Je herkent het vast. Je hebt jezelf een doel gesteld, maar het lukt maar niet om er ook aan te beginnen. Je hebt het doel duidelijk voor ogen, je wilt het ook écht bereiken, maar er staat steeds iets in de weg. Het is alsof je onderaan een trap staat en je voet maar niet op de eerste trede krijgt. Frustrerend? Absoluut! Onmogelijk? Absoluut niet! Deze methode helpt je voortaan wél je doelen te behalen.

Wat komt aan bod:

  1. Waarom doelen stellen?
  2. Hoe kun je doelen stellen?
  3. Prioriteiten stellen tussen doelen
  4. Kleine doelen stellen
  5. De mini scrum-methode
  6. En dan beginnen!
  7. Valkuilen bij doelen stellen
  8. Doelen stellen zonder uit te stellen – het kan écht
  9. Veelgestelde vragen over doelen stellen

Waarom doelen stellen? Hoe doelen je helpen om ambities om te zetten in actie

De belangrijkste vraag is natuurlijk waarom je überhaupt doelen zou stellen. Je bent tevreden met je werk, waarom streven naar meer? Omdat het goed is voor je persoonlijke en professionele ontwikkeling. Doelen stellen in je leven zorgt ervoor dat je verder komt. Die promotie die zo onbereikbaar lijkt, blijkt opeens best haalbaar, bijvoorbeeld. 

Ga je doelen stellen, dan bepaal je een visie voor de lange termijn en creëer je daarbij motivatie op de korte termijn. Dat is vooral handig wanneer je ambities hebt en tamelijk abstracte doelen voor 2024 of daarna hebt. Doelen stellen voor jezelf op werk helpt om verder te komen op de carrièreladder. 

Doelen stellen

Hoe je doelen stelt die écht werken

Als je voor jezelf hebt besloten dat het allemaal wel wat ambitieuzer mag, ben je toe aan doelen stellen. Voorbeelden zijn bijvoorbeeld:

  • Doorgroeien naar een leidinggevende functie
  • Eindverantwoordelijk worden voor een eigen project
  • Werken aan grote contracten

Zoals je ziet, zijn dit allemaal abstracte doelen. Wat is een ‘groot contract’ bijvoorbeeld? En wanneer moet dat doorgroeien precies gerealiseerd zijn? Een slimme manier van doelen stellen is SMARTdoelen formuleren. Je maakt doelen Specifiek, Meetbaar, Acceptabel, Realistisch en Tijdsgebonden. Oftewel, je formuleert concrete doelen met meetbare elementen die voor jou en anderen haalbaar zijn binnen een bepaalde tijd. Wat zijn voorbeelden van doelstellingen? Nou, het lijstje hierboven ziet er heel anders uit als je het SMART-formuleert:

  • Binnen 3 jaar doorgroeien naar een functie waarbij ik leiding geef aan minimaal 5 mensen.
  • Binnen een jaar eindverantwoordelijk worden voor een project dat ik zelf opstart, plan, uitvoer en afrond.
  • Vanaf het nieuwe boekjaar alleen nog werken aan contracten met een waarde van meer dan € 1 miljoen.

Prioriteiten stellen tussen doelen: focus op wat écht belangrijk is: zo maak je keuzes

De kans is groot dat jij meer dan één doel voor ogen hebt. Dat kan gaan om professionele doelen, maar ook op persoonlijk vlak heb je waarschijnlijk ambities. Wat zijn voorbeelden van persoonlijke doelen? Denk aan het streven naar een bepaald gewicht, het behalen van een opleiding of het investeren in je relatie. Het liefst begin je natuurlijk met alles tegelijk, maar dan weet je zeker dat je doel bereiken niet goed gaat komen. Beter is het om prioriteiten te stellen tussen doelen. Daarvoor is het Eisenhower-model een beproefd succes.

Eisenhower-model

Het Eisenhower-model leunt op de gedachte dat zaken die belangrijk zijn meestal niet zo dringend zijn terwijl dringende zaken, maar al te vaak niet erg belangrijk zijn. Om voor jezelf te bepalen welke taken je als eerste op moet pakken, kun je het Eisenhower-model erbij pakken. Dat deelt je takenlijst op in vier categorieën:

  • Belangrijk en dringend: dit moet je nu direct doen.
  • Belangrijk en niet dringend: dit moet je doen, maar niet per se nu.
  • Niet belangrijk, wel dringend: dit moet iemand doen, maar niet jij.
  • Niet belangrijk, niet dringend: dit kun je van je takenlijstje schrappen.

Loop je hele to do lijst eens na volgens het Eisenhower-model. Je zult zien dat je tijd overhoudt en meer overzicht hebt. En je hebt gelijk duidelijk welke doelen je als eerste zult gaan behalen.

