Wil jij ook sneller leren lezen zodat je méér leest in minder tijd? Zonder daarbij in te leveren op tekstbegrip? In deze korte video legt onze trainer David jou uit hoe jij, aan de hand van 3 eenvoudige tips, je leessnelheid verhoogt. Zo ga je niet alleen vlugger door de tekst heen, maar begrijp én onthoud je ook nog eens wat je zojuist las.

Is er iets fijner dan uitgebreid op de bank neervlijen met een kop thee en een goed boek? Zo’n boek waar je rustig de tijd voor neemt zodat je helemaal op kunt gaan in de personages en hun verhaal? Niet echt. Ontzettend ontspannend én een uitstekende manier om je middag of avond te vullen!

Maar soms moet het sneller. Dan heb je geen tijd om heerlijk onderuitgezakt te bladeren. Dan moet het vlug gelezen worden, het liefst vandaag nog! Bijvoorbeeld omdat je de informatie die erin staat nodig hebt voor een rapport dat je moet maken. Of omdat je je moet inlezen ter voorbereiding van een trainingsdag. Dan heb je niet de luxe om er flink wat tijd voor uit te trekken. Het moet dan vooral snel, grondig en efficiënt.

Vooral dat laatste is belangrijk. Je wil namelijk niet een een middag verspillen aan een lap tekst om er vervolgens niets van op te slaan. Je wil begrijpen wat er staat, onthouden zelfs. En dat terwijl je het op een hoog tempo leest.

Of dat mogelijk is; een tekst vlug lezen mét tekstbegrip? Jazeker. Maar dat gaat niet vanzelf:

In onderstaande video legt onze trainer David uit hoe je, aan de hand van 3 eenvoudige tips, je leessnelheid verhoogt. Maar niet alleen met het doel om een tekst sneller te lezen, maar ook beter te begrijpen.

Kijk mee:

Wat kunnen we hier nou uit opmaken?

Sneller leren lezen heeft voornamelijk te maken met je vermogen om je concentratie vast te houden; kun jij je focussen op de tekst vóór je? Zodat je niet afdwaalt of telkens stukken opnieuw moet lezen. Door de drie tips die David je gaf eigen te maken, zul je merken dat dat lukt.

Wat raadde hij je ook alweer aan?

  1. Allereerst om zoveel mogelijk afleiding te voorkomen. Zo kun jij je beter focussen op de tekst en lees je niet alleen sneller, maar onthoud je ook wat je zojuist las. Kijk dus zeker naar de omgeving waarin je leest en zet die notificaties van je devices uit.
  2. Daarnaast vertelde David over het gebruik van een bijwijzer; een ontzettend handige manier om je ogen te begeleiden. Je raakt minder snel afgeleid en houdt je hoofd bij de les. De beste bijwijzer? Een markeerstift. Zo kun je gedurende het lezen annoteren. Wat ons bij het volgende brengt:
  3. Markeer en annoteer. Gedurende het lezen kom je interessante zinnen of passages tegen. Informatie waar je misschien nog wat mee moet. Door deze gedurende het lezen te markeren kun je na afloop handig bepaalde stukken tekst terugvinden. Daarnaast dwingt het je op de inhoud te focussen. Zo begrijp én onthoud je het beter.

lezen

Kortom

Sneller een tekst lezen zonder in te leveren op tekstbegrip? Verhoog je leessnelheid door zoveel mogelijk afleiding te voorkomen, een bijwijzer te gebruiken en gedurende het lezen interessante informatie te markeren.

Wil je wát je las nou nog beter onthouden, kijk dan zeker eens naar de Cornell Methode die David aanhaalde. Dat is een reuze handige manier om belangrijke informatie vast te leggen om het zo keer op keer terug te lezen.

Dit in de praktijk leren? Volg een cursus Snellezen

Vind je deze theorie nou allemaal leuk en aardig, maar leer je liever in de praktijk? Dat kan. Wij verzorgen een informatie en interactieve cursus Snellezen, Geheugentechnieken & Mindmapping waarbij we verder ingaan op bovenstaande technieken. Zoals je ziet voegen we er meteen een aantal handige geheugentechnieken en mindmap-methodes aan toe zodat je wát je leest ook daadwerkelijk onthoudt!

Dagelijks handige inzichten? Volg ons op social media!

Volg ons onder andere op Instagram of Pinterest. Daar krijg je niet alleen handvatten op het gebied van slimmer communiceren, je ontvangt ook de slimme tips waarmee je jouw productiviteit een boost geeft. De laatste artikelen netjes en overzichtelijk in je mailbox ontvangen? Schrijf je dan in voor de wekelijkse nieuwsbrief.

Leer je liever lezend, lees dan ons boek Elke Dag om 15.00 Uur Klaar. Maak kennis met de beste inzichten uit onze trainingen en leer slimmer werken in plaats van harder. En snellezen? Tekstbegrip? En leessnelheid? Zulke zaken komen ook aan bod.

Wie zijn wij? | Training Snellezen, Geheugentechnieken & Mindmapping

Tijdwinst.com is een trainingsbureau dat zich specialiseert in slimmer (samen)werken. We bieden door het hele land diverse (online) trainingen aan, variërend van timemanagement, assertiviteit, gesprekstechnieken tot aan snellezen. Nieuwsgierig? Neem dan zeker eens een kijkje op onze website of blogs, en schrijf je in voor één van onze (digitale) trainingen.

  1. 1-daagse training Time Management | Blog
  2. 1-daagse training Assertiviteit | Blog
  3. 1-daagse training Gesprekstechnieken | Blog
  4. 1-daagse training Feedback Geven | Blog
  5. 1-daagse training Snellezen, Mindmapping en Geheugentechnieken | Blog
  6. 1-daagse training Effectief Thuiswerken voor Teams | Blog