Pssst… heb je wel eens het gevoel dat je hoofd overloopt met gedachten en je je niet goed kunt concentreren? Het kan moeilijk zijn om je focus te behouden, vooral in onze wereld vol afleidingen. Maar geen zorgen, want wij hebben de beste concentratie tips voor je om je focus en aandachtsspanne te verbeteren! Van het creëren van een goede werkomgeving tot het gebruik maken van time-management technieken, we hebben het allemaal voor je op een rijtje gezet.
Help! Ik kan me niet concentreren!
Hoe kan ik mijn concentratie verhogen? In dit artikel delen we enkele praktische tips om je te helpen gefocust te blijven en je taken op tijd af te ronden. Of je nu op kantoor werkt, vanuit huis werkt, of gewoon je persoonlijke projecten beheert, deze tips zijn voor iedereen nuttig. We behandelen onderwerpen zoals de juiste omgeving creëren om in te werken, technieken om afleiding te verminderen, en hoe je je hersenen kunt trainen om langer gefocust te blijven.
Dus, als je geïnteresseerd bent om je productiviteit te verhogen en je concentratie te verbeteren, lees dan vooral verder. Wie weet ontdek je een paar handige trucs die je nog niet eerder hebt geprobeerd!
Wat is concentratie? De definitie én twee boosdoeners die het verstoren
Focus, concentratie? Wat is dat precies? In ons boek Elke Dag om 15.00 Uur Klaar leggen we het als volgt uit:
‘Concentratie is het met gerichte aandacht uitvoeren van één taak of handeling, zonder afleiding of versnippering.’
Heel eenvoudig uitgelegd: concentreren houdt in dat jij jouw aandacht op één ding kunt richten zonder daarbij onderbroken te worden. En nu horen we je denken: ‘“afleiding” ken ik wel, maar wat is “versnippering” dan?’ Het volgende:
Versnippering
Je hebt vast wel eens gehoord van “multitasking“. Veel mensen pronken er ten onrechte mee als een “vaardigheid”, maar eigenlijk bestaat het niet: je kunt namelijk niet multitasken. Het is simpelweg onmogelijk, omdat je brein zich maar op één ding tegelijk kan focussen.
Je kunt dit vergelijken met een zaklamp: je kunt deze maar op één plek tegelijk laten schijnen. Als je hem op iets anders richt, verschuift de lichtstraal.
Dit geldt ook voor jouw focus en concentratie: je kunt je slechts op één ding concentreren, bijvoorbeeld het invullen van een formulier. Als je jouw aandacht – jouw zaklamp – verplaatst naar bijvoorbeeld je telefoon, blijft er geen restje aandacht achter.
Met andere woorden, versnippering is het verplaatsen van je aandacht van de ene taak of prikkel naar de andere. En nee, dat is allesbehalve productief.
Afleiding
Dan hebben we afleiding. Dit heeft vooral te maken met prikkels die jouw concentratie verstoren. Zodra je deze waarneemt, verschuift jouw aandacht van waarmee je bezig was naar de storende factor. Dit kan van alles zijn; bijvoorbeeld een rinkelende telefoon of kletsende collega, maar ook een spontane gedachte die bij je opkomt. Je kunt dus zowel interne als externe prikkels ervaren. En nee, ook dit is allesbehalve productief.
Kortom: betere concentratie krijgen, het is eigenlijk heel simpel:
Wat kun je doen tegen slechte concentratie? Versnippering en afleiding voorkomen.
Dit is waarom een goede concentratie zo belangrijk is
Het is begrijpelijk dat het lastig is om je te concentreren. Maar niet alleen vanwege de voor de hand liggende redenen (niet kunnen afronden van werk of er langer over doen), is het belangrijk om jouw concentratieproblemen aan te pakken; als moderne kenniswerker kun je simpelweg niet zonder focus en concentratie.
Je wilt informatie die op je pad komt namelijk juist en snel kunnen verwerken. Ook wil je begrijpen wat er staat en zoveel mogelijk onthouden. Hiervoor heb je – juist: – concentratie nodig.
Bovendien stelt het je in staat om meer werk te verzetten in minder tijd. En fouten? Die maak je bijna niet wanneer je jouw aandacht kunt richten op de taak voor je. Mocht je toch fouten maken, dan merk je ze sneller op en kun je ze sneller corrigeren. Goede concentratie leidt dus overduidelijk tot betere prestaties.
