50% van alle dertigers en veertigers heeft er last van: altijd moe zijn. De helft! Dat komt door onze leuke, volle levens. En dat willen we graag zo houden, maar dan zonder die burn out op de loer. Dr Shilpi Agarwal heeft 1 supersimpele én bewezen werkende tip.
Je kunt er niet omheen, vermoeidheid is een enorm probleem in onze maatschappij. Ongeveer de helft van alle mensen in de leeftijdscategorie 30-50 heeft te maken met een vermoeidheid die maar niet weg lijkt te gaan. De helft!
En dat leidt weer tot ernstige klachten als overspanning, depressie en burn out: vaak de eerstvolgende stap na ‘altijd moe zijn’.
Aan zo’n enorm probleem, moet een enorme oorzaak ten grondslag liggen. Maar we lijken hem maar niet te zien en al zeker niet te kunnen oplossen. Anders zou de helft van die leeftijdscategorie niet in de rats zitten. Wat zien we hier over het hoofd? En wat doen we precies verkeerd, om in zo’n grote getalen altijd moe te zijn?
“Leven.”
Dat zegt dr. Shilpi Agarwal tenminste. Specifieker gezegd: we hebben een verkeerde levensstijl, volgens haar. Die is veel te snel, veel te vol, veel te druk en – simpelweg – veel te veel. Werken, sporten, slapen, voor je gezin zorgen, voor jezelf zorgen, een goede partner zijn, een leuke ouder zijn, een geweldige vriend(in) zijn: we willen het allemaal. En we krijgen het nog voor elkaar ook.
Maar de prijs die we daarvoor betalen is dat we stiekem altijd moe zijn.
Dit maakt je altijd moe
“Ik zie veel mensen, vrouwen veelal, die niet per se met een medisch mankement zitten en die veel bezig zijn met gezond eten en leven, maar die ondertussen zo gestrest zijn dat ze zichzelf voorbij lopen.”
Vergis je niet, dr. Agarwal is geen saaie kattenvrouw die claimt dat je al die dingen in je volle agenda niet moet doen en in plaats daarvan thuis op je kont moet zitten om verder niks te beleven. Het tegenovergestelde is waar. Zij wil ook alles uit haar jonge, leuke leven halen. En ze doet het ook nog. Maar dan zónder altijd moe te zijn!
“Net als veel andere vrouwen vandaag de dag ben ik een moderne meid die altijd bezig is. Ik hou van werken, leuke dingen doen, van beauty en de laatste trends bijhouden. Ik weet ook dat vrouwen vaak vergeten om daarnaast voor hun eigen gezondheid te zorgen.” – dr. Shilpi Agarwal
Dat propvolle leven, zonder altijd moe te zijn, dat heeft logischerwijs alles met gezond zijn en goed voor jezelf zorgen te maken. Maar hoe doe je dat dan precies, als je agenda al zo vol is? Dr. Agarwal heeft het antwoord.
Minder moe, even leuk leven
Dat “chronisch druk zijn” van ons, zoals Agarwal het noemt, dat wordt onterecht ‘onontkoombaar’ genoemd in onze maatschappij. ‘Het is nu eenmaal zo’, lijkt de stelling. Collega en life coach Joanna Lindenbaum durft dat te ontkrachten en drukt ons graag met de neus op de feiten van de gevolgen van chronisch druk zijn:
“Ik zie in de praktijk telkens weer hoe chronisch druk zijn leidt tot een burn out, waardoor slechte beslissingen worden genomen door oververmoeidheid en, misschien wel het belangrijkste, we steeds verder losraken van onszelf en anderen.”
Dat kan die volle agenda toch niet waard zijn? Hoe komen we dan van die chronische drukheid af, zonder in te leveren op alles wat we (willen) doen?
Door niks te doen! Letterlijk, zelfs.
Doe NIKS
Dr. Agarwal:
“De beste oplossing voor chronische drukheid en daardoor altijd moe zijn, is tijd opzij zetten voor een moment voor jezelf.”
Je kan nóg zo druk zijn, een momentje voor jezelf zit er altijd wel in. Dat hoeven namelijk geen hele avonden vol baddersessies of yogalessen te zijn. Mag wel, maar het kan al vanaf een veel kleiner formaat:
- Neem wat vaker een mini-break op je werk, buiten je lunchpauze om. Ga 5 minuutjes naar buiten, meer niet. Die paar minuutjes kun je wel gemist worden, en het levert je des te meer verfrissing op om daarna weer aan het werk te kunnen.
“Loop naar de broodjeszaak om de hoek, bekijk een grappig filmpje op je Facebook, of ga gewoon even rustig zitten”, stelt Agarwal voor.
- Neem thuis ook zo’n niks-break. Hier mag het wat langer: probeer er 10 van te maken. Of, doe eens gek, 15 minuten niks. Maar dan écht niks!
Lindenbaum: “Geen yoga, geen wandeling, geen technologie… Simpelweg niets meer doen dan er zijn. Tien minuten lijkt misschien geen big deal, maar wanneer je die tijd elke dag even pakt heeft dat een enorme impact op de langetermijn.”
Extra tip: héél even niks doen, als tussendoortje op kantoor bijvoorbeeld, check dan de superhandige site donothingfor2minutes.com
Wat ‘niks’ met je brein doet
We hebben het er op deze plek al eerder over gehad:
“Het probleem is niet dat je te veel aan je hoofd hebt, het probleem is dat er geen stilte-tijd meer bestaat waarin even helemaal niets is. Terwijl dat juist is wat je hoofd af en toe nodig heeft om de drukte te compenseren en op volle kracht te kunnen blijven functioneren.”
