Dát er verschil is tussen mannen en vrouwen weten we al een tijdje. Wát die verschillen precies zijn, buiten de voor de hand liggende lichamelijke verschillen, daar wisten we blijkbaar nog niet zoveel van. Zonde, want het zegt enorm veel over jezelf – en je brein!

De één komt van Venus, de ander van Mars. We zijn behoorlijk verschillend, is de algemene consensus. Maar hoe verschillende precies? En waar zit het hem dan in? Sinds de wetenschap zich ermee is gaan bemoeien in de afgelopen decennia, zijn we een hoop wijzer geworden. Maar wat weten we nu precies? Welke verschillen zijn bewezen? En hoe verschillend zijn die van alles wat we dachten te weten over het verschil tussen mannen en vrouwen?

Behoorlijk verschillend.

Neem alleen al de plek waar de grootste verschillen tussen mannen en vrouwen te vinden zijn. Niet waar je denkt… Maar in het brein! Een reeks onderzoeken geeft ons bizar verhelderend inzicht in de verschillende bovenkamers bij mannen en vrouwen. En welke gevolgen dat heeft.

Verschil mannen en vrouwen – tussen de oren

Niet het spreekwoordelijke ‘tussen de oren’, maar het letterlijke ‘tussen de oren’. De bovenkamer maakt het grote verschil tussen mannen en vrouwen. Veel groter dan we ooit gedacht hebben. Het ziet er namelijk compleet anders uit daarboven, afhankelijk van of je man of vrouw bent.

Wist je bijvoorbeeld dat het mannenbrein groter is? Maar, voordat de mannen zichzelf op de borst gaan kloppen, vrouwen hebben op hun beurt een grotere witte massa (voor snellere en sterkere connecties tussen de hersendelen).

Het overzicht, van een hele reeks aan wetenschappelijke onderzoeken en hun conclusies over het verschil tussen mannen en vrouwen – sinds begin jaren ‘90, toen dr. Diane Halpern één van de eerste academische teksten over het onderwerp schreef (‘Sex Differences in Cognitive Abilities’) en prof. dr. Nirao Shah Stanford (professor in de psychiatrie en gedragwetenschappen en neurobiologie) zijn eerste sekseverschillen-onderzoeken deed.

Mannen

  • Mannen hebben een hoop meer grijze massa dan vrouwen. 6,5 keer zoveel, om precies te zijn (volgens dit onderzoek).
  • Mannen hebben een grotere amygdala, verantwoordelijk voor emotionele en sociale regulering, sexdrive en ruimtelijk inzicht, die ook nog eens anders werkt dan bij vrouwen (toonde professor in gedragswetenschappen en neurobiologie dr. Larry Cahill in deze paper aan).
  • Mannen hebben een groter brein, in het geheel (bleek uit dezelfde paper).
  • Mannen hebben een beter werkend kortetermijngeheugen (ontdekte dr. Diane Halpern).

Vrouwen

  • Vrouwen hebben een hoop meer witte massa dan mannen, bleek in 2014. 10 keer zoveel! Goed voor een uitgebreidere, doch meer gecompliceerde, maar vooral snellere en betere connectie tussen hersendelen en hersenhelften.
  • Vrouwen hebben een grotere frontale kwab, goed voor het probleemoplossend en besluitend vermogen (volgens wetenschapsjournalist Hannah Hoag).
  • Vrouwen hebben een grotere Hippocampus, goed voor leren en onthouden, die ook nog eens anders werkt dan bij mannen (volgens dezelfde dr. Cahill).
  • Vrouwen hebben een beter werkend langetermijngeheugen, zegt dr. Halpern.

verschil mannen en vrouwen 1

Leuk! Maar:

Let wel

De lijst is uiteraard niet compleet. De wetenschap is altijd in beweging: het blijft leren en ontdekken. En dat zelfs verschillende richtingen uit gaat, om zijn conclusies te kunnen trekken, die even verschillend kunnen zijn.

Dit is vast lang niet alles dat we weten, en zeker lang niet alles dat we zullen gaan weten. Maar dit is in elk geval wat we nu zeker weten.

