je leest — lees je voor de verwondering of voor de boodschap? Hier rekening mee houden maakt jouw leesstijd efficiënter.

Veel boeken lezen

2. Hou het bij de ‘real deal’ — wees kieskeurig in je bronnen

Vanzelfsprekend zijn er dus ook een hoop slechte boeken —  boeken vol theoretische ‘fluf’, geschreven door personen die denken dat ze veel van een onderwerp afweten, maar nooit werkelijk het onderwerp hebben ‘geleefd’.

Een auteur kan bijvoorbeeld gelezen hebben over een andere persoon die een belevenis heeft gehad. Of neem ‘experts’, ‘ondernemers’ of ‘consultants’ die ontzettend veel weten over een onderwerp, terwijl ze enkel de notities van anderen in een mooi verhaaltje hebben geprompt.

Let er dan ook op dat wanneer je een boek kiest, deze geschreven is door een expert of door iemand die zo dicht bij de bron staat dat hij of zij ook waardevolle informatie kan verschaffen — ‘Talk the talk’, oppervlakkig. ‘Walk the walk’, enorm waardevol.

Sta daarom niet te lang stil bij boeken die niet geschreven zijn door ‘the real deal’ en sla ze dicht — ook al staan ze misschien op een bestsellerlijst. 50 boeken per jaar aantikken, terwijl de inhoud slecht of oppervlakkig is, is namelijk niet bepaald nuttig.

3. Laat veel boeken lezen  geen nieuwe vorm van uitstelgedrag worden

Omdat veel boeken lezen natuurlijk ontzettend goed is voor je algemene ontwikkeling en kennis, is het dan ook geen geheim dat haast alle succesvolle mensen dit dagelijks doen.

Je leest dan ook overal dat als jij zelf succesvol wil zijn, je ook per dag een paar een aantal pagina’s of minuten moet lezen. En hoewel dit zeker geen slecht advies is – we raden het zelf namelijk geregeld aan – zul je er toch voor moeten waken dat je jezelf hier niet in verliest.

Het is namelijk maar al te gemakkelijk om bepaalde acties die jij moet ondernemen te blijven uitstellen, omdat je voor jouw gevoel nog niet voldoende informatie hebt verzameld. Hierdoor blijf je boeken lezen over geweldige marketingtechnieken, terwijl je het daadwerkelijk opstellen van een marketingplan vooruitschuift.

Hoewel je bij ieder nieuw boek zeker nieuwe informatie opdoet, zul je op een gegeven moment toch de knoop moeten doorhakken en gewoon beginnen — anders dient het lezen van boeken enkel als een vorm van uitstelgedrag.

Lees dus veel, zeker, maar weet ook wanneer je het boek moet dichtslaan en werkelijk actie onderneemt.

Veel boeken lezen

4. Soms zul je moeten stoppen met lezen om actie te ondernemen

Bovenstaande tip geldt daarbij nog meer wanneer je een boek leest voor je persoonlijke ontwikkeling. Wanneer je namelijk met een bepaalde vraag of probleem een boek openslaat, zul je meteen actie moeten ondernemen wanneer op toepasbaar advies stuit.

Zodra jij bijvoorbeeld wilt leren hoe je een productievere ochtend kunt hebben, kun je wel het hele boek uitlezen en pas actie ondernemen wanneer je het uit hebt, de tips en adviezen zullen niet blijven hangen.

Blijf dus niet hangen in het het lezen van boeken op zich, maar onderneem actie wanneer je het gewenste advies hebt gevonden — anders lees je enkel voor het het lezen zelf.

5. Houd rekening met het juiste moment — soms bevind jij je in een andere levensfase

Misschien heb je een bepaald boek of onderwerp op je leeslijst staan waar je maar nooit aan toe lijkt te komen — het voelt niet goed niet als het juiste moment of je merkt dat het niet je volledige interesse kan grijpen. Schrijf het toch niet meteen af.

Net als dat jij je ontwikkelt, ontwikkelt ook jouw interessegebied. Dat je nu niet klaar bent voor een specifiek boek, wil niet zeggen dat je dat over een aantal jaar niet bent. Begin je dus bijvoorbeeld aan een uitvoerig psychologieboek, maar kun je niet helemaal meekomen, leg het dan met een gerust hart weg voor een ander moment.

Veel te vaak blijf je namelijk lezen zodat je het eindelijk van je leeslijst kunt vinken — zonde van je tijd en een verspilling van een leermoment. Pak dus het boek op een later moment weer op, wanneer je er wel klaar voor bent.

