Komen complimenten en kritiek soms als een verrassing? Vind je het lastig om feedback te verwerken of weet je niet goed hoe je positieve feedback kunt integreren in je gedrag? Begrijpelijk. Toch is feedback ontvangen heel belangrijk, ook al voelt het soms onwennig of vervelend. Wij delen de beste 10 tips zodat feedback ontvangen super simpel wordt.

Feedback ontvangen is vervelend, maar o-zo-belangrijk

Feedback ontvangen kan… frustrerend zijn, nietwaar? Je moet de neiging onderdrukken om tegen de feedbackgever in te gaan of om jezelf te verdedigen. Maar stel je nu eens voor dat je die frustratie niet onderdrukt, maar de feedback juist leert zien als een groeikans. Want dat is wat feedback eigenlijk is:

Feedback is bedoeld om je verder te helpen in je persoonlijke ontwikkeling en zakelijke groei. Dus waarom zouden we het niet omarmen in plaats van ons ertegen te verzetten?

En ja, we begrijpen dat het soms moeilijk kan zijn om die “ja, maar”-s in te houden, vooral als het van binnen kookt van weerstand. Maar bedenk eens hoe waardevol het kan zijn als je die reactie vervangt door een open houding en actief luisteren. Dat kan een wereld van verschil maken, niet alleen voor jezelf, maar ook voor je professionele groei.

Waarom is feedback ontvangen belangrijk?

man en vrouw die iets aan het bespreken zijn

Feedback ontvangen zorgt voor persoonlijke groei

Feedback geeft je een eerlijk beeld van je prestaties en gedrag. Het stelt je in staat om je sterke punten te identificeren en te bouwen aan zwakke punten. Door regelmatig feedback te ontvangen, bijvoorbeeld van je collega’s of vrienden, kun je gericht werken aan zelfverbetering en je vaardigheden aanscherpen!

Hierdoor ben je in staat om te reflecteren op je gedrag, beslissingen en interacties met anderen. Door deze inzichten kun je jezelf continu ontwikkelen op de werkvloer en daarbuiten.

Feedback ontvangen versterkt jouw relaties

In zowel persoonlijke als professionele relaties speelt feedback een grote rol. Het helpt namelijk de communicatie te verbeteren en vertrouwen op te bouwen. Door open te staan voor feedback van anderen, laat je namelijk zien dat je bereid bent te leren en te groeien, wat de banden met collega’s, vrienden en familie versterkt.

Dat merk je ook terug in de samenwerking:

Feedback stelt jou en je teamleden in staat om elkaars sterke punten te erkennen en constructief om te gaan met verschillen. Door elkaar feedback te geven wordt het team dus alleen maar veerkrachtiger en succesvoller!

Feedback ontvangen zorgt voor motivatie

Positieve feedback kan daarnaast een flinke motivatie-boost opleveren. Het erkennen van prestaties – bijvoorbeeld door je leidinggevende – versterkt namelijk niet alleen jouw zelfvertrouwen, maar moedigt ook aan om net een tandje extra bij te zetten.

Dus: waarom is feedback krijgen zo waardevol?

Feedback stelt je in staat om jezelf te verbeteren, relaties te versterken, effectiever samen te werken, én het versterkt jouw motivatie. Sta dus zeker open voor feedback, zie het als een kans om te leren, en je zult merken dat het je in zowel je zakelijke- als privé-leven ten goede komt.

Hier zijn enkele tips om je daarbij te helpen:

vrouw die feedback geeft aan een andere vrouw

Wat zijn de 10 regels van feedback geven en ontvangen?

1. Vraag zelf (en zonder schroom) om feedback

Misschien lijkt het een beetje vreemd om actief om feedback te vragen, maar geloof me, het is de moeite waard. Het kan ongemakkelijk zijn, maar laten we eerlijk zijn: als je echt vooruit wilt, moet je om feedback vragen. Waarom?

Wachten op feedback kan soms teleurstellend zijn. Niet iedereen zal het uit zichzelf geven, vaak omdat ze het zelf spannend vinden. Actief om feedback vragen betekent recht op je doel afgaan! Geen giswerk, alleen feitelijke informatie over hoe je presteert.

