De term ‘Quiet Quitting’ ontstond toen een twintigjarige Tik-Tokker een video plaatste waarin hij de huidige werkcultuur in twijfel trekt: “Ik hoorde onlangs over de term ‘Quiet Quitting’, waarbij je niet rechtstreeks stopt met je baan, maar wel stopt met het idee om jezelf dagelijks voorbij te streven.”
“Je voert nog steeds je taken uit, maar je bent niet langer bezig met een hustle-mentaliteit waarin je werk je leven moet zijn. Dat is gewoon niet zo. Jouw waarde als persoon wordt niet bepaald door je arbeid.”
Dit had impact, want niet lang daarna ging de hashtag ‘#QuietQuitting’ viral en sloten vele anderen – met name Generatie Z – zich bij deze gedachte aan. Jongeren gaven aan dat ze “niet langer weken van zestig uur wilden maken, voor een baan die niet om hen als persoon geeft.”
De reactie van de samenleving hierop was wisselend, van verbazing tot enthousiasme. Een vaak wat oudere generatie leek er weinig begrip voor te hebben; “werk is nou eenmaal iets dat je doet — geen gezeik.” Millennials leken daarentegen bewondering te hebben voor het standpunt van de generatie onder hen, aangezien het redelijk dichtbij hun eigen overtuiging komt — “werk moet vooral leuk en waardevol zijn.”
Wie heeft gelijk? Heeft Gen Z kennis die voor ons verborgen bleef, waarvan we kunnen leren? Is het een teken dat zowel bedrijven als wijzelf kritischer moeten kijken naar de werkdruk en in hoeverre we hierin onze eigen grenzen overschrijden? Misschien is het inderdaad belachelijk om weken van zestig uur te maken om vervolgens in een ver stilte-retraite van een burn-out te herstellen…
Of is ‘Quiet Quitting’ niet gewoon een zoveelste excuus om geen verantwoordelijkheid te nemen? Een luxe-positie voor diegenen die zich dit soort keuzes kunnen verantwoorden?
Interessante vragen en overpeinzingen allemaal. Laten we er niet meteen een oordeel over vellen, maar kijken naar wat het is en waar het door ontstaat.
De kenmerken van ‘Quiet Quitting’: minimalisme in werkdruk
‘Quiet Quitting’ houdt dus in dat je niet jouw baan opzegt, maar niet meer inzet toont dan dat er van je verwacht wordt. Je doet waarvoor je wordt betaald; niet meer, niet minder. Je bespreekt dit ook niet met jouw leidinggevende of met je team, want je doet immers wat er van je gevraagd wordt
- Je houdt je aan je exacte werktijden en werkdagen. Je start om 9:00 uur en staat om 17:00 uur weer buiten.
- Je neemt alleen de taken op die bij je functie omschrijving horen.
- Je voert de taken uit binnen de beschikbare tijd. Red je dat niet, dan kan dat prima wachten tot morgen.
- Je levert de verwachte kwaliteit en zet niet alles op alles om perfectie te leveren.
- Team meetings, bedrijfsuitjes en andere sociale gelegenheden waarbij jouw aanwezigheid niet verplicht is, sla je over.
- Je werkt aan projecten en taken die aan jou zijn toeverwezen en neemt geen verder initiatief om nieuwe zaken op te pakken.
- Je houdt je exact aan je pauzetijden. Geen minuut te veel, maar je springt ook niet bij wanneer het nodig mocht zijn.
- Je communiceert alleen met je collega’s en leidinggevenden wanneer dat nodig is voor werk. Daarbuiten vind je het onnodig.
- Je voelt je niet persoonlijk betrokken of verantwoordelijk bij het bedrijf en haar visie.
- Je hebt geen interesse in doorgroeien of het bekleden van een andere positie. Je vindt het prima waar je nu zit.
Als je het zo stelt, lijkt Quiet Quitting niet heel schokkend. Met uitzondering van de laatste twee bullets misschien. Waarom meer doen dan wat er van je verwacht wordt? Je doet exact wat er van je gevraagd wordt, dus geen enkele reden dat jouw leidinggevende hier vraagtekens bij zet, toch?
