Help! Mijn smartphone wordt traag! Eerder deelden we al slimme tips and hacks om je Apple iPhone te optimaliseren. Maar wist je dat die ook bestaan voor Android? Het zit een paar klikken verder verstopt dan bij het iOs Apple besturingssysteem, maar dan heb je ook wat: een Android-apparaat dat wel 5x sneller is dan nu. Wil je dat ook, Android sneller maken? Dan geef je die Android van je – hier en nu, ter plekke, a la minute – een fikse schop onder z’n kont, met deze 29 tips.

Hoe een android sneller maken? 29 manieren om je telefoon te versnellen

1. Activeer ontwikkelaarsopties

Enkele tips die je zometeen tegenkomt vereisen dat je toegang hebt tot de Ontwikkelaarsopties van Android. Dit is een ‘geheime’ code binnen elk Android apparaat waarmee je de mogelijkheid hebt om extra instellingen te wijzigen. Handig, want hiermee kun je jouw telefoon naar wens instellen.

Zo activeer je de ontwikkelaarsopties:

 • Ga naar ‘instellingen’
 • Klik op ‘Over deze telefoon
 • Klik een aantal keren (5x) op ‘Build-nummer
 • Voer de pincode van je device in

Nu je deze modus geactiveerd hebt, heb je toegang tot meer opties. Je vindt deze nieuwe instellingen als je teruggaat naar de vorige pagina, bij ‘Ontwikkelaarsopties’.

2. Schoon je gegevensopslag op

Hoe android sneller maken? Schoon je opslagruimte op. Wanneer je telefoon namelijk te veel gegevens bevat wordt hij traag. Wat kun je doen?

 • Sla foto’s, video’s en andere bestanden op in de cloud. Zo verwijder je ze van je telefoon en kun je jouw interne geheugen gebruiken voor de uitvoering van processen. Bijkomend voordeel: je hebt op die manier ook op al je devices toegang tot je bestanden. Plus mocht je telefoon een keer crashen, dan heb je altijd een back-up.
 • Maak ruimte op je telefoon vrij door duplicaten te verwijderen. Soms sla je per ongeluk bestanden of foto’s dubbel op. Zonde van de ruimte. Een app als Files by Google kan je helpen deze duplicaten op te sporen.
 • Leeg je cache:

3. Verwijder cache data

Hoe een android app sneller maken? Simpel: begin met het legen van je cache. De applicaties op je telefoon of tablet nemen namelijk kleine hoeveelheden cache-data in beslag; dat is informatie waarmee de app bepaalde onderdelen sneller kan inladen. In de meeste gevallen en bij de meeste apps heb je dit nodig en leidt een overvolle cache enkel tot een trage telefoon.

 • Ga in de instellingen van je toestel naar ‘Applicatiebeheer’,
 • Klik vervolgens per app op ‘Cache legen’.
 • Doe dit voor al je apps.
 • Tijd besparen? Download de app Cache Cleaner, deze doet het voor je.

scherm met app's

4. Versnel animaties

‘Waarom is mijn mobiel zo traag?’, vraag je? Laat afbeeldingen en animaties snel laden. Animaties vereisen behoorlijk wat MB’s, zeker wanneer je deze op een hoge resolutie laadt. Dat zorgt voor een trage smartphone of tablet. Deze animaties uitzetten of versnellen maakt je telefoon responsiever.

(Hiervoor zul je de ‘Ontwikkelaarsopties’ moeten ingeschakeld moeten hebben, uit tip 1.)

 • Ga naar ‘Instellingen’,
 • Tik op ‘Systeem’ en vervolgens op ‘Ontwikkelaarsopties’
 • In de zoekbalk zoek je naar ‘Tekenen’,
 • en scroll je naar Vensteranimatieschaal Android’
 • Selecteer ‘0,5x’.
 • Doe ditzelfde bij ‘Overgangsanimatieschaal’ en ‘Duur van animatieschaal’

5. Verwijder je Whatsapp geschiedenis

Nog een antwoord op de vraag ‘hoe kan ik mijn telefoon optimaliseren?’. Schoon je WhatsApp geschiedenis op! Je appt heel wat af en ontvangt per dag meerdere berichten in de groepsapp van je werk; dat vergt heel wat van je telefoon! Door je Whatsapp-geschiedenis te wissen maak je een hoop geheugen – en daarmee snelheid – vrij. Je kunt vooraf nog altijd een back-up maken van je gesprekken en deze naar jezelf e-mailen.

