Iedereen die in deze tijd leeft weet hoe lastig het is: je concentreren op één taak of doel, zonder afgeleid te raken. Toch is het een probleem van alle tijden, én van alle wezens op deze planeet. Iets dat blijkbaar diep in onze natuur zit. Toch is je concentratie verbeteren mogelijk. Kijk maar hoe leeuwen getemd worden. Met een stoel.

Het verhaal van de leeuwentemmer

Clyde was nog een jongen toen hij huis en haard verliet om bij het circus te gaan. Zo ging dat begin vorige eeuw nu eenmaal als je een baan nodig had, maar geen noemenswaardige opleiding had genoten. Clyde werd kooienpoetser. Geen waardig bestaan, maar het was een bestaan. Bovendien bleek hij precies op de juiste plek terechtgekomen. Clyde ontpopte zich namelijk als een leeuwentemmer zoals men die nooit eerder gezien had.

Hij wist als eerste niet alleen leeuwen, maar meerdere wilde dieren – poema’s, hyena’s, tijgers – in de ring samen te brengen zonder dat ze elkaar (of hem) aanvielen. Hij had deze onstuimige beesten werkelijk getemd.

Ten tweede was hij daardoor de eerste leeuwentemmer die niet in de ring stierf door een aanval, maar gewoon (voor die tijd gewoon) tot ruim in de 60 leefde en uiteindelijk door ziekte overleed.

Hoe hij het voor elkaar kreeg? Door te werken met concentratie. Verdeel en heers, was daarbij het motto.

Concentratie verbeteren of breken – maakt het verschil

Zoals je weet hebben roofdieren een immens scherpe concentratie. Bedenk je maar eens een poema op jacht; die heeft écht maar 1 doel voor ogen, en weet alle focus in z’n hele wezen daarop te richten. Het is de enige manier om te krijgen wat hij nodig heeft om te overleven.

Beatty wist die ijzersterke concentratie juist te breken. En daardoor te heersen.

Dat deed hij door niet alleen een zweep te gebruiken – die was meer voor de show – maar als eerste leeuwentemmer de stoel in te brengen in de ring. Dit element met 4 poten verwart de opperste concentratie van de leeuw. Hij weet niet op welke van de 4 dingen die op hem af komen moet focussen. Hij is in de war en weet niet goed wat hij moet doen. Er zijn teveel opties. Dus valt hij niet aan, maar doet niets. Met zijn aandacht verdeeld, mist de leeuw namelijk zijn sterkste eigenschap – die messcherpe concentratie – en zo weet Beatty hem onder controle te houden.

Wat jij daaraan hebt, voor meer focus

Jij hebt hetzelfde probleem als de leeuw. Het is niet zo dat je geen focus hebt – die is van nature eigenlijk ijzersterk – maar je verdeelt hem. En daardoor presteer je niet (optimaal), maar raak je alleen maar verward.

Wat je dagelijks op kantoor en in je leven doet, is je concentratie verdelen over de 4 poten. Wat jouw superkracht lamlegt. Je probeert met vanalles tegelijkertijd bezig te zijn, of je weet gewoon niet voor welke optie je moet gaan wanneer zich meerdere taken en mogelijkheden presenteren.

Concentratie verbeteren = kiezen

Je bent telkens met vanalles tegelijkertijd bezig. Terwijl je je probeert te concentreren op één belangrijke denktaak, dienen zich ondertussen allerlei andere opties en afleidingen aan. Je collega’s vallen je één voor één lastig met vragen, je telefoon laat elk kwartier wel een nieuwe melding op je scherm tevoorschijn komen en ondertussen weet je al niet meer waar je ook alweer mee bezig bent. Datgene dat je écht belangrijk vond en gedaan wilde krijgen.

Geen wonder dat concentratie vaak hapert om een zware denktaak uit te voeren, zoals lezen en leren. De superkracht die de natuur jou als mens heeft meegegeven – zware denktaken uitvoeren – verpest je door je aandacht te verdelen. Terwijl je er eigenlijk zó goed in bent.

Je concentratie verbeteren is dus geen kwestie van oefenen. Het is een kwestie van kiezen. 

