Een persoonlijkheidsanalyse is niet alleen leuk, het geeft je ook inzicht in je zwakke en sterke punten. Onderga daarom eens deze Myers Briggs Type Indicator Test en ontdek welke ‘persoonlijkheid’ jij bent; ben jij de Bevelhebber? De Avonturier? De Entertainer?

Wat komt aan bod?

  1. Wie is of zijn Myers-Briggs?
  2. Hoe werkt Myers-Briggs?
  3. Doe de gratis Myers Briggs type indicator test
  4. Waarom het handig is om je MBTI te kennen
  5. Wat zijn de 16 persoonlijkheden
  6. De Analisten
  7. De Diplomaten
  8. De Schildwachten
  9. De Verkenners
  10. Veelgestelde vragen over Myers Briggs

Wie is of zijn Myers-Briggs?

Je hebt vast eens van Carl Jung gehoord; een psychoanalyst uit de vorige eeuw en grondlegger van persoonlijkheidsanalyses. Hij was één van de eersten die mensen ‘categoriseerde’ op basis van psychische kenmerken. Op basis hiervan stelde hij zijn bekende ‘12 Archetypes van Jung’ op (die tegenwoordig nog veel worden gebruikt in zowel de psychologie als in marketing).

Kathrine C. Briggs bestudeerde zijn theorie en vond dat Jung twee factoren over het hoofd had gezien:

Volgens haar wordt jouw persoonlijkheid niet alleen gevormd door de manier waarop jij de wereld waarneemt én hoe je met informatie omgaat (Jung’s idee), maar ook hoe jij prikkels verwerkt en hoe je met taken omgaat.

Ze werkte zijn theorie daarom verder uit, samen met haar dochter Isabel Myers, en kwam tot een nieuwe, meer uitgebreide persoonlijkheidsanalyse: de Myer-Briggs Type Indicator Test

Deze mbti test ‘meet’ het volgende:

Hoe werkt Myers-Briggs? Deze 4 factoren bepalen jouw persoonlijkheid

1. Hoe ga jij met prikkels om?

Verwerk je sociale interacties op een introverte of extraverte manier? — ‘Introversion’ of ‘Extraversion’?

2. Hoe ga je met nieuwe informatie om?

Kijk je naar feiten en eerdere ervaringen of houd je het liever bij grove lijnen en verbanden? — ‘Sensing’ of ‘Intuition’?

3. Hoe maak jij beslissingen?

Maak jij keuzes op basis van logica of laat jij je leiden door gevoel? — ‘Thinking’ of ‘Feeling’?

4. Hoe ga je om met taken?

Plan je liever eerst alles uit of benader je zaken op een spontane manier? — ‘Judging’ of ‘Perceiving’?

Deze vier indicatoren leveren een lettercombinatie op waarbij je op één van de zestien persoonlijkheidstypen stuit. Om erachter te komen welke Myers Briggs bij jou past, doe je een Myers Briggs type indicator test. Wij vonden een uitstekende site waar je dat gratis kunt doen: 

Myers Briggs

Doe de gratis Myers Briggs type indicator test

Op 16personalities.com heb je binnen 12 minuten de uitslag en weet je voor eens en altijd waar jouw sterke en zwakke punten liggen. Na afloop krijg je een uitgebreid verslag waarin niet alleen je persoonlijkheid, maar ook je vriendschappen, relaties en werkvoorkeuren worden beschreven. Inzichtvol!

Hier doe de de gratis “16 personalities” Myers Briggs type indicator test.

Myers Briggs

Ik bleek een ‘Architect’ te zijn, of wel een ‘INTJ-a’-persoonlijkheid.

Waarom het handig is om je MBTI te kennen

Persoonlijkheidstesten zijn leuk. Zo heb je wel eens een Buzzfeed quiz gedaan om te ontdekken op welke celebrity je lijkt of welk soort fruit je zou zijn. Toch zijn bepaalde testen, zoals deze Myers Briggs test (maar ook een DISC-profiel test) net iets… nuttiger.

We zijn het met je eens dat deze testen een label op je proberen te plakken en dat jouw persoonlijkheid meer is dan een kleur of een type. Dat is in hokjes denken, het is kort door de bocht. Dat gezegd hebbende: weten waar je in uitblinkt of waar eventuele valkuilen liggen, kan je helpen je persoonlijke effectiviteit te vergroten. 

Neem deze testen dus zeker met een korrel zout en laat je niet erdoor begrenzen, maar kijk wel of je er iets van kunt leren. Weten welk persoonlijkheidstype je hebt, kan namelijk de samenwerking met collega’s verbeteren, helpen bij conflictbeheersing en kan jou aantonen waar jouw motivatiefactoren liggen. Onder andere:

 

Je weet nu hoe de persoonlijkheidstypen tot stand komen en waarom het belangrijk is dat je jouw type kent. Laten we nu kijken naar welke typen er allemaal zijn:

Wat zijn de 16 persoonlijkheden volgens het Myers Briggs model?