De stille afhakers: waarom ‘Quiet Quitters’ terugdeinzen
In veel sectoren in Nederland heerst nog steeds de gedachte dat hoe meer uren je maakt, hoe ambitieuzer je bent. Je bent een carrièretijger! Een doorpakker! Klok jij een kwartier eerder uit, dan grapt je leidinggevende of je al toe bent aan het weekend. Het project afmaken in het weekend of een werkvraag beantwoorden wanneer je eigenlijk ‘s avonds languit op de bank hoort te liggen? Ook daar draai jij je hand niet voor om.
Deze haast vanzelfsprekende werkdruk is voor veel ‘Quiet Quitters’ een reden om stil af te haken. De overweldigende verwachting om telkens te moeten ‘knallen’ put hen mentaal uit, en daar hebben ze geen zin meer in.
Andere redenen voor ‘Quiet Quitting’ is het gebrek aan erkenning. Waarom je beste beentje voor zetten als je inspanningen toch niet erkend of beloond worden? Of denk aan leidinggevenden die zelden transparant communiceren over doelen, verwachtingen en nooit feedback geven, motiveren ook weinig. En wanneer je daar een gebrek aan doorgroei- of ontwikkelingsmogelijkheden aan toevoegt, waarvoor doe je het dan?
Maar misschien wel de voornaamste reden dat Quitters de werk-handdoek in de ring lijkt te gooien, is het gebrek aan een gezonde werk/privé-balans. Zoals de Tik-tokker tiktokte: “je werk is niet je leven”.
We realiseren ons steeds meer dat onze tijd en energie kostbaar zijn en dat een evenwicht tussen werk en privé daarom niet alleen fijn is, maar noodzakelijk. Het nastreven van succes op professioneel gebied mag niet ten koste gaan van onze relatie, gezondheid en persoonlijke groei. Niemand zegt immers aan het eind van zijn of haar leven “had ik maar meer tijd doorgebracht op kantoor”.
Stilzwijgend een stapje terug doen, voor een baan die geen betekenis, impact of persoonlijke groei biedt, is dan makkelijk voor te stellen.
Waarom ik dit begrijp, maar het wel jammer vind
Indien ik mijn auto moet laten repareren, dan betaal ik voor de nieuwe remschijven en het vervangen van de schokdempers. Het is mij nog nooit overkomen dat de monteur vervolgens gratis de accu vervangt, een set banden toewerpt, de uitlaat repareert én de distributieriem vervangt — onder het motto: “van het huis!”. Het is de overeenkomst tussen de monteur en mij dat ik hem betaal voor zijn diensten en materiaal, en dat hij die zaken aanpakt.
Op het werk geldt hetzelfde: jij hebt een veertig-uren-contract en daar staat een salaris tegenover. Jouw leidinggevende mag vervolgens verwachten dat jij competent genoeg bent om de bijbehorende functie-eisen uit te voeren. Wanneer jij vervolgens jouw werk goed organiseert en de benodigde vaardigheden bezit, dan heb jij die ‘24/7 hustle’-cultuur helemaal niet nodig.
En natuurlijk kan er dan een keer extra werk liggen. Je springt dan bij. Maar soms zijn er ook weken waarin het rustig is en waarin je jouw werk op een lager pitje je werk kunt doen.
Waar het echte probleem volgens mij in schuilt, is het feit dat een groot deel van de mensen dagelijks kostbare tijd verspilt ziet worden.
Van zinloze meetings bijwonen tot aan het werken met systemen die onnodig omslachtig zijn of het fixen van fouten die ontstaan vanuit slecht georganiseerd werk. Voeg daar structuren aan toe zoals – “zelfsturende” teams en een leidinggevende die zichzelf vooral als ‘coach’ en ‘facilitator’ ziet. Tja: dan blijft het ‘echte werk’ vaak liggen.
In zo’n omgeving zou ik op een gegeven moment ook kiezen voor mezelf. Wanneer zaken blijven liggen omdat ik weer een onzinnige meeting heb gehad, dan hoef je mij ook niet te vragen om in mijn vrije tijd een project af te maken. Get your shit together.
Maar dan moet wel eerst het nodige gebeurd zijn.