Doelen stellen

Waarom kleine doelen stellen je sneller naar de top brengt

Het klinkt eenvoudig als je het zo leest, maar doe het maar eens zelf. Hoe stel je goede doelen op? Veel mensen lijden aan een planning fallacy; het stellen van de doelen lukt wel, maar het behalen niet. We overschatten onszelf en onze capaciteiten en we onderschatten het doel of de situatie. Doordat we íets te optimistisch zijn bij het vaststellen van de doelen en het allemaal groot en abstract maken, daalt de motivatie om je doel te behalen al snel.

Beter is het om kleinere doelen te stellen. Dat is realistischer en zorgt ervoor dat je tussentijds ook successen behaalt. Je vertrouwen en productiviteit stijgen als je regelmatig een doel af kunt vinken. Ga je doelen stellen voor werk of doelen stellen voor jezelf, dan moet je het dus klein houden. Met de mini-scrum-methode werk je aan een systeem van gestage en continue vooruitgang. Perfect als je zoekt naar een doelen stellen methode.

De magie van de Tijdwinst Mini Scrum: doelen bereiken in kleine stappen

De mini-scrum-methode van Björn houdt in dat je projecten opknipt. In plaats van grote, lastige doelen stellen, breng je het geheel terug tot kleine, concrete stappen. Die grote, onoverzichtelijke en vooral onmogelijk te beklimmen trap blijkt uit losse treden te bestaan die je één voor één beklimt. Voor je het weet, sta je aan de top. Doel behaald!

Werken met de mini-scrum-methode betekent dat je vooraf na moet denken over het einddoel, de acties die je moet doen om het einddoel te behalen en de deadline per actie. Zet je die drie stappen, dan zul je projecten succesvol afronden en veel tijd besparen.

Stel je voor dat je een groot project moet leiden. Zorg dan dat je niet gaat zitten stressen over het enorme einddoel dat je moet behalen. Deel je taken op: een vergadering plannen, het team instrueren, prospects benaderen. Zo kun je elke dag een taak afstrepen en kun je het project voltooien zonder overweldigd af te haken voor de finish.

Doelen stellen

1. Bepaal het einddoel en de deadline

Met de mini-scrum begin je aan het einde. Je bepaalt het gewenste eindresultaat. Maak het einddoel concreet zodat je niet ontmoedigd wordt door een onduidelijke stip op de horizon. Stel vast wanneer je bij de eindstreep moet zijn, zodat je niet voor je uit kunt schuiven. Houd de deadline realistisch, maar schrik niet terug voor ambitieuze doelen.

2. Splits het einddoel in acties

Vervolgens ga je alle acties noteren die nodig zijn om het einddoel te kunnen behalen. Zet alle doelen onder elkaar zonder al na te denken over de volgorde. Het is belangrijk dat je hier een compleet overzicht krijgt.

3. Categoriseer de acties

Vervolgens ga je de taken bundelen. Je kunt ze in 4 categorieën plaatsen:

  • Kleine acties: iets wat jij zelf binnen een half uur kunt uitvoeren
  • Grote acties: iets wat jij moet doen, maar wat meer dan een half uur kost
  • Wachten-op-actie: iets wat een ander moet doen en wat jij in het oog moet houden
  • 1 op 1-actie: iets wat je wilt bespreken met of vragen aan een ander

Van elke taak noteer je de benodigde tijd om de actie te behalen. Je geeft je brein hiermee houvast: het is gelijk duidelijk hoe lang losse acties duren. En je houdt overzicht over het geheel, het is ook gelijk duidelijk hoe veel tijd het project in totaal in beslag zal nemen.

Daarna bepaal je de prioriteit van acties. Of noteer in elk geval wat de eerstvolgende actie is die je moet ondernemen. Zo ga je alle acties af tot je een complete lijst hebt. Als ieder een eigen verantwoordelijkheid heeft, kun je in geval van een team project samen naar het gezamenlijke doel werken. 

Meer weten? Björn vertelt je hoe:

En dan beginnen! Van plannen naar actie

Nu je een helder plan hebt met concrete stappen en prioriteiten, is de laatste stap simpel: begin. Het belangrijkste van doelen stellen en plannen is namelijk dat je in actie komt. Om echt momentum te creëren, zijn er een paar bewezen technieken die je helpen om de eerste stap te zetten en gefocust te blijven.

1. Eat That Frog: begin met het lastigste

Begin je dag met de taak die het meest uitdagend, belangrijk of tijdrovend is—ook wel de “kikker”. Deze aanpak, bedacht door Brian Tracy, zorgt ervoor dat je vanaf de start al een grote vooruitgang boekt. Als je de moeilijkste taak eerst doet, blijft de rest van de dag lichter en minder stressvol.

