“Vandaag ga ik écht sporten / mediteren / gezonder eten / productief zijn.” Forget it. Jezelf streng toespreken werkt niet. Discipline is namelijk meer dan wilskracht, doorzettingsvermogen of volharding. Het is het optimaliseren van je omgeving, zodat je geen wilskracht hoéft te gebruiken — wijst ook 1 onderzoek (mét marshmallows) uit.

Hoe marshmallows iemands succes zouden bepalen

Eind jaren ‘60 bestudeerden Stanford Professor en psycholoog Walter Mischel, en zijn team een groep vier- tot zesjarigen. Het doel: onderzoeken hoe kleuters omgaan met uitgestelde beloningen.

De kinderen kregen elk een bord voorgezet met daarop één marshmallow. Vervolgens werd hen de keuze voorgelegd:

“Je mag nu deze ene marshmallow eten of je wacht 15 minuten en dan mag je er 2 eten.”

De onderzoekers lieten de kinderen vervolgens een kwartier alleen en aanschouwden het spektakel: een aantal kinderen at de marshmallow direct op. Anderen wachten. Na 30 jaar werden dezelfde kinderen – nu volwassenen – opnieuw onderworpen aan een onderzoek: hoe succesvol waren ze?

Uit dit onderzoek bleek dat de kinderen die hadden gewacht, niet alleen hoger scoorden op de SAT-tests (een Amerikaanse toelatingstest voor hogescholen en universiteiten), maar ook een lager BMI hadden. Dat was niet het belangrijkste:

De kinderen die destijds hun beloning hadden uitgesteld, bleken in het dagelijks leven succesvoller dan de kinderen die de verleiding niet konden weerstaan.

De studie werd toonaangevend binnen de gedragspsychologie en wordt tot op heden nog steeds aangehaald om zaken als zelfcontrole en discipline te illustreren.

Hierdoor is een populaire aanname ontstaan: mensen die over zelfdiscipline beschikken, en daardoor beloningen kunnen uitstellen, zullen succesvoller zijn dan personen die impulsief handelen.

Er wer 1 belangrijke observatie over het hoofd gezien:

De kinderen die konden wachten, deden dit niet omdat ze een haast ongekende wilskracht of zelfdiscipline hadden. Natuurlijk niet. Daar is een kleuter nog onbekend mee.

Zij konden 15 minuten wachten omdat ze zichzelf konden afleiden

Dat deden ze op verschillende manieren. Het ene kind bedekte zijn ogen, anderen zongen, dansten, draaiden hun stoel om, verscholen zich onder de tafel of peuterden in hun neus. Allemaal met hetzelfde doel: het verleidelijke object weerstand bieden.

discipline

Met andere woorden:

Discipline draait niet om wilskracht, doorzettingsvermogen of volharding. Dat houd je gewoonweg niet langer dan een paar dagen vol. Wilskracht verslapt, doorzettingsvermogen zwakt af. Discipline is… 

Discipline is het optimaliseren van je omgeving zodat je geen wilskracht hoéft te gebruiken.

of zoals Odysseus – een mythisch figuur – ooit gezegd zou hebben:

“Bewaar je inspanningen. Er worden geen punten toegekend voor heldhaftige wilskracht. Slaag door strategieën te gebruiken waarbij je zo min mogelijk wilskracht nódig hebt.”

Zo zal iemand die ontzettend graag wil afvallen, niet ver komen wanneer zijn hele plan enkel op weerstandsvermogen rust. Hij zal niet zijn koelkast openen en bij het zien van junkfood denken: “Onthoud hoe graag je wil afvallen. Ik kan dit. Ik kan dit.

Evenals een studente die wil leren voor haar examen. Zij zal heus niet ineens minder afgeleid worden door haar omgeving en besluiten “maar een halve Netflix-aflevering te kijken in plaats van een hele.”

Dat is hoe we denken dat discipline werkt, maar in de realiteit werkt het niet zo. Laat het dus niet afhangen van wilskracht — hoe meer je daar namelijk van nodig hebt, hoe korter je iets volhoudt. 

Wat jij nodig hebt is een betere strategie:

In plaats van terug te vallen op wilskracht, optimaliseer je je omgeving. Je zorgt (1) voor voldoende obstakels rondom de zaken die je niet wil en (2) voor voldoende positieve triggers rondom zaken die je wél wil.

Kortom:

Je voegt belemmeringen toe aan ongewenst gedrag en je voegt stimulans toe aan gewenst gedrag. 

Dát is hoe discipline werkt.