Dit helpt om problemen te voorkomen voordat ze groter worden. Actief om feedback vragen helpt je ook om beter om te gaan met kritiek. Het maakt je sterker en minder gevoelig voor deukjes in je zelfbeeld. Geen suikerlaagje.

Hoe je het vraagt? Vermijd het woord ‘feedback’ (bijvoorbeeld: ‘Peter, kun je mij feedback geven over…’), want dat kan afschrikken. Het is beter om te vragen naar ‘inzichten’, ‘advies’ of ‘suggesties’.

“Zeg Janine, wat vond je van mijn verslag? Kun je me iets vertellen over de manier waarop ik…”

Zelf om feedback vragen toont aan dat je serieus bent over je persoonlijke groei. Het is niet passief afwachten, maar een actieve stap om beter te worden.

2. Laat zien dat je openstaat voor feedback

Wanneer een collega je attent maakt op iets dat wellicht gevoelig ligt, neemt hij of zij een risico: je zou zomaar op je tenen getrapt kunnen zijn. Het is belangrijk anderen gerust te stellen dat je feedback kunt waarderen, kritiek op een volwassen manier kunt verwerken en geen wrok koestert of in woede uitbarst.

Met andere woorden:

Pas wanneer anderen erop vertrouwen dat het veilig is om feedback te geven, zullen ze je voorzien van constructieve kritiek.

Hoe laat je dat zien?

Begin met het actief vragen om feedback, zoals eerder besproken. Daarnaast kun je een eigen fout toegeven. Hiermee toon je zelfbewustzijn en moedig je anderen aan om ook feedback te geven.

“… Ik weet dat ik misschien minder hard van stapel had moeten lopen. Daar had hij gelijk in. Ik heb nogal de neiging om meteen in het diepe te springen. Heb je dat tijdens het gesprek ook gemerkt?”

3. Luister actief naar feedback die je ontvangt

Je hoort wat je collega zegt, maar luister je ook echt? Luisteren is niet alleen het registreren van de woorden, maar ook het begrijpen van wat er achter die woorden schuilt.

Actief luisteren helpt je de werkelijke boodschap te begrijpen en maakt het eenvoudiger te achterhalen waar de ander vandaan komt.

Het is een teken van respect en toont aan dat je de ander serieus neemt en hun input waardeert. Daarnaast voorkomt het miscommunicatie en kan het onduidelijkheden ophelderen. Maak oogcontact, knik, vat samen en houd je volledige aandacht bij de persoon!

“Oké, ik snap wat je bedoelt!”

of

“Hm-hm.”

Voorkom onderbrekingen en wacht tot de persoon klaar is. Vraag vervolgens door.

man die feedback geeft op een vrouw

4. Vraag door

Je hebt feedback ontvangen, maar het stopt hier niet. De echte waarde van feedback komt naar voren wanneer je leert hoe je effectief doorvraagt nadat iemand waardevolle inzichten heeft gedeeld. Doorvragen na het ontvangen van kritiek of complimenten zorgt voor verduidelijking. Je wilt precies begrijpen wat je goed of fout hebt gedaan, waarom de ander dat denkt en welke verbeteringen hij of zij suggereert.

En dat ontdek je pas wanneer je… juist ja: doorvraagt!

“Ik snap niet helemaal wat je bedoelt. Kun je meer uitleg geven over…”
“… zijn er nog andere zaken waar ik aan moet werken?”
“… wat zou jij anders doen?”
“Denk je dat ik dit ook tijdens onze vergaderingen doe?”
“Heeft het invloed op onze samenwerking?”

5. Toon dankbaarheid voor de feedback

Het kan soms even slikken zijn, maar als je in de toekomst wilt blijven profiteren van waardevolle feedback, is het essentieel om niet meteen in de verdediging te schieten! Laat je waardering blijken, bedank de ander voor hun eerlijkheid en besef dat het voor hen ook niet gemakkelijk is geweest om bepaalde zaken aan te kaarten.

Bedank de feedbackgever voor hun kritiek, zelfs als het confronterend is:

“Goed dat je dit benoemt. Ik ga erover nadenken en zal er zeker aandacht aan besteden.”

