Naar je scherm staren voordat je gaat slapen is veel erger voor je slaap ‘s nachts en je brein overdag dan je tot nu toe dacht. Dr. Dan Siegel legt uit hoe we onze hersenen – letterlijk! – vergiftigen, welke effecten dat oplevert en hoe we het beter kunnen aanpakken (zonder dat we ons scherm in een hoek van de kamer hoeven te gooien).

Dr. Dan Siegel is professor klinische psychiatrie aan de UCLA School of Medicine. Hij kent alle ernstige effecten van beeldscherm kijken in bed op je brein en je lijf. In deze frisse, maar daardoor niet minder verontrustende video zet hij ze op een rijtje:

Kijkt u even mee?

Dat van die photon-stroom van lichtdeeltjes die je oog binnenkomen om je optische oogzenuw de boodschap voor je brein mee te geven dat het nog lang geen bedtijd is, dat wist je misschien al.

Maar snap je ook dat je nooit aan je uurtjes slaap komt als je tot 1 uur ‘s nachts op je scherm zit te staren, en je jezelf maar blijft afvragen waarom je nog altijd niet in slaap bent gevallen?

Één ding is namelijk zeker: die wekker morgenvroeg wacht niet. Oké, twee dingen zijn zeker: het is ook nog eens je eigen schuld, als je morgen niet fatsoenlijk kunt functioneren.

smartphone-in-bed

Want je wist natuurlijk ook al dat te weinig uurtjes per nacht er meteen inhakken. En met ‘te weinig’ bedoelen we minder dan 7 tot 9 uur. Ja, die gelden ook voor jou – je bent geen uitzondering. Althans, 95% van ons is geen uitzondering. De uitzonderingen (de andere 5%) kunnen het misschien met wat minder doen, maar de kans blijft klein dat jij daar tussen zit.

Wist je dat nog niet? Goed om te weten.

Wat je waarschijnlijk nog meer niet wist (iets met brein-vergiftiging)

Het licht in je smartphone, of ander beeldscherm, zorgt er dus voor dat je niet aan je uurtjes komt. Maar daar begint de ellende pas. Wat er daarna gebeurt is namelijk niet minder dan desastreus te noemen.

Wat je doet door te weinig of slecht te slapen (door die rottige photonen in je beeldscherm) is namelijk je ‘neuroglia’ – ook wel ‘glia cellen’ – aantasten.

En die cellen heb je hard nodig om je harses soepel en gesmeerd te laten lopen. Ze ondersteunen en beschermen de brein-neuronen namelijk. Die neuronen kun je ook wel je denk-werkertjes noemen. Ze leggen (nieuwe) links in je brein aan, slaan informatie op en halen die op het juiste moment weer tevoorschijn door als de wiedeweerga door het zenuwstelsel in je hoofd te sjezen.

‘Glia’ is niet voor niks de naam van deze cellen. Het betekent ‘lijm’ in het Grieks – omdat ze de boel bij elkaar houden, in je hersenpan. Niet geheel onbelangrijk voor iemand die de hele dag z’n brein moet gebruiken. Om te kunnen nadenken, om goed te kunnen werken, om goed te kunnen leven, mag je zelfs zeggen.

En wat vertelt dr. Siegel ons nu?

“’S nachts ruimen de glia cellen de gifstoffen op die je neuronen overdag produceren.”

Ze zijn dus niet alleen je brein-werkertjes. Niet alleen je brein-lijm. Ze zijn ook nog eens de schoonmaakploeg daarboven! En niet zomaar wat aanvegen en afstoffen; ze ruimen gevaarlijke gifstoffen op. Terwijl jij slaapt. Of hoort te slapen.

Slaap je te weinig, dan kunnen ze maar half werk doen. En dat is dus niet wat je wil; de helft van die gifstoffen nog lekker in je brein laten soppen, terwijl je ondertussen normaal probeert te functioneren.

Kan dus niet!

Wat die stoffen namelijk met je doen, als we dr. Siegel op zijn (wetenschappelijke) woord geloven, is:

  • je aandachtsspanne laten haperen (je volgt niks meer)
  • je werkgeheugen aantasten (je onthoudt niks meer)
  • je probleemoplossend vermogen kapen (je komt nergens uit)
  • je stofwisseling aan gort helpen (je dijt uit)

En oja:

  • je eigen breincellen vergiftigen (je brein gaat eraan op de lange termijn)

Al die ellende voorkomen? Dé oplossing… (die zelfs mét scherm werkt)

Denk nog eens aan die goeie ouwe dr. Siegel – wanneer je vannacht weer eens verveeld, verslaafd of slapeloos naar je scherm zit te staren. Speel zijn riedeltje nog eens in je hoofd af en besef dat het misschien een goed idee zou zijn om je eigen brein NIET te vergiftigen…

En leg die smartphone/laptop/tablet 1 uur voordat je wil gaan slapen weg.

Smijt hem in een hoek van de kamer. Stop hem weg in je werktas. Zet alle bliepjes en fiepjes uit – en pak er bijvoorbeeld eens een lekker boek bij. Zo geef je je brein de juiste seintjes (het is avond, bijna bedtijd), val je beter in slaap en slaap je beter.

Wil je ‘s avonds tóch graag nog een serietje kijken voor het slapengaan? Dan is er gelukkig nóg een alternatief: F.lux – een handige app die de kleurtonen in je beeldscherm aanpast naar het tijdstip. Is het avond, dan haalt het de blauwtinten eruit die je optische zenuw vertellen dat het dag is. Installeer hem dus gewoon even – mócht je vanavond goed willen slapen en je brein dus liever niet willen vergiftigen – en je bent van alle ellende verlost.

Boodschap onderschept, hersenen gered.

Meer tips? Check ook deze video eens

Dagelijks handige inzichten? Volg ons op social media!

Volg ons onder andere op Instagram of Pinterest. Daar krijg je niet alleen handvatten op het gebied van timemanagement, je ontvangt ook de slimme tips waarmee je jouw communicatie skills een boost geeft. De laatste artikelen netjes en overzichtelijk in je mailbox ontvangen? Schrijf je dan in voor de wekelijkse nieuwsbrief.

Leer je liever lezend, lees dan ons boek Elke Dag om 15.00 Uur Klaar. Maak kennis met de beste inzichten uit onze trainingen en leer slimmer werken in plaats van harder.

Wie zijn wij? | Cursus Time Management

Tijdwinst.com is een trainingsbureau dat zich specialiseert in slimmer (samen)werken. We bieden door het hele land diverse (online) trainingen aan, variërend van timemanagement, assertiviteit, gesprekstechnieken tot aan snellezen. Nieuwsgierig? Neem dan zeker eens een kijkje op onze website of blogs, en schrijf je in voor één van onze (digitale) trainingen.

  1. 1-daagse training Time Management | Blog
  2. 1-daagse training Assertiviteit | Blog
  3. 1-daagse training Gesprekstechnieken | Blog
  4. 1-daagse training Feedback Geven | Blog
  5. 1-daagse training Snellezen, Mindmapping en Geheugentechnieken | Blog
  6. 1-daagse training Effectief Thuiswerken voor Teams | Blog