2. De Pomodoro-techniek: focus in sprints

Werken in korte sprints van 25 minuten met een

pauze van 5 minuten, ook wel de Pomodoro-techniek genoemd, helpt je vervolgens om geconcentreerd te blijven. Na vier ‘pomodoro’s’ neem je een langere pauze van 15-30 minuten. Dit schema werkt goed voor grotere projecten of taken die om een flinke focus vragen en helpt je om snel vooruitgang te boeken zonder overweldigd te raken.

3. Blokkeer je agenda en bescherm je tijd

Plan specifieke tijdsblokken voor je belangrijkste taken in je agenda. Door het vast te leggen als een afspraak, vermijd je de verleiding om deze tijd te vullen met andere taken. Kleinere acties kunnen in je to-do-lijst, terwijl grote blokken tijd je agenda duidelijk en gefocust houden.

4. Maak gebruik van een “wachten-op” en “1-op-1” lijst

Door zaken die je moet bespreken of waar je op wacht, op een aparte lijst te zetten, voorkom je dat deze losse eindjes tijd en energie opslokken. Dit geeft je de ruimte om door te gaan met andere taken terwijl je wacht, zonder steeds gestoord te worden door openstaande vragen.

Met deze technieken en de Mini Scrum-methode ben je niet alleen goed voorbereid, maar heb je ook het juiste startpunt. Stel je doelen, werk volgens je plan en maak nu de stap van plannen naar actie!

Meer inspiratie op social media

Mooi hè, doelen stellen en er gestaag naartoe werken in een mini-scrum? Meer inspiratie om doelen te stellen en het pad ernaartoe vol te houden, vind je op dit blog. Kom nog eens terug! En volg Tijdwinst en Björn op Instagram voor dagelijks nieuwe inzichten over persoonlijke ontwikkeling, gespreksvoering of time management.

Valkuilen bij doelen stellen (en hoe ze te vermijden)

Doelen stellen lukt vaak wel, het behalen van de doelen is lastiger. Daar zijn verschillende redenen voor. Het kan bijvoorbeeld gebeuren dat je enorm in de toekomst gaat leven: als ik mijn doel behaal dan voel ik me beter. Maar ja, tot je bij dan bent, voel je je toch niet helemaal voldaan. Daarnaast is het verleidelijk om na het behalen van je doel lekker achterover te leunen. Dan is al je moeite voor niets geweest. En raak niet teleurgesteld als er op weg naar je doel iets verandert. Bijstellen en flexibel zijn, hoort er ook bij.

De mini-scrum-methode helpt je doelen wél te behalen. Vooral door ze op te knippen in hapklare brokjes. Een manier om je brein steeds een kleine beloning te geven doordat je tussentijds steeds mijlpalen haalt. Daarmee tackle je de belangrijkste valkuil bij het doelen stellen: nooit over gaan tot uitvoering. Het behouden van je motivatie is het allerbelangrijkst.

Daarnaast zijn angst voor falen, overweldiging of perfectionisme jouw tegenstanders bij het doelen bereiken. Ook hiervoor geldt: knip het op in delen. Het beklimmen van een trede van de trap is makkelijker dan de hele trap in één keer, nietwaar?

Maak je doelen tenslotte concreet. Door specifiek te formuleren wat je doel is en er een concrete datum aan te hangen, is de kans groter dat je ermee aan de slag zal gaan. Zorg wel dat je het realistisch houdt. Door oog te hebben voor de beschikbare tijd en middelen én door niet te veel doelen tegelijk na te streven.

Doelen stellen zonder uit te stellen – het kan écht

Zoals je hebt gemerkt, is het vooral belangrijk grote doelen op te knippen in behapbare brokken. Je stelt prioriteiten tussen al je doelen. Door vervolgens het eindpunt te visualiseren en daarbij aansluitende, concrete doelen te formuleren lukt het beter om je doelen te behalen. Je weet wat er moet gebeuren, wie iets moet doen en hoe lang een actie duurt. 

Volg een training | Doelen stellen

Al die doelen die je gesteld hebt, moet je ook zien te halen. En dat betekent dat je er tijd voor in moet ruimen. Maar je agenda is al zo vol. Hoe moet je dat nou weer voor elkaar krijgen? Geen zorgen, tijdens de 1-daagse training Time Management. leer je het allemaal.

Ja, jij wilt best ergens bij helpen, maar nee, daar heb je niet altijd gelijk tijd voor. Jouw gestelde doelen wil je immers ook behalen en daar heb je tijd voor ingeruimd. Hoe je die tijd ook echt kunt nemen en je grenzen professioneel bewaakt zonder een ander te kwetsen, leer je tijdens de 1-daagse training Assertiviteit

Meer weten? Lees verder!