Een ander bijkomend voordeel is dat je in een zogenaamde “flow” terechtkomt. Je kent het wel; het moment waarop je zo opgaat in een taak dat je de tijd volledig uit het oog verliest. Dat werkt niet alleen lekker; flow vergroot ook je motivatie, betrokkenheid én stimuleert je creativiteit. Hier wil je dus zoveel mogelijk van hebben.
Maar dat dus lukt alleen wanneer je niet wordt afgeleid en er geen versnippering plaatsvindt. Daaraan gaan we nu werken:
Hoe kan ik mijn concentratie verbeteren? Onze beste tips
Hoe krijg je concentratie? Je zal je concentratieprobleem dus moeten aanpakken bij de bron: geen afleiding en geen versnippering dus, of beter gezegd: dág multitasking, dág prikkels.
1. Multitasken voorkomen voor betere concentratie (5 stappen)
Je weet nu dat multitasken een fabel is. Het is onmogelijk om verschillende taken die veel aandacht vereisen tegelijkertijd uit te voeren. Als je je concentratieproblemen wilt oplossen, stop dan met multitasken.
In plaats daarvan focus je je op één taak. Dit klinkt misschien niet heel spannend, maar het is een van de beste manieren om je aandacht te verbeteren (naast de tweede tip die zo volgt).
Hoe doe je dit?
Heel eenvoudig. Werk gewoon aan één taak en niets anders. Dus wanneer je bijvoorbeeld een diepgaand rapport moet schrijven, werk je alleen daaraan – tot het af is of voor een bepaalde tijdsduur. Je checkt dus niet tussendoor je mail en je gaat ook niet even de verstuurde facturen nakijken. Dat doe je daarna.
Een manier om dit te doen is door te werken met focusblokken. Hiervoor kun je de bekende Pomodoro-techniek gebruiken (blokken van 25 minuten), maar als je aan zware concentratietaken werkt, merken we dat langere tijdsblokken van 50 minuten beter werken. Op die manier heb je tijd om je vast te bijten in die taak en kom je in die bekende flow.
Hoe kun je dit zelf toepassen? Hoe kan je je concentratie verbeteren?
Stap 1. Bepaal je prioriteiten
Maak ’s avonds of aan het begin van je werkdag een lijstje met de taken die je deze week wilt oppakken. Beoordeel kritisch welke taken prioriteit hebben en rangschik ze op volgorde van urgentie. Werk aan de taken die bovenaan de lijst staan. Dit zijn vaak grote en intimiderende taken die veel concentratie vergen en waar je liever aan voorbij zou gaan. Maar om productief te zijn en je concentratie te behouden, is het belangrijk om deze taken als eerste aan te pakken.
Stap 2. Plan er tijd voor in
Om ervoor te zorgen dat je ook daadwerkelijk tijd vrijmaakt voor deze belangrijke taken, plan je ze in je agenda. Door dit vooraf te doen, kun je beoordelen of je verwachtingen realistisch zijn (past alles wel op één dag?) en voorkom je dat anderen je planning overhoop halen.
Bekijk daarom je prioriteitenlijst en bedenk hoeveel tijd je nodig hebt om elke taak af te ronden of hoe lang je er vandaag aan wilt werken. Wees realistisch: als het analyseren van gegevens normaal gesproken twee uur kost, denk dan niet naïef dat je het deze keer in één uur kunt doen. Dat zal niet lukken.
Noteer daarom achter elke prioriteit de verwachte tijdsduur en plan het in je agenda.
Stap 3. Zet een timer
Oké, dus je bent er klaar voor om aan de slag te gaan! Maar voordat je begint, moet je een timer zetten. Zoals je weet, is onze concentratie niet oneindig, dus het is belangrijk om die focus blokken te gebruiken. Hierdoor kun je het meeste uit je concentratie halen en genoeg tijd hebben om bij te tanken.
Nu, hoe lang moet je focusblok duren? Dat hangt helemaal van jouw voorkeur af. Als je bijvoorbeeld aan een lang artikel moet werken, kun je het beste een grote tijdsblok van 50 minuten kiezen. Maar als het gaat om kleinere taken, is 25 minuten meer dan genoeg.
Tijdens deze focusblok moet je je alleen op deze taak concentreren – tot de timer afgaat of je de taak hebt afgerond.
