Je goed kunnen concentreren, hartstikke belangrijk. Voor het voltooien van intensieve taken bijvoorbeeld. Of het juist kunnen lezen van een tekst. Op zo’n momenten heb jij een flinke dosis focus nodig. Hoe je eraan komt? Door een paar kleine aanpassingen in je levensstijl door te voeren (zoals deze 4 beroepsmilitairen).

Als hedendaagse kenniswerker kun je niet zonder focus of concentratie. Je wil immers zoveel mogelijk gedaan krijgen, in zo weinig mogelijk tijd.

Jij kunt het je dan ook niet veroorloven om telkens afgeleid te worden, door je social media bijvoorbeeld, of je mobiele telefoon. Dat weet je. Daarom zet tegenwoordig je notificaties uit. En multitasken? Ook daarvan weet je dat het funest is voor je concentratie.

Je bent dus al goed op weg. Toch zijn er nog een aantal andere manieren om je focus te verscherpen: geen handige timemanagement trucjes, maar een paar aanpassingen in je levensstijl — de manier waarop je eet, slaap, beweegt.

Onderstaande heren helpen je daarbij.

Wat Aurelius, Churchill, Napoleon en Wellesley jou kunnen leren over concentratie

Stuk voor stuk beroepsmilitairen. Zij moeten het hebben van hun concentratie. Er moeten immers snel en doordacht keuzes worden gemaakt. Een gebrek aan focus kunnen zij zich niet veroorloven. Dat zou honderden levens op het spel zetten. Ze hechtten daarom veel waarde aan hun concentratievermogen — en hadden elk verschillende methoden om deze scherp te houden:

1. Mediteer als een Romeinse keizer — Marcus Aurelius

De wetenschap zei het al: dagelijks twintig minuten mediteren verbetert je concentratie. Daarnaast helpt het je als geen ander om te gaan met stressvolle situaties, omdat het negatieve en afleidende gedachten blokkeert.

Geen wonder dus, dat Marcus Aurelius – een Romeinse keizer en generaal – dagelijks tijd vrijmaakte om te mediteren. Hij deed dit zodat niemand hem ‘mentaal kon verwonden’. Hij zou de baas over zijn emoties zijn, niemand anders.

Hiervoor visualiseerde hij iedere ochtend een half uur. Hij stelde zich voor welke uitdagingen vandaag op zijn pad zouden kunnen komen, en hoe hij hierop zou reageren. Dit stelde hem in staat om te gaan met tegenslagen.

Beter concentreren tips

Wil jij je dus niet alleen beter concentreren maar ook mentaal sterker worden, doe dat dan ook. Mediteer dagelijks 10 tot 20 minuten, en voeg er een stukje zelfreflectie en visualisatie aan toe.

2. Slaap als een Britse premier — Winston Churchill

Iedereen kan baat hebben bij een hazenslaapje wijst een onderzoek gepubliceerd in de Journal of Sleep Research uit. Een dutje van zo’n 90 tot 120 minuten blijkt namelijk niet alleen je concentratievermogen te verbeteren, ook je logisch denkvermogen krijgt er een boost door.

Dat wist Winston Churchill als geen ander:

Gedurende de Tweede Wereldoorlog was hij de premier van Engeland. Zijn geheim om scherp te blijven en de juiste keuzes te maken, schreef hij toe aan zijn middagdutjes. Ze gaven hem, naar eigen zeggen, de mogelijkheid om 2 dagen in 1 dag te passen. 

Beter concentreren tip

Heb je dus een drukke dag voor de boeg, of kan je concentratie wel een oppepper gebruiken, rust dan even. Sluit je ogen en doe een powernap — een van bijvoorbeeld 90 minuten lang, tussen half twee en half vier.

3. Eet als een Franse generaal — Napoleon Bonaparte

Een Zwitsers onderzoek wijst uit dat een ontbijt bestaande uit zowel proteïne én koolhydraten een significante toename laat zien in de werking van het brein — met name in het concentratie- en reactievermogen.

Dat kan verklaren waarom Napoleon Bonaparte – een 19e eeuwse generaal – zoveel waarde hechtte aan een proteïnerijk ontbijt. Iedere ochtend at hij gekookte of gepocheerde eieren, lamsvlees, runderfilet, lamsbout, linzen of een bonensalade.

