Ben jij ook zo’n meester in het vermijden van taken door eindeloos op Instagram te scrollen, e-mails te checken of zelfs dit artikel te lezen om maar die ene taak te ontlopen? Het lijkt erop dat we vaak de meest inventieve manieren vinden om vervelende klussen te vermijden. Maar vandaag gaan we dat patroon doorbreken! Tim Urban, de gerenommeerde blogger over procrastinatie, gaat ons leren hoe we af kunnen komen van dat eeuwige uitstellen. Nee, niet morgen. Vandaag!
Wat komt aan bod?
- “… dat doe ik morgen wel!”
- Wat is procrastinatie? En waarom vertonen we eigenlijk uitstelgedrag?
- Meester-procrastinator Tim Urban over uitstelgedrag
- Wat zijn de gevolgen van procrastineren (en waarom wil je hier van af?)
- Wat te doen aan procrastinatie? Tim Urban’s 3 tips tegen uitstelgedrag
- Conclusie, procrastinatie voorkomen?
- Veelgestelde vragen over procrastinatie
“… dat doe ik morgen wel!”
Verslagen moeten op tijd ingeleverd worden, voorbereidingen blijven liggen, en ongemakkelijke gesprekken worden steeds uitgesteld. Herkenbaar? Dan ben je wellicht een slachtoffer van procrastinatie, oftewel uitstelgedrag. Het bekende scenario van de nacht vóór de deadline, waarin je haastig alles probeert af te ronden, levert niet alleen matig werk op maar zorgt ook voor onnodige stress.
Tim Urban, expert op het gebied van uitstelgedrag, weerlegt genadeloos de mythe dat je onder druk je beste werk levert. Hoewel je misschien wel op tijd klaar bent, geldt dat niet voor andere belangrijke zaken in je leven. Door steeds uit te stellen, raak je volgens Urban de controle over je eigen leven kwijt.
“Procrastinatie maakt mensen toeschouwers in hun eigen leven.”
Dat is toch wel het laatste wat je wilt! Pak je uitstelgedrag daarom aan en herwin de controle. Stop met smoesjes verzinnen, stop met aan de zijlijn te staan en neem de regie terug.
Wat is procrastinatie? En waarom vertonen we eigenlijk uitstelgedrag?
Je kent vast dat moment waarop je stiekem wéét dat je je tijd verkeerd besteedt. Terwijl dat omvangrijke dossier op je bureau naar je staart, surf je toch liever wat rond op het internet. Dat knagende gevoel in je onderbuik is onmiskenbaar. We noemen dat ‘uitstelgedrag’ of ‘procrastinatie’.
Wat betekent procrastinatie?
Uitstelgedrag – ook wel “procrastinatie” genoemd – is het vooruitschuiven of vermijden van klussen. Hierbij gaat het vaak om belangrijke of grote taken of projecten. Ondanks dat je wéét dat ze prioriteit hebben, kun jij je er gewoon niet toe aanzetten om eraan te beginnen of de klus af te ronden.
Waardoor ontstaat deze neiging? Nou, in ons dagelijks leven baseren we veel beslissingen eigenlijk op twee factoren:
Brengt het uitvoeren van deze taak me dichter bij mijn doel en is het leuk? Hoe kinderachtig het ook mag klinken, we hebben gewoon een hekel aan dingen die niet leuk zijn of die ons geen goed gevoel geven. Zulke zaken stellen we dan uit.
En hoewel dit uitstelgedrag bij iedereen voorkomt, is het essentieel om dit gedrag aan te pakken. Er zijn namelijk twee soorten uitstelgedrag, waarvan één je weerhoudt je dromen te verwezenlijken:
- Het uitstellen van taken met een deadline – Denk aan dat jaarverslag dat voor het einde van de maand op het bureau van je baas moet liggen. Vaak begin je er niet direct aan; pas wanneer de paniek toeslaat, werk je er een nacht aan door, met als resultaat vaak niet je beste werk.
- Het uitstellen van taken zonder deadline – Dit omvat bijvoorbeeld het schrijven van dat boek dat je al jaren wilt schrijven, het behalen van je master of eindelijk die talenknobbel ontwikkelen door Frans te leren. Deze dromen verwelken langzaam als je ze te lang uitstelt. Zonder een duidelijk einddoel schuif je deze taken makkelijker voor je uit dan ze nu aan te pakken.