Of

“Dank je voor het compliment. Het is altijd fijn om positieve feedback te ontvangen!”

Hiermee neem je de angst voor het geven van feedback weg en laat je zien dat je echt openstaat voor kritiek.

6. Neem de tijd voor zelfreflectie

Wat is belangrijk bij het ontvangen van feedback? Het is niet alleen belangrijk om te horen wat anderen te zeggen hebben; het is minstens zo essentieel om de tijd te nemen om de informatie echt te laten bezinken.

Reflecteren na het ontvangen van feedback stelt je in staat een dieper begrip te ontwikkelen van de ontvangen input. Het vormt als het ware de brug tussen het weten dat er ruimte is voor verbetering en het daadwerkelijk begrijpen hoe je die verbeteringen kunt doorvoeren.

Stel je voor dat je feedback hebt ontvangen over je presentatievaardigheden tijdens een teamvergadering. Iemand heeft opgemerkt dat je de neiging hebt om snel door de slides te gaan, waardoor het soms moeilijk is om je bij te houden.

Neem dan de tijd om na te denken:

 • Erken dat er ruimte is voor groei in presentatievaardigheden.
 • Identificeer specifiek waarom de feedback is gegeven, zoals de snelheid van je presentatie.
 • Stel concrete doelen op, zodat je gericht kunt werken aan verbetering. Bedenk hoe je interactie, vragen stellen, of visuals kunt gebruiken om je boodschap duidelijker over te brengen.
 • Accepteer de feedback. Realiseer je dat het aanpakken van feedback je niet alleen verbetert, maar ook je zelfvertrouwen vergroot.

vrouw die man feedback geeft

7. Scheid de boodschap van de boodschapper

Stel je voor dat je feedback krijgt, positief of minder positief, bijvoorbeeld kritiek op een project waar je aan hebt gewerkt. Hoe je de boodschap ontvangt, hangt vaak af van wie de boodschap brengt. Je neemt waarschijnlijk liever iets aan van je beste vriend dan van je collega waarmee je moeilijk kunt opschieten.

Dit kan echter een valkuil zijn.

Niemand is namelijk perfect, zelfs degenen die ons feedback geven niet. Emoties, vooroordelen of stress kunnen de manier waarop feedback wordt gegeven beïnvloeden. Dit betekent echter niet noodzakelijk dat de boodschap zelf onwaar is, zelfs als deze van die lastige collega komt.

Door de boodschapper en de boodschap te scheiden, kun je objectiever naar de feedback kijken. Je hoeft niet per se de persoon die de feedback geeft aardig te vinden of het eens te zijn met hun communicatiestijl, maar je kunt wel de inhoud van de boodschap serieus nemen.

Dit helpt je om constructief met de ontvangen feedback om te gaan. Je kunt waardevolle inzichten eruit halen zonder persoonlijke gevoelens in de weg te laten staan. Het maakt de communicatie effectiever en opent de deur naar groei en verbetering.

8. Vermijd defensieve reacties

“Ja, maar…!” of “Oké, dat is jouw mening!”…

Deze reacties zijn begrijpelijk, want we willen allemaal als competent en bekwaam gezien worden. Maar laten we eerlijk zijn:

Wanneer je in de verdediging schiet, sluit je jezelf af voor waardevolle inzichten die anderen met je willen delen. Je mist dan de kans om te begrijpen hoe je jezelf kunt verbeteren.

Een defensieve houding kan daarnaast ook de communicatie belemmeren. Het kan collega’s ontmoedigen om eerlijk en open met je te zijn, uit angst voor jouw reactie. Hierdoor loop je het risico waardevolle informatie te missen die je echt zou kunnen helpen.

Dus, weersta de verleiding om in de verdediging te schieten. In plaats daarvan luister je aandachtig, stel je vragen als iets niet duidelijk is, en bedank je de ander voor hun eerlijkheid.

9. Zie feedback als een kans om te groeien

Feedback is nooit bedoeld als een persoonlijke aanval; integendeel, het is een groeikans die je niet mag missen. Laat kritiek jou daarom niet in het verkeerde keelgat schieten, maar doe er iets mee.