Stap 4. Neem geregeld pauze
Het is pauzetijd! Zelfs als je de klus nog niet helemaal hebt geklaard, is het belangrijk om te pauzeren zodra de timer afgaat. Neem even vijf minuten om jezelf op te laden en je concentratie terug te vinden. Maar let op: het is geen goed idee om je brein in die korte pauze te overbelasten met nieuwe informatie. Dus weg met die telefoon, weg met die nieuwssites, en weg met die e-mails. Het is tijd voor een lekker kopje koffie en even heerlijk ontspannen.
En wanneer je meerdere focusblokken achter elkaar hebt doorgemaakt, mag je die pauze uitbreiden naar een half uur. Ga lekker lunchen, ga naar buiten en geniet van de frisse lucht of schud even de boel los. Want zo houd je jouw concentratie op topniveau!
Stap 5. Herhaal tot de taak is afgerond
Zo, dat was werken op topniveau; tot je prioriteiten op zijn of jij op bent. Vooral aan het eind van de dag kan het lastig zijn om je concentratie vast te houden, maar hé, geen paniek! Jij hebt immers je belangrijkste klussen afgerond en dat maakt je hartstikke productief. Dus die namiddag kun je nu heerlijk gebruiken voor het afhandelen van minder belangrijke taken of die minder concentratie vergen – zoals het beantwoorden van mailtjes.
Hoe kan je concentratie verbeteren? Ga multitasking tegen! Door je volledig te focussen op één taak en pas door te gaan naar de volgende als deze af is. Probeer het maar eens uit, het is niet voor niets één van onze beste concentratietips. Wedden dat je een hele hoop gedaan krijgt.
2. Versnippering voorkomen voor betere concentratie (5 tips)
Laten we het nu hebben over een andere boosdoener voor concentratie: versnippering oftewel afleiding. Hier wil je natuurlijk zo weinig mogelijk aan worden blootgesteld, vooral als je een productieve werkdag voor de boeg hebt. Maar voordat we ingaan op hoe je afleiding kunt vermijden, is het van belang om te begrijpen welke vormen van afleiding er bestaan.
- Externe prikkels zijn de eerste vorm van afleiding. Dit zijn invloeden van buitenaf die een negatief effect hebben op je concentratie. Voorbeelden hiervan zijn bijvoorbeeld de printer op de gang die blijft rammen, een telefoon die constant afgaat of een collega die om de haverklap aan je bureau staat.
- De tweede vorm van afleiding zijn interne prikkels. Dit soort afleiding ontstaat van binnenuit, in je eigen brein. Het kan bestaan uit gedachten zoals: “Heb ik die e-mail wel goed verzonden?” of ingevingen zoals: “Dat moet ik later opzoeken!” Deze vorm van afleiding is erg vervelend als je probeert te concentreren op een complexe taak.
Maar wat kun je doen om zowel externe als interne afleiding te voorkomen? Hier zijn enkele tips voor concentratie die je kunnen helpen:
Tip 1. Zet al je meldingen uit
Het lijkt misschien onbelangrijk, maar het dempen van de meldingen op al je apparaten en systemen heeft een enorme impact op je concentratie. Doe het dus echt! Je brein kan namelijk niet bepalen of het geluidje dat je hoort van levensbelang is of slechts bedoeld is om je te wijzen op een grappige appje – in beide gevallen ben je afgeleid, zo simpel is het.
Tip 2. Werk met een timemanagementsysteem
Ten tweede is het slim om te werken met één overzichtelijk timemamangementsysteem om stress en afleiding te voorkomen. Zo hoef je niet meer te piekeren over vragen als “hoe laat moet ik daar ook alweer zijn?” of “wanneer moet dat rapport ook alweer af zijn?” Deze vragen verdwijnen als sneeuw voor de zon! Als je weet wat er moet gebeuren, hoe en wanneer, dan ontstaat er rust in je hoofd. Dit helpt je om je te concentreren op de taak waar je op dat moment mee bezig bent.
Als je nieuwsgierig bent geworden en meer wilt leren over Time Management, dan is onze training echt iets voor jou! Tijdens deze training leer je namelijk alles over het managen van je tijd op een slimme en efficiënte manier. Wil je nu alvast meer informatie? Dan kun je deze handige artikelen eens bekijken!
- Een 100% betrouwbaar time management systeem (dankzij de wekelijkse reflectie)
- Hoe maak ik een planning? Een goede planning maken volgens een timemanagement expert
- Time management systeem nodig? Dit is ‘m, in 5 stappen.