(Ervarings)deskundige Alex Soojung-Kim Pang weet daar alles van. En kan het bevestigen. Hij is historicus en voormalig tech consultant in Sillicon Valley. Tot hij, nadat hij altijd moe was, een burn out kreeg op jonge leeftijd. Nu, 10 later en in de 50, weet alles over het fenomeen altijd moe zijn als dertiger/veertiger; als ervaringsdeskundige en inmiddels ook als deskundige.
Rondom zijn pas gepubliceerde boek ‘Rust in uitvoering’ legt hij aan NRC uit wat hij te weten is gekomen over het effect van zogenaamde ‘actieve rust’ (bewust niks doen) op je brein – en hoe dat altijd moe zijn en burn outs voorkomt:
“Er bestaan veel misvattingen over rust. Mensen denken bij rust aan op vakantie gaan of een film op de bank kijken. Het betekent vooral: niet werken. Die visie is te beperkt. Er bestaat ook zoiets als ‘bewuste rust’. Onderzoek heeft aangetoond dat juist de geest en het lichaam herstellen door actieve rust.”
Wat die ‘bewuste rust’ met je brein doet:
“Met neurowetenschappelijke studies, met behulp van fmri-scans, komen we nu meer te weten over het rustende brein. Als je je bijvoorbeeld overgeeft aan dagdromen wordt hiermee een gedeelte in het brein aan het werk gezet dat bekendstaat als het ‘defaultnetwerk’. Deze connecties stellen het brein in staat om in rusttoestand aan problemen te blijven werken. Dit verklaart bijvoorbeeld het mysterieuze ‘aha-moment’.”
Daar hebben we het al eerder over gehad: lekker wegdromen om het ‘defaultnetwerk’ of de ‘dwaal-modus’ van je brein te activeren. De modus die volgt op even helemaal niks doen. Wanneer je even niet keihard gaat op kantoor, in het huishouden of in de spinning klas.
Tuurlijk mag je dat blijven doen, keihard gaan, maar “hou het in balans” is hier de boodschap – als je die gezonde en fitte wonder (wo)man wil blijven.
Alex is namelijk extreem vóór dat fantastische rusten, maar hij is ook zeker niet tégen hard werken. Die gaan namelijk juist heel goed samen, als je ze goed in je leven verdeelt.
“Ik vind dat we de relatie tussen werk en rust moeten heroverwegen. Rust is niet alleen een fysieke noodzaak, we moeten het gaan zien als een kans.”
Brein in actieve modus: geen probleem. Maar laat daar dus net zozeer die niks-modus op volgen. Helemaal niks, als je altijd moe zijn echt wil voorkomen! Precies het punt dat dr. Agarwal maakte.
Alex en Agarwal zijn het dus roerend eens. En niet meer altijd moe! Jij ook?
P.S. meer dan 2 weken moe? Pas op!
Dr. Agarwal benadrukt dat het normaal is, dat je bepaalde periodes hebt waarin je vermoeidheid groter is dan gebruikelijk. Periodes die komen en gaan. Door een project op het werk waar je wat extra gas voor moet geven, bijvoorbeeld. Of doordat je immuunsysteem even laag is en je lichaam daar al z’n energie aan opgebruikt. Of misschien gewoon doordat het buiten druilerige dagen zijn, met weinig zonlicht om je de energie te geven die je nodig hebt.
Maar ze moeten niet te lang duren, die vermoeidheid periodes! Letterlijk altijd moe? Dan zit je met een probleem.
Wanneer de vermoeide periodes langer dan 2 weken aanhouden moet je er serieuze actie op gaan ondernemen, adviseert Agarwal.
Het kan namelijk goed zijn dat je vermoeidheid in dat geval een (meer ernstige) medische oorzaak heeft. IJzerterkort, bijvoorbeeld, wat Agarwal in 7-10% van de gevallen ziet. “Het bloed circuleert dan minder goed rond, of kan minder goed zuurstof afgeven. Daardoor voel je je altijd moe.” Of schildklier is in passieve modus, waardoor hij zijn taak (metabolisme en energieniveau’s regelen) minder goed uitvoert. Een andere ernstige optie is dat je altijd moe bent, doordat je last hebt van een depressie. In dit geval merk je fysieke moeheid, maar ook een verandering in je humeur en gesteldheid. Onderschat al deze gevallen niet en ga naar je huisarts.
Dagelijks handige inzichten? Volg ons op social media!
Volg ons onder andere op Instagram of Pinterest. Daar krijg je niet alleen handvatten op het gebied van timemanagement, je ontvangt ook de slimme tips waarmee je jouw communicatie skills een boost geeft. De laatste artikelen netjes en overzichtelijk in je mailbox ontvangen? Schrijf je dan in voor de wekelijkse nieuwsbrief.
Leer je liever lezend, lees dan ons boek Elke Dag om 15.00 Uur Klaar. Maak kennis met de beste inzichten uit onze trainingen en leer slimmer werken in plaats van harder.
Wie zijn wij? | Cursus Time Management
Tijdwinst.com is een trainingsbureau dat zich specialiseert in slimmer (samen)werken. We bieden door het hele land diverse (online) trainingen aan, variërend van timemanagement, assertiviteit, gesprekstechnieken tot aan snellezen. Nieuwsgierig? Neem dan zeker eens een kijkje op onze website of blogs, en schrijf je in voor één van onze (digitale) trainingen.
- 1-daagse training Time Management | Blog
- 1-daagse training Assertiviteit | Blog
- 1-daagse training Gesprekstechnieken | Blog
- 1-daagse training Feedback Geven | Blog
- 1-daagse training Snellezen, Mindmapping en Geheugentechnieken | Blog
- 1-daagse training Effectief Thuiswerken voor Teams | Blog