Het is de droom van elke kenniswerker: zó opgaan in je taken dat je niet eens meer denkt aan je volle mailbox of aan eventuele schattige foto’s van je pasgeboren neefje in de familieapp. Het is alleen maar jij en je werk. Maareh, hoe maak je van die droom de dagelijkse werkelijkheid in een drukke kantoortuin of op een thuiswerkplek waar genoeg afleiding te vinden is? Dat draait allemaal om één woord: flow creëren. Maar wat is flow en hoe bereik je het?

Wat is flow?

Ken je dat: dat je ergens zo in opgegaan bent dat je geen oog meer hebt voor alles om je heen? Voor je het weet is het twee uur verder. Van de ambulance die blijkbaar langs raasde heb je niets meegekregen. Je hebt zelfs niet één keer de neiging gehad om te checken of je favoriete Instagram-account al nieuwe filmpjes heeft geüpload. Jij hebt maar oog voor één ding: die taak. Met een go-getter-focus ga je lijnrecht op je doel af: het vinkje achter deze taak. 

Dát is de betekenis van flow.

De definitie van flow is een mentale staat waarin je hyperproductief bent en creatieve ideeën spuwt alsof het niets is. En dat terwijl je jezelf niet hebt gedwongen om met je telefoon achter slot en grendel productieve uren te maken. Nee, als je in de flow bent, dan gaat het vanzelf. Het stroomt. 

Vandaar ook het woord ‘flow’.

Waarom is flow wat je wilt?

Leuk hoor, die flow-definitie. Maar waarom is dat precies wat jij op het werk voor elkaar wilt krijgen? Je werkdag wordt toch leuker van vrolijke kletspraat met collega’s?! Moet je dan urenlang met een strakke blik op de computer als een robot teksten, verslagen, statistieken of andere dingen produceren? 

Nou nee. Flow betekent niet dat je van 9 tot 5 teksten uit je toetsenbord zit te rammen. Wél is flow hét middel om meer (werk)geluk en productiviteit te bereiken. 

Het hele flow-concept komt uit de koker van een man met een onuitspreekbare achternaam: de Amerikaans-Hongaarse psycholoog Mihaly Csikszentmihalyi. Hij schreef in zijn boek ‘Flow: The psychology of optimal experience’ dat geluk hem zit in “[je] lichaam of geest tot het uiterste [uitrekken] in een vrijwillige poging om iets moeilijks en waardevols te bereiken.”

Dus naast de kletspraat bij het koffiezetapparaat heb je óók behoefte aan momenten waarop je jezelf uitdaagt met misschien zelfs een krappe deadline. Zó opgaan in een activiteit dat je een productiviteitspiek bereikt en meer creatieve ideeën bedenkt dan ooit tevoren. Daar word je gelukkig van. Want laten we wel wezen: als jij een krul achter je takenlijst kunt zetten, levert dat je maar mooi een shot dopamine op.

Van in de flow zijn word je dus gelukkig. Maar er is meer dan dat. In flow werk je ook veel efficiënter, kun je informatie beter onthouden en krijg je meer gedaan in minder tijd. Doordat je je concentratie er wel bij moet houden, ben je bovendien scherper op fouten. Wedden dat jouw werk zonder typo’s naar je collega gaat! Dat alles zorgt voor nog een belangrijk ding: extra creativiteit

Hoe kom je in flow? 

Zit je al op het puntje van je stoel omdat dít is wat jij wilt bereiken? Dan is er goed nieuws: dat kan. Volgens Mihaly Csikszentmihalyi zijn sommige taken bij uitstek geschikt om in de flow te komen. Het gaat dan om taken

  1. waarbij je voldoende uitgedaagd wordt als je de taak of activiteit uitvoert; en
  2. waarbij je voldoende gebruik moet maken van je skills

Moet je werken aan een taak die je nul uitdaging oplevert en waar je ook je best niet voor hoeft te doen? Dan zal je niet snel in de flow komen. Als jij bijvoorbeeld niets aan cijfertjes vindt en ook wel weet hoe je al die facturen in Excel moet zetten, dan is op je telefoon kijken tijdens die taak extra verleidelijk. 

Volgens Mihaly Csikszentmihalyi vereist flow minimaal één van acht kenmerken. Die bundelde hij tot de Flow State Scale. De kenmerken van de Flow State Scale zijn als volgt:

  1. Je hebt een helder doel voor ogen én weet hoe je dat bereikt.
  2. Je hebt een goede focus en kunt geconcentreerd werken.
  3. Je gaat volledig op in de activiteit, waardoor je je niet bewust bent van jezelf, anderen of de wereld om je heen.
  4. Je bent de tijd uit het oog verloren en verliest ook je besef van tijd. Dingen lijken sneller of juist langzamer te gaan dan in werkelijkheid zo is.
  5. Je beleeft plezier aan het uitvoeren van de activiteit, of bent in elk geval intrinsiek gemotiveerd.
  6. De taak voelt als een uitdaging, maar tegelijkertijd heb je het vertrouwen dat jij alle vaardigheden in huis hebt om dit te laten slagen.
  7. Je kunt je handelingen direct bijsturen doordat je direct weet of je met je acties de juiste of de verkeerde stappen zet.
  8. De activiteit is niet té moeilijk om zelf succesvol uit te voeren. Je ervaart persoonlijke controle.