6. Update je telefoon

Wanneer je jouw Android telefoon of tablet niet regelmatig update, werkt je op den duur met een verouderde software-versie. Dat kan je telefoon en de werking van apps traag maken. Zorg er daarom voor dat je telefoon altijd voorzien is van de nieuwste software versie.

Weet wel: wanneer je een echt verouderde telefoon hebt – meer dan vier jaar oud – dan kan het zijn dat een software update jouw telefoon juist vertraagt. Het geheugen of de opslag van je oude telefoon is dan niet compatible met de update. Doe dit dan liever niet.

7. Sluit applicaties op de achtergrond af

Gedurende de dag gebruik je tal van apps. Zonder dat jij het doorhebt, blijven ze op de achtergrond actief, ook al heb je een andere app opgestart. Door je achtergrondapps regelmatig te sluiten voorkom je dat er onnodig geheugen van je telefoon wordt gesnoept.

8. Verwijder onnodige apps

Je hebt vast een handvol applicaties op je smartphone of tablet staan die je eigenlijk niet (meer) gebruikt. In plaats van deze stof te laten vergaren, kun je ze beter verwijderen. Zo creëer je extra ruimte op je telefoon en maak je deze sneller.

smart telefoon in hand

9. Zet wifi uit wanneer je deze niet gebruikt

Wanneer jouw wifi aanstaat, is jouw telefoon constant op zoek naar nieuwe verbindingen. Wanneer je dus niet thuis of op je werkt bent, kun je dit beter uitschakelen. Zo bespaar je niet alleen op je snelheid, maar ook op je accu!

10. Verwijder widgets

Heb jij ook je hele thuisscherm volstaan met ‘handige’ widgets van allerlei apps. Doe niet alleen je concentratie een plezier, maar ook de snelheid van je telefoon door deze te verwijderen. Ze kosten namelijk relatief veel geheugen én leiden je onnodig af.

11. Monitor achtergrondprocessen

Ook is het slim om eens te kijken welke apps en achtergrondprocessen er allemaal lopen. Sommigen nemen zoveel processor geheugen in beslag, dat je ze het best regelmatig kunt checken. Zo kun je besluiten of je de app wilt afsluiten of in zijn totaliteit het beste kunt verwijderen.

 • Ga naar ‘Instellingen’,
 • Kies ‘Applicaties’.
 • Daar zie je welke processen er lopen.

12. Elimineer automatische achtergrondprocessen

Sommigen apps voeren automatische updates uit. Dat is handig, want zo blijft je app altijd up to date, maar dit vertraagt ook je telefoon. Zeker wanneer meerdere apps dit tegelijkertijd doen. Bepaal daarom welke apps zich wel en niet automatisch mogen updaten.

 • Ga naar ‘Instellingen’,
 • Kies ‘Datagebruik’,
 • ‘Menu’ en tik vervolgens op ‘Achtergrondgegevens beperken’.
 • Kies voor welke apps je dit doet.

13. Verplaats apps naar een SD-kaart

Bij Android telefoons en tablets kun je ervoor kiezen om applicaties op je telefoon of op een externe SD-kaart te installeren. Het is slim om app die je minder gebruikt dan andere op zo’n extern kaartje te plaatsen, zeker wanneer deze veel ruimte en opslag in beslag nemen.

14. Ga terug naar fabrieksinstellingen

Grondig, maar soms hard nodig: een factory reset. Zeker wanneer je telefoon extreem traag is. Door je Android telefoon terug te zetten naar fabrieksinstellingen, verwijder je alle apps, bestanden en overige informatie. Vooraf een back-up maken van belangrijke bestanden en gegevens is echter wel aan te raden.

man maakt foto van meer. Gele jas, rugzak op rug.

15. Start je telefoon opnieuw op

Het eenvoudigweg opnieuw opstarten van je smartphone kan ook je gsm sneller maken. Hiermee schort je namelijk alle achtergrondprocessen in één klap mee op. Probeer het eens.