Neem als voorbeeld een middelgroot advocatenkantoor waar ik ooit een training gaf. De secretaresses “mochten” hier in hun vrije tijd verplicht aan deelnemen. In de avond. Na hun reguliere werkdag.
Tijdens de voorbespreking vertelde de leidinggevende mij “dat de dames niet flexibel genoeg waren. Ze klagen over de werkdruk.” Maar wat ik moest begrijpen: hun sector was er een van deadlines, last minute werk en doorpakken. Het kwam dus regelmatig voor dat er op het laatste moment iets af moest. Dit betekende dan dat je flexibel moest zijn en desnoods een paar uurtjes doorging. ‘Hart voor de zaak’ noemde hij dat.
Ook was er veel gemopper over het ‘zaaksysteem’. Er werd steen en been over geklaagd. “Liever werkten de dames met Outlook, maar dat ging niet gebeuren.” Hij zou me wel laten zien dat het zaaksysteem alles kon dat Outlook ook kon. Maar na een korte demonstratie was ik niet onder de indruk: ik had zelden een onvriendelijker systeem gezien. Dit maakte ik voorzichtig duidelijk. “In verband met security is dit het systeem dat gebruikt moet worden” verklaarde de leidinggevende. “Klaar”.
De training begon en het was meteen duidelijk: hier zat een hoop frustratie. Ik had het zelden meegemaakt dat ik meteen bij binnenkomst zoveel weerstand kreeg. De meesten zeiden niet eens gedag. “Dus jij komt ons vertellen hoe het allemaal wel moet” zei een dame zelfs letterlijk. De toon was gezet.
Maar tijdens de training kreeg ik steeds meer begrip voor de dames. De meeste tips en inzichten die ik aandroeg, pasten ze eigenlijk allemaal al toe. Ze bleken goed georganiseerd. Maar waar ging het dan mis?
Nou, het kwam vaak voor dat er aan het einde van de dag nog iets op hun bureau gegooid werd dat spoed had en vóór morgen af moest. “Ja, maar dat kan natuurlijk een keer voorkomen” sputterde ik. Het bleek vrijwel dagelijks voor te komen. En het bleek vrijwel altijd om werk te gaan waarvan de deadline al langer vast stond. Vaak werd het spoed omdat het te lang was blijven liggen bij de ander. “… maar dan zet je toch een herinnering in het zaaksysteem of stuur je een paar dagen van tevoren een mail als reminder?” opperde ik. Dat bleken ze al te doen. Het hielp niet. En ze hadden ook best begrip voor hun collega’s: die advocaten maakten zelf echt hele lange dagen. Maar deze dames waren er ‘klaar’ mee. Dat dit werd geïnterpreteerd als ‘klagen’ en dat ze daarom een training time management kregen, was olie op het vuur.
En ik moest eerlijk zijn: als een organisatie mij zo zou behandelen, zou ik op een gegeven moment ook stilletjes quitten. Maar:
Je moet eerst je strepen verdienen
Deze secretaresses zwoegden jarenlang, dag in – dag uit, voordat dit kookpunt werd bereikt. Ze hadden het jaren geaccepteerd dat er regelmatig een beroep op hun werd gedaan in de avond, in het weekend en zelfs als ze op vakantie waren. Een dame gaf zelfs aan dat ze op de dag dat haar moeder overleed nog terug werd geroepen naar kantoor in verband met een spoedje – are you kidding me? Ze hadden met al hun kennis en kunde aangetoond dat niet zij het probleem waren, maar dat er een structureel probleem bestond rondom werkdruk, werksfeer én onderling respect. In zo’n geval vind ik ‘Quiet Quitting’ geoorloofd.
Dat is echter heel anders wanneer je net begint. Dan moet je eerst ervaring opdoen. Daar zul je zelf in moeten investeren. Voor mij betekent dat een combinatie van ‘niet lullen maar poetsen’ en ‘eerst zaaien en dan oogsten’. Eerst een aantal jaren meters maken. Zorgen dat je dingen weet en kunt. En pas als dat het geval is, ga je nadenken over de ‘beloning’ die daarbij hoort: interessanter werk, meer uitdaging, een hoger salaris of zelfs promotie. En die instelling, die mis ik bij veel quiet quitters.