De gevolgen

Natuurlijk is het niet standaard zo zwart wit. Man dit, vrouw dat. Het brein is een gecompliceerd systeem, dat bevestigt dit alleen maar. En man-zijn en vrouw-zijn hangt af van deze én alle factoren die eromheen hangen. Hormoonhuishouding (“biologie”) en dan was er nog maatschappelijke en culturele opvoeding (“cultuur”), om maar wat te noemen.

Dr. Halpern, over de getrokken conclusies uit de onderzoeken door de jaren heen:

“De rol van cultuur is niet nul. De rol van biologie is niet nul.”

Dr. Shah bevestigt dat conclusies voorzichtig getrokken moeten worden, maar dat deze bevindingen wel degelijk van belang zijn in het aantonen van daadwerkelijk cruciale verschillen tussen mannen en vrouwen:

“We geloven dat gender-specifiek gedrag een samenstelling is van allerlei modules die je, bij elkaar opgeteld, een algemene mate van man- en vrouwzijn geven.”

Geen zwart-wit stempel dus, die ontdekte verschillen. Maar wel een richtlijn in het verschil tussen mannen en vrouwen. Eentje waar we veel van kunnen leren, als we er – wederom als richtlijn – gebruik van maken in het dagelijks leven. Positief gebruik. Inzetten op de kracht van elk soort brein. Je eigen brein kennen, om het optimaal te kunnen gebruiken.

Als vrouw

  • Kun je makkelijker snel informatie opnemen en verwerken. Heel handig bij snellezen, verwerken en onthouden van stukken tekst en informatie!
  • Herleef je emoties uit het verleden sterker en levendiger. Goed voor je empathisch vermogen, dat altijd van pas komt in je persoonlijke en zakelijke relaties.
  • Ben je beter bestand tegen langdurige stress, omdat je Hippocampus net even anders werkt. Die kan best aardig tegen een stootje, wanneer er een drukke periode op het werk aankomt. (Niet te lang in blijven hangen natuurlijk, blijft gevaarlijk!)
  • Ben je een natuurtalent in puzzels en problemen snel oplossen. Jij ziet verbanden die mannen niet zo makkelijk zien, en hebt geen moeite met ‘het grote plaatje’, door die handige witte massa. Komt van pas bij leidinggevende functies – ben je heel goed in!

O, en voordat je denkt dat er hier eentje vergeten wordt: vrouwen kunnen niet multitasken. Hoe deze mythe de wereld in is gekomen is onduidelijk, misschien door het feit dat vrouwen gemakkelijk verschillende connecties snel achter elkaar kunnen leggen? Maar waar is het in elk geval niet. Niemand kan mulitasken, moge dat duidelijk zijn.

Als man

  • Je kunt waarschijnlijk met meer gemak je auto terugvinden op een grote parkeerplaats. Daarvoor gebruik je namelijk het ruimtelijk inzicht van je geheugen – en dat zit bij jou helemaal snor (door die grotere Amygdala)!
  • Hetzelfde geldt om die reden voor (ja, het cliché is dus waar): de weg vinden, en bijvoorbeeld een IKEA-kast in elkaar zetten. Hallo ruimtelijk inzicht!
  • Je daarentegen een stuk minder goed tegen langdurige stress, dan vrouwen. Dit komt door het verschil in Hippocampus, zeggen onderzoekers.
  • Maar je kunt wel weer meer zaken op korte termijn onthouden. Even een paar boodschappen uit het blote hoofd bij de supermarkt halen is geen probleem.
  • En een enorm voordeel als je “diep werk” te doen hebt: jij komt redelijk gemakkelijk in de focus-zone. Door al die grijze massa in je bovenkamer, kun jij je beter afsluiten voor externe en interne prikkels – en je focussen op 1 taak.

Heel herkenbaar voor vrouwen waarschijnlijk, die laatste: dat moment dat een man “hè wat sorry?” zegt terwijl hij opkijkt met een glazige blik. Jij was al anderhalve minuut tegen hem aan het praten. Heeft communicatie-expert Mark Gungor een heel goed verhaal over, ‘A Tale of Two Brains’:

Ontzettend grappig en o zo herkenbaar om te zien. Maar zie je ook dat Gungor hier ondertussen allemaal heel wetenschappelijk onderbouwde feiten aanhaalt, op 2:20 bijvoorbeeld?