FLOW

Dus: wat is de definitie van flow?

Flow betekent dat je je volledige aandacht op één taak kunt richten en daarbij de tijd en je omgeving of piekergedachten uit het oog verliest. Je hebt een helder doel voor ogen waarbij je plezier beleeft aan het behalen ervan en je dus intrinsiek gemotiveerd voelt. De activiteit biedt uitdaging en vereist dat je je vaardigheden inzet.  

Wil je flow bereiken? Dan kun je daarvoor 7 dingen doen. Björn Deusings, productiviteitsexpert en directeur van Tijdwinst, legt ze je in deze video één voor één uit. Oh ja, en hij schreef er ook (in flow) een boek over: ‘Elke Dag Om 15.00 Uur Klaar’. 

Krijg je Björns productiviteitstips graag dagelijks hapklaar geserveerd? Volg hem dan vooral op Instagram of volg het account van Tijdwinst voor dagelijkse inspiratie over meer gedaan krijgen in minder tijd.

5 tips waarmee jij in de flow komt tijdens het werk

Ja, dat krijg je ook voor elkaar zonder dat er een deadline in je nek hijgt die écht over twee uur gehaald moet zijn. Met deze 5 handvatten kun jij elke dag flow bereiken op het werk.

1. Train je focus met meditatie

Mediteren helpt je om je aandacht beter langere tijd bij één ding te kunnen houden. Jep, ook Harvard-onderzoekers raden het je aan. Elke dag een aantal minuten mediteren helpt je om meer controle te ervaren over je gedachten. 

Oefen ermee en geef het vooral een kans. Even voor de goede orde: voor meditatie hoef je echt niet wierookstokjes aan te steken en met blote voeten een zonnegroet te doen. Het kan ook gewoon betekenen dat je vijf minuten je ogen sluit en bewust wat trager ademhaalt. Kun je zelfs op het werk in de pauze even doen!

Wil je de kracht ontdekken van een rustig en gefocust brein? Duik dan in deze boeiende aflevering van de Tijdwinst Podcast. Hier deelt Job Baart de la Faille waardevolle inzichten over meditatie en biedt hij praktische tips voor beginners. Laat je inspireren en ontdek hoe je de eerste stappen zet naar innerlijke rust en mentale helderheid. Benieuwd naar meer? Luister nu naar deze verrijkende podcast!

2. Maak je omgeving afleidingvrij

Je kunt nog zo hard je best doen. In de flow komen wordt knap lastig als je collega elke tien minuten bij je aanklopt met een prangende vraag of als Outlook je trakteert op de ene na de andere e-mailnotificatie. Elimineer daarom zoveel mogelijk afleiding. 

Of je in de flow komt, hangt namelijk voor een groot deel samen met hoe goed je je kunt focussen. Help jezelf daar een handje bij door te zorgen dat jij langere tijd ongestoord met deze taak bezig kunt zijn. 

Dat begint allemaal met je telefoon uit of op stil zetten. Daarnaast doe je er slim aan om:

  • een noise-cancelling headphone op je hoofd te zetten (tip: zet Binaural Beats op, die doen je productiviteit in het bijzonder goed!);
  • een rustige werkplek te zoeken waar je de deur kunt afsluiten en waar zichtbaar is dat jij niet voor leuke kattenfilmpjes of hoe-was-je-weekend-praatjes beschikbaar bent;
  • je collega’s te laten weten dat je onbereikbaar bent (zeg het ze of maak er een melding van in je agenda);
  • je mailbox weg te klikken;
  • alle meldingen (voor e-mail, Slack of wat dan ook) op je computer uit te zetten;
  • je telefoon ergens uit het zicht te leggen zodat je niet in de verleiding komt om alsnog op Pinterest te spieken;
  • snoeppapiertjes of broodzakjes van je bureau te halen, zodat ook die je geen afleiding bezorgen.

3. Leg een notitieblok naast je neer

Is je telefoon niet de stoorzender, dan zijn het misschien wel de tien geniale ingevingen of juist piekergedachten waarop je brein je trakteert. Uiteraard net op het moment dat dat totaal niet uitkomt. 

Wen jezelf aan om dat soort gedachten direct in een boekje naast je PC te noteren of in je telefoon te zetten. Maak een lijstje aan voor dingen die spontaan oppoppen en die je niet mag vergeten. Spreek met jezelf af dat je het lijstje na deze taak volledig langsloopt.