  • Kies om je te focussen op 1 poot van de stoel, laat de rest met rust.
  • Kies om je te focussen op 1 taak tegelijkertijd. Pak een boek of lange tekst, en ga daarvoor zitten. Lees alleen, zonder afleiding en opties (de beste leesstrategie). Elimineer alles, behalve die ene taak.
  • Kies om je te focussen op 1 doel, en ga daarvoor. Wil je die ene grote klant binnenhalen, laat de rest dan even varen. Voer alleen de broodnodige taken uit – kies – en richt al je tijd en toewijding op dat ene doel. Die ene stoelpoot.

Zorg dat je echt even helemaal gaat voor dat ene ding. Zonder je e-mail 20 keer per dag te checken, zonder 10 keer per uur je telefoon te checken (zet je telefoon gewoon even op vliegtuigstand) en zonder je collega’s. Ze kunnen echt wel even zonder jou, als je duidelijk maakt dat je een zware denktaak aan het uitvoeren bent. Datgene doen waar je zo goed in bent, mits je al je concentratie erbij hebt.

Lees hier meer over singletasken, in plaats van multitasken – omdat je brein gewoon écht niet kan multitasken.

Wanneer je alles om je heen zo inricht dat je je kunt concentreren dan kun je pas echt gaan zitten met die grote lap tekst. Met de research die je moet doen om die klant precies op de juiste manier te benaderen. Of met je zelfstudie, die je voor je werk telkens wil oppakken, maar waar het maar niet van komt.

Komt door die aandachtverdeling. Stop met verdelen, en heers weer over je eigen concentratie. Zodat jij de leeuw wordt die doet waar hij het best in is, in plaats van de leeuw die in de afleiding en de opties van alledag alleen maar verward raakt en geen enkele denktaak écht gedaan krijgt.

Iets wat je zelf in de hand hebt. Die stoel. Zet hem neer. Ga zitten. Lees. Leer. Denk. Analyseer. Ontwikkel. Verbeter. Maak écht werk mogelijk, want daar ben je goed in.

Meer tips voor beter concentreren?

Onze cursus snellezen en geheugentechnieken is helemaal gericht op hoe je psychisch en praktisch kunt omgaan met alle stromen informatie die dagelijks op je afkomen. Hoe je teksten sneller leest, beter verwerkt en er echt iets van leert. Hoe je je concentratie verbetert door je brein meer ruimte voor focus te geven, via slimme tips en bewezen geheugentechnieken.

Of kijk eens naar onze training time management, die je helpt om de informatiestromen en de prikkels te organiseren zodat je in alle rust en vanuit overzicht met aandacht aan de slag kunt met de belangrijkste taken op je takenlijstje.

Dagelijks handige inzichten? Volg ons op social media!

Volg ons onder andere op Instagram of Pinterest. Daar krijg je niet alleen handvatten op het gebied van slimmer communiceren, je ontvangt ook de slimme tips waarmee je jouw productiviteit een boost geeft. De laatste artikelen netjes en overzichtelijk in je mailbox ontvangen? Schrijf je dan in voor de wekelijkse nieuwsbrief.

Leer je liever lezend, lees dan ons boek Elke Dag om 15.00 Uur Klaar. Maak kennis met de beste inzichten uit onze trainingen en leer slimmer werken in plaats van harder. En snellezen? Tekstbegrip? En leessnelheid? Zulke zaken komen ook aan bod.

Wie zijn wij? | Training Snellezen, Geheugentechnieken & Mindmapping

Tijdwinst.com is een trainingsbureau dat zich specialiseert in slimmer (samen)werken. We bieden door het hele land diverse (online) trainingen aan, variërend van timemanagement, assertiviteit, gesprekstechnieken tot aan snellezen. Nieuwsgierig? Neem dan zeker eens een kijkje op onze website of blogs, en schrijf je in voor één van onze (digitale) trainingen.

  1. 1-daagse training Time Management | Blog
  2. 1-daagse training Assertiviteit | Blog
  3. 1-daagse training Gesprekstechnieken | Blog
  4. 1-daagse training Feedback Geven | Blog
  5. 1-daagse training Snellezen, Mindmapping en Geheugentechnieken | Blog
  6. 1-daagse training Effectief Thuiswerken voor Teams | Blog