Tip 3. Plan grote taken direct in je agenda
Een superhandige tip die we graag met je delen is: “plan grote klussen en afspraken altijd in je agenda”. Door dit te doen, kun je die interne prikkels en onrust uit je hoofd halen. Maar wat zijn dan precies “grote klussen”? Nou, dat zijn taken waar je minstens een half uur of langer mee bezig bent. Denk bijvoorbeeld aan het grondig lezen van een rapport of het voorbereiden van die belangrijke meeting.
Het is dus belangrijk om tijd in te roosteren voor deze taken! Zo dwing je jezelf om na te denken over de duur van de taak, wat je allemaal moet doen en wat het meest geschikte moment is. Dit is echt een concentratie-lifesaver! Dus zorg ervoor dat je grote klussen altijd in je agenda plant. Je zult merken dat het je enorm helpt om je te focussen en om die klus uiteindelijk met succes af te ronden.
Tip 4. Negeer alles en iedereen (behalve dringende zaken)
Als je je helemaal in een taak stort, wil je niet gestoord worden door zaken die er niet toe doen. Het enige dat jou uit je concentratie mag halen is het brandalarm, en dan nog alleen als het echt is. Daarom heb je al je notificaties uitgezet en reageer je alleen op dringende telefoontjes. Maar pas op, want niet iedereen begrijpt wat jij als “dringend” beschouwt!
- Het is belangrijk om duidelijke afspraken te maken met je collega’s, zodat zij weten wanneer ze wel of niet bij je kunnen aankloppen. Spreek daarom af dat je alleen gestoord mag worden als er iets echt belangrijks aan de hand is. Zoals wanneer iets meteen opgepakt moet worden en je niet kunt wachten tot later. In dat geval kunnen je collega’s direct contact met je opnemen, of ze nu bij je in de buurt zijn of niet.
- Maar wat als het niet dringend is? Dan wil je er natuurlijk niet door gestoord worden! Maak ook daar afspraken over. Je collega kan bijvoorbeeld alles op een één op één lijst schrijven of je een mailtje sturen, zodat je het op een later moment kunt oppakken.
Kortom: wat helpt bij concentratie? Het is belangrijk om goede afspraken te maken met je collega’s als je ongestoord wilt werken. Zo voorkom je dat je wordt afgeleid en kun je je concentreren op de taak die voor je ligt. En dat is wel zo fijn!
Tip 5. Kies de juiste werkplek uit
Hoe concentratie verbeteren? Een open deur, maar toch iets waar veel kenniswerkers niet bij stilstaan: als je goed werk wilt leveren, moet je rekening houden met je omgeving en het moment waarop je aan de slag gaat.
Het is logisch dat je je niet kunt concentreren als je een belangrijk rapport probeert te schrijven in een drukke kantoortuin. Dus neem even een momentje voor jezelf en zoek een rustige plek op, zoals een lege vergaderzaal, om ongestoord verder te werken. Als je thuis werkt, sluit dan de deur van je zolderkamer, zet een noise cancelling headset op en speel desnoods wat rustgevende muziek op de achtergrond om omgevingsgeluiden buiten te sluiten.
En als je weet dat het tussen 11.00 en 12.00 uur chaos is op de werkvloer, plan dan geen belangrijke taak die je volle concentratie vereist. Kom liever wat eerder naar kantoor en werk op de momenten die het beste voor jou werken. Dus, wees je bewust van je omgeving en pas je werk aan op de situatie. Zo haal je het meeste uit je concentratie en zorg je voor topresultaten!
Probeer bovenstaande concentratie tips eens uit
Hoe verbeter ik mijn concentratie? Je concentratie vasthouden lijkt misschien moeilijk, maar eigenlijk is het hartstikke simpel: vermijd multitasking en beperk afleidingen zoveel mogelijk. Dat eerste kun je doen door te werken in focusblokken, en dat tweede door je taken duidelijk te organiseren en afleidende elementen te mijden.
Probeer het eens uit op je volgende werkdag en kijk wat voor effect het heeft op je productiviteit en gemoedsrust. Wij denken dat je alleen maar verbetering zult zien!
En wil je het écht professioneel aanpassen?
Volg dan een cursus Snellezen voor topconcentratie
Ben jij het zat om altijd maar te worstelen met je concentratie? Vind je het lastig om je te focussen op belangrijke taken en informatie te onthouden? Googlede jij naar ‘hoe verbeter je concentratie vermogen professional’? Dan hebben we goed nieuws voor je! Een cursus ‘Snellezen, Geheugentechnieken en Mindmapping‘ kan jou helpen om je focus te verbeteren en deze concentratieproblemen voor eens en altijd op te lossen!