Feedback geeft je de mogelijkheid om je eigen prestaties vanuit een ander perspectief te bekijken. Het onthult aspecten van ons gedrag, prestaties of houding die we misschien over het hoofd hebben gezien. En ja, dat kan pijn doen wanneer iemand je daarop wijst, maar neem het ter harte. Het is namelijk een kans om te leren en te groeien. Het helpt je te begrijpen waar je sterke punten liggen en waar je je kunt verbeteren. Het is niet bedoeld om je te ontmoedigen, maar eerder om je te begeleiden.

Feedback zegt vaak meer zegt over de gever dan over jou. Het is een weerspiegeling van hun waarnemingen, ervaringen en behoeften. Probeer het dus niet persoonlijk op te vatten, maar beschouw het als waardevolle informatie die je kunt gebruiken om jezelf te ontwikkelen.

Dus, de volgende keer dat je feedback ontvangt, zie het als een leerkans en maak er vervolgens het beste van.

vrouwen die elkaar feedback geven

10. Pas de constructieve feedback daadwerkelijk toe

Natuurlijk is het niet alleen belangrijk om dankbaar te zijn; het is net zo cruciaal om ook daadwerkelijk iets te doen met de ontvangen feedback. Niets is immers zo ontmoedigend als iemand eerlijke input geven en vervolgens zien dat het in de wind wordt geslagen.

Dus, kom in actie en laat zien dat je echt hebt geluisterd naar de feedback van je collega:

“Hey, ik heb recentelijk de suggestie toegepast die jij hebt gegeven, en je gelooft het niet: Patricia was nog nooit zo tevreden. Ze merkte echt op dat ik…”

10 regels van feedback ontvangen samengevat

Je hebt nu de essentiële regels voor het ontvangen van feedback onder de knie! Onthoud, als je wilt groeien, is actief om feedback vragen een krachtige stap. Vraag om ‘inzichten’, ‘raad’ of ‘advies’ en toon serieus engagement voor je ontwikkeling. Laat zien dat je openstaat voor feedback door zelf ook fouten toe te geven!

Wat zijn de 10 feedbackregels?

 1. Vraag actief en regelmatig om feedback om gericht te groeien.
 2. Laat zien dat je openstaat voor feedback door zelf fouten toe te geven.
 3. Luister actief naar de feedback, toon begrip en maak oogcontact.
 4. Stel verduidelijkende vragen om de feedback beter te begrijpen.
 5. Bedank de ander voor de feedback, zelfs als het moeilijk is om te horen.
 6. Neem de tijd om te reflecteren op de ontvangen feedback.
 7. Scheid de boodschap van de boodschapper om objectief naar de feedback te kijken.
 8. Vermijd defensieve reacties en zie feedback als een kans om te groeien.
 9. Begrijp dat feedback meer zegt over de gever dan over jou persoonlijk.
 10. Pas constructieve feedback actief toe en laat zien dat je actie onderneemt.

Veelgestelde vragen rondom feedback ontvangen

Waarom is feedback krijgen belangrijk?

Feedback krijgen is van essentieel belang omdat het fungeert als een spiegel. Het biedt je een helder beeld van hoe anderen jouw werk of gedrag ervaren. Het is eigenlijk gratis advies over hoe je dingen kunt verbeteren. Zonder feedback zou je in het duister tasten en mogelijk kansen missen om te groeien.

Wat zijn enkele valkuilen bij feedback vragen?

Er zijn een paar valkuilen waar je op moet letten bij het vragen om feedback.