16. Zet synchronisatie uit

Instagram, jouw mailbox of bijvoorbeeld de weer-app verversen zich elke tien minuten. Fijn, want zo blijf je up to date van wat er (in je omgeving) speelt, maar dit kost batterij en geheugen. Dat heeft weer invloed op de snelheid van jouw telefoon. Zet deze automatische synchronisatie daarom uit. Je kunt dit via de menuknop of in de instellingen van de app zelf instellen. 

17. Schakel Multitask feature in

Android telefoons en tablet beschikken over een multitask feature. Dat houdt in dat je meerdere apps tegelijkertijd kunt openen en op de achtergrond kunt laten draaien. Niet elke app gebruikt echter deze functie, waardoor het zonde is dat deze op de achtergrond voor niets draait. Hoe stel je dit slimmer in?

 • Ga binnen de Ontwikkelaarsopties naar ‘Formaat activiteiten geforceerd aanpasbaar maken’. 
 • Activeer deze.

18. Wis de geschiedenis van je browser

Jouw browser slaat automatisch links op; pagina’s die je bijvoorbeeld via Facebook of Instagram hebt bezocht. Om snelheid te sparen, is het handig om regelmatig dit te verwijderen.

 • Ga naar Menu, klik op ‘meer
 • Kies ‘Instellingen’, ‘Privacy Configuratie’, ‘Cookies & Caches’ en klik op ‘Wis’.

19. Verwijder overtollige homescreens

Vanuit een timemanagement optiek raadden we het je sowieso al aan: gebruik zo weinig mogelijk homescreens en verwijder zoveel mogelijk zooi van je scherm. Maar naast dat het je afleidt, vertraagt het je telefoon ook. Houd daarom maar 1 scherm aan (en organiseer deze vervolgens goed!)

20. Verwijder apps op je homescreen

Datzelfde geldt voor alle apps die je visueel tegenkomt. Zet alleen de hoognodige apps op je homescherm (alleen apps die ervoor zorgen dat jij een beter en productiever mens wordt) en verwijder de rest. Ze zijn wel nog beschikbaar, maar in plaats van je te laten verleiden, kies jij wanneer je zaken zoals Instagram opent. Weten waarom? We schreven er een interessant artikel over.

handen met telefoon tikkend, rugzak als achtergrond

21. Elimineer task managers

Een task manager kan handig zijn om inzicht te krijgen in je telefoon, maar ook deze vertraagt de boel enorm. Maak er daarom liever geen gebruik van. 

22. Schakel Actieve Android services uit

Wanneer je Actieve Android services opent, zie je een waslijst aan apps die op de achtergrond draaien. Vanzelfsprekend staan hier apps tussen die nodig zijn om je telefoon te laten functioneren, maar een hoop is overbodig. Schakel daarom alle apps uit die nutteloos voor je zijn. Hiermee bespaar je jouw telefoon een hoop achtergrondprocessen en heeft het werkgeheugen meer ruimte om te ademen. 

23. Ga voor een eenvoudige wallpaper

Een bewegende wallpaper ziet er leuk uit, maar kan jouw toestel ontzettend vertragen. Kies daarom liever voor een statische. En wil je het helemaal volgens de timemanagement-regeltjes doen, ga dan voor een simpel zwart scherm. Zo wordt je niet onnodig geprikkeld en afgeleid. 

24. Ruim foto’s en video’s op

Een telefoon dat een te vol geheugen heeft vertraagt de werking van je Android telefoon. Schoon daarom regelmatig al je video’s en foto’s op. Beter nog: sla je foto’s en video’s op in de cloud.

25. Pas op voor malware

‘Hoe maak ik mijn Android telefoon sneller?’, vraag je? Door niet te vergeten dat je telefoon hackbaar en gevoelig voor is malware. Misschien heb je ooit een shady app gedownload of op een geïnfecteerde link in je e-mail geklikt en merk je sindsdien dat je telefoon trager is. Wees hier waakzaam op en bescherm je telefoon en internetinstellingen.