- Laten we beginnen met snellezen. Door snelleestechnieken te leren, kun je meer informatie in minder tijd opnemen. Hierdoor kun je je beter concentreren omdat je niet zo snel afgeleid raakt. Je leert ook hoe je effectief kunt scannen en informatie kunt filteren, zodat je alleen de belangrijkste informatie opneemt. Dit betekent dat je je aandacht kunt richten op de informatie die er echt toe doet, waardoor je efficiënter kunt werken en je concentratievermogen toeneemt.
- Geheugentechnieken spelen ook een belangrijke rol bij het verbeteren van je concentratie. Deze technieken leren je hoe je informatie beter kunt onthouden en herinneren. Door het toepassen van geheugentechnieken, zoals associatie en herhaling, kun je belangrijke informatie beter vasthouden in je brein. Dit helpt je niet alleen om je werk efficiënter te doen, maar het vergroot ook je zelfvertrouwen en motivatie. Want zeg nou zelf, wie wil er niet indruk maken door alle informatie te onthouden en nooit meer iets te vergeten?
- Ten slotte, maar zeker niet onbelangrijk, is er nog de techniek van mindmapping. Met mindmapping kun je informatie op een visuele en creatieve manier organiseren, waardoor het gemakkelijker wordt om deze te begrijpen en te onthouden. Je kunt belangrijke informatie op een gestructureerde manier in kaart brengen en verbanden leggen tussen verschillende onderwerpen. Dit helpt je om je focus te behouden en de informatie beter te begrijpen, waardoor je minder snel afgeleid raakt. Concentratie trainen? Mindmappen!
Dus, wat denk je ervan? Ben je overtuigd van de voordelen van een cursus ‘Snellezen, Geheugentechnieken en Mindmapping‘? Het kan een geweldige investering zijn voor jezelf en je carrière. Het helpt je niet alleen om efficiënter te werken en meer informatie in minder tijd te verwerken, maar het vergroot ook je zelfvertrouwen en motivatie. En wie weet, misschien word jij wel de volgende Einstein!
Mensen vroegen ook | Veelgestelde vragen over concentratie verbeteren
-
Hoe concentratie kind verbeteren?
“Hoe kan ik de concentratie van mijn kind verbeteren?”, vraag je. Natuurlijk wil je als ouder dat je kind goed kan concentreren! Het is belangrijk voor de schoolprestaties en ook voor het ontwikkelen van andere vaardigheden. Gelukkig zijn er allerlei manieren om de concentratie van je kind te verbeteren. Hier zijn een paar tips:
- Zorg voor een rustige omgeving: Als je kind veel afleiding heeft van bijvoorbeeld tv of spelletjes, kan het moeilijk zijn om zich te concentreren. Zorg daarom voor een rustige omgeving waarin je kind kan werken of studeren. Zet de tv uit en zorg dat er geen andere afleiding is.
- Zorg voor voldoende slaap: Kinderen hebben voldoende slaap nodig om zich goed te kunnen concentreren. Zorg dus dat je kind genoeg slaap krijgt. Het is aan te raden om een vast slaapritme aan te houden, zodat je kind gewend raakt aan een bepaalde bedtijd.
- Maak een planning: Een planning kan helpen om de concentratie te verbeteren. Door een overzicht te hebben van wat er gedaan moet worden en wanneer, kan je kind beter focussen op de taak die voor hem of haar ligt.
- Neem pauzes: Te lang achter elkaar werken kan de concentratie verminderen. Neem daarom regelmatig pauzes, waarin je kind even kan ontspannen. Dit kan bijvoorbeeld door even naar buiten te gaan, wat te drinken of iets anders te doen waarbij de hersenen even kunnen rusten.
- Stimuleer beweging: Beweging kan helpen om de concentratie te verbeteren. Laat je kind daarom regelmatig even bewegen. Dit kan bijvoorbeeld door even te dansen of te springen, of door een stukje te wandelen.
- Houd het leuk: Probeer het verbeteren van de concentratie leuk te maken voor je kind. Maak er een spelletje van of beloon je kind als het goed lukt om zich te concentreren.
-
Concentratie verbeteren ADHD?