 • Vaagheid vermijden: stel geen vage vragen zoals “Wat vind je van mijn werk?” Dit kan oppervlakkige antwoorden opleveren. Geef in plaats daarvan specifieke aspecten aan waarover je feedback wilt: “Kun je me iets vertellen over hoe ik de inhoud heb gepresenteerd en of de structuur duidelijk was?”
 • Defensief reageren: het vermijden van defensieve reacties is cruciaal. Het doel is om te leren en te groeien, dus probeer open te staan voor verschillende perspectieven, zelfs als het moeilijk is. Dus niet: “Nou, ik deed mijn best. Wat is er dan mis met mijn presentatie?” Beter is: “Bedankt voor je input. Zou je wat meer kunnen vertellen over welke delen je verwarrend vond? Ik wil graag begrijpen waar ik kan verbeteren.”
 • Te veel feedback vragen: overmatig om feedback vragen kan ook een valkuil zijn. Jouw baas en collega’s hebben beperkte tijd en energie, dus wees selectief en vraag om feedback op de punten die er echt toe doen. Je hoeft niet op alle slakken zout te willen leggen.
 • Selectieve feedback zoeken: als je alleen positieve feedback zoekt, loop je het risico waardevolle kansen voor groei te missen. Wees dus bereid zowel positieve als constructieve kritiek te ontvangen, zelfs als dat soms ongemakkelijk is om te horen.

Hoe vraag ik een ander om mij feedback te geven?

Het vragen om feedback is cruciaal voor persoonlijke groei, en het is gelukkig ook heel eenvoudig! Je kunt gewoon iets zeggen als: “Hey [naam], ik waardeer jouw mening en wil graag weten hoe ik het doe in [specifieke situatie]. Heb je een paar minuten om me te vertellen wat je ervan vond?” Zo laat je zien dat je openstaat voor suggesties.

Hoe voorkom ik dat ik me aangevallen voel wanneer ik feedback ontvang?

Dat is een goede vraag! Het is heel normaal om soms gevoelig te zijn voor feedback, maar er zijn een paar dingen die je kunt proberen om je minder aangevallen te voelen.

 • Neem het niet persoonlijk op: bedenk dat de feedback gaat over het werk of de acties, niet over jou als persoon.
 • Luister zonder meteen te verdedigen: probeer de feedback te begrijpen en bedank de ander voor hun input, zelfs als je het er niet volledig mee eens bent.
 • Vraag om verduidelijking: als je de feedback niet goed begrijpt, vraag dan om specifieke voorbeelden of verduidelijking.
 • Gebruik het als een leerkans: onthoud dat feedback bedoeld is om je te helpen groeien, niet om je naar beneden te halen. Gebruik het als een kans om te leren en jezelf te verbeteren.

Vrouw die lachend feedback ontvangt

Wat als ik het niet eens ben met de feedback?

Dat kan gebeuren. Bedenk dat de meeste mensen feedback geven met de intentie om je te laten groeien. Vraag jezelf af: heeft hij of zij een punt? Heeft hij of zij mogelijk meer kennis over dit onderwerp?

Als je het nog steeds niet eens bent met de feedback, onthoud dan dat feedback subjectief is en verschillende perspectieven weerspiegelt. Neem alleen feedback ter harte van mensen die je zou raadplegen voor advies.

Blijf rustig, probeer te begrijpen waarom de ander dat denkt, en vraag om meer uitleg en specifieke voorbeelden. Soms kunnen misverstanden worden opgehelderd door open communicatie. Onthoud, het gaat niet altijd om wie gelijk heeft, maar meer om jouw groei.

Hoe vaak zou ik om feedback moeten vragen?

Het is altijd goed om regelmatig feedback te vragen, en er is niet echt een one-size-fits-all antwoord. Het hangt vooral af van de situatie. Over het algemeen is het slim om te kijken naar de frequentie van je taken en projecten.

 • Regelmatige taken: als je iets regelmatig doet, zoals wekelijkse rapporten of maandelijkse projecten, is het misschien handig om na elke afgeronde taak feedback te vragen. Dit zorgt voor continue verbetering en aanpassing.
 • Ad-hoc taken: voor meer ad-hoc taken kun je feedback vragen na het bereiken van belangrijke mijlpalen of wanneer je zelf voelt dat het nodig is. Hier gaat het meer om de kwaliteit van de feedback dan de frequentie.

Het belangrijkste is dat je de vraag om feedback niet als een eenmalige gebeurtenis beschouwt. Houd het proces flexibel en pas het aan op de dynamiek van je werkzaamheden.

Dit in de praktijk leren? Volg de training Feedback Geven & Ontvangen

Wil jij beter worden in het ontvangen van feedback? Ben je geïnteresseerd in het verbeteren van jouw feedbackvaardigheden? Dan hebben wij de perfecte training voor jou!