26. Stap over op Lite-apps

Wanneer je telefoon iets verouderd is, is het slim op een lichtgewicht versie van enkel apps te gebruiken. Het zijn afgeslankte versies van doorsnee apps die minder werkgeheugen gebruiken. Je kunt dus prima blijven Facebooken, Instagrammen, Tik-tokken en Youtuben, maar dan mét een snelle telefoon.

vrouw zit aan tafeltje met glas drinken. Kijkend op telefoon

27. Verwijder gedownloade bestanden

Spotify, Netflix of je Videoland app slaan bestanden op voor offline gebruik. Handig voor onderweg, maar ook een reden dat jouw telefoon zo traag is. Verwijder deze bestanden daarom (dat doe je vaak in de app zelf). Of gebruik de ‘Smart download’ functie die veel media-apps hebben. Hiermee wordt de aflevering of film automatisch verwijderd wanneer je klaar bent met deze te bekijken. 

28. Schakel Voice command uit

iPhone heeft Siri. Android heeft tal van andere spraak-opties die te implementeren zijn, denk aan Alexa, Bixby, Cortona, Google Assistant of Hound. Erg handig, maar ook hierbij geldt weer: is jouw telefoon traag, schakel deze opties dan uit. 

29. Schakel GPS en bluetooth uit

Wanneer je deze twee functies niet gebruikt, schakel ze dan uit. Het is een kleine moeite om je GPS handmatig aan te zetten wanneer je bijvoorbeeld Google Maps wilt gebruiken. Tot die tijd deactiveer je ze en bespaar je op je snelheid en accu!

Android sneller maken? 29 tips

Dit waren ze, de beste manieren om je telefoon sneller te maken. Laten we ze eens op een rijtje zetten:

 1. Activeer ontwikkelaarsopties
 2. Schoon je gegevensopslag op
 3. Verwijder cache data
 4. Versnel animaties
 5. Verwijder je Whatsapp geschiedenis
 6. Update je telefoon
 7. Sluit applicaties op de achtergrond af
 8. Verwijder onnodige apps
 9. Zet wifi uit wanneer je deze niet gebruikt
 10. Verwijder widgets
 11. Monitor achtergrondprocessen
 12. Elimineer automatische achtergrondprocessen
 13. Verplaats apps naar een SD-kaart
 14. Ga terug naar fabrieksinstellingen
 15. Start je telefoon opnieuw op
 16. Zet synchronisatie uit
 17. Schakel Multitask feature in
 18. Wis de geschiedenis van je browser
 19. Verwijder overtollige homescreens
 20. Verwijder apps op je homescreen
 21. Elimineer task managers
 22. Schakel Actieve Android services uit
 23. Ga voor een eenvoudige wallpaper
 24. Ruim foto’s en video’s op
 25. Pas op voor malware
 26. Stap over op Lite-apps
 27. Verwijder gedownloade bestanden
 28. Schakel Voice command uit
 29. Schakel GPS en bluetooth uit

Meer tips en technologische snufjes?

smart telefoon in hand

Dagelijks handige inzichten? Volg ons op social media!

Volg ons onder andere op Instagram of Pinterest. Daar krijg je niet alleen handvatten op het gebied van timemanagement, je ontvangt ook de slimme tips waarmee je jouw communicatie skills een boost geeft. De laatste artikelen netjes en overzichtelijk in je mailbox ontvangen? Schrijf je dan in voor de wekelijkse nieuwsbrief.

Leer je liever lezend, lees dan ons boek Elke Dag om 15.00 Uur Klaar. Maak kennis met de beste inzichten uit onze trainingen en leer slimmer werken in plaats van harder.

 

Dit bericht op Instagram bekijken

 

Een bericht gedeeld door Tijdwinst.com (@tijdwinst)

Wie zijn wij? | Cursus Time Management

Tijdwinst.com is een trainingsbureau dat zich specialiseert in slimmer (samen)werken. We bieden door het hele land diverse (online) trainingen aan, variërend van timemanagement, assertiviteit, gesprekstechnieken tot aan snellezen. Nieuwsgierig? Neem dan zeker eens een kijkje op onze website of blogs, en schrijf je in voor één van onze (digitale) trainingen.

 1. 1-daagse training Time Management | Blog
 2. 1-daagse training Assertiviteit | Blog
 3. 1-daagse training Gesprekstechnieken | Blog
 4. 1-daagse training Feedback Geven | Blog
 5. 1-daagse training Snellezen, Mindmapping en Geheugentechnieken | Blog
 6. 1-daagse training Effectief Thuiswerken voor Teams | Blog