Dus, wat zijn de gevolgen van procrastinatie? Van fouten, stress en gehaast werken tot aan dromen die een langzame dood sterven… Denk eens aan de kansen die je hierdoor laat liggen. Zonde, toch?
Als je weet dat je verkeerd bezig bent en beseft dat uitstel het werk niet beter maakt, waarom doe je het dan? Tim Urban heeft hier een heldere verklaring voor:
Meester-procrastinator Tim Urban over uitstelgedrag
Tim Urban, de meester-procrastinator, is geen onbekende als het gaat om uitstelgedrag. Op zijn populaire blog ‘Wait but Why’ deelt hij al geruime tijd zijn eigen worsteling met het uitstellen van taken. Zelfs toen Elon Musk hem vroeg een diepgaand artikel te schrijven over een van Musk’s uitvindingen, stak procrastinatie de kop op – een ware meester-procrastinator dus!
Tim Urban: inside the mind of a procrastinator
Hoewel zijn theorie niet wetenschappelijk onderbouwd is, heeft de boeiende en zeer herkenbare manier waarop Tim zijn uitstelgedrag beschrijft ertoe geleid dat zijn TED-Talk bijna 55 miljoen keer is bekeken. In Tim’s uitleg identificeert hij drie soorten personages die een rol spelen bij jouw uitstelgedrag:
- De ‘Rationele Beslisser’: dit door Urban bedachte personage vertegenwoordigt ons vermogen om te denken in langetermijnoplossingen. Het helpt ons niet alleen om naar het grotere plaatje te kijken, maar ook om plannen te maken en deadlines in de gaten te houden.
- Het ‘Directe Beloningsaapje’: dit fictieve personage verleidt je om urenlang op Instagram rond te struinen, terwijl je eigenlijk andere taken zou moeten voltooien. Het is vergelijkbaar met het deel van ons brein dat voortdurend op zoek is naar beloningen; zodra je hersenen merken dat je iets leuks doet, komen endorfine en dopamine vrij, wat beter voelt dan saaie dossiers doorwerken!
- Het ‘Paniekmonster’: deze fictieve oerkracht komt tot leven wanneer een deadline nadert. Zodra de eindstreep in zicht is, merk je dat je opeens aan het werk gaat en in een paar uur meer verzet dan in weken daarvoor!
In de praktijk ziet dat er dan als volgt uit:
- Je hebt een grote klus en je weet precies hoe je het moet aanpakken. Op tijd beginnen en de werklast verspreiden over de beschikbare tijd, makkelijk toch?!
- Helaas wordt dit rationele gedrag (de ‘Rationele Beslisser’) overschaduwd door uitstelgedrag (het ‘Directe Beloningsaapje’); je pakt allerlei zaken op die er niet toe doen en vermijdt het echte project.
- Pas als de deadline nadert, raak je in paniek (que ‘Paniekmonster’) en begin je aan je klus; klassiek uitstelgedrag!
Of zoals Urban zegt:
“Het is wonderbaarlijk hoeveel dingen ik gedaan kan krijgen als ik eigenlijk iets anders zou moeten doen!”
Dit klinkt misschien grappig, maar voor velen is procrastinatie helaas een herkenbaar probleem dat niet licht moet worden opgevat:
Wat zijn de gevolgen van procrastineren (en waarom wil je hier van af?)
Je vertoont uitstelgedrag maar over het algemeen krijg je zaken af. Want hoewel er vaak een innerlijke strijd woedt tussen je rationele denkvermogen en het deel van je brein dat verantwoordelijk is voor je plezier, dwingt een deadline je toch om je werk af te krijgen. Dus, hoe erg is procrastinatie dan eigenlijk?
Niet heel erg, toch?
Maar wat nou als er geen deadline is en géén ‘Paniekmonster’ je ruw komt wakker schudden?
Dan blijkt jouw uitstelgedrag meer dan slechts een onschuldige gewoonte. Zoals Urban zei: door zaken uit te stellen, krijg je het gevoel dat je achter de feiten aanloopt en word je een toeschouwer in je eigen leven.