Onze training ‘Feedback Geven’ is speciaal ontworpen om je te helpen bij het ontvangen van feedback op een positieve en constructieve manier. We begrijpen dat feedback soms lastig kan zijn, maar het is een waardevolle vaardigheid die je helpt om te groeien, zowel op persoonlijk als professioneel vlak.

Wat kun je verwachten van onze training?

 • Praktische tips: leer praktische tips en trucs om feedback effectief te ontvangen.
 • Positieve houding: ontwikkel een positieve houding ten opzichte van feedback, zodat je het als een kans ziet om te groeien.
 • Communicatievaardigheden: versterk jouw communicatievaardigheden om duidelijk te begrijpen wat er wordt gezegd en om verhelderende vragen te stellen.
 • Zelfreflectie: ontdek hoe zelfreflectie je kan helpen bij het begrijpen en toepassen van ontvangen feedback.

Wacht dus niet langer! Investeer in jezelf en meld je aan voor onze training ‘Feedback Geven’. Het is de eerste stap naar een verbeterde jij. Heb je vragen of wil je meer informatie? Neem gerust contact met ons op.

Feedbackgeletterdheid

Meer weten over feedback ontvangen? Lees verder

Bereik meer in minder tijd! Ontdek Tijdwinst

Wil jij jouw productiviteit naar een hoger niveau tillen en meer gedaan krijgen in minder tijd? Volg ons op social media en ontdek een schat aan handige tips en inzichten over time management en persoonlijke effectiviteit!

🐿️ Tijdwinst op social media

Waar vind je Tijdwinst? Volg ons op Instagram, LinkedIn, Facebook, Pinterest, X en Threads voor dagelijkse updates en inspiratie. Onze platforms helpen jou op weg naar een georganiseerder, krachtiger en productiever leven!

🎙️Tijdwinst podcast

Luister ook naar de Tijdwinst Podcast – dé podcast voor slimmer werken, persoonlijke effectiviteit en timemanagement! Hier gaat Björn in gesprek met boeiende gasten die expert zijn op het gebied van efficiënt werken. Samen duiken ze in waardevolle inzichten, delen ze praktische tips en bespreken ze de nieuwste ontwikkelingen in de wereld van time management.

📬 Tijdwinst nieuwsbrief

Mis ook onze wekelijkse Tijdwinst nieuwsbrief niet! Boordevol inspiratie dankzij de laatste artikelen, praktische adviezen en slimme trucs om jou te helpen excelleren in je werk en privéleven.

🎥 Tijdwinst Youtube-kanaal

En vergeet ook ons Youtube-kanaal niet! Elke week delen we daar waardevolle inzichten, praktische tips en boeiende content over time management en persoonlijke effectiviteit. Of je nu op zoek bent naar manieren om je werkdag te optimaliseren, efficiënter te werken of simpelweg meer balans te vinden, hier ben je aan het juiste adres!

📘 Tijdwinst boek ‘Elke Dag om 15.00 Klaar’

En als kers op de taart, raden we je aan om Björn Deusings’ boek ‘Elke Dag om 15.00 Klaar‘ te lezen. Ontdek de geheimen van effectief time management, efficiënt werken en het bereiken van een stressvrij werkleven.

Bereik meer in minder tijd!

Wie zijn wij? | Cursus Feedback Geven

Tijdwinst.com is een trainingsbureau dat zich specialiseert in slimmer (samen)werken. We bieden door het hele land diverse (online) trainingen aan, variërend van timemanagement, assertiviteit, gesprekstechnieken tot aan snellezen. Nieuwsgierig? Neem dan zeker eens een kijkje op onze website of blogs, en schrijf je in voor één van onze (digitale) trainingen.

 1. 1-daagse training Time Management | Blog
 2. 1-daagse training Assertiviteit | Blog
 3. 1-daagse training Gesprekstechnieken | Blog
 4. 1-daagse training Feedback Geven | Blog
 5. 1-daagse training Snellezen, Mindmapping en Geheugentechnieken | Blog
 6. 1-daagse training Effectief Thuiswerken voor Teams | Blog