Wat zijn de verschillende persoonlijkheidstypes van Myers-Briggs precies? Laten we ze opdelen in een viertal categorieën om het behapbaar te houden.

Myers Briggs

Myers Briggs type 1: De Analisten

De eerste groep staat in het teken van personen met een voorkeur voor rationaliteit en onpartijdigheid. Ze zijn fantasierijk, eigenzinnig, maar ook uitstekende strategische denkers. Wanneer het op het menselijke vlak aankomt, kunnen ze echter streng, tactloos of onmenselijk kil overkomen — iets dat vergelijkbaar is met rode en blauwe DISC-profielen.

de Architect (INTJ)

Het INTJ-profiel is fantasierijk, maar besluitvaardig. Ze maken schaakachtige beslissingen en geven de voorkeur aan rationele overwegingen dan aan emotionele. Hierdoor kunnen ze op anderen vaak kil overkomen. Fun fact: in films wordt dit archetype vaak gebruikt om ‘de slechterik’ vorm te geven.

de Logicus (INTP)

Iemand met een INTP-persoonlijkheidstype is innovatief en creatief en staat bekend als een denker of filosoof. Ze vinden het heerlijk om te dagdromen en halen energie uit gedachtenexperimenten. Ook dit profiel kan voor buitenstaanders – vanwege een voorkeur voor ratio – kil overkomen.

de Bevelhebber (ENTJ)

Het charisma en het zelfvertrouwen dat een ENTJ-type uitstraalt maakt hen van nature goede leiders en manager. Ze houden van uitdagingen, pushen zichzelf tot het uiterste en vinden het niet erg om harde besluiten te nemen.

de Debater (ENTP)

Iemand met een ENTP-profiel bedenkt graag ideeën, maar voert ze liever niet uit. Dat is gewoon minder interessant. Ze zien het als hun missie om de waarheid boven water te krijgen, ongeacht of ze iemand hier mee kwetsen. Ze houden van grootse ideeën en denken graag na over de langetermijn. Erg praktisch zijn ze daarentegen niet.

Myers Briggs

Myers Briggs type 2: De Diplomaten

De tweede groep zijn de profielen die ontzettend veel waarde hechten aan het menselijke stukje. Het zijn doorgaans warme en empathische personen die graag een verbindende rol vervullen. Vanwege hun hoog empatisch gehalte kunnen er problemen ontstaan wanneer ze zakelijke of rationele besluiten moeten nemen — mensen met een groen of geel DISC-profiel herkennen zich hier vast in.

de Advocaat (INFJ

De Advocaat maakt graag een positief verschil; ze helpen anderen graag en komen voor hun belangen op. Hoewel ze anderen graag helpen, verliezen ze vaak hun eigen grenzen uit het oog. Hierdoor laten ze nog wel eens over zich heen lopen.

de Bemiddelaar (INFP)

De INFP kan verlegen overkomen, maar in hun hoofd gebeurt er vanalles. Ze zoeken altijd naar het goede in mensen en vinden het fijn om diepgaande gesprekken aan te gaan. Ze luisteren graag en tonen oprecht interesse in de ander.  

de Protagonist (ENFJ)

Iemand met een ENFJ-profiel is vaak van nature charismatisch. Ze helpen en begeleiden anderen graag waardoor het uitstekende docenten en coaches zijn. Ze communiceren makkelijk, maar raken vaak te betrokken.

de Campagnevoerder (ENFP)

Deze persoon vindt relaties, vriendschappen en familie erg belangrijk. Ze hechten veel waarde aan sociale contacten en brengen graag zoveel mogelijk tijd door met mensen. Ze houden van vrijheid en haken bij routinematige klussen snel af. 

keuzestress

Myers Briggs type 3: De Schildwachten

Mensen die binnen dit Myers Briggs profiel passen nemen liever het zekere voor het onzekere. Ze hebben de neiging om vast te houden aan regels, zijn iets traditioneler ingesteld en houden van regels. Risico’s nemen ze liever niet, waardoor flexibiliteit een valkuil voor hen kan zijn; groene en blauwe DISC-profielen hebben overeenkomsten hiermee

de Logisticus (ISTJ)

Dit profiel vindt regeltjes, tradities en normen en waarden van levensbelang. Ze denken zaken graag van tevoren uit en lopen ook eigenlijk niet warm voor spontaniteit. Plicht, betrouwbaarheid en integriteit; dát is waar je het respect van de Logisticus mee verdient. 