- Dit uitstelgedrag zorgt er niet alleen voor dat je dromen en ambities vervagen (denk aan dat boek dat je ooit wilt schrijven of dat koffiezaakje dat je ooit wilt openen)…
- … maar het kan ook bijdragen aan verslechtering van je geestelijke en fysieke gezondheid. Zo word je eerder vatbaar voor stress, slapeloosheid, angstgevoelens, en zelfs depressie of een burn-out als je procrastinatie de vrije loop laat. Het is dus van groot belang om dit gedrag in de kiem te smoren.
Wat te doen aan procrastinatie? Tim Urban’s 3 tips tegen uitstelgedrag
Naast de praktische gevolgen heeft uitstelgedrag dus ook emotionele consequenties. Door te stoppen met het uitstellen van vervelende of lastige taken neem je het heft in eigen handen en herwin je de controle over je leven. Hier zijn enkele stappen om dat te bereiken:
Uitstelgedrag tips
1. Manage verwachtingen: werk met concrete en realistische taken
Jouw verwachtingen ten opzichte van een taak hebben aanzienlijke invloed op je uitstelgedrag. Als je twijfelt over de aanpak of onzeker bent over de uitkomst, is de neiging om de taak uit te stellen groter.
Stel je voor dat je een onderzoeksproject hebt voor school of werk, waarbij je een uitgebreid rapport moet schrijven. De omvang van het project kan overweldigend lijken, en je voelt je onzeker over hoe je het moet aanpakken. Je stelt het daarom uit.
Wat beter werkt:
Maak je taak minder overweldigend door er realistische verwachtingen aan te koppelen. Begrijp dat een groot project niet in één keer voltooid zal worden. Verdeel het over meerdere dagdelen en plan deze in je agenda. Het concreet op papier zetten van je plan maakt de drempel om te beginnen lager, en je zult minder snel geneigd zijn tot uitstelgedrag.
Onze mini-scrum oefening kan je hierbij helpen. Björn vertelt je er in deze video meer over:
2. Manage waarde: creëer een uitdaging en zorg voor een beloning
Ten tweede is de waarde die je aan een taak toekent van groot belang. Denk na over waarom het voor jou relevant is om de taak uit te voeren. Misschien heb je er op dit moment geen zin in omdat de uitkomst te dicht bij je hart ligt. Hierdoor voelt het zwaar, emotioneel en stel je het liever uit.
Stel je voor dat je een droom hebt om een eigen blog te starten over reizen, maar je hebt het steeds uitgesteld. Het schrijven en delen van je avonturen lijkt een overweldigende taak, vooral omdat het zo persoonlijk en belangrijk voor je is. Misschien voelt het alsof je jezelf blootstelt aan kritiek of dat je bang bent om te falen.
Toch is het uitstellen van je dromen en doelen niet een effectieve manier om ze te bereiken. Het kan wellicht confronterend lijken, waardoor je er liever niet aan begint. Maar door op een optimistische, kleine manier te starten, neem je de druk weg.
Overweeg dus eens kleine beloningen die je jezelf toestaat (bijvoorbeeld een dagje naar de spa zodra je je hebt ingeschreven voor die cursus) of voeg een spelelement toe om het project minder zwaar te maken.
- Probeer bijvoorbeeld een boom te laten groeien met de ‘Forest’-app
- Transformeer in een strijdvaardige held in ‘Habitica’!
Door het project luchtiger te maken, voorkom je dat je het steeds uitstelt!
3. Manage impulsiviteit: zorg voor zo weinig mogelijk afleiding
Ten slotte draait je uitstelgedrag om impulsiviteit; hoe snel ben je geneigd te kiezen voor plezier en genot op de korte termijn? Door aandacht te besteden aan afleiding kun je deze factor de kop indrukken.
Zo weet je bijvoorbeeld dat je de neiging hebt om snel afgeleid te raken door sociale media, berichtjes op je telefoon en andere vormen van afleiding. In plaats van direct aan het werk te gaan, merk je dat je jezelf betrapt op het scrollen door je sociale media-feed of het beantwoorden van niet-urgente berichten.
Verminder die afleiding!
- Kies eerst een geschikte werkplek waar je ongestoord kunt werken, weg van alle prikkels en stoorzenders.
- Zorg er ook daar voor dat externe factoren je niet kunnen afleiden; laptops en telefoons zijn vaak de grootste boosdoeners. Stel bepaalde beperkingen in voor het gebruik van deze apparaten zodra je hard aan het werk bent en laat je omgeving weten dat je bezig bent. Zo kun je ongestoord verder werken!
