Slim(mer) noteren maakt het verschil tussen totaal nutteloos bezig zijn – en zó efficiënt bezig zijn dat je bijna 100% van informatie kunt onthouden en terughalen. 5 breinvriendelijke noteertips, samengevat in 1 simpele techniek – zoals die op Cornell University al jaren gebruikt wordt. 

Noteren. Niet het meest spannende onderwerp om je mee bezig te houden. Toch is het goed om er héél even in te duiken. Hier bijvoorbeeld, met een paar minuten leestijd. Slim(mer) noteren maakt namelijk het verschil, tussen nutteloos en zinvol bezig zijn wanneer je leert door te lezen of luisteren.

Dat laatste wil je: zinvol leren. Belangrijke en/of leerzame informatie onthouden en terughalen wanneer nodig.

Noteren is de sleutel.

Productiviteits-expert Tim Ferriss wist het al:

I take notes like some people take drugs. I trust the weakest pen more than the strongest memory, and note taking is—in my experience—one of the most important skills for converting excessive information into precise action and follow-up.”

“Ik vertrouw de zwakste pen beter dan het sterkste geheugen.” Goed punt.

Nog twijfels? Check dan even de wetenschap.

Noteren – wat onderzoekers zeggen

Best een hoop. En eigenlijk zijn ze het heel aardig met elkaar eens, al eeuwenlang.

Alleen heel aandachtig luisteren of lezen wat je wil onthouden (passief leren), werkt niet. Uit je hoofd onthouden wat je leest of hoort, ook niet. Om dezelfde reden. Na een dag ben je bijna de helft vergeten, na 5 dagen praktisch alles (volgens de Vergeet Curve, opgesteld door Herman Ebbinghaus in 1885!):

noteren

Herhalen dus!

Maar een eenmalige vergadering, trainingsdag, lezing of seminar kun je de dagen erna niet nog even erbij pakken. Die is geweest. De notities die je erbij maakte wel! Noteren dus. Op de juiste manier.

Daar zegt de wetenschap dit over:

“Met pen en papier is de beste manier.”

Oké, niemand heeft het letterlijk zo fijn rijmend gezegd. Maar het is wel de algemene conclusie van een hele hoop brein-onderzoekers. Dit onderzoek met name, toonde aan dat studenten die een reeks TED-talks bekeek en ondertussen digitale notities maakte, aanzienlijk minder hadden onthouden dan hun medestudenten die de notities met pen en papier maakten.

Saillant detail: de laptop was niet aangesloten op het internet, alleen ingericht om notities te maken. (Eerdere onderzoeken trokken dezelfde conclusies, maar namen aan dat het kwam doordat een digitaal device vooral voor afleiding zorgt.)

Wat deze en collega-breinonderzoekers verder nog ontdekten, over optimaal noteren:

  1. Noteren met verschillende kleurenwerkt fijn voor je brein.
  2. Noteren in je eigen woorden, geen letterlijke quotes neerpennen, werkt fijn.
  3. Noteren in steekwoorden en korte zinnen, in plaats van complete alinea’s, werkt fijn.
  4. Noteren met tekens en symbolen, werkt fijn voor je brein.
  5. Noteren volgens de Cornell-methode, werkt fijn voor je brein…

noteren

De Cornell methode

Wiens methode? Cornell. Geen wie, maar een wat. Cornell University kwam in de jaren ‘50 van de vorige eeuw met een noteer systeem dat nog altijd als favoriet onder de kenners geldt: het Cornell-systeem.

Die niet vergane liefde komt door de overzichtelijkheid van het systeem (fijn voor je brein) en de simpelheid van het toepassen (iedereen kan het, jij ook, nu). De opzet is zo:

  • je verdeelt de pagina van je notebook of het vel papier waarop je gaat noteren in 3 delen. Een smalle verticale kolom links, een brede verticale kolom rechts en een horizontaal vlak beneden aan de pagina.
  • In de kolom links komen overkoepelende steekwoorden van hoofdthema’s te staan, in de kolom rechts de toelichtende informatie. In het vlak beneden komt een samenvatting van een paar zinnen.
  • Natuurlijk gebruik je je eigen woorden, bondige zinnen, kleuren, symbolen en tekens om het fijn voor je brein te houden.

noteren

Dat is nog een notities maken zoals de breinwetenschap het bedoeld heeft. Overzicht, kleur, bondigheid, tekens, symbolen: de hele rataplan, op 1 vel. Én zoals beloofd zonder complexiteit. Pen, papier, paar kleurtjes en de vaardigheid om een (semi) rechte lijn te trekken.

Meer heb je niet nodig.

Klaar! – O nee, toch niet.

Er was nog één belangrijke conclusie over noteren, om écht tot die 100% te leren noteren en onthouden. Je moet niet alleen notities maken, maar je moet ze ook verwerken.

Uit ‘Visible Learning: Maximizing Impact on Learning’:

“Noteren is het meest effectief wanneer notities georganiseerd en verwerkt worden op een bepaalde manier.”

Welke manier? Met mindmapping. Nu wel digitaal in plaats van met pen en papier, als het even kan. Met Mindmeister (betaald) of FreeMind (gratis) bijvoorbeeld.