“Vrouwenhersenen zijn heel verschillende van mannenhersenen. Het vrouwenbrein is gemaakt van een groot bolletje draad, en alles is verbonden met alles. Het is net de internet-snelweg, en het wordt allemaal gedreven door de energie die wij ‘emotie’ noemen. Het is één van de redenen waarom vrouwen alles lijken te onthouden. Omdat, wanneer je gebeurtenis neemt, en die verbindt aan een emotie, dan brandt het zich vast in je geheugen en kun je dit voor altijd onthouden.”

En:

“Mannen hebben een ‘box’ in hun brein die de meeste vrouwen niet kennen. In deze box zit helemaal niks. We noemen het zelfs de ‘nothing box’. Het is de reden waarom een man iets dat compleet hersenloos lijkt, uren aan een stuk kan doen.”

  • het vrouwenbrein ‘buzzt’ inderdaad alle kanten op; door die overvloed aan witte massa legt het de hele dag connecties en blijft het in de weer.
  • terwijl het mannenbrein zich helemaal kan terugtrekken in zijn ‘nothing box’: de focus-zone waar hij zo makkelijk in terecht komt door die overdadige witte massa.
  • En vrouwen kunnen emoties en herinneringen makkelijker en levendiger (her)beleven, zelfs uit een verder verleden.

Allemaal helemaal waar!

verschil mannen en vrouwen 1

Wat je daar aan hebt

Wees je er vanaf nu gewoon een beetje bewust van. Gebruik het in je voordeel. Ken je sterke kanten en je zwakkere.

  • Laat je als vrouw van je beste kan zien in een klantpresentatie, die jij vlekkeloos overtuigend neerzet met je grote verbale vermogens.
  • Weet als man dat jij gezegend bent met de mogelijkheid om je helemaal terug te trekken en te focussen op één ding tegelijk, zonder met tientallen andere dingen tegelijkertijd bezig te zijn. Het is het beste dat je kunt doen om diep werk te verrichten, en snel en effectief informatie te verwerken via snellezen bijvoorbeeld.

Zet daarnaast extra zeilen bij op je van nature waarschijnlijk zwakkere kanten.

  • Gebruik als man de geheugenpaleis-techniek om zaken op langetermijn te onthouden. Je langetermijngeheugen mag dan haperen, je ruimtelijk geheugen zeker niet!
  • Vrouwen gebruiken dezelfde techniek om zaken op kortetermijn vast te leggen in hun brein – en de bovenkamer geoefend en fit te houden.

Meer leren over verschillende geheugentechnieken die je als man of vrouw uit de brand kunnen helpen wanneer de natuur tekort schiet? Check onze training Snellezen, Geheugentechnieken en Mindmappen – en leer het binnen 1 dag!

Dagelijks handige inzichten? Volg ons op social media!

Volg ons onder andere op Instagram of Pinterest. Daar krijg je niet alleen handvatten op het gebied van slimmer communiceren, je ontvangt ook de slimme tips waarmee je jouw productiviteit een boost geeft. De laatste artikelen netjes en overzichtelijk in je mailbox ontvangen? Schrijf je dan in voor de wekelijkse nieuwsbrief.

Leer je liever lezend, lees dan ons boek Elke Dag om 15.00 Uur Klaar. Maak kennis met de beste inzichten uit onze trainingen en leer slimmer werken in plaats van harder. En snellezen? Tekstbegrip? En leessnelheid? Zulke zaken komen ook aan bod.

Wie zijn wij? | Training Snellezen, Geheugentechnieken & Mindmapping

Tijdwinst.com is een trainingsbureau dat zich specialiseert in slimmer (samen)werken. We bieden door het hele land diverse (online) trainingen aan, variërend van timemanagement, assertiviteit, gesprekstechnieken tot aan snellezen. Nieuwsgierig? Neem dan zeker eens een kijkje op onze website of blogs, en schrijf je in voor één van onze (digitale) trainingen.

  1. 1-daagse training Time Management | Blog
  2. 1-daagse training Assertiviteit | Blog
  3. 1-daagse training Gesprekstechnieken | Blog
  4. 1-daagse training Feedback Geven | Blog
  5. 1-daagse training Snellezen, Mindmapping en Geheugentechnieken | Blog
  6. 1-daagse training Effectief Thuiswerken voor Teams | Blog