Je kunt je uitstelgedrag dus eenvoudig overwinnen door realistische verwachtingen te stellen. Zorg er daarnaast voor dat afleiding tot een minimum wordt beperkt en maak je taken plezieriger. Op deze manier zeg je vaarwel tegen uitstelgedrag en krijg je snel grip op je zaken!
Tim Urban, ‘meester-uitsteller’, weerlegt genadeloos de mythe dat je onder druk je beste werk levert. Dankzij #uitstelgedrag raak je de controle over je eigen leven kwijt: “#Procrastinatie maakt mensen toeschouwers in hun eigen leven.” pic.twitter.com/0yQSdwEYFS
— Tijdwinst.com (@tijdwinst) January 15, 2024
Dus, procrastinatie voorkomen?
Stop met het uitstellen van zaken, waardoor je toekomstige ‘ik’ ermee aan de slag kan. We garanderen je dat je op dat moment wenst dat je het al eerder had gedaan! Het uitstellen van taken is niet alleen ineffectief, het belemmert ook nog eens het najagen van je dromen! Dus, begin vanaf nu (niet morgen) bewuster met je taken om te gaan en kom nooit meer in de knoei!
Hoe uitstelgedrag voorkomen?
- Manage verwachtingen: werk met concrete en realistische taken
- Manage waarde: creëer een uitdaging en zorg voor een beloning
- Manage impulsiviteit: zorg voor zo weinig mogelijk afleiding
Meer weten over uitstelgedrag afleren?
Vind je dit onderwerp nou interessant, lees dan zeker verder:
- Wat kun je doen aan uitstelgedrag? Leer beter plannen en organiseren (6 tips)
- Hoe stoppen met procrastinatie? Een eind aan uitstelgedrag (4 tips)
- Uitstelgedrag aanpakken? Neem je takenlijst onderhanden!
- Wil je uitstelgedrag aanpakken? Laad je brein-batterij op! 3 tips
- ‘Eat that frog’ om uitstelgedrag te voorkomen (handig bij thuiswerken!)
Hier hulp bij gebruiken? Volg een cursus Time Management
Wil je afrekenen met uitstelgedrag? Ontdek dan onze eendaagse Training Time Management. Het kan zijn dat jouw neiging tot uitstel voortkomt uit een uitdaging in het managen van je tijd en werk. Misschien weet je niet waar te beginnen of vind je het lastig om de juiste prioriteiten te stellen. Onze training Time Management is ontworpen om je hierbij te helpen.
Wat staat je te wachten:
- Proactief procrastinatie aanpakken: begrijp de diepgewortelde oorzaken van uitstelgedrag en ontwikkel strategieën om dit patroon te doorbreken.
- Prioriteiten stellen als een pro: optimaliseer je takenlijst en stel prioriteiten op een manier die productiviteit stimuleert zonder je te overweldigen.
- Slimme planningstechnieken: leer technieken om je tijd te organiseren, zodat je niet alleen meer doet, maar ook meer voldoening uit je prestaties haalt.
- Effectieve time management tools: maak kennis met de nieuwste tools en technologieën die je ondersteunen bij het optimaliseren van je workflow en het behalen van je doelen.
- Grenzen stellen en nee zeggen: leer assertief omgaan met je tijd, stel grenzen en zeg nee zonder schuldgevoel, zodat je je kunt focussen op wat echt belangrijk is.
In feite is het bijna een cursus ‘Procrastinatie Afleren’! Investeer daarom slechts één dag in jezelf en zie direct resultaat. Onze ervaren trainers staan klaar om je te begeleiden op het pad naar beter time management en verhoogde productiviteit.
Schrijf je vandaag nog in voor onze Time Management cursus en ontgrendel je potentieel. Niet morgen. Vandaag!
Bericht van @tijdwinstBekijken op Threads
Mensen vroegen ook | Veelgestelde vragen over procrastinatie
-
Wat is procrastinatie?
Procrastinatie betekent simpelweg dat je taken voor je uitschuift en ze later oppakt dan eigenlijk zou moeten.
-
Synoniem voor procrastinatie
Een ander woord hiervoor is “uitstelgedrag.”
-
Het tegenovergestelde van procrastinatie
Het tegenovergestelde van procrastinatie is wanneer je direct actie onderneemt, dat noemen we “doortastendheid” of “proactief zijn.”