de Verdediger (ISFJ)

Een empatisch en warm persoon die het anderen graag naar hun zin maakt. Ze zijn behulpzaam en betrouwbaar en daardoor de ideale vriend. Hun vriendelijkheid zorgt er wel voor dat ze regelmatig over zich heen laten lopen en zichzelf wegcijferen. Onnodig.

de Leidinggevende (ESTJ)

Dit persoonlijkheidstype houdt graag vast aan tradities, regels en vaste afspraken. Het zijn toegewijde en geduldige personen die uitblinken in plannen en organiseren. Hun voorliefde voor regeltjes zorgt er wel voor dat ze rigide en inflexibel zijn; ze zullen dus niet snel hun ongelijk toegeven of van een gebaand pad afwijken.

de Consul (ESFJ)

De ESFJ staat graag in de belangstelling en omringt zich het liefst met zoveel mogelijk mensen. Ze zijn behulpzaam en bieden altijd een luisterend oor — zo graag zelfs dat ze zich regelmatig laten meeslepen in andermans emoties. Dit leidt ertoe dat ze over zich heen laten lopen of zichzelf op de tweede plek plaatsen.

Myers Briggs

Myers Briggs type 4: De Verkenners

De laatste groep kenmerkt zich door hun spontaniteit. Ze nemen risico’s, nemen snel beslissingen en blinken uit in situaties waarin een snelle reactie vereist is. Een valkuil is dat ze overhaast (roekeloze) beslissingen nemen; ook kenmerkend voor mensen met een rood of geel DISC-profiel.

de Virtuoos (ISTP)

Dit is een aanpakker. De Virtuoos steekt graag de handen uit de mouwen en wil meteen alles praktisch uitvoeren. Ze kunnen impulsief beslissingen nemen of ineens een andere richting inslaan. De reden? Iets was niet langer interessant genoeg. Deze houding zorgt ervoor dat ze buiten hun comfortzone durven te treden, maar tegelijkertijd ook dat ze daardoor soms tegen heilige huisjes schoppen. Met conflicten vandien.

de Avonturier (ISFP)

Creatief, innovatief en artistiek; deze persoon leeft in het ‘hier en nu’ en zoekt telkens manieren om tradities te doorbreken. Het risico is wel dat ze in ondoordachte situaties verzeild raken of mentaal schommelen tussen rust en stress. Dit kan invloed hebben op hun zelfvertrouwen.

de Ondernemer (ESTP)

Dit type denk groots en bekommert zich liever niet om ‘de normaal’. Ze staan graag in de spotlight, vinden socialiseren heerlijk en hebben een afkeer voor alles dat doorsnee en saai is. Hierdoor vertonen ze soms provocerend gedrag dat kan uitmonden in conflicten. Maar dat is oké voor de ESTP-er; zolang het maar aandacht oplevert :-).

de Entertainer (ESFP)

We love drama, althans: zolang het het ESFP-type zelf niet betreft. Deze mensen hebben flair, staan graag in het middelpunt en vinden niets fijner dan zich omringen met familie en vrienden waar ze oprecht interesse in tonen. Ze houden het graag gezellig, waardoor ze conflicten nog wel eens uit de weg gaan. Langetermijnplannen? Daar doen ze niet aan.

Wil je meer weten over verschillende persoonlijkheidstypen?

Vind je deze materie interessant en wil je meer leren over soorten persoonlijkheid? Check dan eens onderstaande artikelen. 

En zoek je naar een manier om je sterke punten nog sterker te maken? Volg dan eens één van onze trainingen. Want wie je ook bent – introvert, extravert of wat dan ook – iedereen heeft wel iets om aan te werken! Jij ook!

  1. 1-daagse training Time Management | Blog
  2. 1-daagse training Assertiviteit | Blog
  3. 1-daagse training Gesprekstechnieken | Blog
  4. 1-daagse training Feedback Geven | Blog
  5. 1-daagse training Snellezen, Mindmapping en Geheugentechnieken | Blog
  6. 1-daagse training Effectief Thuiswerken voor Teams | Blog 

Mensen vroegen ook | Veelgestelde vragen over myers briggs

  • Wat is de zeldzaamste MBTI?

    Statistisch gezien behoren de INFJ en de INTJ tot de zeldzaamste MBTI-types. De INFJ wordt vaak beschreven als de “Raadgever” en de INTJ als de “Architect”. Deze types maken deel uit van de categorie “introvert, intuïtie, voelen, oordelen” (INFJ) en “introvert, intuïtie, denken, oordelen” (INTJ). Hoewel ze zeldzaam zijn, betekent dit niet dat ze beter of specialer zijn dan andere types. Elk MBTI-type heeft unieke eigenschappen en waarde.