Hoewel de Cornell methode erg breinvriendelijk is, is mindmapping daar de overtreffende trap van. Het complete concept van een lezing, boekwerk, artikel, vergadering of trainingsdag na het notities maken in een mindmap vangen, maakt dat je pas echt richting die 100% onthouden gaat.

noteren
Voorbeeld van een mindmap, online gemaakt via Mindmeister

Het digitaliseert niet alleen je notities, wat maakt dat ze altijd doorzoekbaar een terug te vinden zijn – je maakt wat je gelezen of gehoord hebt nog breinvriendelijker. Dat wil zeggen: meer overzicht, meer plaatjes, meer hiërarchie, meer kleuren, meer symbolen en tekens… En daarmee nog beter te begrijpen en onthouden.

Één mentaal plaatje blijft er in je brein over van alle informatie. Overzichtelijk, onderscheidend, herkenbaar en altijd terug te vinden. Dat kan het opslaan. Geen ellenlange horizontaal geschreven volzinnen. (En zelfs als het dat niet eeuwig kan onthouden, is het nog altijd digitaal terug te vinden.)

Want zeg nou zelf… Wat onthoud je beter?

  • Een notebook waarin alle lijntjes volgekalkt zijn met volzinnen, waarvan je na een dag de helft vergeten bent en je nooit iets specifieks terug kunt vinden –
  • of één visueel aantrekkelijk overzicht, gecategoriseerd per thema, dat altijd terug te vinden en doorzoekbaar is?

Een retorische vraag natuurlijk. Je weet het antwoord 😉

noteren

Dagelijks handige inzichten? Volg ons op social media!

Volg ons dan op Instagram of Pinterest. Daar krijg je niet alleen handvatten op het gebied van slimmer communiceren, je ontvangt ook de slimme tips waarmee je jouw productiviteit een boost geeft. De laatste artikelen netjes en overzichtelijk in je mailbox ontvangen? Schrijf je dan in voor de wekelijkse nieuwsbrief.

Leer je liever lezend, lees dan ons boek Elke Dag om 15.00 Uur Klaar. Maak kennis met de beste inzichten uit onze trainingen en leer slimmer werken in plaats van harder. En snellezen? Tekstbegrip? En leessnelheid? Zulke zaken komen ook aan bod.

Samengevat

Hoe notities maken en je brein samenwerken is een bron van inspiratie geweest voor een hoop onderzoekers. Mooi, want dan kun jij op een bewezen slimme manier noteren én onthouden wat je gelezen of gehoord hebt. Dat doe je grofweg in 2 stappen:

1. Je maakt notities met pen en papier, volgens de Cornell methode.
De eerstvolgende vergadering, lezing of trainingsdag zit jij klaar met pen en papier. Deze oeroude tools om te noteren zijn namelijk nog altijd bewezen de beste, ten opzichte van digitaal noteren.

De beste manier om op dat stuk papier te noteren is volgens de Cornell methode: met 3 kolommen voor kernwoorden links, uitgebreidere informatie rechts en een korte samenvatting beneden aan de pagina. Bovendien gebruik je je eigen woorden, geen lange zinnen en vooral veel kleuren en symbolen en tekens om de notities nog breinvriendelijker te maken.

2. Je verwerkt je notities digitaal, in een mindmap.
Ben je klaar met noteren, dan ben je nog niet klaar. De sleutel tot wat je leest of hoort onthouden, is namelijk herhalen. Elke dag, in de dagen nadat je de informatie tot je nam, of zodra het nodig is om dat wat je ooit hoorde of las weer van stal te halen.

En dat werkt alleen wanneer je notities niet op een smoezelig blaadje ergens achter in een la in één van je notitieboekjes te vinden is. Je digitaliseert het, in een mindmap. Mindmaps werken namelijk nog breinvriendelijker (met optimaal overzicht, kleurgebruik, symbolen enzovoorts) en zijn digitaal doorzoekbaar.

Investeer de tijd om zo zorgvuldig met je notities om te gaan, als je ze echt wil onthouden. Plan nog een kwartiertje na de vergadering, om je overzicht in een mindmap te krijgen. Hou een uurtje na die trainingsdag vrij om je notities te verwerken.

Zo haal je altijd precies die notitie naar boven die je zocht, op het moment dat je hem nodig hebt. Om terug te komen op een afspraak die gemaakt is in die ene vergadering. Of om één bepaalde tip die je kreeg in een training Time Management over Outlook inrichten terug te vinden nu je hem nodig hebt. Die had je niet willen vergeten!

Hoeft dus ook niet meer, als je deze 2 stappen maar niet vergeet.

Meer leren?

Over trainingen gesproken: als je de training Snellezen, Geheugentechnieken en Mindmappen volgt, leert je pas écht hoe je optimaal omgaat met informatie verwerken. Door snellezen, slim noteren, effectief mindmappen en beter met je geheugen omgaan. Onthouden, die tip!

Wie zijn wij? | Training Snellezen, Geheugentechnieken & Mindmapping

Tijdwinst.com is een trainingsbureau dat zich specialiseert in slimmer (samen)werken. We bieden door het hele land diverse (online) trainingen aan, variërend van timemanagement, assertiviteit, gesprekstechnieken tot aan snellezen. Nieuwsgierig? Neem dan zeker eens een kijkje op onze website of blogs, en schrijf je in voor één van onze (digitale) trainingen.

  1. 1-daagse training Time Management | Blog
  2. 1-daagse training Assertiviteit | Blog
  3. 1-daagse training Gesprekstechnieken | Blog
  4. 1-daagse training Feedback Geven | Blog
  5. 1-daagse training Snellezen, Mindmapping en Geheugentechnieken | Blog
  6. 1-daagse training Effectief Thuiswerken voor Teams | Blog