-
Procrastinatie in het Engels
In het Engels wordt uitstelgedrag aangeduid als “procrastination.” Bijvoorbeeld, als je je huiswerk tot het laatste moment uitstelt, ben je een ‘procrastinator.’
-
Bestaan er verschillende soorten procrastinatie?
Ja, er zijn verschillende vormen van uitstelgedrag. Sommige mensen stellen dingen uit uit angst voor falen, anderen hebben moeite met organiseren of beslissingen nemen. Soms is het gewoon een kwestie van een gebrek aan motivatie of niet weten waar te beginnen.
-
Psychologische oorzaken van procrastinatie
Onderliggende psychologische oorzaken verschillen, maar angst voor falen, perfectionisme, gebrek aan zelfvertrouwen en moeite met plannen kunnen allemaal bijdragen aan procrastinatie. Vaak is het een combinatie van verschillende factoren.
-
Specifieke oorzaken van procrastinatie
- procrastinatie bij autisme: mensen met autisme kunnen moeite hebben met het plannen en organiseren van taken, wat leidt tot uitstelgedrag. Structuur en ondersteuning kunnen helpen.
- procrastinatie en hyperfocus: hyperfocus, vooral bij ADHD of ADD, kan leiden tot uitstelgedrag voor andere taken omdat iemand te gefocust is op één ding.
- procrastinatie en depressie: depressie kan leiden tot vermoeidheid en het moeilijk maken om taken op te pakken. uitstelgedrag kan een symptoom zijn van depressie vanwege een gebrek aan energie en motivatie.
- procrastinatie en burnout: een burn-out kan leiden tot uitstelgedrag omdat de persoon te uitgeput is om taken aan te pakken. Herstel vraagt om rust en een geleidelijke terugkeer naar normale activiteiten.
-
Wat is de invloed van technologie op procrastinatie-neigingen?
De huidige wereld kan bijdragen aan uitstelgedrag vanwege afleidingen zoals sociale media en online scrollen. Het is makkelijk om taken uit te stellen door verloren te raken in deze afleidingen. Wil je leren hoe hiermee om te gaan? Lees dit artikel over mindful omgaan met sociale media.
-
Wanneer is procrastinatie normaal en wanneer wordt het probleem?
Het is normaal als het af en toe gebeurt. Het wordt problematisch als het een patroon wordt en je constant moeite hebt om dingen gedaan te krijgen. In de psychologie noemen we het “ziekelijk uitstelgedrag” als het een negatieve invloed heeft op je dagelijks leven en welzijn, mogelijk als een vorm van ontwijkend gedrag.
-
Hoe help je iemand met procrastinatie?
Het is normaal om soms dingen uit te stellen, maar als je merkt dat iemand hier constant moeite mee heeft, moedig hen dan vriendelijk aan. Maak samen een planning, stel realistische doelen en beloon hen na het voltooien van taken. Begrip tonen voor de redenen achter het uitstelgedrag kan ook helpen.
-
Goede boeken over procrastinatie
Op zoek naar een boek over uitstelgedrag? Hier zijn een paar aanraders:
- Eat That Frog! door Brian Tracy – Praktische tips om productiever te worden en uitstelgedrag te verminderen.
- The Now Habit door Neil Fiore – Inzichten en strategieën om uitstelgedrag te overwinnen en productiever te worden.
- Procrastinate on Purpose door Rory Vaden – Gaat in op het maken van bewuste keuzes over tijdgebruik en effectiviteit.
Wie zijn wij? | Cursus Time Management
Tijdwinst.com is een trainingsbureau dat zich specialiseert in slimmer (samen)werken. We bieden door het hele land diverse (online) trainingen aan, variërend van timemanagement, assertiviteit, gesprekstechnieken tot aan snellezen. Nieuwsgierig? Neem dan zeker eens een kijkje op onze website of blogs, en schrijf je in voor één van onze (digitale) trainingen.
- 1-daagse training Time Management | Blog
- 1-daagse training Assertiviteit | Blog
- 1-daagse training Gesprekstechnieken | Blog
- 1-daagse training Feedback Geven | Blog
- 1-daagse training Snellezen, Mindmapping en Geheugentechnieken | Blog
- 1-daagse training Effectief Thuiswerken voor Teams | Blog