  • Is de MBTI wetenschappelijk onderbouwd?

    Hoewel de MBTI een populaire persoonlijkheidstest is, is er ook kritiek op de wetenschappelijke validiteit ervan. Hoewel de MBTI veel mensen helpt om inzicht in zichzelf te krijgen, is het belangrijk om te weten dat de test niet volledig gebaseerd is op wetenschappelijk bewijs. De MBTI is meer een theorie dan een strikt wetenschappelijk instrument.

  • Wat zijn de sterke punten van de MBTI?

    De MBTI kan nuttig zijn om meer inzicht te krijgen in je persoonlijkheid en voor zelfreflectie. Het kan je helpen om je sterke punten te ontdekken, zoals je voorkeuren in communicatie, denken en besluitvorming. Het kan ook bijdragen aan het begrijpen van je interacties met anderen en teamdynamiek.

  • Wat zijn de beperkingen of kritiekpunten van de MBTI?

    Sommige kritiekpunten van de MBTI zijn dat het een binair model hanteert (je bent ofwel extravert of introvert, etc.), terwijl persoonlijkheid eigenlijk op een continuüm ligt. Bovendien kan het zijn dat de resultaten niet altijd consistent zijn als je de test op verschillende momenten doet. De MBTI kan ook beperkt zijn in het voorspellen van gedrag of prestaties in specifieke situaties.

  • Hoe kan de MBTI worden gebruikt in persoonlijke ontwikkeling en loopbaanadvies?

    De MBTI kan worden gebruikt als een hulpmiddel voor zelfreflectie en om meer inzicht te krijgen in je sterke punten, voorkeuren en persoonlijke groei. Het kan je helpen om beter te begrijpen welke soorten takenomgevingen en carrières beter bij je persoonlijkheid passen, maar het moet niet als enige beslissingsfactor worden gebruikt. Het kan waardevol zijn om samen met andere evaluatiemethoden en professioneel advies te gebruiken.

  • Zijn er andere persoonlijkheidstests die vergelijkbaar zijn met de MBTI?

    Ja, er zijn andere persoonlijkheidstests die vergelijkbaar zijn met de MBTI, zoals de Big Five-persoonlijkheidskenmerken (Openheid, Gewetensvolheid, Extraversie, Aanpassingsvermogen en Neuroticisme) of de DISC-analyse. Deze tests gebruiken echter vaak andere modellen en meten persoonlijkheidskenmerken op een andere manier dan de MBTI.

  • Kan mijn persoonlijkheidstype veranderen in de loop van de tijd?

    Hoewel je basistype volgens de MBTI over het algemeen stabiel blijft, is het mogelijk dat je voorkeuren en gedrag in de loop van de tijd veranderen. Persoonlijke groeiervaringen en ontwikkeling kunnen invloed hebben op hoe je je voorkeuren en gedragingen uitdrukt. Dit betekent niet per se dat je basistype verandert, maar je kunt wel meer balans vinden tussen je verschillende voorkeuren of nieuwe vaardigheden ontwikkelen.

  • Is het mogelijk om tussen twee persoonlijkheidstypes te zitten volgens de MBTI?

    Ja, het is mogelijk om kenmerken te vertonen van zowel het ene als het andere type volgens de MBTI. Sommige mensen kunnen zich bijvoorbeeld zowel introvert als extravert voelen in verschillende situaties. In zulke gevallen wordt soms gezegd dat ze een “voorkeur” hebben voor een bepaald type, maar dat ze flexibel zijn en ook kenmerken van het andere type kunnen vertonen.

  • Wordt de MBTI erkend door professionals in de psychologie en het bedrijfsleven?

    De mening over de MBTI varieert onder professionals in de psychologie en het bedrijfsleven. Hoewel sommige professionals de MBTI waardevol vinden als een hulpmiddel voor zelfinzicht en persoonlijke groei, zijn er ook kritieken op de wetenschappelijke validiteit ervan. Het is belangrijk om kritisch te blijven en de MBTI te gebruiken als een aanvulling op andere beoordelingsmethoden en professioneel advies.

Dagelijks handige inzichten? Volg ons op social media!

Volg ons onder andere op Instagram of Pinterest. Daar krijg je niet alleen handvatten op het gebied van timemanagement, je ontvangt ook de slimme tips waarmee je jouw communicatie skills een boost geeft. De laatste artikelen netjes en overzichtelijk in je mailbox ontvangen? Schrijf je dan in voor de wekelijkse nieuwsbrief.

Leer je liever lezend, lees dan ons boek Elke Dag om 15.00 Uur Klaar. Maak kennis met de beste inzichten uit onze trainingen en leer slimmer werken in plaats van harder.