Heb je moeite om je te concentreren vanwege ADHD of ADD? Geen zorgen, je bent niet de enige! Gelukkig zijn er veel dingen die je kunt doen om je concentratie te verbeteren. Probeer sowieso bovenstaande tips uit, maar kijk ook zeker hier eens naar:
- Zorg voor voldoende slaap: Slaap is ontzettend belangrijk voor de concentratie. Probeer daarom genoeg te slapen zodat je de volgende dag uitgerust en alert kunt beginnen.
- Maak gebruik van een planner: Schrijf alles op wat je moet doen, inclusief deadlines. Zo blijf je georganiseerd en heb je een overzicht van wat er van je wordt verwacht.
- Breek taken op in kleinere stukjes: Grote taken kunnen overweldigend zijn en het moeilijk maken om je te concentreren. Verdeel de taken in kleinere stukjes zodat het behapbaar wordt en je meer overzicht hebt.
- Vermijd afleidingen: Zet je telefoon op stil en leg hem weg, sluit alle onnodige tabbladen op je computer en zorg voor een rustige omgeving waarin je kunt werken.
- Beweeg regelmatig: Regelmatig bewegen kan helpen om de concentratie te verbeteren. Probeer daarom dagelijks te wandelen of te sporten.
- Zorg voor een gezonde levensstijl: Een gezonde levensstijl kan bijdragen aan een betere concentratie. Eet gezond, drink voldoende water en vermijd alcohol en drugs.
- Overweeg medicatie: Als niets lijkt te werken, kan medicatie een optie zijn. Overleg met je arts over de mogelijkheden.
Probeer deze tips eens uit en kijk wat voor jou werkt! Onthoud dat het belangrijk is om geduldig te zijn en jezelf de tijd te geven om te wennen aan nieuwe gewoontes. Succes!
-
Concentratie verbeteren middelen?
Ben je op zoek naar middelen die kunnen helpen bij het verbeteren van je concentratieboog? Googelde je ‘concentratie pillen’ of ‘nootropics voor focus?’ Er zijn veel verschillende opties beschikbaar, dus laten we eens kijken naar een paar van de meest populaire:
- Cafeïne: Cafeïne kan helpen om de concentratie te verbeteren door het energieniveau te verhogen en de alertheid te verbeteren. Je kunt cafeïne vinden in koffie, thee, energiedrankjes en sommige voedingssupplementen.
- Omega-3 vetzuren: Omega-3 vetzuren, zoals die in visolie, kunnen helpen om de concentratie te verbeteren en het geheugen te stimuleren.
- Ginseng: Ginseng is een kruid dat vaak wordt gebruikt in de traditionele geneeskunde. Het kan helpen om de concentratie te verbeteren en de mentale alertheid te verhogen.
- Ginkgo Biloba: Ginkgo Biloba is een ander kruid dat wordt gebruikt om de cognitieve functie te verbeteren. Het kan helpen om de concentratie te verhogen en het geheugen te verbeteren.
- Medicatie: Er zijn verschillende soorten medicatie die kunnen worden voorgeschreven om de concentratie te verbeteren. Dit omvat stimulerende middelen zoals Ritalin en Adderall.
Onthoud dat het belangrijk is om altijd advies te vragen aan een arts voordat je begint met het nemen van een nieuw middel. En natuurlijk is het nog beter om gezonde gewoontes aan te leren zoals regelmatig sporten, gezond eten en voldoende slapen.
-
Concentratie verhogen tijdens examens?
De examenperiode! Het kan een stressvolle tijd zijn, vooral als je moeite hebt met concentreren tijdens het studeren en de examens zelf. Gelukkig zijn er een paar dingen die je kunt doen om je concentratie te verhogen en jezelf in de beste positie te plaatsen om te slagen! Hier zijn een paar tips voor concentratie en focus verbeteren tijdens examens:
- Neem regelmatig pauzes: Je brein heeft rust nodig om te kunnen functioneren. Probeer elke 45 minuten een pauze van 10-15 minuten te nemen om even te ontspannen en je gedachten te verzetten.
- Maak een realistisch schema: Plan je studietijd en maak een realistisch schema. Houd rekening met je energieniveau en plan je studietijd op de momenten dat je het meest alert bent.
- Creëer een comfortabele studieomgeving: Zorg voor een comfortabele en rustige omgeving om in te studeren. Verwijder afleidingen zoals telefoons en andere elektronica.
