Elke dag word je verleid door advertenties die precies lijken te weten wat je nodig hebt. Het Nederlandse ‘kijken, kijken, niet kopen’ is allang verleden tijd. We kopen graag, veel en vaker dan nodig. Op die manier zetten we onszelf klem, want na dat korte moment van blijdschap blijft er niets anders over dan een lege portemonnee en een huis vol tijdvreters. Minimalisme helpt je om de controle over je tijd weer terug te krijgen.
Nu ook Nederland weer uit de crisis lijkt te kruipen en de economie aantrekt, zie je dat terug in je uitgavenpatroon: naast het checken van e-mail is online winkelen tegenwoordig dé online activiteit die alle generaties Nederlanders verbindt.
Volgens onderzoek koopt maar liefst 68% van de mensen op internet en in 2015 gaven we er met z’n allen 13 miljard euro uit. Daarnaast ziet TNS Nipo een trend in het ontvluchten van ons dagelijkse leven, blijkt uit een groot toekomstonderzoek in samenwerking met de ANVR:
‘Vakantie en vrije tijd worden steeds meer een middel om je te onttrekken aan de druk van de Nederlandse prestatiemaatschappij. Even niets aan je hoofd, geen zorgen, geen gedoe, dat is wat mensen willen.’
Het is een open deur, maar voor je dat geld kunt uitgeven, moet je het ook verdienen en hoe meer je uitgeeft, hoe meer tijd je nodig hebt om het te verdienen. Zo kom je in een vicieuze cirkel terecht.
Is het dan nodig om je leven helemaal om te gooien en op een houtje te gaan bijten? Natuurlijk niet, maar als je jouw tijd besteedt met het verdienen én uitgeven van je geld aan spullen die je statistisch bewezen niet gelukkiger maken… dan is het misschien tijd om eens na te denken over je bestedingspatroon.
Of zoals Chuck Palahniuk Brad Pitt in de legendarische film Fight Club liet zeggen:
‘De dingen die jij bezit, bezitten jou. Pas als je alles bent kwijtgeraakt, ben je vrij om te doen wat je wilt.’
Wil jij je vrijheid graag terug? Een van de manieren om dat te doen, is om principes uit het minimalisme toe te passen op je eigen leven.
Ga voor minimalisme: kies voor minder, maar beter
Minimalisme. Je hebt er vast ooit van gehoord en misschien heb je er een beeld bij. Voor sommigen is dat beeld een oase van rust, overzicht en ruimte, voor anderen doet minimalisme als kil en ongezellig aan.
Joshua Fields Milburn & Ryan Nicodemus zijn Amerika’s bekendste minimalisten. Zij gooiden een bloeiende carrière met een salaris van zes cijfers weg voor een minimalistische levensstijl en kregen veel navolging. Hun beweegreden voor deze verandering was sterk. Joshua:
‘Mijn doel in het leven is om gelukkig te zijn. Ik had de ouderwetse Amerikaanse Droom bereikt toen mijn bankrekening overliep, ik een groot huis vol spullen had en een lichaam bezat dat 50 kilo te zwaar was. Maar ik was doodongelukkig. Naast het huis, de baan, de auto; bezat ik angst, schulden, had ik stress en voelde ik me ontevreden. Minimalisme is een levensstijl die me helpt om de dingen die in mijn leven zijn heel bewust uit te kiezen. Door alle rompslomp te verwijderen, komt er ruimte voor de belangrijkste dingen in het leven: gezondheid, relaties, passie, groei en een bijdrage aan de maatschappij waarin we leven. Met deze levensstijl ben ik gelukkiger dan ik als carrièreman ooit ben geweest.’
In deze TED Talk vertellen ze hoe ze tot hun minimalistische levensstijl zijn gekomen:
Colin Wright, ook een bekend minimalist en ondernemer ging nog een stap verder en reist sinds een decennium met slechts een rugzak de hele wereld over. Wright over zijn nieuwe lifestyle op zijn website Exile Lifestyle:
‘Als je niet gevangen wilt zijn door je bezittingen, dan verkoop je jouw koninkrijk beetje bij beetje en ruil je het in voor een paard dat je de hele wereld over brengt. Ik ben een single, jonge jongen en ik wilde de wereld zien, dus heb ik gekozen voor een vrij drastische vorm, maar de uitvoer van een minimalistische levensstijl is voor iedereen anders. Wat hetzelfde is, is een bewustzijn over ons bestedingspatroon in tijd, energie en geld. Welke spullen en activiteiten zijn onze tijd, energie en geld waard en wat krijgen we ervoor terug.’