Wil je voorkomen dat je hoofd maar gedachten blijft spuwen over mensen die je nog moet mailen of over wat je vanavond op tafel gaat zetten? Las tien minuten voordat je met de flow-klus begint een gedachtendump in. Neem de tijd om alle gedachten die nog in je oppoppen vooraf in een boekje te noteren. Dan heb je van die ingevingen geen last tijdens je taak.

4. Werk in tijdblokken

Multitasking werkt niet. Hoe geweldig efficiënt het ook klinkt om meerdere dingen tegelijk te doen, het is allesbehalve efficiënt. Je brein kan maar op één activiteit focussen. Leer jezelf daarom aan om nooit meer dan één ding tegelijk te doen. Beantwoord geen mailtjes terwijl je aan een grote taak werkt. Als je e-mail verwerkt, stort je dan enkel en alleen op je mailbox. En als je werkt aan die taak, houd dan al je aandacht bij die taak. 

Focusblokken kunnen je helpen om je aandachtsspanne te vergroten. Maak bijvoorbeeld de afspraak met jezelf dat je minimaal 45 minuten zonder afleiding gaat werken aan een bepaalde klus. Na die 45 minuten geef je jezelf 5-10 minuten pauze. Zo ga je door totdat de taak klaar is of totdat je concentratie op is. Pas zodra die ene taak af is (of je concentratietank leeg is), mag je je op andere dingen gaan storten. 

5. Creëer precies genoeg uitdaging voor jezelf

Zoals de Flow State Scale ook liet zien, is er uitdaging nodig om in de flow te komen. Tegelijkertijd moet je jezelf ook weer niet té veel uitdagen. Het is belangrijk dat je de hoeveelheid uitdaging aan kunt, en ook weet dat dat zo is. Ga niet overambitieus onrealistische takenlijsten maken en jezelf richting overspannenheid werken. Maar kijk wel hoe je soms de lat hoger kunt leggen dan je denkt dat haalbaar is. 

Daarbij werkt het bijvoorbeeld goed om jezelf een strakke deadline op te leggen. Vooral als jij iemand bent die het goed doet op krappe deadlines, is dit dé manier om meer flow te bereiken. 

Geef jezelf bijvoorbeeld twee uur voor een verslag als je weet dat je er normaal 2,5 uur over doet. Daarmee kun je jezelf uitdagen om je telefoon daadwerkelijk links te laten liggen en niet met je e-mail bezig te zijn. Het dwingt je om in de flow te komen.

Please do try this at home

Nu weet je wat flow betekent en dat het echt niet iets is wat alleen Chinese monniken, meditatiegoeroes en productiviteitsjunkies weten te bereiken. Ook jij kunt in de flow komen. Als je maar jezelf een uitdaging geeft, een helder doel hebt, dat doel daadwerkelijk leuk of interessant vindt, en zorgt voor de juiste ingrediënten voor een opperste concentratie. 

Probeer het vooral zelf en ervaar zelf wat flow is en hoe het jouw werkgeluk vergroot, je productiviteit bevordert en misschien zelfs tot extra creatieve ideeën leidt. 

Meer flow? Volg een cursus timemanagement

Flow, focus en concentratie zijn dingen waar we bij Tijdwinst dol op zijn. Sterker nog: we geven er dagelijks trainingen over in heel Nederland en online. Juist omdat we geloven dat jij door meer gefocust te werken meer bereikt in minder tijd én vrije tijd overhoudt voor ontspanning in plaats van overwerken. 

Is dat iets waar jij wel oren naar hebt? Volg onze cursus timemanagement (dat kan trouwens ook online). Leer in één dag alle praktische tips waarmee jij meer gefocust werkt, afkomt van je ongeorganiseerde mailbox en voortaan zelf je agenda beheert in plaats van dat aan de waan van de dag over te laten. 

Zien we je daar?

Wie zijn wij? | Cursus Time Management

Tijdwinst.com is een trainingsbureau dat zich specialiseert in slimmer (samen)werken. We bieden door het hele land diverse (online) trainingen aan, variërend van timemanagement, assertiviteit, gesprekstechnieken tot aan snellezen. Nieuwsgierig? Neem dan zeker eens een kijkje op onze website of blogs, en schrijf je in voor één van onze (digitale) trainingen.

  1. 1-daagse training Time Management | Blog
  2. 1-daagse training Assertiviteit | Blog
  3. 1-daagse training Gesprekstechnieken | Blog
  4. 1-daagse training Feedback Geven | Blog
  5. 1-daagse training Snellezen, Mindmapping en Geheugentechnieken | Blog
  6. 1-daagse training Effectief Thuiswerken voor Teams | Blog