- Luister naar concentratiemuziek: Sommige mensen vinden dat bepaalde soorten muziek helpen om de concentratie te verhogen. Probeer eens klassieke muziek of white noise.
- Eet gezond en drink voldoende water: Zorg voor een gezonde en evenwichtige voeding en drink voldoende water om gehydrateerd te blijven. Dit zal je helpen om alert en gefocust te blijven.
- Maak gebruik van geheugentechnieken: Gebruik geheugentechnieken zoals acroniemen of ezelsbruggetjes om informatie beter te onthouden. Onze cursus ‘Snellezen, Geheugentechnieken en Mindmapping’ kan hierbij helpen
- Blijf positief en ontspannen: Probeer ontspannen te blijven en houd een positieve mindset. Dit kan je helpen om beter te presteren en stress te verminderen.
Hopelijk helpen deze tips je om je concentratie te verhogen tijdens de examens en een topresultaat te behalen! Veel succes .
-
Concentratie verhogen tijdens examens?
De examenperiode! Het kan een stressvolle tijd zijn, vooral als je moeite hebt met concentreren tijdens het studeren en de examens zelf. Gelukkig zijn er een paar dingen die je kunt doen om je concentratie te verhogen en jezelf in de beste positie te plaatsen om te slagen! Hier zijn een paar tips voor concentratie en focus verbeteren tijdens examens:
- Neem regelmatig pauzes: Je brein heeft rust nodig om te kunnen functioneren. Probeer elke 45 minuten een pauze van 10-15 minuten te nemen om even te ontspannen en je gedachten te verzetten.
- Maak een realistisch schema: Plan je studietijd en maak een realistisch schema. Houd rekening met je energieniveau en plan je studietijd op de momenten dat je het meest alert bent.
- Creëer een comfortabele studieomgeving: Zorg voor een comfortabele en rustige omgeving om in te studeren. Verwijder afleidingen zoals telefoons en andere elektronica.
- Luister naar concentratiemuziek: Sommige mensen vinden dat bepaalde soorten muziek helpen om de concentratie te verhogen. Probeer eens klassieke muziek of white noise.
- Eet gezond en drink voldoende water: Zorg voor een gezonde en evenwichtige voeding en drink voldoende water om gehydrateerd te blijven. Dit zal je helpen om alert en gefocust te blijven.
- Maak gebruik van geheugentechnieken: Gebruik geheugentechnieken zoals acroniemen of ezelsbruggetjes om informatie beter te onthouden. Onze cursus ‘Snellezen, Geheugentechnieken en Mindmapping’ kan hierbij helpen
- Blijf positief en ontspannen: Probeer ontspannen te blijven en houd een positieve mindset. Dit kan je helpen om beter te presteren en stress te verminderen.
Hopelijk helpen deze tips je om je concentratie te verhogen tijdens de examens en een topresultaat te behalen! Veel succes.
Meer weten over concentratie op de werkvloer?
Dan moet je ons boek “Elke Dag om 15.00 Uur Klaar” echt lezen. Daarin delen we de beste inzichten uit onze trainingen en leer je niet alleen hoe je brein werkt, maar ook hoe je je focus, concentratie en productiviteit naar een hoger niveau kunt tillen. Echt een aanrader.
Check ook eens deze artikelen:
- In 10 stappen je concentratie verbeteren (voor een productieve werkdag)
- Concentratie vasthouden tijdens thuiswerken? Pomodoro techniek blijkt de oplossing.
- Wat is resultaatgericht werken? In 6 timemanagement tips op naar productiviteit
- Aandachtsspanne verbeteren voor productiviteit (en op de lange termijn: succes)
Wie zijn wij? | Cursus Snellezen
Cursus concentratie verhogen? Tijdwinst.com is een trainingsbureau dat zich specialiseert in slimmer (samen)werken. We bieden door het hele land diverse (online) trainingen aan, variërend van time management, assertiviteit, gesprekstechnieken tot aan snellezen. Nieuwsgierig? Neem dan zeker eens een kijkje op onze website of blogs, en schrijf je in voor één van onze (digitale) trainingen.
- 1-daagse training Time Management | Blog
- 1-daagse training Assertiviteit | Blog
- 1-daagse training Gesprekstechnieken | Blog
- 1-daagse training Feedback Geven | Blog
- 1-daagse training Snellezen, Mindmapping en Geheugentechnieken | Blog
- 1-daagse training Effectief Thuiswerken voor Teams | Blog