Een flinke maaltijd, maar het stelde hem in staat het onderste uit de kan te halen zodra het op zijn aandachtsspanne, reactievermogen en kortetermijngeheugen aankwam. 

Beter concentreren voedsel

Wil jij dat ook, blijf dan ‘s ochtends weg van zoete ontbijtgranen of brood. Focus je voornamelijk op proteïne. Hier lees je daar mee over.

4. Beweeg als een Britse hertog — Arthur Wellesley

Regelmatige beweging beïnvloedt de grootte van je hippocampus; het gedeelte dat geassocieerd wordt met je verbale geheugen en het vastleggen van herinneringen. Dat wijzen onderzoekers aan de Universiteit van British Columbia uit.

Zo blijkt aerobe beweging al na 10 minuten je brein een boost te geven. Je maakt sneller beslissingen en kunt problemen eerder op lossen. 20 tot 40 minuten? Goed voor je motorische en cognitieve vaardigheden.

Meer dan 2 uur hoef je in ieder geval niet te zweten: je concentratie en fijne motorische skills blijken er juist op achteruit te gaan wanneer je te lang beweegt. Houd het daarom in het midden: beweeg dagelijks zo’n 30 minuten.

Arthur Wellesley, een Brits militair leider en bevelhebber, deed het ook. Hij moedigde zijn troepen aan iedere ochtend een half uur te bewegen. Niet alleen zodat ze fit genoeg waren voor de strijd, maar ook omdat het hen mentaal sterker maakte.

Beter concentreren bewegen

Het maakt niet of je zwemt, fietst, wandelt of rent, voor optimale verbetering van je brein beweeg je dagelijks 30 minuten.

Kortom: beter concentreren?

Met meer focus werken. Je aandacht erbij kunnen houden. Minder snel afgeleid zijn. Beter in je vel zetten? Het kan. Door een paar kleine aanpassingen te maken in je levensstijl kun jij je beter concentreren. Imiteer simpelweg bovenstaande beroepsmilitairen:

  • Mediteer als een Romeinse keizer — Marcus Aurelius
  • Slaap als een Britse premier — Winston Churchill
  • Eet als een Franse generaal — Napoleon Bonaparte
  • Beweeg als een Britse hertog — Arthur Wellesley

Meer weten over beter concentreren?

… volg dan een cursus Snellezen, Geheugentechnieken en Mindmappen. De training is er volledig op gericht om jou binnen 1 dag beter te leren omgaan met je brein en alle informatie die het dagelijks te verwerken krijgt. Hoe doe je dat handiger, met de juiste technieken, om het te helpen die helderheid te houden? Wij helpen je.

Dagelijks handige inzichten? Volg ons op social media!

Volg ons onder andere op Instagram of Pinterest. Daar krijg je niet alleen handvatten op het gebied van slimmer communiceren, je ontvangt ook de slimme tips waarmee je jouw productiviteit een boost geeft. De laatste artikelen netjes en overzichtelijk in je mailbox ontvangen? Schrijf je dan in voor de wekelijkse nieuwsbrief.

Leer je liever lezend, lees dan ons boek Elke Dag om 15.00 Uur Klaar. Maak kennis met de beste inzichten uit onze trainingen en leer slimmer werken in plaats van harder. En snellezen? Tekstbegrip? En leessnelheid? Zulke zaken komen ook aan bod.

Wie zijn wij? | Cursus Snellezen

Tijdwinst.com is een trainingsbureau dat zich specialiseert in slimmer (samen)werken. We bieden door het hele land diverse (online) trainingen aan, variërend van time management, assertiviteit, gesprekstechnieken tot aan snellezen. Nieuwsgierig? Neem dan zeker eens een kijkje op onze website of blogs, en schrijf je in voor één van onze (digitale) trainingen.

  1. 1-daagse training Time Management | Blog
  2. 1-daagse training Assertiviteit | Blog
  3. 1-daagse training Gesprekstechnieken | Blog
  4. 1-daagse training Feedback Geven | Blog
  5. 1-daagse training Snellezen, Mindmapping en Geheugentechnieken | Blog
  6. 1-daagse training Effectief Thuiswerken voor Teams | Blog