Het stellen van de juiste vragen tijdens een netwerkborrel, date of andere vorm van tête-à-tête zorgt voor een boeiende conversatie. Maar hoe begin je zo’n gesprek en nog belangrijker: wát vraag je dan precies? 25 ijsbrekers (en 1 levensles rondom goulash) vertellen je hoe je het ijs breekt. 

Hoe een goulash recept communicatielessen bood

Al meer dan tien jaar reist interviewer en columnist Cal Fussman de wereld over om mensen van mijlenver aan de tand te voelen. Toen Tim Ferriss – ook niet bepaald de minste interviewer – hem in zijn show vroeg naar zijn geheim, vertelde Fussman een verhaal:

Cal maakte een rondreis door Hongarije. Hij wilde niet alleen het land beter leren kennen, maar ook de mensen die er wonen. Nogal lastig — hoe maak je immers een diepe en persoonlijke connectie met iemand als je diegene pas net hebt ontmoet? Het lukte Cal:

Tijdens een treinrit draaide hij zich om naar de oudere vrouw naast zich en vroeg haar het volgende: “Pardon, ik zou ontzettend graag willen leren hoe u goulash maakt.” Tot zijn verbazing lichtte het gezicht van de vrouw direct op. Ze stond op en richtte zich tot de andere passagiers:

“Al mijn hele leven neem ik deze trein — dag in, dag uit. Deze Amerikaan komt naast me zitten en hij is de eerste die tegen me spreekt. En dan nog wel hoe ik mijn goulash maak!”

Niet veel later op de dag wist Call niet alleen hoe hij het recept moest maken, ook had hij een plek gevonden waar hij die nacht kon slapen.

Gesprek beginnen in 25 vragen

Niet alleen een leuke anekdote, maar volgens Fussman ook een van de belangrijkste lessen die hij in zijn leven heeft geleerd.

Hij zegt dan ook het volgende:

“De meeste mensen zullen je aardig vinden wanneer jij interesse in hen toont. Hen vragen naar hun meningen, hun ervaringen en interesses is een prima manier om daar mee te beginnen.”

Met andere woorden:

De volgende keer dat jij je op een netwerkborrel begeeft, in een lift staat met een vreemde of contact wil leggen met iemand die je leuk vindt, praat dan niet over koetjes en kalfjes, maar doe het zoals Call: probeer de interesses van de persoon in kwestie te achterhalen.

Niet alleen leer je daardoor dingen die je nog niet eerder wist, je bouwt ook een band op. En dat brengt je niet alleen nieuwe vriendschappen of relaties, maar het opent wellicht ook deuren voor je.

25 vragen waarmee je moeiteloos een gesprek aangaat

Nu is het natuurlijk onwaarschijnlijk dat je het ijs kunt breken door de goulash-vraag van Call Fussman te gebruiken — of je zou je al op een kookbeurs in Budapest moeten begeven. Voor al die andere gevallen hebben we een aantal voorbeelden op een rij gezet.

Voordat je daar induikt, is het handig om te weten dat mensen nogal schrikken wanneer je een directe vraag aan hen stelt, zonder dat ze eerst ‘opgewarmd’ zijn. De volgende twee vragen helpen je dat te doen:

“Hoi, sorry dat ik je stoor, maar ik zou graag je mening willen weten over het volgende:… ”

“Hallo, mijn vrienden en ik komen er maar niet uit. Zou jij willen fungeren als de doorslaggevende factor?”

Beiden van deze inleidingen zijn onschuldig, intrigerend én nodigen uit om het gesprek met jou aan te gaan — eens wat anders dan die “zo en, uh wat doe jij zo vooral?”-vragen.

Je kunt ze met deze tientallen variaties toepassen om zo een gesprek te starten.

“Hoi, sorry dat ik je stoor, maar ik zou graag je mening willen weten over het volgende:…”

 

1. “… als je een presentatie kon geven over een onderwerp naar keuze, waar zou je dan over spreken?”

2. “… wat voor soort baan zou je iemand adviseren die aan het begin van zijn of haar carrière staat?”

3. “… wat is de belangrijkste les die een concurrent je heeft geleerd?”

4. “… als je één vaardigheid direct onder de knie zou kunnen hebben, welke zou dat dan zijn?’

5. “… wat is het aardigste dat iemand ooit voor je heeft gedaan op de werkvloer?”

6. “… wat is volgens jou de belangrijkste eigenschap van een leider?”

7. “… als je iedere baan in de wereld zou kunnen krijgen, welke zou dat dan zijn?”

8. “… naast het goed kunnen spreken in het openbaar, welke andere skill denk je dat de meeste kansen biedt?

Zoals je ziet vallen de bovenstaande vragen voornamelijk in de categorie ‘werk’. Prima voor wanneer jij je op een netwerkborrel begeeft of een zakenlunch hebt.