6. Blijf objectief en kritisch — schrijvers zijn geen alwetende bron, maar mensen

Wat jouw mening of standpunten ook inhouden, je vindt altijd wel een schrijver of niche die daar bij aansluit en het met je eens is.

Toch is het ontzettend belangrijk om te onthouden dat ondanks dat iets ergens zwart op wit staat geschreven, het niet meteen betekent dat het waar – en rechtvaardig – is. Schrijvers zijn namelijk ook maar mensen en mensen hebben een mening.

Onthoud dit bij het lezen, vooral wanneer je op zoekt bent naar ‘antwoorden’ op bepaalde vragen. Dat een bepaalde expert ergens iets van vindt, wil niet zeggen dat dit de manier voor jou is.

Breid daarom je leesgebied eens uit — lees boeken waarin het standpunt verschilt met dat van jou, wellicht vind je een aantal verrassende nieuwe inzichten.

Veel boeken lezen

Kortom, veel boeken lezen?

We kunnen je dan wel steeds vertellen dat je mentale en psychologische voordelen zult ervaren wanneer je vijftig boeken per jaar wegleest, zodra het alleen maar een race wordt om dit aantal te behalen, heb je er nog vrij weinig aan.

Waar het uiteindelijk allemaal om draait, is dat jij plezier hebt tijdens het lezen, of je nu één boek per week leest, of per maand.

Let dan in ieder geval op deze punten:

  1. Weet met welke intentie je aan een boek begint.
  2. Verkies boeken van mensen die daadwerkelijk de situatie hebben beleefd.
  3. Laat lezen niet voor een nieuwe vorm van uitstelgedrag zorgen.
  4. Soms zul je moeten stoppen met lezen om actie te ondernemen.
  5. Houd rekening met het jouw timing — soms is het niet het juiste moment.
  6. Blijf objectief — schrijvers zijn geen alwetende bron, maar mensen.

Veel boeken lezen

Meer weten?

Nu je weet waar je op moet letten, kun je beginnen aan die stapel boeken. Zou het daarbij niet ontzettend handig zijn als je daar nog sneller doorheen zou gaan?

Dat kan! — met een cursus Snellezen, Geheugentechnieken en Mind Mapping.

Aan de hand van wetenschappelijk bewezen snelleestechnieken leer jij in minder dan 1 dag hoe je jouw leessnelheid maar liefst verdubbelt, met volledig tekstbegrip natuurlijk! Dit natuurlijk allemaal onder begeleiding van een snellees-expert.

Daarnaast leer je handige mindmap technieken waardoor je sneller hoogwaardige informatie herkent en samenvat – in één oogopslag herken je hierdoor of een boek het lezen waard is. Op die manier wordt het verhaal van de schrijver, jouw eigen verhaal.

Volg ‘m dus eens, die cursus Snellezen (en leer meteen een aantal handige geheugentechnieken en mindmap methodes!)

Dagelijks handige inzichten? Volg ons op social media!

Volg ons onder andere op Instagram of Pinterest. Daar krijg je niet alleen handvatten op het gebied van slimmer communiceren, je ontvangt ook de slimme tips waarmee je jouw productiviteit een boost geeft. De laatste artikelen netjes en overzichtelijk in je mailbox ontvangen? Schrijf je dan in voor de wekelijkse nieuwsbrief.

Leer je liever lezend, lees dan ons boek Elke Dag om 15.00 Uur Klaar. Maak kennis met de beste inzichten uit onze trainingen en leer slimmer werken in plaats van harder. En snellezen? Tekstbegrip? En leessnelheid? Zulke zaken komen ook aan bod.

Wie zijn wij? | Training Snellezen, Geheugentechnieken & Mindmapping

Tijdwinst.com is een trainingsbureau dat zich specialiseert in slimmer (samen)werken. We bieden door het hele land diverse (online) trainingen aan, variërend van timemanagement, assertiviteit, gesprekstechnieken tot aan snellezen. Nieuwsgierig? Neem dan zeker eens een kijkje op onze website of blogs, en schrijf je in voor één van onze (digitale) trainingen.

  1. 1-daagse training Time Management | Blog
  2. 1-daagse training Assertiviteit | Blog
  3. 1-daagse training Gesprekstechnieken | Blog
  4. 1-daagse training Feedback Geven | Blog
  5. 1-daagse training Snellezen, Mindmapping en Geheugentechnieken | Blog
  6. 1-daagse training Effectief Thuiswerken voor Teams | Blog