  1. Projecten managen met de Mini Scrum — een van de toppers uit onze Time Management Training
  2. Think small — waarom kleine doelen stellen het geheim tot succes is
  3. SMART doelstellingen stellen én bereiken (de meest uitgebreide handleiding ooit!)
  4. Doelen stellen voor jezelf: think big (of toch juist niet?)
  5. Prioriteiten stellen als een pro? Gebruik het Eisenhower model

Overzicht creëren

Veelgestelde vragen over doelen stellen

  • Waarom is het belangrijk om doelen te stellen?

    Doelen stellen is belangrijk voor professionele en persoonlijke groei. Ze geven je richting en helpen je vooruit te blijven bewegen. Bovendien bieden doelen je motivatie op de korte termijn om het doel op de lange termijn te halen. Abstracte ambities worden haalbaar en concreet.

  • Hoe stel ik SMART-doelen?

    SMART-doelen opstellen betekent dat je doelen Specifiek, Meetbaar, Acceptabel, Realistisch en Tijdsgebonden zijn. Je zegt dus niet ‘ik wil een groot contract binnenhalen’. Dat is te abstract SMART geformuleerd is het bijvoorbeeld: ‘ik wil binnen een half jaar een contract van minimaal € 1 miljoen afsluiten.’

  • Wat is het verschil tussen korte- en langetermijndoelen?

    Kortetermijndoelen behaal je binnen afzienbare tijd, bijvoorbeeld enkele dagen of weken. Langetermijndoelen bestaan vaak uit meerdere kortetermijndoelen. Ze vragen meer van je planningsvaardigheden en motivatie.

  • Hoe blijf ik gemotiveerd om mijn doelen te behalen?

    Hoe groter het doel, hoe lastiger het is om gemotiveerd te blijven. Zorg daarom dat je doelen opbreekt in kleinere, behapbare brokjes om regelmatig een succesgevoel te ervaren. Zorg dat je het einddoel voor ogen houdt en beloon jezelf bij tussentijdse successen. De mini scrum-methode helpt je hierbij.

  • Hoe kan ik mijn doelen aanpassen als de omstandigheden veranderen?

    Omstandigheden kunnen altijd veranderen. Het is aan jou om daar flexibel mee om te gaan. Evalueer regelmatig of je doelen nog steeds realistisch zijn en pas ze eventueel aan. Check altijd of je doelen nog steeds voldoen aan de SMART-voorwaarden en focus op dat wat op dat moment de hoogste prioriteit heeft.

  • Hoe breek ik grote doelen op in haalbare stappen?

    De mini scrum-methode is bij uitstek geschikt om grote doelen op te breken in kleinere stukjes. Je bepaalt het einddoel, noteert alle benodigde acties en categoriseert deze in kleine, grote, wachten-op- en 1-op-1-acties. Tenslotte geef je elke actie een tijdsduur en prioriteit en voilà, een hapklaar plan vol kleine acties om het grote doel te behalen.

  • Hoe kan ik mijn voortgang bijhouden bij het werken aan mijn doelen?

    Door een takenlijst bij te houden en af te vinken wat gerealiseerd is. Dit kun je ook doen in apps of software zodat je met het hele team samen overzicht hebt en houdt.

  • Wat moet ik doen als ik mijn doelen niet haal?

    Allereerst is het belangrijk dat je terugkijkt. Wat ging er mis? Was je plan misschien te ambitieus of kwamen er onvoorziene omstandigheden voorbij? Vervolgens stel je het doel bij of pas je de planning aan. En tenslotte het belangrijkste: behoud je motivatie. Focus op wat wél is gelukt en wat wél goed ging, dat kun je weer gebruiken bij de volgende poging.

  • Hoe stel ik prioriteiten tussen meerdere doelen?

    Beoordeel per doel hoe urgent het is en hoe belangrijk. De Eisenhower-methode is hiervoor uitermate geschikt. Je begint vervolgens met de taken die urgent én belangrijk zijn.

  • Hoe zorg ik dat mijn doelen in lijn zijn met mijn waarden en lange-termijnvisie?

    Door ze regelmatig naast elkaar te leggen. Wat zijn jouw waarden en wat is de lange-termijnvisie die je nastreeft? En vraag jezelf vervolgens af: past dit doel bij die waarden en visie? Kijk regelmatig terug en stel je doelen bij waar nodig.

Wie zijn wij? | Cursus time management

Tijdwinst.com is een trainingsbureau dat zich specialiseert in slimmer (samen)werken. We bieden door het hele land diverse (online) trainingen aan, variërend van time management, assertiviteit, gesprekstechnieken tot aan snellezen. Nieuwsgierig? Neem dan zeker eens een kijkje op onze website of blogs, en schrijf je in voor één van onze (digitale) trainingen.