De wereld is ruwweg verdeeld in twee soorten mensen: subassertieve en agressieve mensen. Beiden hebben heel wat te schaven aan hun houding en gedrag om assertiviteit uit te stralen. In dit artikel gaan we wat dieper in op de agressieve persoon.

Wie agressief is, heeft weinig of geen boodschap aan de ideeën, gevoelens en behoeften van andere personen. Je komt bazig en arrogant over, bent koppig en wordt snel kwaad. Je zorgt ervoor dat je de zaakjes onder controle hebt en altijd je zin krijgt.

De gevolgen van agressief gedrag

Je kunt je enigszins of compleet in het bovenstaande herkennen. Hoe dan ook, een agressieve houding heeft heel wat gevolgen en bijwerkingen. Hieronder sommen we er een aantal op:

Je krijgt waar je op aandringt

Ook al is het niet altijd hetgeen jij nodig hebt of wilt, jij dringt net zolang aan totdat jij je zin krijgt. Doordat jij de touwtjes in handen neemt, ontzeg jij anderen het recht om voor zichzelf te denken. Iedereen is zo druk bezig om het jou naar de zin te maken, dat er geen tijd voor creativiteit is.

Je zoekt constant de confrontatie op

Doordat je mensen steeds orders moet uitdelen, dien je steeds de confrontatie op te zoeken om je visie te verdedigen. Jouw agressie wekt bij anderen agressie op, die jij vervolgens moet neerslaan. Hierdoor duiken steeds weer nieuwe conflicten op.

Je leert geen nieuwe vaardigheden

Doordat agressie lijkt te werken, leer je geen nieuwe vaardigheden zoals onderhandelen, compromissen zoeken en discussiëren. Dit gaat goed totdat je een sterkere en agressievere ‘tegenstander’ vindt.

Je voelt je machtig

Doordat je agressief bent, heb je alles onder controle. Niemand vertelt jou wat je moet doen en iedereen doet wat jij wil. Je hebt het gevoel dat er nauwelijks conflicten zijn omdat jij het beter weet en de regels bepaalt.

Op de korte termijn lijkt agressiviteit een goede oplossing, maar op de lange termijn krijg je met heel wat nadelen te maken. Zo moet je constant scherp zijn en grote stressniveaus kunnen tolereren, wat tot gezondheidsproblemen kan leiden. Ook zul je je eenzaam voelen omdat jij steeds degene bent die de beslissingen en alle verantwoordelijkheid neemt. Ook zal je eigenwaarde dalen wanneer je op iets of iemand stuit die de door jou gevestigde orde breekt.

Hoe assertiviteit je kan helpen

Agressieve personen zijn eenzaam, niet populair en leven steeds met stress. Door je houding aan te passen en een assertiviteitscursus te volgen, leer je een nieuwe strategie te volgen. Hierbij ken je de ideeën en meningen van anderen ook waarde toe en leer je samen de beste oplossing in elke situatie te zoeken.

Waar agressieve personen worden gehaat, zijn assertieve personen populair, bezitten ze over een groot aantal vaardigheden en hebben ze uitstekende banden met familie, vrienden en collega’s. Ook is hun zelfvertrouwen groot en zoeken ze altijd een win-winsituatie. Op deze website leren we jou assertiever te worden en je agressie in te dammen. Klik op één van de links in het menu of in deze tekst om meer te lezen over assertief gedrag.

Dagelijks handige inzichten? Volg ons op social media!

Volg ons onder andere op Instagram of Pinterest. Daar krijg je niet alleen handvatten op het gebied van assertiviteit, je ontvangt ook de slimme tips waarmee je jouw communicatie skills een boost geeft. De laatste artikelen netjes en overzichtelijk in je mailbox ontvangen? Schrijf je dan in voor de wekelijkse nieuwsbrief.

Leer je liever lezend, lees dan ons boek Elke Dag om 15.00 Uur Klaar. Maak kennis met de beste inzichten uit onze trainingen en leer slimmer werken in plaats van harder.

Wie zijn wij? | Cursus Assertiviteit

Tijdwinst.com is een trainingsbureau dat zich specialiseert in slimmer (samen)werken. We bieden door het hele land diverse (online) trainingen aan, variërend van timemanagement, assertiviteit, gesprekstechnieken tot aan snellezen. Nieuwsgierig? Neem dan zeker eens een kijkje op onze website of blogs, en schrijf je in voor één van onze (digitale) trainingen.

  1. 1-daagse training Time Management | Blog
  2. 1-daagse training Assertiviteit | Blog
  3. 1-daagse training Gesprekstechnieken | Blog
  4. 1-daagse training Feedback Geven | Blog
  5. 1-daagse training Snellezen, Mindmapping en Geheugentechnieken | Blog
  6. 1-daagse training Effectief Thuiswerken voor Teams | Blog