Zoek je nou iets informelers of wil je een leuk gesprek aangaan met een iemand waar je een oogje op hebt, probeer dan deze variaties:

Gesprek beginnen doe je zo

9. “… als je niet zou hoeven te slapen, hoe zou je dan die overige uren besteden?”

10. “… als je je leeftijd zou kunnen bevriezen, welke zou je dan kiezen en waarom?”

11. “… als je opnieuw zou kunnen beginnen, wat zou je dan studeren?”

12. “… welk boek moet iedereen gelezen hebben volgens jou?”

13. “… wat is je favoriete quote?”

14. “… heb je een levensmotto of een zin die je inspireert?”

15. “… lees je boeken op het gebied van persoonlijke ontwikkeling, zo ja: wat is de beste en wat heb je er van geleerd?”

16. “… wat zorgt ervoor dat jij na een lange dag kunt ontspannen?”

17. “… wat is de belangrijkste eigenschap die je in een ander zoekt?”

18. “… welke productiviteits-hack heeft jou echt geholpen?”

In deze lijst zullen ongetwijfeld een paar ijsbrekers zitten, waarmee je een gesprek begint of gaande houdt. Probeer ook eens de volgende inleiding uit:

“Hallo, mijn vrienden en ik komen er maar niet uit. Zou jij willen fungeren als de doorslaggevende factor?

 

19. “Welke vaardigheden denk je dat over 5 jaar het meest in trek zijn?”

20. “Denk je dat het hebben van sterke communicatieve vaardigheden het geheim zijn achter een succesvolle carrière?”

21. “Vind je het advies: “volg je dromen.” motiverend of eigenlijk toch een slecht advies?”

22. “Vind je dat iedereen een tussenjaar zou moeten nemen voordat hij of zij aan een vervolgopleiding begint?”

23. “Luister je liever naar audioboeken of lees je liever een ‘echt’ boek? Waarom?”

24. “Denk jij dat een goede band met je collega’s hebben doorslaggevend is voor geluk op het werk?”

25. “Denk je dat de grootte van je netwerk invloed heeft op wat je verdient?”

Het mooie van de vragen is dat ze mensen aansporen te vertellen over hun interesses en meningen. Iets dat duizend malen effectiever is dan wanneer je hen zou aanspreken en enkel over jezelf zou praten. 

Daarnaast zorgen ze voor voldoende gespreksstof. Zodra jij de ander vraagt wat zijn of haar kijk is op een tussenjaar, zal dat een natuurlijk verloop voor de rest van het gesprek bieden — zowel één-op-één als in een groepssetting.

Kortom: een gesprek beginnen

Ongeacht of jij je op een netwerkevenement bent of contact wilt maken met een vreemdeling in de trein (voor dat perfecte goulash-recept), een gesprek aanknopen hoeft niet lastig of intimiderend te zijn:

Probeer voortaan Cal Fussman’s manier uit: focus je op de interesses en opinies van anderen. Mensen vinden het nou eenmaal leuk om over zichzelf te praten. Op die manier leer je niet alleen de ander beter kennen, je leert misschien ook nog dingen die je eerder niet wist — hoe je goulash maakt, bijvoorbeeld.

Gesprek beginnen is simpel

Verder lezen?

Geïnteresseerd geraakt in dit onderwerp? Lees gerust verder:

Meer vragen om iemand beter te leren kennen en waardevolle informatie uit je gesprekspartner te krijgen, leer je tijdens onze 1-daagse cursus gesprekstechnieken. In deze training leer je alles over de psychologie achter spreken én luisteren. Goed voor je communicatie, goed voor je relaties.

Dagelijks handige inzichten? Volg ons op social media!

Volg ons onder andere op Instagram of Pinterest. Daar krijg je niet alleen handvatten op het gebied van slimmer communiceren, je ontvangt ook de slimme tips waarmee je jouw productiviteit een boost geeft. De laatste artikelen netjes en overzichtelijk in je mailbox ontvangen? Schrijf je dan in voor de wekelijkse nieuwsbrief.

Leer je liever lezend, lees dan ons boek Elke Dag om 15.00 Uur Klaar. Maak kennis met de beste inzichten uit onze trainingen en leer slimmer werken in plaats van harder.

Wie zijn wij? | Cursus Gesprekstechnieken

Tijdwinst.com is een trainingsbureau dat zich specialiseert in slimmer (samen)werken. We bieden door het hele land diverse (online) trainingen aan, variërend van timemanagement, assertiviteit, gesprekstechnieken tot aan snellezen. Nieuwsgierig? Neem dan zeker eens een kijkje op onze website of blogs, en schrijf je in voor één van onze (digitale) trainingen.

  1. 1-daagse training Time Management | Blog
  2. 1-daagse training Assertiviteit | Blog
  3. 1-daagse training Gesprekstechnieken | Blog
  4. 1-daagse training Feedback Geven | Blog
  5. 1-daagse training Snellezen, Mindmapping en Geheugentechnieken | Blog
  6. 1-daagse training Effectief Thuiswerken voor Teams | Blog