Je stop niet langer al je kracht in het weerstaan van iets. Je bent gedisciplineerd in het veranderen van je omgeving zodat je niets hoeft te weerstaan — zodat er geen andere optie overblijft dan het uitvoeren van wat je wilt. 

  • De persoon die wil afvallen verwijdert al het ongezonde eten uit zijn omgeving en vult zijn koelkast met gezonde keuzes. Hij hoéft niet langer cake, snoep en chips te weerstaan.
  • De studente die wil leren voor haar examen verwijdert Netflix van haar laptop en koopt een noise cancelling headset. Zij hoéft niet langer entertainment te weerstaan.

Discipline motivatie

Dat kun jij ook. Verander je omgeving zodanig dat je niet telkens zaken hoéft te weerstaan:

  • Minder tijd doorbrengen op je telefoon? Blokkeer bepaalde apps en verban je telefoon uit de slaapkamer — (in plaats van jezelf aan te sporen je telefoon niet te checken.)
  • Met meer focus werken? Zet al je notificaties uit, installeer een add on die afleidende sites blokkeert (Go F*cking Work is een aanrader, maar het taalgebruik is verre van optimaal. Gelukkig zijn er alternatieven.) en werk in concentratie blokken — (in plaats van jezelf aan te sporen tijdens je werk geen Facebook te bezoeken.)
  • Beginnen met hardlopen? Zet je hardloopschoenen naast je bed en slaap desnoods in je sportkleding — (in plaats van jezelf aan te sporen niet zoveel stil te zitten.)
  • Geld besparen? Kook ‘s avonds meer zodat je de dag erna lunch hebt — (in plaats van jezelf aan te sporen tussen de middag minder geld uit te geven.)
  • Een nieuwe taal leren? Verander de voertaal van je telefoon en laptop en gebruik een Netflix add-on zodat je tweetalig leert — (in plaats van jezelf aan te sporen dagelijks Duolingo te gebruiken.)
  • Productiever zijn? Volg een cursus time management en leer slimmer werken — (in plaats van jezelf aan te sporen harder te werken.)

Kortom: discipline?

Laat het niet allemaal afhangen van wilskracht.

Wilskracht zorgt er misschien voor dat je die marshmallow 15 minuten kunt weerstaan, uiteindelijk geef je eraan toe (en eet je er twee, drie of meer). Creëer in plaats daarvan een omgeving waarin die marshmallow niet aanwezig is:

Bouw voldoende obstakels rondom de zaken die je niet wil en zorgt voor positieve triggers voor wat je wél wil — of het nu meer bewegen, gezonder leven of geconcentreerd werken is. 

De energie die je daardoor overhoudt, kun je mooi aan belangrijke projecten en doelen besteden.

Meer weten?

Geïnspireerd geraakt door dit artikel? Heb je één en ander inmiddels onder de knie en smaakt het naar meer? Of ben je nog op zoek naar extra hulp en handvatten om te kunnen werken met minder haast en stress?

Volg dan eens onze 1-daagse cursus Time Management. Hier leren we je verschillende technieken en methodes waardoor je slimmer en efficiënter werkt!

Dagelijks handige inzichten? Volg ons op social media!

Volg ons onder andere op Instagram of Pinterest. Daar krijg je niet alleen handvatten op het gebied van timemanagement, je ontvangt ook de slimme tips waarmee je jouw communicatie skills een boost geeft. De laatste artikelen netjes en overzichtelijk in je mailbox ontvangen? Schrijf je dan in voor de wekelijkse nieuwsbrief.

Leer je liever lezend, lees dan ons boek Elke Dag om 15.00 Uur Klaar. Maak kennis met de beste inzichten uit onze trainingen en leer slimmer werken in plaats van harder.

Wie zijn wij? | Cursus Time Management

Tijdwinst.com is een trainingsbureau dat zich specialiseert in slimmer (samen)werken. We bieden door het hele land diverse (online) trainingen aan, variërend van timemanagement, assertiviteit, gesprekstechnieken tot aan snellezen. Nieuwsgierig? Neem dan zeker eens een kijkje op onze website of blogs, en schrijf je in voor één van onze (digitale) trainingen.

  1. 1-daagse training Time Management | Blog
  2. 1-daagse training Assertiviteit | Blog
  3. 1-daagse training Gesprekstechnieken | Blog
  4. 1-daagse training Feedback Geven | Blog
  5. 1-daagse training Snellezen, Mindmapping en Geheugentechnieken | Blog
  6. 1-daagse training Effectief Thuiswerken voor Teams | Blog