Waarschijnlijk wil (en kun) je niet morgen je huis te koop zetten en de wereld rondreizen, maar door te beginnen met een vleugje minimalisme toe te passen in je leven, krijg je iets terug waar je gegarandeerd meer van wilt hebben: tijd.
1. Koop niet, maar huur een portie geluk
Je hebt een goed salaris en je werkt er hard voor. Je vindt dus dat je jezelf best wat luxe mag permitteren in ruil voor al die kostbare uren. Natuurlijk! Maar waarom zou je kopen, als je ook kunt huren? Denk aan een cabrio als tweede auto of een mooie boot.
Op een dag dat de zon schijnt, is er niks lekkerders dan erop uit te gaan en genieten van je vrije tijd. Maar als je een boot koopt in plaats van huurt, ben je nog niet zomaar het water op.
Je rijdt naar de plek waar je boot is aangemeerd of je moet hem zelfs achter je auto hangen en naar het vaarwater toe rijden. Ben je daar aangekomen blijkt je sloep wel een poetsbeurt te kunnen gebruiken.
Terwijl de zon op je hoofd brandt en je al families op het water ziet, ben jij nog bezig om te vertrekken. Is het eenmaal zo ver, is het alweer tijd om te gaan lunchen. Dag lekker dagje varen.
Vergeet niet dat die boot onderhouden moet worden, dat je het hele jaar door geld betaalt voor een ligplaats, dat er onderdelen stuk kunnen gaan en dat je eerst moet tanken voor je kunt vertrekken. Allemaal kosten waar je weer heel wat uren voor moet bikkelen.
Datzelfde geldt voor die mooie cabrio die waarschijnlijk 330 dagen per jaar stilstaat. De oplossing: hou het weerbericht in de gaten, pleeg een telefoontje naar de verhuurder die je standaard in je telefoon zet, zoek uit wat je wilt hebben en binnen vijf minuten heb jij jouw rij- of vaartochtje geregeld.
Zo hou je niet alleen geld over, maar vooral tijd om daadwerkelijk – met minimale zorgen – te genieten.
2. Voorjaarsschoonmaak 2.0: doe de minimaliseer-challenge
Eindelijk, de temperatuur begint op te lopen en de zon schijnt naar binnen: tijd voor een voorjaarschoonmaak: alle oude meuk eruit en tijd voor nieuwe spullen. Maar heb je die nieuwe spullen echt nodig?
Voor je begint met kopen, is het handig om te kijken wat je écht belangrijk vindt. En leef – als experiment – eens een maandje met minder. Hoe maak je deze uitdaging leuk? Koppel er een ‘challenge’ van 30 dagen aan. Koop tijdens de challenge – een maand lang – eens helemaal niks! Lastig? Ja, maar onderzoek van Psychological Science in Psychology Today wijst uit meer kopen zorgt voor een minder sterke en kortere ‘tevredenheidsprikkel’: we raken eraan gewend en hebben dus steeds meer nodig.
Tijd om af te kicken dus en jezelf te verbazen dat je al die spullen niet nodig hebt. Hoef jij minder uren te werken voor die nieuwe spullen en krijg je niet alleen meer ruimte in je huis, maar ook in je hoofd. Net als de minimalisten, koos Steve Jobs op zijn manier ook voor tijd boven spullen:
‘Mijn favoriete dingen in het leven kosten geen geld. Het is overduidelijk dat tijd het meest dierbare is dat we in ons leven bezitten.’
Hoewel je misschien houdt van een opgeruimd huis, is zo’n voorjaarsschoonmaak voor de meesten een vermoeiend klusje. Dat kan ook anders als je kiest voor de minimaliseer-challenge. Hoe werkt het?