Gelukkig zijn het er in Nederland niet zoveel als dat de media ons wil laten geloven.
Björn Deusings
Time management expert
Directeur Tijdwinst.com
Doe jij aan ‘Quiet Quitting’ of geef je het toch nog een kans?
Ik begrijp dat de werkdruk soms overweldigend kan zijn en dat het verleidelijk is om de handdoek in de ring te gooien en aan ‘Quiet Quitting’ te doen – stilletjes opgeven en je taken laten versloffen. Maar voordat je die stap neemt, wil ik je eerst een oplossing aanreiken die je werkbalans zal herstellen en je productiviteit zal verhogen: onze 1-daagse Time Management Training.
In plaats van jezelf stilletjes terug te trekken, biedt deze training je de tools en strategieën die je mogelijk nodig hebt om op een effectievere manier met je werkzaamheden om te gaan. Enkele redenen waarom je het zou moeten overwegen:
- Krijg meer controle over je tijd: Jouw tijd is kostbaar en door effectief time management kun je het optimaal benutten. Leer hoe je prioriteiten stelt en je taken organiseert, zodat je meer gedaan krijgt in minder tijd.
- Een manier om werkdruk te verlichten: De training zal je leren hoe je overweldigende taken kunt opdelen in behapbare stappen. Zo kun je zelfs de grootste uitdagingen met vertrouwen aanpakken, zonder je overweldigd te voelen.
- Een verbeterde werk/privé-balans: Met efficiënt time management leer je hoe je je werk en persoonlijke verplichtingen in balans kunt houden. Dit zal zorgen voor minder stress en meer tijd voor de dingen die je belangrijk vindt.
- Hoge productiviteit: Leer hoe je afleidingen kunt minimaliseren en je kunt concentreren op de taken die er echt toe doen. Dit zal je productiviteit aanzienlijk verhogen en je prestaties verbeteren, zonder dat je iets extra’s hoeft te doen.
- Ga voor persoonlijke groei: Het verbeteren van je time management vaardigheden zal niet alleen je huidige rol ten goede komen, maar ook je professionele groei versnellen. Werkgevers waarderen medewerkers die zelfstandig hun werk kunnen organiseren en prioriteren.
Dus wat zeg je ervan? Onze ervaren trainers zullen je begeleiden bij het aanleren van praktische technieken die direct toepasbaar zijn in je dagelijkse werkzaamheden. We beloven dat je de training zult verlaten met een frisse kijk op je taken, een gevoel van controle en een set nieuwe vaardigheden om succesvol te zijn — zonder jezelf voorbij te moeten streven.
Denk dus twee keer na voordat je ‘quiet quitting’ overweegt. Gun jezelf de kans om je werkervaring te verbeteren en te groeien, en geef time management een kans om je leven positief te veranderen. Schrijf je vandaag nog in voor onze 1-daagse Time Management Training en ontdek hoe je controle kunt nemen over je tijd en je professionele succes kunt vergroten.
Verder lezen?
- Hoe vertel ik mijn baas dat de werkdruk te hoog is? Alles over werkdruk (met 3 tips)
- Grenzen aangeven bij te hoge werkdruk – in 5 stappen lukt het jou!
- Delegeren – Wat is een goede manier om je boodschap over te brengen?
- Leren ‘nee’ zeggen op het werk: van people-pleaser naar assertieve collega
- Wat te doen bij burn out? 6x ons beste advies
Wie zijn wij? | Tijdwinst.com
Tijdwinst.com is een trainingsbureau dat zich specialiseert in slimmer (samen)werken. We bieden door het hele land diverse (online) trainingen aan, variërend van timemanagement, assertiviteit, gesprekstechnieken tot aan snellezen. Nieuwsgierig? Neem dan zeker eens een kijkje op onze website of blogs, en schrijf je in voor één van onze (digitale) trainingen.
- 1-daagse training Time Management | Blog
- 1-daagse training Assertiviteit | Blog
- 1-daagse training Gesprekstechnieken | Blog
- 1-daagse training Feedback Geven | Blog
- 1-daagse training Snellezen, Mindmapping en Geheugentechnieken | Blog
- 1-daagse training Effectief Thuiswerken voor Teams | Blog