Op de eerste dag van de maand gooi of geef je één ding uit je huis weg. Op de tweede dag van de maand, twee dingen. Zo ga je verder tot de laatste dag van de maand waarop je dertig of eenendertig dingen weggooit of weggeeft. Hoe je besluit wat je moet houden of niet, leer je van opruimkoningin Maria Kondo.
Spoiler alert: stel jezelf bij ieder voorwerp dat je in je handen houdt ‘maakt dit me gelukkig?’ Is het antwoord daarop een volmondig ja, dan mag het blijven. Is het een twijfelgeval of een nee, maak dan iemand anders er blij mee, breng het naar de kringloopwinkel of zet het op Marktplaats. Begin bij de makkelijkste ruimtes en bewaar je emotionele bezittingen tot het laatst.
Door als een minimalist drastisch op te ruimen creëer je ruimte in je hoofd, je huis en je portemonnee en hou je ook nog tijd over om leuke dingen te gaan doen. Laat die lente maar komen!
3. Koop ervaringen in plaats van spullen
Ben je een echte levensgenieter en heb je geen zin om op je vrije dagen thuis op de bank te zitten in je lege woonkamer om geld én tijd te besparen, dan is er goed nieuws: hoeft ook helemaal niet! Dat is juist niet de bedoeling van minimalisme. Je hoeft geen lege woonkamer na te streven, je doel is een stressloos vol leven. Of zoals Francine Jay (Miss Minimalist) het zegt:
‘Mijn doel is niet langer om meer gedaan te krijgen, maar om minder te hoeven doen.’
Spullen zorgen er juist voor dat je er minder geluk uit krijgt dan je denkt en kosten tijd in het onderhoud ervan. Ervaringen zorgen daarentegen voor een groot geluksgevoel én kosten daarna geen tijd. Kom dus van die bank af in je nieuwe rustgevende woonomgeving én doe leuke dingen met je geld. Op die manier haal je er het maximale levensgeluk uit.
4. Geef geld uit aan anderen
Wil je pas echt gelukkig worden van je geld? Dan is er volgens onderzoek van Stanford University, nog een manier om dat te doen: geef het uit aan anderen. Door te geven komt er een geluksstofje in je hersenen vrij dat een veel langere levensduur heeft dan het stofje dat vrijkomt bij het kopen van een nieuw pak of een nieuwe tas. Waar dat stofje al direct vervliegt, blijft ‘geven’ jou letterlijk ook iets geven, namelijk energie en tevredenheid, zo is te zien op MRI-scans van proefpersonen.
Ook Elizabeth Dunn, professor van de Universiteit van British Columbia kwam tot deze inzichten. Dunn:
‘Wij mensen zijn hoog sociale wezens, dus veel van ons geluk hangt af van de relaties die we aangaan het geluksgevoel van de mensen om ons heen. Bijna alles wat we doen om die relaties te verbeteren en anderen om ons heen ook gelukkig te maken, zorgt ervoor dat ons eigen geluksgevoel toeneemt.’
5. Koop niet met een ‘roze bril’
Koop je toch nieuwe spullen, koop ze dan niet met een roze bril en vermijd impulsaankopen. Gebruik voor jezelf het volgende lijstje dat je afgaat voor je overgaat tot aankoop:
- Volg Maria Kondo: ‘word ik hier gelukkig van?’
- Kun je het ook lenen of huren? Is er een alternatief voor koop?
- Check ook de nadelen:
– hoeveel tijd kost je aankoop in werkuren (hoe lang moet je ervoor werken?)?
– hoeveel tijd kost je aankoop in onderhoud? - Kun je er anderen in betrekken of het eventueel voor iemand anders kopen en het item delen? (halve kosten én de voordelen van het bouwen aan je sociale relaties)
- Weet je zeker dat je het wilt kopen? Have fun!
Geld uitgeven voelt goed, voor even, maar hoe meer je eraan verslaafd raakt, hoe minder tijd je overhoudt om écht van je leven te genieten. Begin vandaag al met het niet kopen van spullen voor een maand en zet de start van de minimalisme challenge met rode letters in je agenda op de eerstvolgende eerste van de maand.
Door een vleugje minimalisme in je leven te brengen – of misschien nog wel wat meer – hou je niet alleen meer tijd over, je wordt er ook nog eens een stuk gelukkiger van!